Jump to content
Българският форум за музиканти

ivan10f

Members
  • Мнения

    11
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

  • Топ дни

    2

Мнения публикувано от ivan10f

  1. На 28.09.2020 г. at 13:28, synchu написа:

    ^^ това малко "един ми каза, едни неща, за едни работи". 

    Кои са тези "стари майстори лютиери"? :) 

    Нищо му няма на дървения материал - особено смърчa, който масово се използва за "top". Проблемът е точно в дървесината за останалата част.

    Като например Мануел Рамирес.

  2. Здравейте,

    напоследък софтуерите за онлайн репетиции набират все повече популярност. Много удобни за свирене, когато сме "пръснати" по белия свят или карантинирани, те страдат и от редица недостатъци, основният от които е латенцията. Естествено тя не зависи на 100% от софтуера, а предимно от качеството на аудио интерфейсите и интернет връзката с която разполагаме.
    Добре би било тук да споделим опит и мнения по темата, както и размишления относно влиянието на такъв метод върху формирането и съществуването на музикални формации.

    • Like 2
  3. Само да отметна, че според старите майстори лютиери царгите и дъното ПОЧТИ нямат отношение към звука. Да направиш топ от масив ще става все по скъпо, заради изчерпването на качествените дървесни видове. 

  4. Предполагам операцията вече е завършена, но ако още се чудиш - не се цели да е в средата на хода на седлата. По-скоро гледай да е към началото, защото със сигурност ще ти се налага да компенсираш т,к. екшъна ще се вдигне. И успех с китайското тремоло. Дано да си късметлия, ама надали.

  5. Да дам малко инфо относно упражнението с флойд от Алиекспрес.

    1. Заключващия нът е безполезен. Не държи струните поради редица причини - мека сплав на ВСИЧКИ части, неточни отливки, хлабави резби на болтовете и т.н.

    2. Самото тремоло също изработено от мека сплав. Ножовете, когато са запресовани в тялото, са от обикновена мека стомана, частите заключващи струните също са от "мек" материал и не държат струните.

    3. Ръчката хлопа в гнездото си.

    4. Блокчето отдолу е зле захванато и прекалено леко.

    5. Опорните шпилки които държат тремолото хлопат в гнездата си. Също са от некачествена стомана. Закачалката на пружините е от много тънка ламарина. Самите пружини са съмнителни.

    6. Външен вид: качеството на хрома е като за парите си. Болтчетата ръждясват след време. Самите детайли имат конструктивни противоречия.

    .. и друго не се сещам май. Дано това е в полза на някой.

  6. Както се вижда - състоянието беше плачевно - липсващи елементи по хардуера, тялото очукано, на места фретборда беше се надигнал от нека, прагчетата окислени и износени и т.х. При разлепянето на фретборда открих, че канала на тръсрода изобщо не е фрезован в средата на грифа. Този феномен го откривам за втори път - преди време ремонтирах строшен гриф на бас Орфей. Там каналът беше дъгообразен :О. Сложих и джъмбо прагчета и запазих нулевото прагче. Нъта смених с алуминиев.

    Идеята беше да не се влатат много пари, затова чарковете са от бай Китай. Фретборда е от африкански Тик. Кантовете от ПВЦ кантове за мебели. Адаптерите са оригиналните но са покрити с хромирани капачета. Тялото му е свалена боята до дърво. Отдолу е сандвич от иглолистн бичмета в средата, а отгоре и отдолу шперплат. Долната ниша е удълбочена с 10-ина мм, заради което грифа е прихванат с 3 болта и съответната асиметрична триболтова плочка. Всичко е китвано, грундирано и пръснато със спрей за основен цвят. После е положена маска и пръснато с бяло за надписите и Вапцаров. Накрая лакирано със 7-8 ръце акрилен авто лак и полирано. Кухините за електрониката са екранирани с алуминиево фолио. 

    Китарката няма шум. Не се разстройва, но това е обяснимо, понеже дървенията е доста стара и не "мърда". 

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.