Jump to content
Българският форум за музиканти

Koobenot

Mods
  • Мнения

    1110
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

  • Топ дни

    129

Мнения публикувано от Koobenot

  1. Баща ми имаше distortion-а, продаде го в OLX. Забавна е ситуацията това педалче – когато е бил създаван, ако го сложиш редом до някакъв Distortion/Overdrive от онова време, независимо какъв, някой от класическите да речем – Boss/MXR/Marshall и т.н., ще си кажеш "каква е тази тъпня, няма нищо общо с distortion". Това обаче, което се случва 40 години по-късно е, че именно разни британски бандички обичат да си пускат така звучащ пренапърчен модерен fuzz звук и сега всички се яхнаха да купуват педали за 200-300 USD, дето докарват горе-долу същата отхрачена кривня. И какво стана – друга мода, едни и същи способи. Ако към днешна дата смениш кутийката на тоя Милин Камък с по-модерна и напишеш "Modern Britpop Fuzz", доста главанаци можеш да преметнеш и да му вземеш някоя стотачка ... ;)

    • Like 1
  2. On 4/6/2024 at 6:31 PM, musicman said:

    Това мисля, че се нарича профил. Така както си го описал. Ползва се от Kemper.

    Да, но при Kemper конкретно има една интересна особеност – представлява хибрид между physical modelling и profiler. Ако беше чист profiler, трябваше примерно за един амп да се направят примерно 10000 IR-а, които да хващат най-различни настройки на bass/middle/treble/presence и т.н. и примерно ако избера Bass регулатор със стойност 2.63, да ми пуска 2063-тия IR (примерно), както все едно са семплите на дигиталните пиана/барабани/VST и т.н. Поради ограничените му възможности за памет/процесор/дисково пространство, инженерите са се сетили, че могат върху готов записан IR, при едни настройки на ампа, да приложат честотни корекции посредством различни алгоритми. Ето оригиналния текст:

    Quote

    Signal Processing: The KPA's internal processing algorithms work in conjunction with the captured profiles and the applied EQ adjustments to produce the final sound output. The adjustments made using the tone controls interact with the captured profile to shape the tone in a manner similar to how the original amp would respond to changes in its controls. Overall, the KPA's implementation of tone controls involves applying EQ adjustments on top of the captured profiles. This allows for extensive flexibility in shaping the sound to achieve various tones and textures while maintaining the authenticity and responsiveness of the captured amp profiles.

    Aко го сравниш с AxeFX, който е изцяло моделиращ, хората с големите уши казват, че профилиращите са много добри в това да запазят една настройка за определен саунд и да я пресъздадат много реалистично, но корекциите върху нея са по-пагубни, за разлика от моделиращите, които пък се опитват на база математика, диференциални разлики в сигнала и алгоритми да пресъздадат топологията на един амп, че като бъзикнеш нещо да реагира максимално близо до истинския. ;) 

    • Like 1
  3. Възможно е да влезна в офтопик, обаче искам да изкажа своите вълнения по отношение на различните видове IR-и и да ви попитам дали правилно схващам ситуацията:

    • IR на кабинет – Много ни харесва комбинацията от озвучително тяло ("колона" на народен език) + говорители + микрофон и искаме да я имаме достъпна навсякъде. За целта пускаме frequency sweep (честотен генератор тръгващ от 0 до 20kHz или както казват по народному "онова дето прави у-у-у-у-у-у-й-й-й-й-й-й-й") през висококачествен линеен усилвател (най-често транзисторен), който да внася минимални загуби в честотната характеристика/изкривявания/гнусотии и т.н. и накрая се сдобиваме с дигитален отпечатък на целият цирк и може да си слагаме каквито ампове намерим за добре пред него ... не един и два са примерите, където някаква невзрачна сапунерка като Behringer X V-AMP примерно я прекарват през IR, гасят й вградените и звуква в пъти по-добре.
    • IR на кабинет и амп (профил) – Големи фенове сме на Green Day и се кефим на албума Dookie и китарният звук вътре, като истински пуристи купуваме Marshall Plexi Dookie Mod, гласим му тон коректорите в подходящата настройка, поставяме след него подходящ кабинет 4x12" с любимите ни говорители вътре, озвучаваме цирка с подходящ микрофон на подходящо отстояние от кабинета и записваме цялата галимация по гореспоменатия начин. Резултат е IR, който пресъздава звукът от Dookie и можем да го носим навсякъде със себе си на една флашка. :) За разлика от горният вариант, тук искаме да запишем характерът на ампа и прякото му взаимодействие с кабинета, докато горе се вълнуваме от характеристиките на кабинета и искаме да изключим максимално самия амп от уравнението.
    • IR на хубава акустична китара – Имаме някакъв consumer class Fender Dreadnought за 400 лв., който има пиезо, но пляка и дразни директно пуснат в PA, за целта ползваме IR, който е базиран върху луксозно Takamine за 8K USD, записано в мастито студио с качествени микрофони/предусилватели/карти и т.н. и крайният резултат е по-добре звучаща китара пусната директно в PA без озвучаване на микрофони.
    • IR на хубав reverb модул или любимо пространство – Това са ситуации, в които искаме да пресъздадем конкретен звук на устройство и да го развяваме навсякъде, примерно Eventide H9000, Bricasti Design M7, Lexicon MX200 или някакъв друг висококачествен реверб, който има специфичен звук. Другият вариант е примерно да пресъздадем естествената реверберация на дадена църква, колегата @Evtim Djerekarov мисля, че преди време беше поствал такъв видеоклип и има завършено такова образование и може да ни даде повече светлина по въпроса.  

    Подозирам, че има и други IR-и за други нужди, но това са тези, за които се сещам на първо време и все пак дайте обратна връзка дали съм на прав път, че и на мен са ми нови тези неща и се опитвам да ги осмислям. :) 

    • Like 1
  4. 8 hours ago, Baby Thomas said:

    Та... едно е да блъскаш по стените с въздух, пък ако ще и да е 110-115дБ, съвсем друго е като имаш вибрации, породени от удар

    Да не ставам краен, ама ако наистина е толкова зле положението, по-добре авторът на темата да си потърси друга репетиционна, ще излезе по-евтино в ходът на годините, отколкото да налее 100K в собственото си мазе и пак да мрънкат ония отгоре ... ;)

    Бях доста впечатлен от клипчето на Алекс Нушев за акустиката в студиото му. Изглежда момчетата от Acoustic Force си разбират от работата, аз лично бих им платил да дойдат да огледат преди изобщо да купувам каквото и да било на твое място, защото материята е специфична и няма нужда да се харчат пари преди някой да каже дали си струва и какво си струва.

    P.S. Този отговор НЕ Е продуктово позициониране! :) 

    • Like 1
  5. Другото, което исках да споделя е, че каквато и цена да поискаш, дори напълно безвъзмездно да го направиш, "хорото трябва да го изиграеш до края" – ако завършиш проекта с всичките шашми/гевезелъци/предпочитания/детайли, звучи добре и хората са доволни шансът за препоръка/да те потърсят отново нараства неимоверно. Нека цитирам една моя любима фраза от филма "Оркестър без име":

    Quote

    "Навсякъде се търсят добри музиканти." - Велко Кънев :) 

     

  6. Аз бих препоръчал да погледнеш range-овете по freelance-ърски платформи, защото дори да кажем числа тук сме смесена публика и има хоби музиканти, някой друг професионалист има и хора, които го правят абсолютно безвъзмездно и ще стане "мешана скара". Бих попитал и ChatGPT честно казано, но ако нямаш опит с тези неща предложи някаква "разумна" цена, хем да имаш мотивация да го свършиш, хем да не гърбиш хората. Предполагам знаеш, че композирането, добавянето на звукови ефекти и миксиране в първоосновата си са три различни процеса, така че аз първо бих задал следните въпроси към клиента, да ми се изясни цялото нещо:

    • Колко дълги трябва да са творбите - 3/5/7/9/50 минути? Цяла вечност? :) 
    • Има ли предпочитания за стил/инструменти/аранжимент – рок балада, джаз, суинг и т.н.?
    • Позволено ли ми е да ползвам VST инструменти или всичко трябва да е с живи такива?
    • Казваш 3 песни по зададен текст – а кой ще ги пее? Трябва ли да го записваш с микрофон, защото звукозаписът си е отделно начинание или става дума за инструментали, които ще се чуват докато куклите оживяват на сцената?
    • Процесът синхронизиран ли е с няколко итерации на "проба-грешка" – има ли ясно зададен план, по който трябва да са направени творбите като например на коя секунда какво трябва да се случи или всичко ще бъде напасвано "едно към гьотере" с актьорите/кукловодите? Ако е второто, един месец съм убеден, че няма да ви е достатъчен, защото ще има нужда от повече проби-версии
    • Като микс ... какво настроение трябва да създава? "Тъмно/искрящо/мистериозно"? Определени аудио ефекти? Има ли нужда от автоматизация на определени вече записани неща?
    • Звуковите ефекти готови и предоставени ли ще дойдат или ти трябва да ги подбираш спрямо постановката?
    • Какъв ти е цялостният опит в тези неща? Имаш ли свои готови миксове/записи и т.н. да чуем?

    Виж колко много отправни точки се сетих, ако можеш да си изясниш отговорите на тях и направиш едно проучване на цените на freelance там където живееш мисля, че ще придобиеш представа.

    • Like 1
  7. 17 minutes ago, yamaha said:

    Това е само при най-евтините модели с малко входове

    И да и не – така и така сме влезнали в офтопик, ако колегите решат, нека местим в отделна тема – това са две серии от един и същи клас, разликата в моделите е близо 10 години (една серия живот, нека я наречем), а резултатите са в повече брой входове за сметка на EQ възможности – LD Systems Lax 8D и LD Systems VIBZ 8 DC.

    LD-Systems LAX-8D Mixer mit EffektenLD Systems VIBZ 8 DC – Thomann België

  8. On 4/1/2024 at 1:17 PM, yamaha said:

    първо, понякога сигналът по BT е по-зле, отколкото тоя по кабел (в зависимост от реализацията на конкретната система)

    На база скромните ми тестове мога да констатирам с увереност, че при евтините типове Bluetooth устройства (до 15-20 долара) кабелът дава по-добър резултат безусловно и удря всеки Bluetooth в земята. Ако трябва да категоризирам по отношение на минимални загуби в бюджетните варианти на постановката "лаптоп -> миксер -> колони" ситуацията според мен стои по следният начин:

    1. Директно свързване на лаптопа към миксер с USB – тук съм постигал най-добро стерео/АЧХ/gain
    2. Стерео кабел лаптоп към миксер – тук има все пак някакъв ЦАП от лаптопа към миксера и той дава отражение (по скромната ми теоретична логика), докато горе тоя момент го избягваме
    3. Лаптоп с Bluetooth предавател към приемник с Bluetooth миксер – тук при компромисните/евтини bluetooth устройства има чуваеми загуби, дори и при свързване на по-висок клас протокол/кодек

    Според мен е важно питащият също да си изясни ситуацията – дали гони максимално качество на сигнала предвид бюджета или просто иска "да се чува нещо". Не казвам, че някакъв висок клас Bluetooth с хубави конвертори/високи протоколи/реализация и т.н. не може да съхрани качеството на сигнала, просто според мен в конкретната ситуация търсим разумно решение спрямо цената. Ако качеството е от значение според мен безжичното предаване не е нужно да взима превес в бюджетните постановки. :) 

  9. 7 hours ago, yamaha said:

    Иначе и мен също ме е учудвало защо на голяма част от интерфейсите, до всеки вход не слагат и едно копче за фантом само за тоя вход - оскъпяването на уреда ще е минимално, но пък това си е екстра, която би привлякла допълнителни клиенти, тъй че няма да загубят  пари.

    :offtopic-001:Макар и извън темата, което пък ме подсети за последните малоумни схемотехчниески решения при аудио миксерите да махат потенциометъра за корекция на средите (обикновено 2.5kHz, някакво средно подбрано Q, +/-15dB) на вход тип "стерео двойка", сякаш с този "минус един" потенциометър ще забогатеят много. Теориите от типа "те клавирите не дрънчали, щото това се пуска най-често там" може да си ги запазят за себе си, предвид горчивият ми опит с не един и два такива ... 

  10. Няма лесно решение, ако не е предвидено фабрично можеш да погледнеш темата ми за безжично свързване на PA системи от преди години, както и темата за Bluetooth приемника. Колегата Baby Thomas e прав, че вградените предаватели в лаптопите граничат от "трагични до горе-долу окей" и нямат абсолютно никаква връзка с моделът и класът на лаптопа, може да са ти сложили последно поколение Intel/AMD с безброй ядра/инструкции и т.н. и някакъв невзрачен Bluetooth, колкото да ти тръгне някакъв headset от хоремага. Така че аз бих си инвестирал времето в проучване в добър външен предавател, който да може да праща сигнал в режим "едно към много", като трябва да се грижи да няма delay между двете системи, както е и споменато по-горе. Ако цената е трагично висока за мен цялото упражнение се обезсмисля и по-добре карай с миксера и кабелите IMHO. :) 

    • Like 1
  11. След близо година ползване, единият от клавишите механично се изметна и подскача повече отколкото му е хоризонталният ход, за моя радост гаранцията го покрива и ще ми го ремонтират. Не е гумичка, защото нямам проблем с velocity или мъртви регистрации. Това ме навежда на мисълта, че при бъдещи покупки трябва да взема предвид механичното качество на клавиатурата, защото съм силов играч и обичам да блъскам клавишите. @CyberGene Имаш ли впечатления за определени типове клавиатура, които да са по-здрави от другите, не ме вълнува толкова hammer grade action, колкото механична здравина, бих живял и с semi-weighted, така и свиря през последните 15 години.  

  12. А има ли някакви стандарти за направата? Примерно както Тубата наказва ако нивото ти е под -13dBFS? И респективно има ли едитори да си вдигнем нивото в импулса и да го качим пак на проца?

    P.S. Сори за левашките въпроси, тази материя ми е нова и те първа ще тествам. 

  13. ^ Сърдечно благодаря! :thumbs_up: Единият ми колега от акустичното трио си поръча Mooer GE150, идеята е да пуснем в него акустична китара с активна електроника и да й сложим някой друг IR отгоре. Ще видим как ще възприема Fishman електрониката първо и тогава се хвърляме на IR-ите. Принципно се бяхме хвърлили на ето този ZOOM A1 Four, но фактът, че е multi-purpose като ефекти и не могат да се слагат IR-и ни отказа от тази хава. Ако съдим по това клипче ги възприема добре.

     

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.