Jump to content
Българският форум за музиканти

emosms

Members
 • Content Count

  1,395
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

Everything posted by emosms

 1. Продължение на тази тема" - Чак вчера, за пръв път, тествах адаптерите от темата през активната електроника на баса. Не ми харесва как работи blend потенциометъра. В средно положение смесва двата адаптера, но почти няма диапазон на плавно преминаване от единия към другия. При съвсем малко движение извън централно положение, тона рязко се сменя към единия от двата адаптера. Бленд пота е тази схема: Замислям някакъв такъв буфер: Само че не знам как ще понесе изход към земя, в крайни положения на бленда. С буфера също така ще облекча товара на адаптера (250k || 250k) и ще върна част от високите - до сега бях тествал адаптерите от темата само директно в усилвателя. Нз 10к в изхода на буфера дали е много. Или да повдигна земята на бленд пота през 10к ? Тогава не може да се елиминира единия от двата адаптера, в крайно положение. Което не мисля че ще е проблем (зависи колко от сигнала остава).
 2. Много съм прос. Този шум на пета, всъщност го чувам и на сухо... Направих лек сетъп на китарата, заглушавах струните при ключовете и различни части, май е от струната.. Бях постнал да търся струни и още не съм купил. Сега са сбирнщайн (стари дадарио) и оригиналната пета (китайската дето беше на баса), която все пак звучеше по добре от умрялата 5-та дадарио - с 3 (три!!!!) реда навивки.. 'Големите' марки, докато предлагат прости хекс кор струни като рядка и екзотична 'екстра', няма да се разберем
 3. Мъча се с един правен 9v адаптер за ефект, с регулатор L78S09CV (2А). Няма брум, но вади доста шум (шшшшш, hiss) като включа ефекта. При захранване с 9v батерия, няма никакъв шум. Трафчето е ANG 9v, 220 mA. След изправяне с грец (DB107) и кондензатор (4700 uF) дава доста високо напрежение ~18,5v. Регулатора е стандартна схема по даташийт, с 330n на входа и 100n на изхода. Вади 9,5v. На изхода има 10 uF кондензатор - с него и без него шума остава. Шума се намалява ~наполовина, ако включа кондензатор ....4700 uF в изхода, но пак го има. Сменях кондензатора при греца, да не е дефектен - същата работа. Пробвах с последователен резистор 100 ома преди регулатора, да пробвам да сваля входното напрежение на регулатора под товар (ефекта дърпа към 26 mA), hiss-a изчезва, но се появява брум. Експеримента беше, да видя дали шума не е от прекалено големия пад (18-9v) :D. Може ли самия регулатор да е дефектен/фалшив?
 4. Има нещо.. Досега дрънках разни неща. Като цяло, гейна на комбото е на 1/4 и дори ползвам по-нискочувствителния вход. В общи линии НЕ чувам разликата. Като слухтя на слушалки за фоновия шум, с гейн на макс, е ТРАГЕДИЯ. 'Мъртво' безшумно захранване, изглежда не е майтап работа
 5. Припомних си, беше нещо, да не е потенциала на изхода на регулатора по-голям от на входа, и да повреди чипа. Особено с голям кондензатор на изхода.. За захранването, проблема не е в пулсациите, брум няма така или иначе, а в шума генериран от регулатора. Може да пробвам различно производство чипове от 78** серията, та евентуално да попадне нещо свястно. Може и с друг чип. Може и само с CR вериги... Тогава няма да имам шум от регулации, и ще се надявам CR веригите да имат възможно най-малко остатъчен брум. При твоя вариант, CR веригите поставя регулатора в по-лек режим (ако ще вадя 9 волта), но проблема с генерирания шум от регулатора остава. По-скоро ще трябват CR вериги, в ролята на low pass филтър, след регулатора... Ако добавя още един 4700 с резистор, вероятно шума ще падне още. Но нямам място и ми писна. А не би трябвало да има нужда от такива капацитети кондензатори, след регулатора. Някой пробвал ли е ua723 или друг маломощен регулатор, който да е по-добър от 78** ?
 6. Ами не е от буфера тоя шум... Без буфера го има, с другата електроника.Първоначално го забелязах преди да добавя бас бустера. Има го и при директно включване на адаптера, без никаква активна електроника, само че се чува много по-слабо. Трябва да усиля басите (от EQ или бас бустера), за да е изразено. Самите адаптери си тънеят откъм бас. Мога да пробвам с другия бас в това комбо, с този бас в другото комбо, но те са на друго място. При включване в ДИ бокс и пулта, на този бас, е по-слабо. Комбинации и проби до безкрай... Ще му търся лек, когато (ако) най-накрая седна да записвам нещо. С някакви филтри, при пост обработка. Енвелоп (да следи атаката на сигнала) + някакъв филтър. Най- изразено е при слап или с пръсти, на пета свободна (и на някои други), с усилени високи и вградения компресор. При свирене с пръсти и пообрани високи (стандартен, мазен бас тон) не се чува. И без слушалки не го чувам, но вероятно, защото не си позволявам да усилвам повече комбото вкъщи.
 7. Защо е този диод между входа и изхода на регулатора, това съм го виждал при схеми с лм317. Нещо беше за защита, към шума има ли отношение? За по-добро захранване, май тр. да го правя наново... Няма място за много много кондензатори в кутията :D.
 8. Бас бууста работи. R4 - 100k, R3 - 1k15(3k3||3k3), R5 10k + 4k7. Първоначално го мислих да е с макс. усилване до 3-4, (R5 10k, R3 3k3), но е малко. Сега с тримера го нагласям на макс, преди да почне да криви. Последно, да тествам откъде идват hiss шумчето, което следва атаката на сигнала, на дебелите струни. Най-отчетливо се чува, при включен вградения компресор/лимитер на комбото. И май не е само на 5-та свободна, ами и на 4-та и пета, по позициите. Заподозрян - буфера..
 9. Засега минимизирах шума по следния начин: 1. Сложих 7812, което вади 12 волта (ефекта си работи). Шуми малко по-малко. Ако приемем, че не е от разлика в качеството на регулаторите, според мен логиката е следната: - 78** сериите имат сравнително висок собствен шум от 1-2к нагоре (казаха ми го в един форум :D). Когато регулатора трябва да свали повече волтаж (в случая от 18в изправено, без товар, до 9 регулирано), е повече натоварен, и генерира повече собствен шум. 2. Лоу пас филтър в изхода - последователно съпротивление 27 ома (такова имах) и изходен кондензатор 4700 уФ. Филтъра е -3дб на ~1,5 хз. (Също предложено от diy audio com). Резултата е, че почти няма разлика със/без ефект. Но има шум, над собствения шум на комбото. Ако усиля гейна докрай и прослушвам фоновия шум на ефекта включен (дефакто на захранването) на слушалки, картинката е изключително грозна. Захранен с батерия няма шум. Ефекта е бас компресор. Не е много дълбок и едвам чувам разлика като мърдам врътките (мн. Фини нюанси, освен в някои крайни положения), но с батерия е много безшумен. При намалена компресия почти няма разлика със сигнала без компресор, прави нюанси между чист сигнал и компресиран, с 3 врътки - компресор, атака, sense. Отделно има изходно ниво и гейн. Нивото на гейна мисля че влияе на това, колко силно действат другите настройки на сигнала. Следваща стъпка може да е лм317, предложиха също така uа/lm723. 723 май е по-добър. Вади до 150мА, но ефекта харчи под 30мА. Дори бих пробвал нерегулирано, CRCRC, но засега го затворих така.
 10. emosms

  Аlesis Q49 vs M-Audio Keystation 49

  Благодаря, ще видя, но това при ползване на VST бленда, при свирене в реално време ли тр. да работи? За латенцията на самото аудио, при мониторинг, не ми дойде на ума
 11. Кое от двете мидита? - https://www.m-audio.com/keystation-49-mk3 М-аудио е маалко по-скъпа от alesis q49 mkii. По-добра ли е? Алезис, Q49 мк1 и мк2.Мк1 е по-евтина, ако е ок като клавиатура, ... ОК - https://www.alesis.com/products/view/q49 -https://www.alesis.com/products/view2/q49-mkii Основно ме интересуват самите клавиши - да са пълноразмерни по възможност, реакцията като динамика, да са малко тежки, като истински, и най-вече да тракат по-малко, щото много ме дразни
 12. emosms

  Аlesis Q49 vs M-Audio Keystation 49

  Самия daw или vst плъгин няма ли нещо за динамиката? миди мапинг файл или друго? Като цяло, не може да се свири леко. Сякаш има няколко фиксирани нива на динамика, и по-скоро трябва да блъскаш, за да извадиш възможните нюанси. Гледах някакви ревюта, и първо се зарадвах, че клавиатурата била "тежка" - викам си таман, няма да тракат някакви пластмаски без никакво съпротивление, ще е по-като истинско пиано. Но нямах предвид точно това....
 13. emosms

  Аlesis Q49 vs M-Audio Keystation 49

  Подкарах го със софта от сайта на алезис - mpc beats. Но веднага някои неща изскочиха... Май има латенция - струва ми се, че звука излиза с леко закъснение. Има ли мидито латенция и някакви настройки за това? Също динамиката на клавиатурата - може ли да се настройва диапазона? Примерно, като натисна по-леко и бавно, не вади звук. Също, плъгина със синт блендите. Ако ползвам някаква по-омазана бленда, с много ревърб и бавна атака (че и някакъв дилей). Излиза екран с много настройки на самия тон (осцилатор 1 и 2, с много врътки). Обаче не мога да регулирам: - скоростта на атаката, да излиза тона по-бързо след натискане - колко дълбок да е ревърба, dry wet mix - на дилей ефектите скоростта и дълбочината Някакъв друг плъгин ли да пробвам?
 14. По добре от нищо.. https://a.aliexpress.com/_msfKuXF Само се чудя каква приблизителна калибрация да направя при измерване, за да хващам някакви ориентировъчни амплитуди, като волтаж. За този проект няма да го дочакам, но имам два доста по-сложни, където ме интересуват нивата по пътя на сигнала. Мултиметъра ми със сигурност не е true rms, вероятно е average ? Идеята е да хвана максималното ниво на сигнал генератора, и да настроя да дава толкова волта през звуковата карта (с някакъв софт. осцилоскоп или в daw). Дават го нещо като 3 v пик за синус, при определено захранване, и волт под захранването за правоъгълни импулси. Мен ме интересува по-скоро пика на едната полувълна, като възможно по-точна стойност. И в двата проекта ще гоня високо ниво на сигнала, за по-добро snr. И крайните стъпала вероятно ще пипна, за да работят с по-висок входен сигнал.
 15. emosms

  Аlesis Q49 vs M-Audio Keystation 49

  Гледах някакви на старо, с по 20-30 лв надолу от магазинска цена, и накрая си взех от магазина :D Одеве точно го взех - Alesis Q49 MKII. МKI уж го има по разни сайтове, и щях да го купя преди 3 месеца, но дефакто е изчерпан. п.п. тая машинка ми е последния шанс, да се занимавам по-сериозно и целенасочено. Като си нахвърлям основата, да работя по нещо.
 16. Не мога да хвана точна референция за нивата, като волтаж. На линиеен вход на путла, 0дб (там по скалата) е чуваемо по-различно ниво, от на микрофонния вход, предполагаемото 0 дб. Нямам и сигнал генератор за референтно ниво. Ще го направя тоя бас бууст пробно, на ок. 6 дб и ще гледам да приключвам с тия работи. Прекалено много МНОГО МНОГО време отиде, ама МНОГО, в няколко пъти повече отколкото бих искал, за тея китари и модификации. Имам да правя и обезшумител (буфер за сингъл dummy coil) за другата соло китара. Шумчето при ползване на минимален гейн (което е добре и за общия фонов шум), почти не се чува, особено при включванията с DI Box директно в пулта. Т.е. ако се хвана да записвам работни парчета, може би няма да го има.
 17. Както и да е, чак сега се сетих да домъкна пултчето при баса. През него, с неговата бас корекция (+ -15дб/ 60 хз) има бая повече тяга в ниските. Силно ме съмнява, че бас комбото има много обрана и плавна корекция на баса, за да не издъни собствения си говорител. Но него основно ползвам, и то на слушалки... През балансния му изход, в пулта, звучи доста прилично и чисто, при гейн на пулта -10 дб (намален докрай). С мултиметъра (има 200 mv и 2 v AC), нищо не мога да измеря. С пулта като звукова карта.. входните импеданси са доста ниски. 1к5 на микрофонния вход, 10к на линейните. Освен това, на микрофонния, 0дб само предполагам къде е, по чертичките на гейн скалата. Мога да пробвам с пасивен ДИ бокс/ импедансен трансформатор (от томан), през който също звучи добре, в пулта. Като се надявам, че не променя особено амплитудата на волтажа, че правилно разчитам къде е 0 дб, и че позицията на потенциометъра/ усилването, си отговаря на скалата. И тр. да направя поредица от тестови записи - вкл. със сигнал без онборд EQ-то, за да хвана нивото на самите адаптери (и за някакъв спектрален анализ по честоти). С и без Jfet буферите, с и без вграденото EQ, за да хвана и шумчето на пета струна. И на четвърта като че го има, по-слабо. Има го и през пулта, без комбото. За шумчето, ако сваля пета по-ниско, става още по-изразено. А ако обера докрай високите от вградения EQ - изчезва. То е във високите. Нещо като 'шшшшш'/'сссссс', заедно с атаката и тона на струната. Не е отделния фонов шум, при високи на макс.
 18. R4 - Pull down резистор за да има някаква стабилна референция на волтажа, при базата на Q2? A Q1 се 'захранва' изцяло през емитера на Q2, независимо дали има входен сигнал/ повече ток през транзисторит
 19. Всъщност, R4 не ограничава ли максималния ток през Q1, когато Q2 е запушен? Т.е. тока му на покой. Съответно и максималния колекторен ток на Q1, което е тока на базата на Q2. Т.е. ок ли е да се оразмери с максимално голяма стойност, която пропуска ток, нужен за базата на Q2? Или по-скоро по средата между максимално допустимата и минималната стойност на R4. Минималната само предположих, че тр. да е поне двойна на съпротивлението емитер-база на Q2
 20. Стойността на R4 - 100k e 'educated guess'? Имаше нещо, че под определена стойност, усилването рязко падаше в симулатора. Един вид 'окъсява' . Предполагам трябва да е поне двойно по-голямо от проводимостта на емитер-база прехода (random guess), но не безкрайно голямо, защото през него тр. да тече определен ток, нужен за нещо? Иначе, напрежението на краищата на R4 изглежда да е колкото пада в прехода на Q2 - 0,65 v.
 21. За R4 става въпрос - какво точно прави и как се смята, защото на симулация може да си слагам между 22к и 500к, все работи. На моята схема е откачен. R4 ми е в лейаута за PCB, а тримера е само за симулация, да видя какво прави.. Подобно на буфера ти, каква е идеята в усложнената верига за биаса на входа - R1, R2, R3, C2 ??
 22. Тия дни ще гледам да запиша, да вида волтажите, и евентуално графика на шумчето. Искам да направя пробно бас бустера. Стойностите на повечето елементи се изясниха. При Vcc = 9v, R3 = 3к3, R5 = 10к, R load = 50к имаме: Гейн: 1 + (R5/ R3) за ниските, 1 за високите. 1 + (10к / 3к3) = 1 + 3 = 4; 12 дб, симулатора показва ок. 11дб. Максималния изходен ток тр. да е приблизително: (Vcc/2) / ((R3+ R5) || R load) (9/ 2) / (3к3 + 10к || 50к) = 4,5 / 10,5 = ~0,428 мА. И симулатора показва нещо такова. Графиката на сигнала (50хз) почва лееко да клипва при този колекторен ток (общо на двойката транзистори), може да го завиша. Филтъра предполагам е хай пас, в отрицателна обратна връзка. Честотата му на -3дб е R5, C5. Обаче, колекторния резистор на Q1 не го схващам (R4). Дава горе долу същия гейн и АЧХ при стойности ~20k - 500k, че и отвъд. И нз. какво да сложа там :D. Да пробвам да направя някакви симулации на шум и изкривявания? Та спрямо тях да се избере, евентуално. Базовия ток на Q2 (тече от Vcc към базата му) изглежда неограничен от нищо, и предполагам така трябва да си е?
 23. Да се хванат нивата като волтаж ли? С това ще стане ли: - https://www.behringer.com/product.html?modelCode=P0ALL Микрофонен: +12dBu @+10db Gain. Предполагам допустимото ниво, при гейн 10 дб, при 0 дб сигурно е +22dbU - 3.08v RMS, 8.72v p-p Линеен: +22dbU @ 0 db gain - 9.75v RMS, 27.58v p-p - http://www.sengpielaudio.com/calculator-db-volt.htm Инсталирал съм някакъв DAW, но изобщо не съм пробвал да записвам. В самия DAW не могат ли да се видят абсолютните входни нива, като dBu/ волтаж? Или в audacity. И тъпото шумче на пета свободна да видя - от недохранен буфер ли е, от калпав кондензатор.. Нз дали самото комбо не си го прави това, не мисля че е супер безшумна схемотехника
 24. Не, ама чакай малко. То с моите скапани мултиметри, кой знае какво ще измеря. Единия мери грешно, със сигурност, мили и микроампери. След като вграденото EQ не клипва при корекции на макс, дори с батерия под 7 v, значи гейн 1 за среди и високи е ок. Остава да наглася дали бас бууста да е 3, 6, 9 дб, и ролоф честотата на шелвинг филтъра. С тример за биаса и за гейна, ще може да се нагласи без кой знае какви процедури и измервания. Само смяна на кондензаторчето ще е повече играчка Отделно може да се пробва по-хубав буфер след адаптерите.
 25. След като два еквалайзера не могат да усилят сериозно баса (да кажеш, силен е), значи сигнала на баса е с подстандартни нива. Без усилване, филтъра ще свали нивото на среди и високи, с да речем 6 дб. Така ще се работи със сигнал с по-малка амплитуда. Когато се приложи усилване на високите от EQ-то (eq-тата), ще има повече шум. Търся някакви туториали за Sziklai pair, да видя, как да му регулирам гейна, как да сетна минимален ток, според товар на изхода, и също за хедруума - може ли да е по-голям? На симулации излизаше, че горе долу е възможен размах, p-p, близък до захранващото напрежение. По-скоро си мисля за регулиране на усилването, в граници: От гейн 1 за намалените честоти, до гейн 1 за усиления бас. То това май ще е прост тример, след някой буфер. Отделно, самото усилващо звено, дали да е +3, +6, +9 дб, пак реглаж - това ще определя бууста Отделно за биаса и средната точка на изходното напрежение
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.