Jump to content
Българският форум за музиканти

Лими

Members
 • Posts

  1733
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  28

Posts posted by Лими

 1. В новият лупер могат да свирят едновременно и двама музиканти, всеки с контролен педал и да записват последователно обща тема без да си пречат и без да спират свиренето докато единият записва!

  • Like 1
 2. :hysterical: Съветите в тази тема са като висш експертен пилотаж, сякаш този кабел ще се ползва в много скъпо студио или от високо заплатен професионален китарист. Бас ловя, че крайната цел е свирене в спалнята на слушалки с лаптоп.

  ??

  • Like 1
  • Haha 1
 3. Преди 14 часа, CyberGene написа:

  Между другото никой не казва за едни мургави братчеди, които се правят, че свирят на електрическа цигулка. Затова трябва да има регулации на тая дейност, както и минимален праг за “умения”. Не ме интересува кой ще го определя, но по-добре без улична музика, отколкото с измамници и аматьори.

  Знам ги тези мургави ментета. Понякога се спирам близо до единият и го гледам натрапчиво една, две минути, след което му правя укорително въпросителни жестове с ръце и си тръгвам, но се каня някой ден да му предложа 5 лв и да ми посвири без плейбек. Пълно е с такива ментета, духащи хаотично в разни свирки, хармоники, едва сричащи на детският си акордеон позабравени мелодийки, начинаещи недоучили китаристи, дрънкащи прости акорди и нищо свястно. Тези за мен са просяци, дегизирани като музиканти и така затвърждават лошото мнение на хората за всякакви улични артисти.

  А замърсена музикална среда има не само по улиците. По много радио и тв станции звучи абсолютно бездарно безвкусна музика с пошли текстове, измънквани под нос от нахални рапърчета и безочливо плагиатстване. За чалгата вече не ми се говори.

  Много ме е яд на родители, които използват десет годишните си деца, едва скрибуцащи на цигулка или китара да изкарват пари по улиците, защото децата наистина изкарват добри пари, независимо, че не могат да свирят и още се обучават. Един баща от да кажем средната класа гордо ми сподели, че дъщеричката му, която едва свири на цигулка, за един час изкарвала повече от неговата дневна надница. Ами как това хлапе като порасне ще се научи на упорит труд за да прави нещо смислено и полезно?

  За регулацията мисля от години и стигнах до извода, че трябва да има  такси за издаване на разрешителни или поне елементарен изпит пак срещу такса, както беше до преди 30 години. Борис Карадимчев ме е "въртял на шиш" 20-30 минути на такъв изпит за да реши каква категория да ми даде за професионално практикуване на музикално артистична дейност.

  А сега разрешителни се издават толкова безкритично, че и сульо и пульо може да си набави такова. Преди две години се събрахме 30-на всякакви улични изпълнители при зам кмета Тодор Чобанов с цел изработване на регулация, но нищо не стана. Аз предложих да има някакви такси,  които да елиминират тези ментета, които не биха могли да си ги "избият", но почти всички гракнаха срещу мен и тази идея отпадна. Вече не знам какво да се направи! Обмисляхме няколко музиканти да образуваме синдикат с по-строги критерии за урегулиране на тази дейност, но и от това нищо не стана. Опитвах се в продължение на 10 години от когато започнах тази тема да привлека добри музиканти за тази дейност, вместо да ми се оплакват от проблемите по клубове и ресторанти, но тяхната надменна суетност беше по силна. Все пак поради пандемията някои от тях(дори наши известни съфорумци) вече започнаха да преодоляват суетата си и по-често да свирят по улиците, вместо да се редят за жалки държавни помощи.

  Предлагайте идеи, но не може да се забрани тотално и не ми се обяснява защо. Дълга и широка!

  Та така!

  • Like 2
 4. На 12.05.2021 г. at 16:25, Nikolov_76 написа:

   

   ... откровено се чудя, с каква лекота някои "музиканти" поставят присъди.. Да попитам  тях:

  Как точно, по какви критерии определяте кой е " добър" и " достоен" да свири на улицата?

  (Щях да попитам: "От къде е това самочувствие, че сте " капацитети" и оценките ви са обективни?", но подозирам, че ще чуя: " аз....еди какво си,.... завършил съм.....свиря еди къде си.... и тн... демек, "вижте какъв музикант съм аз"..., така че този въпрос отпада)Откровено е супер дразнещо "специалисти",  с тежкия си, незнайно къде проявен " професионализъм", кисело и тежко да раздават присъди.

  Винаги ми се е искало да вярвам, че музикантите са толерантни хора, но срещам много доказателства че не винаги е така.

  Отдавна имам непълен отговор на тези въпроси -

  1. Да изкарваш пари на улицата по какъвто и да било начин от векове се счита за просия, към което дело спадат и уличните музиканти и други артисти и затова улицата не е място където нашите "професионалисти" биха си заложили "сценичният авторитет". А "достойни и заслужили" да свирят на улицата са само тежко изпадналите бездарници, но по-добре да ги няма.

  2. Светлините на уличните лампи не са достатъчно силни за да осветят техният уникален талант и всепризнат принос към българската култура. И това често се потвърждава от многобройните им покани за интервюта по някои медии и техните  награди, с лекота раздавани от безкрайно извиращи нови конкурси и фестивали.

  3. Самочувствието на някои от нашите капацитети и професионалисти идва и от клакьорското ръкопляскане, куртоазни поощрителни възгласи и банкнотите в буркан, поднесени от фенове и най-вече от близки приятели и роднини на въпросните изпълнители по време на концертите им в сгради и помещения с покрив, седалки, барче и масички, наречени - клубчета. Тези места са изолирани от плебейската улична тълпа, неразбираща от изкуство.

  Та, така!

  • Like 2
 5. Цитат

  Абе, че каза верни неща - каза! Ама дали това не е началото на неговата предизборна платформа и кампания, питам се аз, или съм прекалено мнителен?

  На 11.12.2010 г. at 12:39, Rage написа:

  Лими е най-прав , а Г-н Трифонов съм спрял да го гледам от години.

  Спомням си как се кълнеше , че никога няма да се впуска в политиката , а сега какво стана. :)

   

  • Haha 1
 6. Аз имам скромен опит с импровизиране в тази област, но все пак обичам да "надничам" в кухнята на народната музика и то не само в българската.

  Може да чуеш някои мои композиции с вмъкнати фолк елементи, но не мога да направя като теб строго академичен анализ на това, което свиря. И ако се абстрахираш от недоизпипаното ми изпълнение, бих желал ти да ми анализираш съдържанието!

  1. "Бабата си трака". Започва в 7/8 и преминава в 4/4 - има само два акорда: В и А

  2. Размер 9/8 и няколко вида скали - три акорда: Ам7, Dm7 и Em7

  3. Без начало и без край - много стара(80-те) моя композиция в 7/8, но с флейтата импровизира един барабанист Славчо Битраков. Имам и нова версия с изцяло нова моя импровизация с акустична китара, но още не съм я записал. 

  4. Лека походка - пак от 80-те. тази композиция е с бившата ми група "Дилема" и в нея има кавал, а соло китарата е моя идея.

  И накрая две мои изпълнения на румънски фолк, без импровизация, а само наготово разучени. Бих искал да ми кажеш какви ладове има в тях, че не съм сигурен дали са бихармонични?

  Румънски цигански танц

  Трансилвански свадбен танц

   

  • Like 2
 7. Цитиридис става уличен музикант
  Копирано от standartnews.com

  https://www.standartnews.com/lifestyle-lyubopitno/tsitiridis-stava-ulichen-muzikant-458790.html

  :unsure:Бре, интересно,  аз при почти редовно свирене и обикаляне из софийските улици, как пък съм го пропуснал това "улично шоу" и кой го е забелязал, знаете ли?

  "В новия епизод, заедно с Николаос в приключението ще се впусне през глава и едно от любимите лица от родната музикална сцена, но кое е то, предстои да разберем. Те ще се дегизират като улични музиканти и ще изнесат концерт насред централна софийска улица, пред напълно непознати. Дали минувачите ще оценят изпълненията им и ще познаят ли кой се крие зад тях? И как ще реагират хората, когато се срещнат лице в лице с гласовития изпълнител и шеговития водещ на късното шоу, ще стане ясно на 21 април."

  Копирано от standartnews.com

 8. На 18.04.2021 г. at 12:53, Evtim Djerekarov написа:

  Човек гледа как четирима носят Трабант:

  - Леле-е-е, повреди ли се?

  - А, не, върви, ама много бързаме.

  Трабчо заслужава повече уважение, защото с него(на Мони Паси, де) влезнахме в НАТО, а аз девет годин скитах се със комби-Траби из цяла България, като покорявах черни планински пътища, а веднъж дори затънах в една блатиста местност и пет човека го извадиха на ръце. А и нито една градушка не го нарани. Лесен за ремонт с подръчни материали, като тел, чук и др. Става за спалня, кухня, тоалетна и романтика ? Плюс това той е неоткрадваем - многократно съм забравял да го заключа и то с ключ на таблото, а често и прозорците съм му забравял отворени:hysterical: Велика кола!!

 9. Още един допълнителен съвет: - независимо дали търсиш висок, среден или нисък  клас китара винаги пробвай и такива от противоположният клас за сравнение. Т.е. ако искаш скъпа китара изпробвай и няколко доста по-евтини и обратното. Аз преди няколко години бях приготвил около 2000лв за китара, но след като изпробвах доста такива модели без удовлетворение реших случайно да изпробвам и няколко китари около 500лв, при което открих тази, с която свиря и досега и то на цена 360лв. След това и направих за около 100лв ъпгрейд и вече съм достатъчно(или почти) доволен. Този "метод" го прилагам и при покупка на всякакви музикални или други битови неща. Често пъти оставам приятно или неприятно изненадан от резултата при сравняването.

  • Like 1
 10. Аз като пристрастен практикуващ почитател на акустичният китарен звук  от личен опит съм се убедил, че не всяка ламинатна и бюджетна китара непременно звучи лошо и не всяка "истинска" и скъпа м/у 1000 -2000лв звучи добре! В по-горният диапазон нямам богат опит и мнение! За конкретният случай, запитан тук,  китари под 1000лв са достатъчно добри, но все пак се налага много старателно избиране, а след покупката  е задължително допълнително доизпипване на дребни детайли и регулиране на някои параметри от опитен професионалист.

  • Like 2
 11. Аз от четири години имам Yamaha FSX800С и съм доволен от всичко, но да се знае, че тя е с по малогабаритно тяло по-къса мензура 634мм и по-тесен гриф 52мм при 12-то прагче. Изписах я 2017г от Словакия - МЮзикер на промоция за 640лв от 820 редовна. Сега не знам дали все още я продават. И акустичният и елекрическият и звук са много добри.

 12. Както отбелязах по-горе не си спомням кой модел Такамин съм пробвал, но трябваше да уточня, че аз бях разочарован от елекрическите му параметри, а не от акустичният му звук. Включвах го в няколко вида усилватели и ефекти за акустична китара, но така и не докарах приятен тембър, защото се натрапваше нещо като пресилен и изкривен хармоник. Но това е въпрос и на късмет на какъв екземпляр ще попадне човек.

 13. Преди една година обиколих няколко софийски магазина и в продължение на часове изпробвах акустични китари в диапазон 400-800лв. Добре че си направих списък на одобрените от мен, но не знам дали тези китари все още са в наличност.

  Ето списъка:

  В Икономов - IBANEZ PF15ECE BK 399lv

  В Динакорд - Fender CD140SCE с куфар, промоция(2020г) с куфар 657лв

  Фактор - Fender CD60 CE NAT DS V2 - 499lv, YAMAHA - FX 370C - 508lv, Washburn HD20SCE - 575lv

  Имам лоши впечатления от пиезо звука на един бюджетен Такамин, който беше у мен няколко дена, но не помня какъв модел беше. Така, че внимавай с тези модели! А от няколкото Кремони, които изпробвах през последните години не съм очарован, но въпрос на вкус. Не че са лоши, но според мен цената им е малко раздута.

  Най-важното е удобството и чисто акустичният звук да ти хареса, защото електрониката може да се смени с друга. Аз ползвам и добавен адаптер на Фишмен за акустични китари, които нямат електроника.

  Успех!

   

  • Like 1
 14. Макар и рядко, но и по нашите улици съм виждал добри изпълнителки, като Allie Sherlock и жалко, че са рядко, а по улиците ни изпълзяха  "да свирят" всякакви закъсали хора(маргинали), забравени от държавата, защото те са тези, които наистина се нуждаят от бюджетни помощи. Но вместо тях на опашка за жалките 300-500лв държавни помощи, се наредиха много от добрите български музиканти, останали без клубни изяви и доходи, а можеха да изкарат доста повече по улици и паркове, да се вдъхновяват от феновете си и да веселят сдуханият народ.

  Аз като редовно свирещ по улици и паркове, още в началото на пандемията преди година леко се стреснах от очакваната конкуренция на "по-известните" ни музиканти, но и вярвах, че те поне ще вдигнат нивото и реномето на тази дейност и така ще елиминират всякакви ментета, дегизирани като "музиканти". Но май никой от тях не посмя да си заложи "сценичният авторитет" на улицата, а някои даже предпочетоха да се жалват по медиите.

  Както уж е казал Шекспир - "Целият свят е сцена и ние всички сме актьори в нея!"

   

 15. Може да си прав, а и очаквах подобно мнение, въпреки че не виждам какво толкова лошо или тъпо съм написал до сега! Аз и затова още в началото усетих грешката си, че тук не е място за такава тема и предложих да ми я заключите, защото аз не мога и разбрах, че някои имат желание тази "бурлеска" (в превод: шегичка) да продължава. А това би ме изкушило да продължа с подобен "патос" без да ми пука от ирония или нападки, защото съм човек, не служил и обслужвал никога никому и затова рядко някой, някога е определял заплатата,  мислите и живота ми!

  Ключът е в ръцете ви, защото вирусът вече чука и на тази врата! Пригответе маските!

   

   

  • Like 1
 16. През изминалата  "пандемична"  година, в която почти замря концертната и клубна музикална дейност се оказа, че само практиката на  уличните музиканти почти не спря. Няма нищо унизително да се свири по улици, подлези и градинки, защото "целият свят е сцена" - според Шекспир. Видя се, че в този мрачен период хората се радваха да чуят всякаква музика, макар и лошо изсвирена от някои така наречени "колеги", дегизирани като "музиканти". Живота не иска да се карантинира и музиката е едно от най-търсените съкровища в този мрак!

  • Like 1
 17. НОЩ - R.I.P.
  Както вече знаете НОЩ-ният щаб изненадващо и тихо бе разпуснат, което доказва неговата вредна и безсмислена дейност. Надявам се че скоро и призракът на манипулативно раздуханият истеричен страх ще изчезне заедно с безполезните лигавчета, обезобразяващи и подтискащи човечността до гротеска. Да гледаш подозрително, да не смееш да целунеш любим/а,  да не смееш да прегърнеш приятел или да подадеш миролюбива ръка на врага си.
  За съжаление вирусът SARS2 няма да се "кротне" скоро, но поне научихме важни уроци. Разбрахме, че почти никъде по света не можем да разчитаме на тези дето ни управляват, защото много лесно се изкушават да ни сложат намордника на диктатурата за да запазят личните си властови и други блага.
  Приятен и усмихнат ден на всички със слънчев поздрав от Бийтълс!

   

  • Like 2
 18. Преди 20 часа, CyberGene написа:

  Болестта не е измислица и не е лека, достатъчно хора си заминаха вече. Така че тия "не на страха" и прочее конспирации ми идват малко партизански. Но всеки си носи глава на раменете.

  Съгласен съм, но никъде не съм казал, че болестта е измислена конспирация, тъй като и аз я прекарах, но за късмет леко, защото имам глава на раменете, която от години мисли как да се предпазва профилактично от болести, тъй като много пъти съм боледувал. Едра и дребна шарка, два пъти двойна бронхопневмония с частична фиброза, многократни ангини и грипове. От 25 години се самоваксинирам от грип през една-две години. От 15 години понякога носех под всеобщ присмех високо ефективни антивирусни скъпи маски , импрегнирани с активен въглен и сребърни нишки, за разлика от тези безполезни смешни лигавчета, които  създават  опасно фалшивата илюзия за защита.  Много мои познати и приятели починаха от грипни усложнения. Покрай нас тихомълком си отиваха пак от грип много хора без да се тръби по медиите.

  Ако се разрови информацията от МЗ или НСИ ще видим, че през 2004 г у нас  имаме 1 200 000 хоспитализирани от респираторни болести от които 300 000 само от грип. За десетте години 2007 - 2017г са били между 60 000 и 110 000 хоспитализирани годишно. Къде беше щабът тогава? Няколко години преди това аз лежах опериран от язва 10 дена на старо сгъваемо походно легло в коридора на голяма софийска болница, защото съседните етажи бяха претъпкани от грипо болни. Къде беше щабът тогава?

  Все си мислех, че здравето е най-важното нещо, но като подушвам вонята на разлагащото се от страх  и алчност човечество, виждам че съм грешал. Хитлер, Мусолини, Сталин и Полпот тържествуват в гробовете си.

  Още в първият си коментар горе казах каквото трябваше и мислех да се въздържам, защото в музикален форум не е място за такива теми, затова спирам до тук и предлагам темата да се затвори.

  • Like 2
 19. Заменям стар и добре запазен ГРИП 2019 за чисто нов щам на КОВИД21.

  Като бонус добавям и ваксина Б & Б от ембрион на тиква произведена в гр Банкинг.

   

  *За някои може и да е тъпо, но аз си запазвам авторските права.

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.