Jump to content
Българският форум за музиканти

Mefistofel82

Members
  • Мнения

    209
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

  • Топ дни

    12

Мнения публикувано от Mefistofel82

  1. ^ Нямам много голяма референция спрямо други брандове. На тая китара стоковите струни бяха сменени с GHS и години наред карах с тях. В даден момент обаче, поради здравословни проблеми в лявата ръка, реших да мина на по-меки струни. Купих LaBella на сляпо и наистина, усещането за усилие при натискане с тях намаля. Колкото за живот... ами мисля, че изкарват една идея повече. Споменах, че не свиря много на тази китара в последно време. Струните не са сменяни сигурно три години, може би и повече. Вече са позагубили блясъка си, но и в никой случай не са станали на мокава. По времето когато ги сложих, на тази китара се свиреше доста - по това време свиренето на акустичната китара ми беше станало форма на обсесия. Относно разстройването - минимално до никакво.

  2. В момента на мойто кухо Ibanez Tallman съм сложил LaBella Silk & Steel 11-51, закупувани от Thomann. Сравнени със същия размер GHS Phosphor - Bronze, тези са малко по-лесни за натискане, имат хубав брилянс, но атаката на GHS сякаш беше по-изразена. Струните не са сменяни от години (напоследък пиля само на седмака) и наистина съм забравил как звучат нови такива, но и до днес стават за подрънкване. Следващите, с които ще експериментирам са LaBella Gipsy - имам един сет, но за момента вече споменатите са струни, с които бих повторил...

    Ако трябва да съм честен, май на всичките си китари минах на LaBella. На седмаците това са струните, с които тия китари се настройват като хората... Но това е друга история.

  3. ^ Във връзка с почистването на човката държа да отбележа следното:

    Човките на почти всички съвременни поялници, които съм виждал, дори и на евтините такива са покрити със специално покритие, което не се окислява при висока температура и припоя се задържа по него. Много хора обаче подхождат към човките по начина от славното минало - разбирай с шкурка или дори пила. Това рано или късно води до унищожаване на човката. Та като каза механично изстъргани - смятам, че към човката не трябва да се подхожда с излишен брутализъм. На всички поялници, с които съм работил напоследък за почистването им е било достатъчно след загряване човката да се забърше с мокра целулозна гъба или (ако нямам такава) с мокра кухненска хартия.

    • Thanks 2
  4. Личния ми опит показва, че евтините поялници (разбирай до 50 лева) първо имат доста голяма инертност на регулатора и второ - термодвойката им (или каквото там ползват за измерване на температурата) е при нагревателя, а не на върха на човката. С други думи, колкото и да го гласиш, все е криво. Проблемите ми се редуцираха когато се оръсих малко повече и си взех евтина поялна станция с цифрово управление. Да, евтина е, но точността на температурата е завидна. Дори и при нея обаче минават една - две минути за достигане на върха на човката на зададената температура след като е измерена при нагревателя.

    Мисълта ми е, че като за 20 лева колкото и да мъчиш да калибрираш, резултатите ще имат малко или повече условност. Според мен експериментирай с цел постигането на добри резултати при спояването и забележи къде по скалата получаваш добра, здрава и непрегрята спойка. Различните части и материали, които ще запояваш често ще изискват различна температура.

    Иначе наскоро мой приятел си взе нещо подобно на това:

    UY CHAN Original TS101 Soldering Iron Station Kit Upgraded from TS100 DC 65W PD 45W Power Programmable Smart Mini Electric Portable Soldering Pen with B2 Solder Tip USB Type C Cable - Amazon.com

    Може дори да е бил същия. По негови думи като за дребен китаец върши чудесна работа.

    • Thanks 2
  5. Аз лично съм изключително против използването на киселинни флюсове, аспирини и други такива, камо ли солна киселина при запояване. в крайна сметка говорим за запояване на сигнални кабели и жакове, не на бакърен тиган. В магазините като комет и други подобни има достатъчно качествени припои и флюсове.

    • Thanks 3
  6. ^ Точно по тая причина на моменти предпочитам да чуя леко кекав звук и разминати тайминги на моменти. Стига наистина да е малко и да не съсипва контекста на песента де. Всъщност споменавайки ToneX - по-голямата част от звуците, Използвани за направата на паковете са IK Multimedia (Synthronik, Miroslav Philharmonic, Sampletron, ToneX, както и някои плъгини за обработката). Последното да не се разглежда като реклама - има и по хубави, технологиите се развиват. Просто тия бяха на много добра промоция в началото на миналата година, та реших да си начеша крастата...

    • Thanks 1
  7. ^ Благодаря ти за готиния анализ!

    In the camp е записвано преди 2 години. До последно се колебаех дали да го кача със солото или без, ако има соло, да го презапиша ли и т.н. В крайна сметка реших да си остане така. Имам други проекти, за които да се погрижа да са с максимално качество на изсвирване, тук реших да подходя по-комерсиално. В интерес на истината и аз го усещах по същия начин като теб - героя е в лагера, купува си оръжия, възстановява се от битки... - затова го и кръстих така.

    Колкото до качеството - не е нещо, което ме притеснява особено. Да, предполагам бих се подразнил ако ги чуя скапани до ниво миди или стара касетка, но мисля, че много повече би ме подразнило ако мястото им на приложение се разминава драстично с усещането, което носи песента (като в комичното видео Music can change everything, в което началото на бойната сцена между Брус Лий и Чък норис е озвучена с Careless Whisper 🤣 ).

    • Like 1
  8. @Продуцент

    Благодаря ви за хубавите думи! На въпроса "Как се прави?" от технологична гледна точка е - всички звуци с малки изключения от някоя друга записана китара са VST синтезатори и семплери. Записвам или нареждам (по-често) мидитата в DAW и така...

    Колкото до цената - като цяло разчитам на количества продажби. Ако разгледате маркета, ще видите, че има доста по-евтина, та дори и безплатна музика. Естествено има и по-скъпа, но да кажем, че за да се конкурираш с най-известните и скъпи пакети трябва да имаш име, каквото новобранец като мен няма...

    ПП.: Следващия пакет, по който работя в момента ще е метъл музика. Всички китари (за добро или лошо) ще са записвани... Stay tuned! 😉

  9. Всъщност първоначално въпросната музика не беше набедена за такава. Бяха няколко идеи (не-метъл), които престояваха в компютъра ми и нямах идея за някакво тяхно развитие. Приятели обаче ги чуха и ме агитираха да опитам да ги постна в маркетите на гейм енджини, като евентуално и изкарам някакви пари от това. В началото се дърпах, но в крайна сметка реших, че най-хубавото на една идея е да бъде чута, а ако се изкара лев... защо не. В крайна сметка, засега съм качил два пакета в Юнити. Единият вече е в продажба, а вторият чака одобрение от модератори. Линкове към техни видео превюта можете да намерите в сайта на проекта:

    DreaMareSound

     

    Надявам се нещата да ви харесат. Приемам съвети всякакви...

    • Like 2
  10. Към описаното за разликата между акустична и класическа китара на колегата, бих искал да добавя още нещо:

    • Класическата китара е с найлонови струни, а акустичните са с метални. Наилоновите струни са по-лесни за натискане. Металните са по-звънливи и затова много хора ги предпочитат. Поставянето на метални струни на класическа обаче би повредило инструмента заради по-голямата им обтегнатост, за каквато не е предвидена класическата китара.
    • Фингърборда (дъсчицата под струните на която са набити прагчетата) на класическите струни е плоска и грифът често е малко по-широк от на акустичните китари. Фингърборда на акустичните китари е с лек радиус. Това малко или повече обуславя различна постановка при свирене.  NeckDiff.thumb.jpg.7a2c39898059f31df5d988527bee3eba.jpg

     

    Предвид посочените разлики, както вече беше казано, най-добре е да посочите каква музика харесва съпругът ви за да ви насочим към по-адекватен избор.

    • Like 2
  11. От големите магазини за части пуш-пул потенциометри в момента има в mouser.bg , във фарнел няма, а в ТМЕ не съм проверявал. Проблем може да ти представлява цената на доставка оттам - 40 лева ако поръчаните стоки са за по малко от 100. Възможно е и някой да доставя от тях с минимална надценка, но не съм запознат - не ми се е налагало да търся.

    Прилагам ЛИНК на един случаен потенциометър оттам. В дейташийта може да разгледаш кои параметри са посочени и съответно да се ориентираш какво да мериш и съответно търсиш.

    Успех!

     

  12. Бая мърлява работа е тая направия. И ако мога да посоча основна грешка на лютиера, то е некоординирането на дейности с теб.

    Колкото до проблема с фалшивеенето, позволявам си да споделя опита си тук. Правя уточнението, че въпреки че симптоматиката е идентична, едва ли решението е същото.

    През 2017-та си взех първия седмак. Китарата е с флойд роус, 25,5 инча мензура и заключващ нът. Фабрично дойде със струни 9 - 54. Страхотно доволен бях, но с времето забелязах фалшивеене на седма струна при по-силна атака, особено при пауър-кордс. Мислех си че проблема е в мен - може би натискам неволно флойда или нещо от сорта. Същия ефект обаче се наблюдаваше и при други хора. И с колкото по-силна атака свири човек, толкова повече се усещаше. Тогава вече набедих струните, и по-специално бранда. Минах на друг производител струни - съответно звука се промени но фалш-ефекта си остана. Тогава реших да кача дебелината на струните - минах на 10 - 60. Нещата се подобриха значително, но интонация и настройка си останаха изпитание за духа и тялото. В даден момент реших да видя с какви струни свири Крис Бродерик (китарата е негов сигничър) някъде из ровенето ми се мярна размера 10 - 62. Сложих такива струни и установих, че живота можело да бъде и лесен - китарата започна да свири вярно и да не фалшивее при свирене. Обяснението за мен е, че теншъна на по-дебелата струна стабилизира тона. На практика операцията я повторих и с втория си седмак, тъй като спецификациите бяха идентични.

    Трябва да отбележа и че след първото минаване на по-дебела тел, китарата позволи сваляне на екшъна. Преди това при опит за това фалшивееше повече.

    Успех и дано ти се оправи китарата!

    • Like 1
  13. Schaller също имат доста инфорация в сайта си, като поне за най-популярния им модел М6 (него съм разглеждал) се предлагат 4 вида само в зависимост от позицията на закрепващото ухо. След това имаш още една камара опции, минавайки през цвят, дебелина и вид на оста, вид на врътката и какво ли още не. Gotoh също предоставят доста добра информация. На Grover е малко оскъдна. Според мен трябва да свалиш размерите на ключовете, които са монтирани в момента и на базата на тях да съобразиш избора си. Освен посочените от Baby Thomas размери според мен трябва да съобразиш и габарита на врътката отгоре - при повечето прозводители те са сменяеми и имат различни размери.

    Разглеждайки набързо размерите на Schaller и Gotoh, смятам, че имат взаимозаменяемост. Това обаче не ознчава, че не може да попаднеш на друг производител с някои шашави размери, или пък на китарата ти да са с такива.

    • Like 1
  14. ^ В общия случай си прав - Mooer се представя достатъчно добре за да е използваем в домашни условия ако вече притежаваш такъв и не ти се инвестира в нещо повече. Ако обаче притежаваш нещо друго, струва си да се направи сравнение като моето и потребителя вече сам да си прецени.

    Аз го слушам на монитори Yamaha HS7 и от Mooer ми излизат едни високи, които обикновено панически бързам да сложа High cut или High shelf филтър. Точно за това, както споменах в предния си пост - оставам си с Focusrite-а. Особено за запис на DI. Тук е момента да спомена, че е любопитен още един тест, за който нямам нито времето, нито апаратурата - реамп на DI тракове, записани с двата интерфейса.

    Конкретно към автора на темата: Ако планираш да записваш до ниво "демо" или "хоби", Mooer ще ти е достатъчен и инвестирането в друга апаратура евентуално е ненужен разход. Колкото до bundle софтуера на Focusrite - плъгините никак не са лоши, но не мисля, че ще са ти достатъчни така или иначе. Колкото до DAW - получаваш Landr (гледам, че това е включено) - нямам никакъв опит с него (ползвам Cubase) и ми е трудно да преценя добър ли е или не. Ако толкова държиш на него, лиценз за стартови пакети на повечето DAW може да се купи за до 150 лева (има и по-скъпи естествено). Дали използването Mooer за запис на DI тракове, които в последствие да бъдат реампнати и микснати е адекватно - мисля, че това до голяма степен зависи от човека, който ще направи обработката. Аз лично с моите минимални към днешна дата умения не бих се наел. Ако обаче плановете ти за записи включват записи на микрофони или повече от един трак едновременно - може би дори Scarlett 2i2 ще ти е малко. В смисъл трябва да се направи оценка колко трака ще се записват едновременно и според необходимостта да се подбере интерфейс. Колкото до работата на DSP в аудио интерфейса - Евтим го е обяснил повече от добре.

    • Like 2
  15. Поствам линк към видео, което направих със сравнението на двете устройства (MOOER GE300 срещу Focusrite Clarett 4PRE). Не е кой знае какво, но се надявам да ви ориентира достатъчно.

    Изводите, които си направих аз лично:

    • MOOER GE300 е добър процесор, дори бих казал много добър за парите си. Стоковите амп и кабинет симулации може да не са върха, но с Tone Capture функцията, както и възможността за добавяне на външни импулс респонси правят звука доста приличен.
    • Процесора може да се използва като рекординг интерфейс за китара без проблем, стига да удовлетворява критериите за добър звук на ползвателя. Моите лично не успя - за записи дори само на една китара си оставам с фокусрайта.

    https://youtu.be/YAyzjirpA0Y

    • Like 1
    • Thanks 3
  16. Имам Mooer GE300, имам и Focusrite Clarett 4pre. Това, с което евентуално мога да съм ти полезен е да запиша някакъв риф и с двете и да ти го пратя, а пък ти да си прецениш има ли смисъл за теб или не. Единствения проблем е, че няма да мога по-рано от понеделник да го направя това.

    • Like 3
  17. От IK Multimedia са пуснали в голяма разпродажба (80%) Total Studio Max, който включва в себе си огромна част от софтуерите им - в това число Amplitube 5, Miroslav Philharmonik 2 и още доста инструменти и плъгини. Промоцията освен в официалния им сайт е налична и в Томан. Предполагам важи и за други музикални магазини, но не съм проверявал.

     

    https://www.ikmultimedia.com/news/?id=MarchMAXsavings2023

     

    https://www.thomann.de/intl/ik_multimedia_total_studio_3.5_max.htm

    • Like 1
  18. От скоро и аз съм собственик на въпросния процесор. Вкъщи съм го сравнявал с Digitech GSP2101 и Digitech-а за мен има повечко динамика при едни и същи IR. Звучи доста по-реалистично и натурално. Допускам, че това до голяма степен зависи и от амп симулацията на Mooer-а - по принцип не се славят като да са нещо забележително. Това, което все още не съм успял да пробвам на Mooer GE300 (и заради което всъщност го купих на първо място) е Tone Capture функциите. Според много хора в мрежата работят много добре и с тях проца звучал много по-хубаво. Надявам се скоро да успея да направя нещо по въпроса и ще споделя резутати. Също ми е любопитно ако някой вече е успял да сподели как е.

    Колкото до външни IR - това вече го пробвах и няма абсолютно никакъв проблем.

    • Like 1
  19. Рядко пиша тук... та да взема да "изригна"...

    IMG_20220616_215944.thumb.jpg.7fbcac228684d204f07235dd091f8df0.jpgIMG_20220616_220006.thumb.jpg.6fa369f32225b3e5b7143475fc0cb69e.jpg

     

    B.C. Rich Shredzilla Prophesy 7 Archtop

    Вече със сменени струни и (що годе) интонирана. Другата седмица, като отмине тридневното чудо може и да напиша нещо като ревю... сега ще продължавам със самоунищожението на мозъчни клетки...

    • Like 3
  20. Евтиме, не съм разписвал обратен код, тъй като ампа не връща нищо (управляващия модул за там също съм си го правил аз) и идеята от самото начало беше да направя педалиера, която е направена единствено и само за този усилвател. Дори на задния панел има само един DIN5 - за MIDI OUT. Към днешна дата съм малко ангажиран с работа, но ми се върти в главата проект, който да разползга с повече функции, като някои от тях са преназначаване на бутоните, USB и "слушане" за MIDI отговори. 

    Трябва да се отбележи също, че според мен MIDI 1.0 не е от най-добре развитите по отношение на двупосочна връзка. Дори поглеждайки класическата хардуерна конфигурация с три DIN5 конектора (IN, OUT и THRU) - според мен подсказва, че не е предвиждана мултикаст комуникация между устройствата. По-скоро мисля, че говорим за следните два варианта:

    - 1:1 - едно устройство изпраща заявки, другото (евентуално) отговаря (свързване IN to OUT; OUT to IN)

    - 1:Много - едно мастър устройство изпраща команди, другите слушат и изпълняват заявките. Свързването е OUT(master) to IN (Slave 1); THRU(slave 1) to IN (Slave 2) и т.н.

     

    Относно кутията - изряана и сгъната по мой чертеж от хората на този сайт:

    ЛАЗЕР

    Материалът е 1,5мм стомана. Мой приятел завари два ръба, които оставаха отворени и след това е прахово боядисана.

    Табелките на бутоните пък ми ги изработиха тук:

    Табелки

    Материалът е 1,5мм анодиран алуминий. Върху него се нанася боя, която просмуква в анодацията и става много здраво. Като цяло това ми беше най-скъпото нещо в педалиерата.

    Надявам се да съм ти бил полезен. Ако имаш още въпроси - питай! ;)

     

    @wiseppman

    Схемата в секцията за IN според мен е вярна. Доколкото говорим обаче за OUT мисля, че не е добре, или поне аз не бих подходил по този начин.

    1 - Тъй като хардуерната апликация на MIDI е токов кръг, не е добра практика TX пинът от контролера да се свързва директно с изхода - по този начин цялата комуникация се превръща в товар за контролера. Хубаво е да има буфериране между тях. В много от схемите се използват два инвертираши буфера от 74HC14 (в него има 6), свързани последователно. Виждал съм и други схеми, в които буферирането е с два транзистора 2N2222.

    2 - Резисторът към четвърти пин - обикновено има още един такъв към втори (между втори и гореописаното буфериране). Когато схемата работи на 5V двата резистора са еднакви - по 220 ома. Тъй като посочения в схемата контролер работи на 3.3, допускам, че вторият е пропуснат умишлено с цел да се осигури работния ток във веригата. Този подход обаче според мен не е добра практика. Някъде бях намерил описание, че тези резистори трябва да са по 33 и 10 ома при работа на 3.3V. Така съм го направил при мен. Не съм имал възможността да го пробвам с дълъг кабел, но при 5 метра си работи.

    Всичко това важи и за свързването на THRU, само че на мястото на TX се свързва цигнала, който отива към RX.

    • Thanks 1
  21. Управлението на ампа си го правих с микроконтолер STM32. Изпраща PC и CC команди... на Arduino така и не му станах фен...

    Резултати вътре:
    FSW_IN2.thumb.jpg.f755a5e4ea32befb88102cc095828929.jpg

     

    и отвън:

    FSW_OUT.thumb.jpg.8542e0c9603094880fa6fcdafbdd0600.jpg

     

    Дисплейчето е OLED - 128x64... Сметнах, че ми е достатъчно - в крайна сметка освен да показва номера PC, която е избрана, единственото друго нещо като необходимост е настройката на MIDI канала. Другата опция беше да ползвам седем сегментна индикация, но не ми хареса визията...

    • Like 1
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.