Jump to content
Българският форум за музиканти

g_vayov

Members
  • Мнения

    377
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

  • Топ дни

    7

Мнения публикувано от g_vayov

  1. И аз дълго време се мъчих с всякакви торбички, кутийки и други подобни. Купуване на части за конкретни проекти и държането им отделно също не е много удобно. След завършване на проекта остават винаги по няколко чарка дето се чудим къде да ги денем. Чекмедженца, добре. Възможните стойности обаче са твърде много, съответно и необходимите чекмедженцата ще се твърде много. Трябва удобна система за групиране.
    За резисторите използвам стандартния ред Е24. Реда е разделен на четири групи разположени по редовете. Множителите са по колони. Малко използваните множители (х0.1, х1, х1М) липсват. Резисторите с тези множители се поставят в крайните колони.
    038462777-thumb.jpg
    С кондензаторите е по-сложно. Имаме три оси: стойност по реда, множител и работно напрежение. Тък като работното напрежение при керамичните SMD кондензатори не го пише, а и не може лесно да се измери, то трябва да присъства. Другия параметър кой да бъде?... Множителя е неудобен, хем е труден за ориентиране хем заради него ще се съберат много подобни кондензатори заедно. Реших да бъде стойност по реда. По този начин в еднно чекмедже ще се съберат, например: 47 pF, 470nF, 4700 uF. При такова групиране нужния ни кондензатор се намира веднага.
    Базиран е на реда Е12. направени са малки размествания за да излязат най-използваните стойности (1, 2.2, 3.3, 4.7) на предна линия. Дали ще е удобно времето ще покаже. Стандартния вариянт с Е12 е: 1.0-1.5; 1.8-2.7; 3.3-4.7; 5.6-8.2.
    С напреженията... Първата отправна точка беше: напреженията 16, 50 и 100 волта да са в отделни колони. Керамичните SMD кондензатори които използвам са с тези работни напрежения. След това към 16 добавих нисковолтовите (електролити обикновено) 10 и 6,3 волта. Една колконка за 25-35 волта. 63 отиде при 50 защото са близки. Накрая ни остана и една колона за 200 и нагоре волта.

    038462776-thumb.jpg

    Вкъщи използвам стелажи с по-голям брой малки чекмедженца. Там подредбата изглежда така:

    038462785-thumb.jpg

     

    За постоянно работно място, според мен, стелажите с чекмеджета са най-удобни.

    • Like 1
  2. Те точно за ситопечата тр. да съм избрал честоти, поне ориентировъчни, които да ги пише на панелаДруг проблем, като експортвам дизайна на панела от аутокад в пдф, линиите не излизат както съм ги задал в аутокада. С еднаква дебелина са, но дъгите не излизат като хората, сравнено с правите линии:

    http://imgur.com/a/uJOyf

    Аз правя следното:

    Начертавам лицевия панел с AutoCAD. Целта е да се фиксират размерите, отстоянията и изгледа на панела. Готовия файл се отваря с CorelDRAW. "Шлайфа" се дизайна добавят се някои дреболии, лога и други. С crd файл в ръка е много по лесно.

  3. Weller ама мексикански... Мексикански ама Weller...

    Поръчвах едни скални лампи от ТМЕ и за да си оправдая транспортните трябваше да добавя нещо...

     

    036910261-thumb.jpg 036910262-thumb.jpg

     

    Първия ми марков поялник. Наглед изглежда като играчка. Ще видим дали ще си оправдае името.

    • Like 5
  4. Възможни са няколко ефекта от пускането със студени лампи.

    Поради нулевия ток през лампите в началото на пуска:

    Анодното напрежение е максимално, в някои случаи опасност от пробив.

    Напрежението върху прехвърлящите кондензатори е максимално, в някои случаи опасност от пробив.

    CRCRCRC... филтър формиращ няколко намаляващи напрежения за захранване на отделните стъпала няма да работи нормално. Всички стъпала ще бъдат захранени с максималното напрежение, в някои случаи опасност от пробив.

    Поради неравномерното загряване на катода по време на пуска:

    Преди пълното разгряване на катода по неговата повърхност е възможно да се образуват по-горещи зони. Поради по-малката им площ, плътността на тока ще е по-голяма от работната, а това може да доведе до ускорено износване на лампата.

     

    Общо взето голяма част от изброеното може да се предвиди по време на проектирането и да се вземат нужните мерки.

  5. Може да разгледаш тук > http://www.analog.com/en/products/amplifiers/operational-amplifiers/low-power-amplifiers-1ma-amp.html#low-power-amplifiers-1ma-amp

     

    ПП Няма как да имаш еднакви декларирани входни и изходни нива при условие че схемата позволява усилване с 32dB.

    • Like 1
  6. Импулсните не са ми сила така че не мога да дам кой знае какъв акъл.

    За 15 вата на канал мисля че няма смисъл да се използва пре-регулатор или други усложнения. Може само с линейно стабилизиране. В най лошия случай ще разсейваме под 20 вата в регулиращия транзистор.

    Вариант 2.

    Трансформаторно захранване > "buck step down converter" > прецизен линеен стабилизатор > товар

    Общо взето, по-сложната част е тази преди товара.

    • Like 1
  7. Ми то не че народа спря да се занимава, просто спря да пише във форума :)

    Дам, от двадесет дни копам един екзотичен ефект...

    2х5 канала параметричен еквалайзер. 19" 2U сандъче, балансиран вход/изход... Надявам се до седмица-две да го завърша. Остана ми изработката на панелите и оживяване.

    След това ме чака един активен кросоувър, стерео, три ленти.

     

    https://drive.google.com/file/d/0B6JnuWWfMtFKX2RkeWtyeXZZT0U/view?usp=sharing

    • Like 4
  8. Мисля и преди го чепкахме... Защитата на 7809 се задейства над 1,5 - 2 ампера. Номиналния ток на вторичната намотка е 60 мили ампера..

    Ако ще се използва 78L09, работата вече е друга.

     

    ПП Монтажни отвори на платката?

  9. Ще е полезно за форума пък не е маловажно, относно заземяването на шасито към родната мрежа.

     

    Да, не е маловажно. Шасито на електроапаратурата се свързва директно със заземителния щифт на захранващия съединител или със заземителния проводник на захранващия кабел.

     

    ПП Онези еквилибристики с резисторите и диодите се отнасят за заземяване на вторичната страна на трансформатора, сигнални вериги и т.н.

    • Like 1
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.