Jump to content
Българският форум за музиканти

yamaha

Members
 • Posts

  1012
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  66

Posts posted by yamaha

 1. Писах и на ЛС, тъй като колегата има някакъв проблем с форума. Идеята на ЛС-то ми беше, че няма как един кабел да пуска или да не пуска гласовете, при положение, че си има MIDI спецификации. В случая ако моделът е такъв като на снимката, аз имам лоши спомени с него, защото преди години бях взел 2 еднакви - и двата светеха еднакво, но единият не работеше изобщо, а другият само от време на време. След това просто взех различен модел, който тръгна от раз и си работи и досега. Това е по-вероятният причинител на проблема., но разбира се не е единствен. Нямам представа познанията на колегата при настройките на MIDI от клавира и в програмата на компютъра, но е добре и там да погледне какви параметри са избрани. Вариантът с пробата с E16 също не е лош - ако и там свири монофонично, значи вече могат да се направят съответните изводи.

 2. Така от дистанция няма да е лесно да те научат да свириш на кларинет. Защо просто не отидеш до някой кларинетист да ти покаже на място тънкостите на звукоизвличане от инструмента, защото на пръв поглед и на клипове всичко изглежда доста лесно. Ти с клапите ще се оправиш по някое време, особено ако имаш някаква елементарна представа от ноти, размери и др. подобни, но инструментът свири с въздух, а не е все едно как постъпва този въздух в него. ;)

 3. Преди 1 час, Apple&VSTI написа:

  ... но не е по-различно от па4 ...

  И това е аранжор и то от прекалено много пари ....

  Няма как да е по-различно, защото базата е същата с известно надграждане на саундите. На мен също ми направи впечатление сравнението дори с моя Корг, който даже не е от х-серията, а е само PA700, но тъй като саунд енджинът е един и същ с този от по-високия клас, някои от стиловете в горния клип с PA5x, които и аз имам, звучат при мен точно по същия начин както звучат и в клипа.

  А относно цената - да, доста висока е, но предполагам, че с времето ще падне малко. Ако отчетем какъв голям период имаше между излизането на 4-ката и 5-цата, постоянните фишеци как уж щял излезе тази или онази година и все го отлагаха, както и директните съвпадения в някои от данните с по-старите модели, оставам с впечатление, че това всъщност е сравнително стара концепция и разработка, която се е забавила поради някакви технически или финансови причини във времето.

 4. На 5.07.2022 г. at 13:45, yamaha написа:

  Малко си засилил ситуацията, а тя далеч не е толкова черна, особено при по-скъпите модели. :)

  И понеже темата е конкретно за новия аранжор на Корг, да подкрепя все пак горното си твърдение, ако и саундът да не може да се конкурира с огромните по обем VST библиотеки, но тези неща вече ги коментирахме защо стоят така. ;)

   

   

   

   

 5. Отчасти съм съгласен, защото нещата са взаимосвързани. Добрият звук е важен, но лично за мен по-важен е кой е инструменталистът и доколко е добър като цялостен музикант. Слушал съм такива извънземни (от моя гледна точка), свирещи на доста посредствени инструменти, но така извайващи всяка мелодична и хармонична линия, и с такава техника, че болшинството от средностатистическите музиканти-инструменталисти не могат да се доближат и наполовина до тяхната музика, пък ако ще и да им е предоставен най-скъпият и съвършен инструмент на света. :) Така че за тази красота на музиката, за която стана дума, не е достатъчен само перфектния звук, ако го няма подходящия човек зад инструмента. Това разбира се е моето мнение, както и ти имаш своето. ;)

   

  П.П. Уточнявам, че това горното го казах по принцип и без никаква връзка с темата за аранжорите, но ако пак се върнем на тях - нещата се развиват от година на година, отделената памет за саунди нараства (в PA-5x вече е 8GB некомпресирани), софтуерът също търпи развитие, предполагам в някои от следващите флагмани ще включат и AI алгоритми, така че ни предстоят интересни времена. :)

  • Like 2
 6. На 4.07.2022 г. at 11:32, Apple&VSTI написа:

  ...саунда е абсолютно-Дърво при всичките поради ниско-качественни семпли на 44100khz с лимит на големината  като мегабайти...Саунда дори и при последните модели на YAMAHA и KORG аранжорите е на светлинни-години назад спрямо саунд от PC+хубав аудио интерфейс+ виртуални инструменти...

  Малко си засилил ситуацията, а тя далеч не е толкова черна, особено при по-скъпите модели. :)

  Честотата на дискретизация в случая няма общо с качеството на семплите и е предостатъчна за качествен звук. Проблемът по-скоро идва от обема памет (обикновено 1 или повече гигабайти в компресиран формат), в който са натикали четирицифрено число инструменти. Логично е да се предположи, че няма как да получиш същото качество при 1500+ инструмента, събрани в място, което някои VST библиотеки отделят само за един инструмент. Дори смятам да похваля разработчиците на водещите фирми за аранжори, че правят чудеса в толкова малко пространство. Основното предимство обаче на всичките тези хиляди саунди в аранжора е техният подбор и звученето им като цяло. Нещата така са събрани още на ниво проект, че в завършения инструмент всяка комбинация от които и да са инструменти звучи идеално балансирано между инструментите, без значение от стила. Така на практика човек има множество идеално балансирани "оркестри", които може да управлява лесно и сменяйки от джаз, през денс, латино, фънк, та чак до класика - да не се притеснява кое как ще звучи и какво точно да избере, защото някой преди него вече е подбрал всичко подходящо за всякакви случаи, а на свирещия му остава само да натиска копчетата и клавишите. ;)

  Та това е положението с аранжорите - специфични инструменти със специфични функции, заемащи своята ниша между останалите. Сега...разбира се ако пишеш филмова музика, надали ще я пишеш с аранжор, макар че доста такива филми съм гледал (основно нискобюджетни и сериали), но пък ако масово правиш детски аранжименти, надали ще си губиш времето с VST библиотеки и редене на тракове. Пък и аранжорите хората по-често ги ползват за свирене на живо, та в случая е излишно да говорим за сравнения между аранжори и компютри с библиотеки. :music:

  • Like 2
 7. Преди 1 час, CyberGene написа:

  Нещо като DAW in a box ли е?

  Ако сметнем пълноценния секвенсер и останалите екстри - да, нещо такова, но не съвсем. ;)

  Изненадан съм, че при толковата знания, които съм сигурен, че имаш, не си се интересувал досега от аранжорите. Като цяло силата им е в 2 направления - живото свирене и бързото сглобяване на аранжименти. Навремето (ама наистина много назад във времето) съм ползвал аранжори за живо свирене и мога само да съжалявам, че тогава нямаше такива машини както сега. Дори съм правил цели дискотеки с авторски аранжименти/ремикси на DJ Bobo, Dr. Alban, Technotronic, 2 Unlimited, Haddaway и т.н. (по имената вероятно се сещаш и за времето, когато съм го правил :P) и нещата се получаваха нелошо, но ако тогава имах както в момента дори и само едно PA с KAOSS модул, нещата щяха да бъдат на съвсем друго ниво, защото с такъв инструментариум границите са човешкото въображение, а аз такова имам в излишък. :greenangel: Сега, когато отдавна не свиря на живо, ползвам аранжорите, които имам, за бързо правене на аранжименти и тъй като вече съм направил без преувеличение вероятно хиляди такива, мога да те уверя, че времето за осъществяването им с аранжор е в пъти по-кратко, отколкото да редиш тракове в DAW....не че не съм правил и по-критични аранжименти само с DAW, както и в комбинация аранжор+DAW.

  • Like 1
 8. Не правя поп-фолк музика, но въпреки това имам няколко такива. :) ...все пак от обща музикална култура знам, че особено PA серията е много популярна из поп-фолк средите.

   

  П.П. Между другото, намерих модела в един немски магазин на значително по-ниска цена от тази в Икономов, а и навсякъде - 7200 лв с безплатна доставка от Германия. Единственото неудобство е, че и там го чакат през октомври. ;)

  А между другото имам един въпрос към по-сведущите - каква е разликата между 'интернационалната' и 'музикантската' версия, понеже имат разлика в цените, но данните им са еднакви?

  • Like 1
 9. Стига бе, тоя Икономов голям връзкар значи. :D Днес навсякъде другаде пишеше, че или го няма, или ще е в наличност след 10-12 седмици...иначе ония падове, дето са в матрица 4х4 и които предполагам са синхронизирани със стиловете, доста ми харесаха...и афтъртъча, и по-големия дисплей, и полифонията...абе докарали са го като флагман. :thumbup:

   

   

  pa5x.png

 10. Всъщност вече си отговорих на последния въпрос. Засега никъде го няма - в Томан ще го доставят чак октомври на цени около 8500/9200/10000 лева, съответно за 61/76/88 клавиша. В Мюзикер е малко по-евтин, но и там не е ясно след колко месеца ще го заредят.

 11. Най-накрая...че досега сума ти време само фишеци пускаха тук и там. :)  Между другото хич не изглежда зле и звучи доста добре, понеже прослушах по малко от всеки клип от ония десетките, дето са качени в SoundCloud. А цена видял ли си някъде или онова в заглавието е майтап? :P

 12. Има, аз съм ползвал преди време vArranger и не беше лош. Разбира се също бих препоръчал някой хардуерен аранжор ако човек има възможност и ако наистина се търси нещо за аранжиране.

  • Like 1
 13. Преди 21 часа, Георги ст написа:

  Търся  WАD софтуер,   който  да може поне да прави ритъм  и бас ...

   

  Водейки се от думичката "поне", споменаването на "ритъм и бас", както и че случайно или не колегата е разменил местата на буквите на мултитрака, оставам с впечатление, че човекът не търси DAW  с библиотеки, а нещо като софтуерен аранжор от рода на Band-In-A-Box или подобен. ;)

  • Like 2
 14. То по принцип когато се събира албум, почти винаги някои от предвидените парчета отпадат...обикновено по-слабите или пък тези, които не се връзват тематично или стилово с останалите. Парчето като цяло не е лошо, балансът на гласовете спрямо 'жиците' в някои части ми се стори леко изместен в полза на жиците, но вероятно е търсен ефект или пък просто аз скоро не съм слушал песни на ФСБ и съм отвикнал от техния баланс. ;)

 15. Понеже мина време и не мога да си редактирам предишния пост, само да спомена някои неща, които пропуснах.

  Горе писах, че обяснявам личната си позиция на колегата, който е пуснал темата, защото по неговите думи ми се струва, че не е много наясно с материята. Всъщност темата е обща и той само е пуснал въпроса си в нея. :) Предполагам също, че е чел и описанията (също и рекламите) към всеки модел кабел. Знам, че не бих могъл да убедя някой заклет аудиофил с моите виждания, но тъй като колегата е обикновен музикант като всички нас, бих казал да не се впечатлява много от фирмените хвалби към някой кабел, струващ $$$$, защото в повечето случаи това е прост маркетинг, който няма нищо общо с действителността и е насочен към точно определена група купувачи.

  От сайта, към който даде линк Baby Thomas, може да се прочете примерно "With a genuine sense of tactile 3D imaging and dynamic musical expression....reproduction with truly authentic tone quality, enhanced musical expression and holographic imaging...". Да, звучи много впечатляващо и принципно е вярно, но същото е вярно и за всеки хубав средностатистически кабел, с хубави проводници и добра оплетка, струващ многократно по-малко. Все пак да не забравяме, че ушите на човека са далеч не толкова съвършен "инструмент" и по мои убеждения неспособни да забележат някаква такава микроскопична разлика, евентуално хваната от някой прецизен осцилоскоп, но клоняща повече към теоретичните отклонения, отколкото към реалната практика. Така че не мога да приема за разумна инвестиция (гледайки пак тоя сайт) да дам за 2 х 4.5 метра кабели към двата ми монитора сумата от $22 000, пък ако ще и да е с Free Shipping. :greenangel:

  • Like 1
  • Thanks 1
 16. Преди 1 час, Baby Thomas написа:

  Винаги може да се инвестира в по-качествен кабел! Препоръчвам този:
  https://soundapproach.com/analysis-plus-micro-golden-oval-instrument-cable-single.html

  :greenball:

   

  Не става, тоя е с жакове. :D

  И друг път съм изразявал мнението си относно аудиофилските кабели, но не пречи да го кажа още веднъж, понеже виждам, че колегата, който е пуснал темата няма много представа от материята. ;)

   

  При покупка на каквито и да е готови кабели, аз лично избягвам да взимам от най-евтините (китайски), едно че буксите им се държат на магия, самият им материал е от някаква незнайна сплав, ширмовката най-често е символична и т.н. Също така не се заглеждам много и в кабелите от Hi-End сектора, не само поради финансови причини, но и от практични, защото тия 200 (примерно) лева за метър кабел, биха ми свършили по-добра работа някъде другаде. Гледам да попадам в златната среда - хем да не е някой боклук, хем кабелът да е стабилен, траен и да изглежда добре. Освен това аз не боравя само с два триметрови кабела като колегата, а имам стотици, много от тях по 15-20 метра, понеже се занимавам и с озвучаване. Така че що се отнася до балансираните микрофонни кабели, за каквито пита колегата - всеки нормално сглобен кабел от нормална фирма в диапазона 5-10 лева метъра ще свърши работа. Реално вторият модел на Klotz, който е дал, дори не се явява аудиофилски, а е просто някакъв от по-висок клас, с медна спирална оплетка и разни други хвалби в описанието. Дали човек ще усети разлика в звука между двата? Ами...ако някой усеща разлика между два файла, единият семплиран на 44.1, а другият на 48 килохерца, вероятно ще чува и разликата в звука между кабелите. :))

  • Like 2
  • Thanks 1
 17. При положение, че става дума за балансиран кабел с дължина само 3 метра, всеки такъв кабел ще ти свърши работа. Два броя от първия със сигурност ще работят както трябва, но ако нямаш проблем с финансите, може да вземеш от втория модел...не че ще забележиш разлика, но пък на всеки ще може да казваш колко струват само кабелите ти. :D

  Като оставим шегата настрана, ето тук имаш повече избор, който може да разгледаш.

  • Like 1
 18. Като изключим факта, че форумът е малко позамрял напоследък, тук има достатъчно хора, работещи с Рийпър. Предполагам, че когато видят въпроса, също ще се включат в дискусията.

 19. Не съм работил с Рийпър, защото когато го разгледах преди години, не ми допадна старомодния UI, но все пак ще се опитам да дам някакво общо предположение. Обикновено такъв периодичен шум (понякога е звук) се вкарва от някоя програма или плъгин (закачен към трака), когато е в демо версия. Доколкото си спомням Рийпър имаше trial-версия, която беше ограничена в срок, но май не вкарваше такъв периодичен паразитен шум, освен ако в новите trial версии не са го добавили.  Така че, хвърли един поглед да не би да имаш някакъв плъгин, който при новата инсталация е останал нерегистриран или пък дали самият Рийпър не си търси регистрация. Разбира се само гадая...

  П.П. Също така ми е любопитно - винаги ли вкарва по 18 кратки отрязъка, както е на клипа или всеки път са различно количество?

  • Like 2
 20. С взимането временно назаем някакъв тунер + помощта на някое подобно клипче няма ли да стане по-бързо? Слухово също става, ползвайки "йониката" или "гъвкавото пиано", но все пак се иска малко по-прецизен слух. ;)

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.