Jump to content
Българският форум за музиканти

Evtim Djerekarov

VIP listed
 • Posts

  8552
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  120

Posts posted by Evtim Djerekarov

 1. Има, има - има и самоизпиваща се бира!
  Иначе може да се направи - с микроконтролер и превключване. Но колко ще е надеждно, не е ясно.

  • Like 1
 2. Единственото което мога да добавя е, че според мен, маниакалното мачване на максималко близки по параметри лампи(което изисква голяма селекция и съответно - висока цена), няма голям смисъл при китарните апаратури. Всяка двойка, която няма дисбаланс по-голям от 2-3mA в покой, и разликите в стръмността не са повече от някоко процента, са достатъчно добри за "китарна" употреба.

  • Like 1
 3. 51 minutes ago, yamaha said:

  P.S. Един вид - ръчно подбрани чифтове с максимално еднакви параметри. Малко отиваме към конспиративните теории на аудиофилите, но в случая говорим само за термина. :)

  При китарните лампи най-често се има предвид около еднакъв ток на покой при съответния bias и що-годе сходна стръмност.

 4. Хубаво е, да занесеш усилвателя някъде, където могат да измерят усилвателя при тази смяна. Малки разминавания, няма да са проблем. По-големи разминавания могат да пренаситят сърцевината на изходния трансформатор.

 5. 13 hours ago, Panajotov96 said:

  за това пиша някой да ми препоръча нещо хубаво заа слушане на музика..

   

  16 hours ago, Panajotov96 said:

  Търся нещо професионално....

  Ако търсиш професионална техника, не залитай в аудиофилията, понеже двете неща са коренно противоположни. Има хора, на която въдица ако се хванеш, ще ти наговорят куп глупости за "златни уши", нюанси и ще ти препоръчат техника за хиляди и повече със много съмнителни качества.

  Професионалната техника е, така да се каже, стандарт, разполага с техническо описание, измервания и т.н. Аз ти препоръчах Focusrite, която има удобството, че е на USB, Steppenwolf ти препоръча друга карта, за която нямам мнение, но слушалковият й усилвател не изглежда лошо.

  Сънчо на свой ред ти препоръча слушалков усилвател (който до колкото разбирам е и DAC), който също е за USB, малък и нескъп е, публикуваните измервания са отлични, способен е на големи изходни нива.

  Universal Audio Volt 1 например, има изходно ниво от 11dBu, може да отдаде 22mW в 300 ома. Не знам, как е като звукова карта, латенция и т.н.

  • Like 1
 6. E1da 9038D изглежда симпатично, и не е твърде скъп, измерванията му изглеждат много добре и е мъничък.
  Изходното ниво, доколкото мога да смятам, е около 2.82V RMS или 11.3dBu, което е доста добре за такава компактна джаджка.

  Препоръката за интерфейс идва от това, че вероятно авторът няма такъв, а вътре има и нелош слушалков предусилвател.

  Може би най-хубавото е, че споменатият бюджет позволява да се купят и двете при необходимост.
   

  • Like 1
 7. Защо като за начало не си купиш една звукова карта, да кажем Focusrite Scarlett 2i2?
  Така ще имаш приличен аудио интерфейс. Аз не виждам смисъл, да купуваш слушалков усилвател за 700 лева, за да го храниш от изхода на (вероятно AC97 / HD Audio) чипа на лаптопа ти, който едва ли струва повече от 1 долар.

  Scarlett има максимално ниво на слушалковия усилвател 7dbu.

  7dbu е около 1.732V RMS, което в 12 омови слушалки се равнява на около 250mW, което е доста значителна мощност.
  При специфицираната чувствителност на HD560S, Която е 110dB при 1V RMS, това би трябвало да се равнява на 114.77dB, което е близо да прага на болка.

  • Like 3
 8. Аз допускам, че вградените слушалкови предусилватели на повечето звукови карти дори от невисок клас (Focusrite Scarlett и т.н.) ще са достатъчно добри за общо слушане, като единствено биха имали проблем (биха били тихи) при слушалки с по-голям импеданс.
  Това не значи, че покупка на усилвател е нещо лошо, но най-добре е, да свикнеш първо със слушалките, а чак после да обикаляш и да прослушаш усилватели с тях.

  Аз лично никога не съм прослушвал Xduoo, както вероятно и много от пишещите тук. Вероятно малцина от нас са спецове по слушалковите усилватели.

 9. Здраве й пич надявам се дане се разсърдиш ама не е хубаво така като се пишат пет шест изречения без никакви препинателни знаци трудно се чете а е и досадно надявам се разбираш опитай следващия път по нормално.

  • Like 2
 10. След понабримчване, мога да определя звученето като чисто и не твърде ярко (носи на камиончета отпред, особено в Low входа). След набримчване на усилването и поусилване на мастер-а, се получава леко компресирано "halo" към чистия звук, когато свирите с по-прибрана динамика, а при "ударно" свирене на акорди се получава приятен, компресиран звън. При динамичен picking на one-note пасажи, усилвателя действа осезаемо компресиращо, като подравнява тоновете, без да ги изкривява. Същата компресия се наблюдава и при отзвучаването на дълъг тон, което позволява да се ползва нервно вибрато, което да остане все пак чуто. Донякъде това улеснява и свиренето на трилери на чисто. С намаляване на гейна, усилвателят става по-традиционен чист амп. Но дори с гейн на макс в High входа, можем да говорим за "подгрят" звънък и компресиран клийн, а не за крънч или овердрайв. 

 11. Взех един 35-ватов Baevox с EL34 двойка и две предусилвателни лампи (една сплитер, една предусилвател). Звучи относително чисто, като не съм имал възможност да го усиля вкъщи, а и ползвам open-back кабинет, който не подчертава ниските.

  Ами, изглежда доста прилично. Звучи някъде в средата между Fender и Marshall clean (но не е толкова чак метален, колкото машралските, но пак казвам - с open-back кабинет слушах). Има място и остатъчна мощност на захранващия трансформатор за още един триод, та вероятно в обозримо бъдеще ще направя някаква предусилвателна лудост вътре (вероятно с mute схема и превключване на пътища, за да може да имам поне 3 различни канала, ползвайки само 2 лампи).

  Изработката е добра, визията също.

  • Like 3
 12. Може да се направи FX Loop само чрез инсталиране на 2 букси, но има особености:
  - SEND може да има височко изходно ниво и трябва да се внимава с нивото на Volume.
  - SEND ще има височък изходен импеданс, което може да прави проблем с някои ефекти, които имат по-нисък входен импеданс.
  - Трансформаторът няма достатъчна мощност за влагане на допълнителни лампи. Възможно е, да се адаптрира solid state схема, но тогава луупа няма да е 100% лампов (не, че ефектите, които се вкарат там ще са, де).

  Ако искаш, драсни ЛС.

  • Like 2
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.