Jump to content
Българският форум за музиканти

Evtim Djerekarov

VIP listed
 • Posts

  8586
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  144

Posts posted by Evtim Djerekarov

 1. Събрахме се цели 12-ина човека. Другия път - повече. Ама припомнете си ги тия пароли за влизане, Пишете на Рафо, ако сте ги забравили.

  • Like 3
 2. Обадих се на пицарийката. Става дума за пицария T&D на кръстовището на Одрин и Стамболийски.

  https://www.google.com/maps/place/T+%26+D/@42.6991569,23.3042935,15z/data=!4m2!3m1!1s0x0:0xd1a17c5ea0edb1c4?sa=X&ved=2ahUKEwjPweDDx775AhWbVPEDHYL1CRYQ_BJ6BAg2EAU

  Датата е 16 август, заповядайте от 19:00 натам.

  Кажете, кои ще идвате, за да мога предварително да дозапазя, ако е необходимо.
   

  • Like 2
 3. Кой от двата дни? Трябва да позапазя някоя и друга маса, ако ще сме там. Важно е, да не вали. Ако вали, там вътре няма много място и тогава е по-добре мястото да е друго. За сега го дават да понавалява на 15-ти, на 16-ти го дават по-сухо.

   

 4. Хубаво ще е, който мисли да идва, да каже, за да може да запазим маси.
  Също така, да изберем място трябва!

  Моите предложения:
  Ако не вали:
  - Пицария "T&D" на кръстовището на Стабмолийски и Одрин.
  - Timo Park в парка "Св. Троица"
  - Бирария "Palivec u sadu" недалеч от театър "София".
  - Някоя от околните открити ресторанти в парка "Заимов".

  За всички метеорологични условия:
  - Бар "Steppenwolf" на сточна гара (има само пиене, обаче, и ядки). На високо е, има и тераса големшка.
  - Ресторант "Островчето" зад парка "Възраждане".
  - Спорко в Гео Милев
  - Дивака на "Христо Белчев" или този на "Гладстон".
   

 5. Така се получава, че от масовите "класики" май не съм имал единствено Rancilio Silvia (а може би и Lelith може да се сложи в тази категория). Ще се радвам, ако притежатели разкажат, за тези машини.

  При Gaggia, нещата са силно сходни (бойлерите на всички споменати модели имат силни прилики, имат 35-мм ръкохватка, като единствената голяма разлика между моделите е наличието на трипътен клапан, и то не заради самия клапан, а заради по-различната глава с разпръсквач и съответно липсата на обикновения, пружинен клапан с топчето. Иначе, клапан за регулиране на налягането или електронен контрол на температурата, могат винаги да се добавят, та мисля, че не те са същественото нещо, което различава моделите, а именно главата при моделите със соленоиден(трипътен) клапан. Може би най-голямото предимство на гаджиите е, че загряват бързо - ако пуснеш малко топла вода да подгрее групата, за 5 минути всичко пари. При евтините модели с пластмасов корпус - дори 3-4 минути.

  Не така стоят нещата обаче и с Brasilia Club  и нейния голям бойлер - там едно 15-ина минути са минимум за хубаво загряване на всичко.

 6. Реших да драсна малко за моя опит с различни машини, които съм купувал за мен или за други хора, или са ми попадали като
  подарък "за ремонт". Ето списъка:

  1. Кафемашина Elite JR-655 (машина като всички нейни копия от най-различни "марки").
  2. Gaggia Baby Twin сива
  3. Българска Cortina от битака
  4. Стара черна Gaggia Espresso от битака за ремонт (дето й турнах процесорен контрол)
  5. Gaggia Classic 2005 (релефен надпис)
  6. Gaggia Baby 06 Class
  7. Gaggia Evolution
  8. Gaggia Baby Dose Сива
  9. Gaggia Baby Dose Червена
  10. H.Koenig EXP530
  11. Brasilia Club черна
  12. Retro Ariete 1388
  13. Gaggia Baby D сива (с хоризонтален ред от 6 малки кръгли бутона)
  14. Gaggia Classic 2006 (релефен надпис)
  15. Gaggia Classic 2002 (черен надпис с боя)

  С Трипътен клапан:
      2, 5, 6, 8, 9, 10, 11, 13, 14, 15

  С Клапан за регулиране на налягането:
      4(беше повреден),
      5,
      6(фиксиран 10-12 bar),
      7(фиксиран 10-12 bar),
      8(фиксиран 10-12 bar),
      9(фиксиран 10-12 bar),
      10(фиксиран 10-12 bar),
      12(стренен пластмасов боклук, но се регулира!),
      13(като на Classic),
      14,
      15

  С Обикновен термостат (голямо плаване на температурата):
      1, 3, 4, 5, 6, 7, 11, 12, 14, 15

  С по-прецизен термостат (електронно управление, може би с реленца):
      2, 8, 9, 10, 13

  Интересно е, че Gaggia Baby D е предшественик на другите Baby-та, но си има и двата клапана, и по-прецизен контрол на температурата. Много Добра машинка!

  H.Koenig EXP530 също е интересна. Има си електронен температурен контрол, трипътен клапан и система за безконечна пара като Gaggia Baby Twin. Също функция за гореща вода.

  Gaggia Classic си е класика, но би било добре да й се сложи по-добър температурен контрол.

  А Brasilia club загрява 20-ина минути, което е малко досадно, като също би спечелила много от температурен контрол. Тя няма също клапан за регулиране на налягането,
  но има много място вътре, за добавяне на такъв.

 7. Scarlett HP60 Mk III
  Тип: затворени
  Диаметър на мембраната: 50 mm
  Импеданс: 32 ohms
  Чувствителност: 98 dB ±3 dB
  Max. power rating 1.2 W

  Не знам, дали тези слушалки се продават отделно (освен на вторичен пазар, където се намират за 80-120 лева), обаче предвид това, че идват с entry-level професионална звукова карта (Scarlett 2i2), ми хаправиха доста силно впечатление. Понеже имамтези около мен, а в тази тема сме обсъждали помня JTS HP-535, както и Superlux HD681 Evo, които бяха харесали доста на CyberGene, въпреки скромната си цена, след известно слушане мога да определя трите модела по следния начин:

  JTS HP-535 - нелоши слушалки, звучащи малко суховато, като че ли с по-подчертани средни-високи честоти. Но нищо не им липсва. Може би са някак по-стегнати и сухи. Това ги прави много добри например, за критично прослушване на материал с електрически китари, или за свирене със амп-симулатори на слушалки.

  Superlux HD681 Evo - звучат по-басово, като басът е приятен, но може понякога да е леко размазан. Като че ли имат лек завал във високите честоти, който е забележим, но не дразнещ. Но звучат доста балансирано и бих казал, някак "обло", меко, приятно.

  Scarlett HP60 MkIII - на мен ми звучат все едно Superlux-а горе, но с по-стегнат (но не по-слаб) бас, и определено по-ясни високи честоти, без да са агресивни (звучат приятно, като на хубав копринен ВЧ-говорител), и като цяло по-добра отчетливост в цялостната звукова картина. Бих казал, доста неутрални слушалки, с които ми е приятно да слушам музика.

  Интересно ще ми е, ако притежателите на доста по-висок клас слушалки ги чуете и споделите мнения.

  • Like 2
 8. Всъщност, главната причина, навремето властта да недолюбва рокмузиката не е, че смятат че няма музикална стойност, а това, че чрез нея може да се прокарат отвън послания в главите на младите, което може да бъдат както политически послания, така и образци на начин на живот (в т.ч. наркомании). Ако трябва да бъдем съвсем обективни, трябва да кажем, че тези опасения не са съвсем безпочвени, особено ако обърнем внимание на явленията в САЩ от 60-те години. Разбира се, подхода на партията е очаквано дървеняшко-селяндурски, а чак по-късно бива осъзнато, че единственият начин, да се бориш с това външно влияние, е да създадеш приемлива алтернатива. Именно поради това, групи като Щурците, Сигнал да не говорим, че и Импулс и Ахат по-накрая, на практика се бяха превърнали в "държавни групи". След това, когато демокрацията избухна, се случи нещо, с което неговите участници много обичат да се хвалят, но аз лично мога да го определя като "ДКМС рок революция" по обективни причини.

  Между другото, нещо еквивалентно се случва и с чалгата - макар тя да избуя по демокрацията, нейният генезис са всъщност партийни решения, поради необходимостта да се ограничи влиянието на сръбската и гръцката популярна музика, която много българи с охота слушат през 70-те и 80-те години. А пречките имат и положителни ефекти - всички с удоволствие сме слушали песните на Щурците от 80-те или тези на ФСБ, с техните хубави аранжименти и многогласни хармонии. Не е много ясно, какво щеше да бъде тогава качеството на рокмузиката, ако не е имало някакъв критерий, с който трябва да се съобразяваш. Ако погледнем качеството на сегашната българска музика, когато вече над 30 години няма каквито и да било ограничения, можем да си зададем въпроси в тази посока.

  Та аз бих те посъветвал, поне ако не искаш да получаваш подобни забележки, да зарежеш едностранчивия политически наратив в стил "DW" и да бъдеш малко по-обективен, ако действително искаш да засягаш тая тема.

  Също, ако трябва да имаме поглед върху музикалния живот у нас, малко по-широк от нашето фенство към рокмузиката, трябва да кажем, че българската рокмузика е по-скоро имитационно явление, понеже генезисът на рока никога не е бил и няма да бъде на балканите (да не говорим, че не е и в централна Европа), а ако обърнем внимание на факта, че и макар в държави като Югославия, където рокмузиката никога не е била забранена, и има доста добри рокгрупи, по-скоро никоя от тях не успявала да стане толкова известна на запад, колкото групите, които слушаме, може да се отърсим от бляновете и да видим малко по-добре някои реалности.

  Защо казвам това - защото е добре, да бъдем реалисти, а не да обясняваме всеки наш неуспех с някаква пречка, някаква омраза към нещо отминало (любим напоследък метод за оправдаване на всичко, докато кражбата продължава). Да, пречки е имало, но не това е причината България да не е люлка на рокмузиката. Въпреки това, рокмузика чат-пат е била пускана и по държавните медии, та не е било престъпление. Нямало е как България да е съвсем откъсната от света, дори с БКП начело.

  Често пъти разни псевдо-интелектуалци стигат толкова далеч в анализите си за близкото и вече отдалечаващо се минало, че малко им остава да кажат, че ако не е имало комунизъм, е нямало да има селяни, крадци и подлеци. Щом си решил да правиш "документално" видео, не падай в този капан.

   

  • Like 2
 9. Ако нямаше Испания, Великобритания, корабоплаване, Америка, робство, европейски пришълци, музикални инструменти, композитори, голяма война, миграция, британски продуценти, цивилизация, медии и други подобни незначителни подробности, блусът щеше да представлява букет от племенни напеви за изпълнение на различни ритуали около открит огън. В този смисъл, разсъжденията ти се опитват да изкристализират някакво обобщение, което едва ли е пълно и неутрално.

  Трябва също да се помисли и в друга посока - споменатата музика, която ние слушаме, високо изкуство ли е, кое изкуство е високо и откъде произлиза. Също така, наистина ли живеем в безкласово общество, където всичко се решава от хората, или това е една удобна илюзия, заместила необходимостта от изобретяването на религии, обожествяването на династии и други управленски методи, които днес трудно биха хванали вяра, поне в развитите общества, направили възможно въпросният блус да бъде развит, изсвирен на музикални инструменти, записан и достигнал твоите уши. Това последното са важни уточнения, понеже сега не си говорим за популярността на китайската песен, доразвита, записана и разпространена от либерийската цивилизация.

  Мисля също, че се опитваш да проектираш масовите вкусове на хората като нас, както и вкусовете на гражданите на част от европейските страни и Америка, върху целия свят, само защото ние попадаме предимно под западното медийно и културно влияние.
  Аз съм малко скептичен, че из цяла Азия и в арабските страни се разцепват да слушат блус деривати, че дори не знам какво да мисля и за държави като Русия, да не говорим за бившите й южни републики. Затова мисля, че блусът и джазът, макар да се коренят в песните на черните и да можем да дадем примери за бележити черни музиканти и композитори, са част от западната музикална традиция и култура (ако искаш, и цивилизация). Затова и се харесват в западните общества, и също се свирят предимно там, а не в Гана, Либерия, Конго или Чад.

  Дори ако вземем нашата малка България, в която нашето рок-блус микрообщество по подразбиране по някакви си свои причини се смята за по-интелигентно от обикновения българин, не може да се каже, че 50% от слушаната музика произлиза от блуса, понеже едно огромно мнозинство от хората слушат или народна музика, поп-фолк и чалга, или най-много съвременни популярни уж-R&B и уж-хипхоп песновки, които не са кой-знае колко пропити от блуса.

   

   

  • Like 3
 10. Има си неща като солфеж, музикални диктовки и други, които се занимават със култивирането на добър музикален слух. Предложеният от теб метод, едва ли ще даде резултатът, който се желае. Идеята не е, да запомниш конкретен звук (хората, които не са абсолютисти, няма да "запомнят" тоновете), а човек да започне да чува интервали, акорди, двугласи, многогласи, акордови последователности и т.н. в това число и в контекста на дадена тоналност.

  Музика не се изучава от вчера и едва ли има смисъл човек, ако целта му е да става музикант, да се ръководи от някакви "самоделни" методи. Разбира се, може да го прави от любов към експериментаторството, но не и да ги разглежда като основно средство за обучение.

  Единственото нещо за самостоятелно обучение, което на мен ми е помагало, са разни ear trainer програми за компютърна музикална диктовка. С тях се научих да чувам например акорди добре. Също така, когато се занимавах с това активно, не ми беше проблем да слушам двугласи, и да ги записвам на петолиние през това време. Което разбира се, не е като да можеш да свириш сложни неща от нотен текст на прима виста, но си е все пак някакво музикално умение.

  Като цяло, опитите да се заобиколи сериозното обучение и нужните часове, дни и години сериозна практика, не водят до някакви особено впечатляващи резултати. Важно е човек, да реши, дали иска да става музикант, да види дали това му се отдава, и да разбере, че в този живот не можеш да станеш всичко, най-много 1-2 (хайде, три) неща, и не е добре да се разпиляваш навсякъде.

   

  • Like 4
 11. 5 hours ago, Ламби said:

  Bugera amp parts reverb.Там е тая ....Дано да съм бил полезен.

  Благодаря много! При липса на други варианти, може да прибегна и до това. Може да пробвам преди това да направя нов пот от стария и идентична основа на нов стандартен, с обикновена ос.

 12. Ами да, затова толкова много хора предпочитат да си купят разни местно правени неща със стандартни компоненти.

   

  5 hours ago, Ламби said:

  На мен ми отне пет минути да открия такава хуйня,но цената и от 18 евро е неразумна.Бих потърсил цялата платка или амп за донор ако ми се наложи.Дано ампа да се върне при собственика си и да му служи вярно.

  Къде я откри таз хуйня?

  • Like 2
 13. Не съм писал на Бери, може да го направя. Не са енкодери, потенциометри са, това е лампов усилвател.
  Да се преправи може, но това ще попадна в графата "цигания", ох, прощавайте - "ромщина" и ми се иска да го избегна, особено в усилвател на клиент.

   

  • Like 1
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.