Jump to content
Българският форум за музиканти

lyubohar

Members
  • Мнения

    409
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

  • Топ дни

    6

lyubohar last won the day on Февруари 18

lyubohar had the most liked content!

Previous Fields

  • Инструмент
    няколко

Profile Information

  • Gender
    Male
  • Location
    София

Последни посетители

2046 профилни разглеждания

lyubohar's Achievements

Apprentice

Apprentice (3/14)

  • First Post Rare
  • Collaborator Rare
  • Dedicated Rare
  • Week One Done Rare
  • One Month Later Rare

Recent Badges

79

Обществена Репутация

  1. Явно нямате представа за разликите м/у китайски и майсторски лъкове,или между майсторска китара и китайска такава от магазина. Професионалните музиканти се стремят към майсторски инструменти лъкове за по 1000-2000 евро и цигулки за по 4-5000.При майсторските китари са подобни цените,но мизерията в която живеят ги принуждава да се задоволяват с китайските боклуци. А конкуренция може да има при еднакви условия-достъп до качествени материали,инструменти и финанси. От там нататък може да се съревновават един с друг.
  2. И произведителя на китари,и на цигулки и лъкове са все лютиери. У нас няма конкуренция за производство на лъкове-двама сме само. Като дадеш 4-500 евро за материали за колко може да се продаде един лък,като китайските са по 80-100лв.Карбоновите и те по стотина евро. И кой музикален магазин може да ти ги продаде,а и да има печалба.
  3. Абсолютно вярно написаното от колегата koobenot. Моята гледна точка-направил съм над 450 лъка за струнни инструменти. От-до сам.Цените на материалите бяха приемливи.Още повече,че тук един майстор от Пловдив произвеждаше жабки и бяха на половин цена от германските. Фернанбука и абаноса го купувах от Ханбург.1/3 ги купуваха български музиканти,останалото-навън.За последните 10-15г.какво стана-цената на фернамбука хвръкна от 200 евро нагоре за една цигулкова щанга.За контрабас над 300.Жабките над 100евро обикновените абаносови със сребърен обков.За специалните изпълнения да не говорим.2-3 пъти годишно получавам от Paulus имейли с промяна на цените нагоре.И спрях да правя лъкове.Колегата от Пловдив и той спря жабките.Цената на китайските лъкове са колкото смяната на косми.Като се износят космите-нов!Боклуци са,но какво да правят колегите музиканти.За заплатите да не говоря.На първокласен камерен български оркестър са му вдигнали заплатите на 1000лв.!!!Представяте ли си-прославили България по цял свят.За 20 годишното учене да не говорим. Как ще се купуват хубави инструменти?Китайски максимум!
  4. Наскоро ми донесоха лък със замазани,лепкави косми.Ползвали някакъв препарат за почистване на косми.Меко казано-боклук.Само са повредили космите.По добре научете децата да не пипат космите с ръце.За детски лък не си струва да се сменят.Нов лък струва колкото смяната.После,като се купи скъп лък тогава като се изтрият се сменят с нови.
  5. Косми се сменят,не се почистват. Космите имат едни зъбчета,които задържат колофона,който на практика свири. Като се износят,колофона пада веднага и звука не е качествен. По принцип цигуларите,които свирят по няколко часа на ден е желателно космите да се сменят 1-2 пъти в годината.
  6. Аз понеже точно 60г.съм свирил на цигулка и знам какво говоря.Уважение и почит към музикантите имаше в едни други времена. Сега е въпрос на оцеляване.Не си струва да се мъчиш дори и за удоволствие.После на 30 години нямат ли други занимания-работа,семейство,деца,езици. Кога им остава време за свирене?
  7. Като чета горните писания излиза,че напразно съм учил 20г.свирене на цигулка. Можело е да свърша тази работа за 2-3 години и да не си губя времето. Нищо,мечтайте си и след това може да кандидатствате във Виенската филхармония. Те там всички са се научили за отрицателно време!
  8. Ако трансформатора е "тръгнал"нищо не може да се направи. Освен да се пренавие,но няма да е същият. Ползвайте си го.Ако изгори после ще го мислите. Доколкото си спомням от младините,когато активно се занимавах с лампови усилватели за минута без товар не би трябвало да му стане нещо. Особено ако е без сигнал.
  9. Проверете какви са потенциометрите,Обикновено на корекциите трябва да са линейни,а на усилването-логаритмични. За презанса нямам представа какви са.
  10. Не си струва преправянето. Може да стане,ако се намери изходен от "български Маршал"за 4 лампи EL34. Маршалска схема,наличните лампи,мрежовия трансформатор,ново шаси,или преправяне това. От човек,който разбира от китарни лампови усилватели ще стане. Но дали си заслужават усилията и средствата? Не случайно няма много постове в темата.
  11. Кой изказва това мнение? Цигулар,лютиер,търговец на струнни инструменти?
  12. Това е ретранслационна уредба за узвучаване на големи фабрики,игрища. Има отделна намотка за контролен говорител,но няма да отдава тази мощност там. Нов трансформатор с подходящи параметри.Което ще е по трудно.Предусилвателят е по лесен. http://www.kn34pc.com/sch/sch_ampl/uu_75_150.html
  13. Дали от лаптопа,или от предпочитанията на свирещия ми звучи остро,сухо без отзвучаване. За мен това не е звучене на бас.Според мен разбира се.
  14. Ами то всички изделия са вече така-коли,домашни уреди.Всичко. За да се ползват сервизите,а не сам да си помогнеш.То и сервизите у нас са едни... Ако резбата за закрепване е със стандартна ширина и оста е стандартна бих сложил нормални. И с кабелчета довеждам до платката.Някога,ако се намерят оригинални лесно ще се сменят. Ама това са мои разсъждения на любител от времената,когато много части липсваха.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.