Jump to content
Българският форум за музиканти

jordanp

Members
  • Мнения

    85
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Последни посетители

702 профилни разглеждания

jordanp's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

  • First Post Rare
  • Collaborator Rare
  • Week One Done Rare
  • One Month Later Rare
  • One Year In Rare

Recent Badges

1

Обществена Репутация

  1. Избор на качестен микрофонен кабел - съвет от тонрежисьори Търся съвет за подготовка на домашно звукозаписно студио. Искам да си купя качествен микрофонен кабел в среден ценови диапазон, който да не вкарва шумове и да е балансиран. Ще го свързвам към звукова карта. Коя марка/модел можете да ми препоръчате? Много добри отзиви чувам за Klotz, като цена-качество. Трябват ми два кабела по 3 метра за двойка стерео микрофони канон(м)-канон(ж), свързани към звукова карта (Focusrite). Като гледам в България може да се намери Klotz GRG1FM03.0 за 17 лв., както и Klotz M1FM1N0300 за 65 лв., дали си струва надплащане спрямо втория кабел? Също съм чувал положителни отзиви за Cordial, виждам че ги продават за 20-25 лв. за 2,5-3 метра.
  2. Купих си цифров метроном "Musedo mt-60". Доволен съм от модела и функциите на тунер и метроном, но има един основен недостатък, който не съм предвидил. Метронома се чува с твърде силно пиукане, което не може да се намали. Търсих бутон за регулиране (намаляне) на звука, но в този модел се оказва че няма. Исках в краен случай на слушалки да го използвам, но се оказа че и букса за слушалки няма. Как мога да доработя метронома, така че да се намаля/усила звука? Приемам всякакви идеи.
  3. Този метром от клипа е изглежда това което търся, ще ми е интересно да науча кой е софтуерът. За момента попаднах на приложение за iphone, което мисял че може да изпъллнява неравноделни размери, но за съжаление не ми върши работа (търся нещо поне за андроид). Ето тук: polynome.net
  4. Продължавам темата надявам се, че ще се изразя с правилната терминология. Към ден днешен си търся електронен метроном (не DAW или приложение за телефон), който отброява и неравноделни размери. Разглеждах различни видове метрономи, но на всички може да се нагласи само единия дял, който се повтаря – излиза че са равноделни всички на които попаднах. А аз търся конкретно такъв, който може да си посочваш: броя дялове и един от тях или всеки дял да е различен. Примерно за по-сложен вариант: 12/16 с 5 дяла – 2 тривремемнни групи на първи и последен дял и 3 двувремменни „по средата“. Спрял съм се на тези (M50 Mini Professional, JOYO jm-90, JOYO JM-60, WSM-240, Aroma AM-705, Aroma AMT-520B, FZONE FM100), но като разглеждах клипове и характеристики посочват само размери: 1/4, 2/4, 3/4, 4/4, 3/8, 6/8 А неравноделни като: 5/8, 7/8, 9/8, 11/8... явно не са заложени. Можете ли да ми посочите някаква марка/модел, който да има спазени горепосочените условия? Не ми се вярва да няма измислен такъв метроном (в краен случай ще търся приложение за Андроид).
  5. " Чудя се колко си голям,че си купил 3/4 цигулка? " Не съм ученик (на 35) предполагам 4/4 е размерът за мен, но гледайки разни клипове и на 3/4 доста големи хора свирят, предполагам с времето ще разбера до колко ми е удобна (макар и не оптимален размер). "Нямам добро мнение за руските учебни цигулки." В какво точно изостават? В звучението, настройките на звука? "Магаренцето е заготовка-трябва да се напасне към дъската, да се изчисли височина" Старото магаренце явно е счупено и е сложено ново и аз това се чудех дали е достатъчно да го поставя просто където са двете резки на корпуса или ще иска промянан на височината и положението му. Имам въпрос относно поставянето на струните. Оригналните струни (само 2 са ми изпратили) са като някакви въжета канап. Реших да опъна едното, но то дори не може да се захване в струнника, постоянно излиза възелчето, взех си нови метални струни не съм сигурен какво мога да очаквам от тях защото са евтини, но дали мога да ги настроя без фикс машинка? Забелязвам, че на повечето цигулки на първа или първа и втора струна има фикс машинки, защо точно на тях? Виждам че една фикс машинка може да се взема за 5-10 лв дали ще ми върши работа или направо мога да взема струнник с 4 фикс машинки от линка долу за 12 лв, дали е по-добър цялостен вариант? http://camerton99.com/category/32/fiks-mashinki.html https://www.musicworld.bg/bg/c_1777/i_30862/Thomastik_Infeld_212E.html Ако можете да ми препоръчате в страната някой лютиер или в краен случай в София. Благодаря!
  6. Здравейте, преди седмица реших да си взема 3/4 цигулка за да се науча да свиря на нея, бюджета е 100-120 лв. Разгледах обявите и разбрах, че за тези пари (плюс-минус 20 лв.) мога да си взема основно нова китайска цигулка, Stagg или втора ръка Кремона или руска марка. В крайна сметка си взех руска от 1963 г (Мосгорсовнархоз). Цигулката е използвана, но изглежда запазена - 80 лв за всичко (калъф, магаренце, струнник, лък, без струни). Дали е вярно предположението ми, без да съм разбирач, че една стара цигулка различна от китайска е по-добре от една нова китайска цигулка? От гледна точка на това, че е възможно материалите за изработка на руската да са "по-благородни" и качеството на изработка. И едните и другите са заводски, но в различно време произвеждани. При цигулките с времето подобрява ли се качеството на звучение или се влошава? Все още не съм й поставил струни за да я чуя как звучи, но за момента няма как да я сравня с другите изброени видове цигулки. Ще са ми интересни всякакви мнения по-темата.
  7. Преди 4 години купих една джура гайда за подарък на един приятел. Той така и не просвири на нея и ми я даде аз да я „разсвиря“. Аз също нямам никакъв опит в свиренето на именно този народен инструмент, но ми е безкрайно интерсно наична на звукоизвличане. За момента всички тонове ми звучат някак фалшиво и доколкото знам гайдата също изисква настройка, но не знам от къде да започна за да я настроя. Как мога да разбера какъв строй е гайдата, ако запуша всички дупки на гайдата това ли е основния тон? Странното е че като запуша всички дупки (плюс мърморката) издава един тон, след отваряне на последната дупка издава същия тон (мисля че и в други случаи два съседни отвора ми изсвирваха еднакъв тон) това дали зависи от настройкта, изсвирването или е дефект на гайдата? Мога ли да разбера спрямо основния тон, какви други тонове трябва да изкарва, според това кой отвор съм запушил. И гайдуницата ли се настройва спрямо ручилито или обратното? Доколкото разбрах в началото мога да махна ручилото и да запуша отвора, като така свиря - дали така е по-лесно за начало? Интересното е, че въздуха много бързо излиза от мехът и почти постоянно трябва да духам за да издава непрекъснат тон. Ще се опитам да разбера до колко е качествена тази гайда за това ще ми трябва с ваша помощ поне да я настроя и от там да търся ако има дефекти. Благодаря!
  8. Тези дни ще си взема една такава миди клавиатура, видях че има бюджетни предложения 2-ра ръка като се спрях на едно. Някой използвал ли е този модел "Evolution-149" има ли някакви недостатъци/достойнства? В комплекта има само клавитаруа и захранващ кабел. Дали ще тръгне с обикновен миди-кабел, като този: https://p.jarcomputers.com/680x680/CABUSBMIDI_680x680.jpg Някъде прочетох, че само с оригинален кабел работела клавиатурата (MIDI/Game порт), дали е вярно? Продавача каза, че не я е пробвал с софтуер, понеже нямал кабел, това дали може да е уловка понеже не работи? Само сподели че всичко светело
  9. Ето запис на чиста китара и отново се чува шума Gain-а е усилен на 98%, иначе ако го намаля се получава тих запис на китарата и ако я усиля софтуерно се усилва и шума. Микрофона е вблизост на 3-4 пръста разстояние.
  10. Здравейте, търся някакво устройство, нещо като тунер-генератор (все още не знам как се казва). Трябва ми да мога да определя даден звук с каква честота е, на колко херца вибрира. Искам да определя някои музикални инструменти какви тонове изкарват с по-голяма точност. Примерно, при кавала един и същ тон може да се изсвири с 2-3 пръстовки, като при всяка има малка разлика във височината, мога ли с абсолютна точност да определя всеки един от 3-те тона колко херца е (освен че по слух усещам разлика)? Взех си този тунер, който определя какъв тон издава инструмента, но търся малко по-прецизен метод, като ми показва и херци. Или ще ми помогне някакво устройство, което издава звук хроматично през 1 Hz, така по слух чрез сравнение мога да определя разликата.
  11. "Моят съвет е да отидеш в магазина и да пробваш. Не само ямахата ,но и други.Не се знае кое може да те впечатли.Пък и оглед/проба на инструмента е почти задължителна.Тестване за правилна интонация и задържане на строй ,състейн ,добър тон ,екшън ,удобство ,визия и много други са доста субективни фактори." "Върви и чуй повече бройки в "твоя" ценови клас, може да те изненада приятно някоя друга марка" Ще заложа на тези 2 съвета. Все пак търсенето на конкретен звучение/външност и др. фактори е доста субективен процес и е най-добре чрез проба. Ще опитам и модели от споменатите 2 марки. Като си харесам нещо в този ценови клас китари ще се похваля.
  12. Благодаря, ще се насоча към първия сайт. Това което съм чувал за нея до момента е, че за тази цена вади повече от приличен звук - продължителен тон, удобни се свири, чист тон ... Дори прочетох, че се доближава до доста по-скъпи ценови класове китари на yamaha. Горното мнение малко контрастира с досегашните ми впечатления, може и да са завишили рекламата на места, но се надявам да е повече от къмпинг китара. В момента имам Fender Squier SA 105, от която не съм много очарован. Трудно се се свири на нея има голямо разстяние от струните до грифа, и най вече не ми харесва, че звучи малко "талашитено" - глух тон. За това търсих нещо по-добро (средно за 300 лв). Спорд клипчетата които гледах в интернет изглежда прилична китара Ямахата.
  13. Здравейте, Решил съм да си взема акустична китара Yamaha F310. От Yamaha имат ли някакво представителство/магазин в България или дилъри предлагащи официалните им продукти? Бихте ли ме насочили от къде е най-добре да си взема посочената китара? Предпочитам да не е от някои прекупвачи и да е от България. Забелязах в различни сайтове са посочени отличия в материалите от които е изработена китарата, не искам да пристигне някаква китара нямаща общо с оригиналната. Също ще съм благодарен на мнения от свирещи на Yamaha F310. В интернет срещнах много положителни отзиви за нея, бихте ли споделили и вашето мнение?
  14. Знаете ли дали съществува такъв софтуер метроном, който може да отчита неравноделни рамери? Например, искам да отчета 7/8 като аз си избера, дали да е с първо или трето удължено време.
  15. Благодаря! Преди това бях си харесал Rode NT2A, който отива в друга ценова категория, но ще разлгедам предложенията.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.