Jump to content
Българският форум за музиканти

blr

VIP listed
  • Мнения

    1796
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

  • Топ дни

    61

blr last won the day on Ноември 22 2017

blr had the most liked content!

Previous Fields

  • Инструмент
    bass

Profile Information

  • Gender
    Male

Последни посетители

2860 профилни разглеждания

blr's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

  • Very Popular Rare
  • Week One Done Rare
  • One Month Later Rare
  • One Year In Rare

Recent Badges

1.6k

Обществена Репутация

1

Community Answers

  1. Да поизровя малко темата: Евтиме, докъде стигна с усилвателя? Ако имаш нещо готово, ще ми е много интересно да го чуя. Мен скоро пак ме ухапа слушалковата буболечка и се сдобих с едни AKG K702, на които се кефя в момента.
  2. Уау! Нещата тук са напреднали. Поздравления и парчето е готино.
  3. Tака де, от "адаша". Смени ли ножовете или ги наточиха? Чувал съм,че стоманените ножове можели да се заточват. ПП: Аз трайно преминах на City Blend от Columbus. Вече повече от половин година друго кафе не е влизало вкъщи. Нищо повече не мога да искам от едно кафе, все едно, че е миксирано и изпечено специално за мен. Само ме е яд в каква кочина превърнаха "Графа", че ми е неприятно да ходя до там.
  4. Еее, сега пък 15 дни. Пил съм и в деня на изпичането, когато съм бил на зор. Вярно, една идея по-безвкусно е и има лек аромат на препечен хляб, но на другия ден всичко си идва на мястото.
  5. От посещенията ми в Италия съм останал с впечатлението, че Lavazza е не особено популярно кафе. Кафе там се пие главно навън. Не си спомням да съм виждал кафене, което да предлага Lavazza, поне в Рим и на север. Тук, по някаква причина се смята за качествено, но това е заблуда. От масовите италиански кафета, Lazzarin е много по-добро според мен. Illy разбира се са водещи.
  6. И защо ще даваш близо 70 лв за килограм пакетирано кафе, незнайно кога изпечено, а и цял килограм? За по-малко пари можеш да си купиш много по-добро и най-вече ПРЯСНО кафе. Виж по-назад в темата, писали сме откъде.
  7. Дезинфекция с лимонена киселина не може да има. При продължително застояване на вода при ниски температури се образува т. нар. "slime" , т.е. едно лигаво наслояване, което е на биологична (бактериална) основа, но то няма нищо общо с твърдостта на водата и не се почиства с лимонена или винена киселина.
  8. От котлен камък съм чистил веднъж за три години и това е много за водата, която ползвам. Групата и трипътния клапан чистя със "сляпа" цедка и Cafiza веднъж на 2-3 месеца. Резервоарът за вода дезинфекцирам и мия в машината около веднъж месечно, през лятото и по-често. Това е при средно 2 кафета на ден. Ножовете на кафемелачката не съм чистил още, имам я от три години. Външно чистя всичко поне веднъж седмично за да има вид.
  9. Всъщност 1 ml чиста вода тежи точно 1 грам при 4 градуса на морското равнище. С повишаване на температурата плътността пада, но не кой знае колко много, да речем че при 90 градуса 1 мл тежи към 0,97 грама. Екстрахираното кафе вероятно повишава плътността, така че двата ефекта се канселират взаимно. Каймакът обаче е с много по-ниска плътност защото съдържа много газове. Ако си купиш една малка разграфена чашка (наричат се бехерови чаши и ги има в магазините за лабораторна стъклария) от 100 мл, ще можеш да видиш горе-долу точно какъв обем кафе+каймак отговаря на желаното от теб тегло.
  10. Благодаря! Ти отдавна си ме задминал. По-скоро аз бих се допитал до теб и другите момчета ако днес трябва да сменя нещо от оборудването. ПП: И за да съм полезен с нещо, преди малко се отбих до Columbus за кафе. 200г. City Blend вече е 11 лв, второ увеличение за последните 6-7 месеца, преди беше 10 лв. Няма да ми пробие дупка в джоба, но все пак си поскъпва.
  11. В темата пишем два типа кафеджии. Едните, (аз включително) искаме да пием хубаво кафе вкъщи и нищо повече. За други това се превръща в хоби с всичките му табиети и "фетишизъм" (не влагам нищо отрицателно) относно оборудване. Няма смисъл от спорове, просто сме хора с различни цели. В началото се започна от желанието на мнозина тук да пият сносно кафе вкъщи. Няколко души постигнахме целта и спряхме, но няколко други се зарибиха сериозно и продължиха, в което няма абсолютно нищо лошо-напротив. Аз хвърлям чат-пат по едно око за да видя как се развива темата, като си давам сметка, че отдавна вече не мога да бъда полезен с нещо в практически смисъл.
  12. Определено ще се пробва. Чиста арабика ли е?
  13. И мен това ме впечатли в това кафе- много балансиран вкус, нито е кисело, нито горчиво, нито има прегоряла нотка.
  14. Познаваме се лично, та предполагам си разбрал и аз колко си падам по "хипстърия", то и на моите години би било смешно. Именно по тази причина и не съм си занесъл единия портафилтър на стругар да го реже. Не практикувам и други крайно безмислени неща от американската кафе-култура ( и те горките кога станаха роми, кога им почерняха анусите по отношение на кафето), не пия и недопечени, кисели арабики... Повтарям, ако някой не е разбрал: ЧИСЛОТО 11 МИ Е НАПЪЛНО БЕЗРАЗЛИЧНО, КАКТО И ЧИСЛОТО 2139 НАПРИМЕР. Пия прясно изпечено кафе защото, както и прясно изпечените ядки, хляб, кестени, месо..., е по-вкусно. То е и по-здравословно, но това е друга и дълга тема. Не намирам никакъв смисъл да пия лайна от супермаркета за да спестя 5 лв месечно. Ако ще е така, по-добре да не пия изобщо кафе вкъщи. Пробвай City Blend на Columbus. 200 gr. е 10 кинта. Това ми е новия фаворит. Добре изпечено и много мек балансиран вкус
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.