Jump to content
Българският форум за музиканти

Фънк дилема


bmo

Recommended Posts

Фънки бас е по скоро начин на свирене на баса отколкото вид инструмент т.е., звука се докарва от специфичните ритмични бас линии отношение към дължината на всеки тон и пипането на пръстите - динамика на свиренето, заглушени ноти и т.н. За слап (барабанене по баса) обикновено ти трябва звук с повече високи и ниски честоти като средите са обрани. В този случай най-често в последно време са предпочитани активните басове. За свиренето на линии от 16ни ноти (ала Джако и Тауър оф Пауър) ти трябва бас със заден адаптер и изявени средни честоти (400 hz). Четири струни са ти напълно достатъчни. Аз също съм за фендер или скуайър - джаз бас или пресижън.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При цялата ми непоносимост към SQUIER(винаги съм смятал, че не трябва да имам доверие на марка, която се продава и в Технополис), като се съобразих с препоръките ви и с това, че ако искам скъп Фендер, ще се наложи да кихам като болен от сенна хрема през пролетта, се спрях на нещо такова

 

73015_l.jpg

FENDER SQUIER CLASSIC VIBE P-BASS 60

 

Не ми е много ясно каква е тази пластина под първа струна, монтирана леко под ъгъл, както и защо се покриват адаптерите и бриджа с метални капачета, но явно има някакъв висш разум, който налага това.

 

За същите пари ми хареса и този Vintage

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Пластината, за която говориш се нарича "tug bar" или в по-късните модификации, когато е преместена от горната страна- "thumb rest" Идеята е палецът да има опорна точка. Така монтирана отдолу се появява до към втората половина 60-те. Мислена е за да си подпреш пръстите и да свириш само с палеца-една ужасно неудобна техника. В по-нови времена напълно изчезва.

Металните капаци са само за украса и се демонтират лесно. Моделът, който си показал няма такива.

 

Що се отнася до Squier Precission Classic Vibe 60's, инструментът е много добър. Знам, че ще има хора, които няма да се съгласят, но според мен си заслужава повече от мексикански Fender. Често, хората си изграждат негативно мнение за Squier от евтините модели, които струват наполовина на тези. Ще прозвучи още по-невероятно, но качеството им се повиши още повече след като преместиха производството от заводите на Корт в Индонезия, в Китай някъде към 2008. Твърди се, че китайският завод си е на Фендер, т.е. не се призвежда на ишлеме.

Качеството на изработката по нищо не отстъпва, а често и превъзхожда това на мексиканските инструменти. Като качество на компонентите също не би могло да има забележки.

Не бих препоръчал евтин Squier, най-малкото защото в ниския ценови клас има не лоши инструменти като Корт например. Ако обаче искаш Фендер и не можеш да си го позволиш, Classic Vibe и донякъде Vintage Modified сериите са една чудесна алтернатива.

 

ПП: Ако си в София си добре дошъл да видиш, пипнеш и сравниш с амеркиански Фендер.

ПП2: В този цвят, най-вероятно няма да го намериш у нас. Има го този:

 

 

Клипчето е полезно и за сравнение с оригиналните инструменти.

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ясно. Мерси много за подробната информация. Точно същия модел и като цвят го видях от Томан, под снимката бях сложил и линк. Но това за подпирането на пръстите малко дразни наистина. Не знам дали ще пречи, ако се остави така. А и ако се демонтира, сигурно ще останат някакви дупки в тялото.

За този Vintage какво ти е мнението. Поне на хартия от това, което пише за него, би трябвало да покрива по-голям диапазон като звучене.

 

http://www.dv247.com/guitars/vintage-v1005-5-string-bass-guitar-tiger-eye--74750

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

tug bar-a няма да ти пречи най-вероятно. Ако все пак те дразни, го сваляш и завиваш винтовете в pickguard-а. Той и без това има доста винтове по него.

 

Този Vintage никога не съм го пипал или чувал, така че не мога да дам мненеие, но за това, което ти описа като звук, Precision-а с едни гладки струни е точно това, което търсиш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Аз, като се замисля, басист, който да свири само с палец не съм виждал от времето на Марк Кинг, но след като ги продават с тези джаджи, значи има още и такива като него.

А с плоските струни какъв ефект се търси - по-ясни високи ли? Аз поне си ги представям като някакви лентички (до вчера не бях и чувал, че има такова нещо) При това положение не създават ли неудобства при свирене с перце или изобщо не са пригодени за такива цели?

 

P.S. - Голяма тъпотия написах с тези струни и нарочно няма да го изтрия, за да се посмеете и вие. :) Но на английски видях, че се пише flatwound и от "flat" съм се заблудил.

Гладки в такъв случай предполагам, че означава без намотка.

Редактирано от bmo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

На новите модели въобще го няма този tug bar, тук са го включили защото би трябвало да е реплика на Fender Precision от 60-те, когато са го монтирали, та за по-автентичен вид е, нищо друго.

 

За струните, самите те не са плоски, съвсем цилиндрични са си. Най-външната им навивка е плоска, като лента. Струните са гладки на пипане, не са грапави като повечето ползвани днес. Звукът им е по-приглушен и топъл. До 1962, когато Rotosound произвеждат първите грапави (roundwound) струни за бас, всички са свирили само с гладки.

 

ПП: Е, никой не се е родил научен, така че по-скоро се радвам да помогна. Пак ти пиша, ако си в София мини някой ден да видиш и чуеш какво и как.

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен пък не трябва толкова да се тормозиш с тоя избор.Тръгни по магазините и намери нещо,което те кефи като визия и звук.Макар,че звука зависи и от кубето,на което ще свириш в магазина,но може и да вземеш сегашния си бас за да направиш сравнение на място.Ако нещо специално те изкефи-вземи го.Кво го мислиш тоя фънк звук,ти може и да кавал да свириш фънк,ако ти се свири :) Намери си звука,който те кефи и ти пасва на идеите.Ако вече пък търсиш определен тип звучене,което си чул в някой албум или от някой басист,виж на какво свирят те,и се ориентирай вече.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Макар,че звука зависи и от кубето,на което ще свириш в магазина,но може и да вземеш сегашния си бас за да направиш сравнение на място.

 

Eх, ама не четете.

 

Бас съм пипал за последно преди около 15 години, но от известно време ми се върти една муха в главата да си запълня инструментариума и с един басец.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги , вие изкривихте темата. :)

Модератора ти предложи нормален вариянт модел Бас.За модела на Vintage аз не съм сагласен ... ако става въпрос за ФЪНК.

Ако пробваш Бас в магазин,вземи си хубави слушалки и така го пробвай.А и Бас за последно си пипал преди 15 год. ееее това е доста време.

Който свири на Бас,по друг начин мисли.....намери си някой Бас от приятел - посвири и помисли.Защото един Басист по друг начин възприема музиката.

 

Успех :) Следя темата :)

:thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Почти на 99% бях решил да взимам Ibanez SR500 BM и тъй като в момента все още предислоцирам финанси, за да заделя парици за нея, щях да пиша в темата, едва след като го взема, но сега с тази промоция на Шектър поразгледах какво предлагат в сайта им и окото ми хвана ей тази хубавица

 

http://www.schecterguitars.com/Products/Bass/Stiletto-Extreme-4.aspx

 

http://telesound.bg/product.php?id_product=153

 

Имам една стара Кремона вкъщи и тъкмо мислех да я изхвърлям, а май се оказва, че може да и се намери приложение.

Чудя се само дали си заслужава да пренебрегна Ibanez-a, защото все пак с отстъпка от 25 % Шектъра излиза 650 лева и е оферта, на която трудно се отказва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Шектъра ми отпада като вариант. Казвам го, не защото може да бъде интересно като факт за споделяне, а по друг повод.

Правя си аз оня ден запитване до фирмата за един бас от техния сайт по повод на промоцията им с 25% отстъпка. Преди да ги попитам, басът беше с цена 1361, след това още същия ден, след като питах за него, цената му в сайта се промени на 1600. При тази агресивна реклама за 25% отстъпка някак човек остава с погрешни впечатления, след като види нещо подобно. Само споделям :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.