Jump to content
Българският форум за музиканти

Фънк дилема


bmo

Recommended Posts

За да не се окаже и тази тема поредната, в която се търси отговор, а въпросът не е много ясен, първо да уточня, че буквално до преди малко - 3 часа през нощта, изчетох почти всичко в раздела, но не успях да намеря отговори на това, което ме интересува. Затова да си попитам и аз леко наивно - в този форум съм от категорията на ентусиастите, които не печелят от музика, но с музика си запълват почти цялото свободно време. Бас съм пипал за последно преди около 15 години, но от известно време ми се върти една муха в главата да си запълня инструментариума и с един басец. Не ме влече толкова солирането, колкото свирене тип "funky bassline". Повечето инфо тук обаче се отнася до рок и метъл, а не до фънк и соул музиката.

Та въпросът ми е следният - какъв тип бас е подходящ за такива стилове - фънк, соул, джаз. Дърво, брой струни, тип електроника и прочие.

Мненията, които четох до сега, са доста противоречиви - един казва, че за начинаещ е подходящ 4-струнен бас. Друг обаче контрира, че след това по-трудно се свиквало с 5-струнния. Като цяло също забелязах, че отношението към агатиса е по-скоро негативно, но не ми стана ясно дали агатисът е неподходящ по-скоро за тежкия рок или по принцип, защото е по-евтин и некачествен материал.

За да съм максимално конкретен, ще поясня, че горе долу бюджетът, който съм отделил, е около 500-600лв. Разгледах почти всичко, което се предлага в този клас, и общо взето окото ми хванаха два баса

 

Ibanez SR300 и Yamaha RBX374, съответно 5-струнните им варианти

SR305 и RBX 375.

 

Наясно съм, че е по-добре да се пробва лично, но при мен първо това ще е свързано с пътуване и второ - все пак е необходим някакъв опит, за да може да се прецени, а аз реално нямам никакъв що се отнася до баса, до специфичната му електроника, по-специфични техники на звукоизвличане и т.н.

Така че помагайте - Ibanez или Yamaha, 4 или 5 струни? Евентуално някакъв друг модел, който да съм пропуснал. Склонен съм да отделя и някой лев отгоре на принципа "не съм толкова богат, че да купувам евтинии", но като цяло се въртя в тези граници около 600 кинта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Здрасти :)

 

Много ме радва, че има хора които се кефят на фънк и джаз ;)

Ето ти малко зарибяващо линкче (може да изгледаш всички видеа на този пич)

 

 

По въпроса с избора на бас, бих казал че за фънк везните определено клонят към 4 струнен бас. Аз самия вече използвам 5 струнен но си имам и четворка точно за по-фънкарски цели.

От басовете които си посочил нямам преки впечатления, но като че ли нито един от двата не е за мен фънкарски бас (лично мнение). Аз бих се ориентирал към нещо с комбинацията ash or alder body + maple neck maple fingerboard. В ценовия клас който си посочил бих взел бас с пасивна електроника. На външен вид всеки си има свой вкус, аз се кефя на по-класическите precision bass, jazz bass и техните клонинги ;)

 

И накрая, но не на последно място, бих препоръчал да си вземеш бас на старо, за тези пари може да си вземеш наистина добър инструмент.

 

Сашо

Редактирано от alxlz
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дървесините на басовете на Ibanez от ниския клас на SR серията не съм много убеден, че ще ти даде дълбокия тон, който ще търсиш и вероятно ще се наложи да използваш много корекции, за да опиташ да го догониш. SR 300 и SR 305 са с тела от агатис, което за мен винаги е причина да избягам от този инструмент ако търся нещо определено като дълбочина на тона. По-скоро Ямахите, на които си се спрял ще ти свършат работа. Моят съвет е да се метнеш на нещо с 4 струни. Хем ще имаш един приличен бас, хем ще имаш и нужното пространство за "работа" с различните бас методики, защото междуструнното пространство е голямо и няма да имаш пречки да слапиш, да бъркаш между струните за плъкинг и да си играеш с дабълтъмб техника. :)

 

Ще ти насоча окото към ето този бас също Omen Extreme-4. Махагонено тяло, кленов топ, добър тон.

 

678228.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Аз бих казал, че слап може да се свири на всякакъв бас...Ако това ще е първият ти бас, най-вероятно не си съвсем наясно какъв звук точно търсиш, по тази причина препоръчвам да обиколиш магазините и да пробваш. Много важно за слапа е да ти е удобен баса, в смисъл нисък/висок екшън, плосък/заоблен гриф, разстояние между струните, но това е въпрос на вкус. Аз лично предпочитам нисък екшън, почти плосък, "тънък" гриф и не много голямо разстояние между струните(както е при фендерите)въпреки, че имам голяма ръка.Като звук обаче, разнообразието е голямо и като чуеш правилния, ще си наясно, че е той :greenball: В този ред на мисли, препоръчвам активна електроника, броя на струните не е от ключово значение, но според мен 5 е по-добре от 4. Важно е и в какво ще включиш баста...

Редактирано от johniebgood
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всичко което ще напиша е личното ми мнение, и не ангажирам никой с него:

 

Свикването с какъвто и да е инструмент изобщо не е проблем, преминаването от 4 на 5 струни коства принципно доста малко време (няколко дена) неудобство и бъркане. За мен е пълна глупост мислъта "ако си начинаещ почвай на четворка". Ако имаш опит с китара, преминаването е доста безболезнено. А ако не си пипал бас - т.е. нямаш база за сравнение, тогава е (вярвай ми) още по-лесно. Далечен и идиотски пример - след известно време ползване, като научиш че има нещо по яко от пишещата машина - компютъра, бързо ще свикнеш с него. Ако не знаеш и за двете, да се научиш да пишеш на което и да е от тях ще ти е еднакво трудно. :)

Аз обаче ти препоръчвам петица - не че се смятам за soul man :P и не съм особено вещ в стила, но един път ще ти се прииска да можеш да добавиш няколко ниски тона. От приятели дето слушат обаче такива неща, по-"new school" нещата определено много се възползват от увеличения диапазон, както в ниските така и във високите регистри. Ако стила който целиш е

, значи ще ти дойде много добре. Вслушай се в бас партията тук - използването на ниските тонове е малко, но на точните места.

 

Не съм съгласен с IgniteAll :cheers2: за препоръката за бас. Този не съм го пипал, но имайки предвид в кои стилове са се ориентирани Шектър по принцип, мисля че звука му няма да е баш "фънки". Чудесна машина е, но за други стилове.

Междуструнието - въпрос на удобство - големи ръце, малки ръце? - и съответно по-тясно или по-широко.

 

ps. johniebgood е ппостнал докато пишех - "вслушай" се и в неговите писания.

 

Edit: пипал съм Ибанез SR305 (courtesy of Yordaniy :D )- дори и директно в пулт вади много приличен слап тон и добри възможности за корекции на тона, а като се прекара през mxr m80...ама там вече влизаме в друга математика! :D

Успех и поздрави! :virtuoz:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не си уточнил едно нещо, какво имаш предвид под "funky bassline" Ако етърсиш т.нар. Motown sound от 60-те и 70-те на басисти като James Jamerson, има едно решение и то е Precision с гладки струни.

Ако целта ти е slap, вече има повече възможности. Класическата е Fender Jazz Bass, но и много други ще ти свършат работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^При бюджет 5-600, малко трудно Фендер...Иначе наистина не е уточнил слап или мотаун, на мен ми се стори, че за слап иде реч.

Редактирано от johniebgood
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Достатъчни са за висок клас Squier например Classic Vibe сериите, а вероятно и за нещо мексиканско втора ръка. Аз обаче бих препоръчал високия клас Squier пред мексиканците.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо, благодаря на всички за отговорите.

Да уточня, че това, което ме кефи като музика (Ал Търнър, Уейман Тисдейл, Тони Делгадо и т.н.) , едва ли ще ми е по възможностите за изпълнение. Това, което аз разбирам под funky bassline, предполагам, че вие го нарекохте мотаун - мелодични, арпежирани линии. Май му викат още и walking bass, но като цяло това ми е идеята - басът да носи и мелодия, да не е само украшение на ритъма.

Пръстите ми не са от най-дългите - общо взето стигат ми да си покривам една октава на пианото и да си бъркам в носа. При това положение предполагам, че ще ми трябва по-плосък и тесен гриф, за разстоянието между струните не съм много сигурен. Имам известен опит с китара, но дебелината на струните и свиренето с пръсти предполагам, че изискват доста по-различен подход.

Ако съм разбрал правилно петата струна покрива допълнителни ниски, а не високи тонове и обичайно се настройва като "си"?

Що се отнася до електрониката съвсем се обърках - перфектният вариант би бил активна, но с възможност за изключване - ако някой знае такъв модел, който да отговаря и на другите ми изисквания, ще му бъда благодарен да сподели.

За формата имам само едно изискване - да е удобен най-вече за свирене в седнало положение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Голяма част от това, което искаш да свириш е изсвирена в оригинал с Fender Precision Bass с гладки (flatwound) струни. Тази комбинация има уникален тон, станал известен именно благодарение на този тип музика и великите музиканти , които са я сътворили.

Парите, които си заделил са достатъчни за висок клас Squier Precision, който в комбинация с гладки струни ще ти даде този звук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тотално съм съгласен с Иван и blr. За това, което си избрал като желан звук това е най-доброто решение. Относно изказването за Шектърите, Искрене, никак не си прав, но няма да изнасям лекции за модели и приложението им в тази тема. ;) Обаче за този стил, към който се е насочил bmo този модел, който аз предложих няма да свърши работа. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Видях я тази обява, но ми се стърува прекалено хубава, за да е истина - няма снимка, няма описание, цената по-малка от половината като нов, а пише, че е почти нов - лично аз не бих рискувал.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дори и да е истина, този бас няма да ти даде тона, който търсиш. Не, че е лош инструмент, напротив, но след като търсиш точно определено звучене ще трябва да се съобразиш със звука на инструмента.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

FUNK мелодията е колкото се може по непоклатима.

За мен идеалните Бас китари са Fender Precision Bass . В момента свиря с HAMMER 5 струнен - доволен съм но немога да се доближа до Фънк тона :)

Още някой лев да събера и си взимам тая класика Fender 220px-Fender_Precision_Bass.jpg

 

 

А между другото някой може ли да ми подскаже,от къде мога да си сваля малко симбеци без бас линия ( джаз, фънк,блус) :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.