Jump to content
Българският форум за музиканти

За нойс гейтовете


Ex74

Recommended Posts

Здравейте, музиканти. Имам въпрос относно нойс гейтовете.

Досега не съм притежавал такъв, но в последните дни се разрових по нета, защото смятам да минавам към по-шумен амп, а със сегашния имам feedback когато свиря live.

 

До колкото разбрах най-известните stompbox-чета в тази облост са:

 

ISP Decimator Noise Reduction

Boss NS2 Noise Suppressor

MXR Smart Gate

 

Според повечето ревюта и сайтове ISP Decimator-а го водят най-добър. На Boss-a му бил бавен тригера, а на смарт гейта незнам си какво му било криво. :)

Възможно ли е да дискутираме малко въпроса с хора които са имали опит. Разполагам със SD Blackouts активни адаптери и смятам да взимам Peavey 6505+ комбо.

Още един вариант който видях беше ISP Decimator G String който до колкото разбрах има още един loop който да минава през FX loop-a на ампа. За горния амп може да е полезно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

&feature=related

 

 

Не знам дали има разлика но аз имам NS-2 и това което прави е да убива някакви честоти.Естетствено когато убива шум убива и тон ,така че са добри за ритъм китари и за записи но според мен не за соло и за лайв.Въпреки че ползвам NS 2 на лайв само когато комбинирам 2 овърдрайва или овърдрайв + драйв на комбо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^За това, за което говориш не ти трябва noise gate a feedback destroyer. Там обаче е малко осбена работата и такова устройство трябва да се използва внимателно, щото както може да свърши чудеса, така може и да оплеска звученето. По принцип се закача към мониторния кръг и всички микрофони на сцената се набичват докато се появи fееdback. Destroyer-а си открива проблемните честоти, които "връзват" и ги "заключва". Имат два принципа на работа - в единия случай директно се изрязва проблемната честота (на практика действа като параметричен еквилайзер и notch-ва честотите, които "връзват"), в другия проблемната честота се измества леко и при feedback се чува звук като от свирене на щурец, вместо пегел. Досега не съм чувал някой, да ползва такова устройство за да премахне feedback от китарни адаптери, тъй като при свирене на китара това често е търсен ефект и проблемът се решава като се отдалечи инструментът от усилвателя.

Noise gate премахва шумовете от сигнал чейна, т. нар. "брум". Като "затваря" звуците под определено ниво и "пропуска" само тези, които го надвишават, на практика действа малко като експандер, което в твоя случай може и да увеличи feedback-а.

 

Едит: След като този проблем го имаш на Live, обясни как се озвучаваш на живо, на колко голяма сцена свириш и т.н. Дай малко повече фонова информация, за да можем да сме ти максимално полезни. ;)

Редактирано от patient
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вземи си ISP Decimator ако парите не са проблем. Не ти трябва feedback destroyer ами си ти трябва баш noise gate защото 5150, 6505 и тн. имат много шум когато са без гейт, просто си трябва такъв. Имах Бос, продадох го защото (според мен) режеше от ниските и високите (тоест звука ставаше плосък). Е, познай какво си купих? Ами ISP Decimator. Доста по-скъп е от Бос-а (в Европа около 160 евро) но работи доста по-"прозрачно" не ти скапва тона и е много лесен за употреба, защото има само 1 копче :greenball: няма как да сбъркаш - само въртиш докато намалее шума и си ти :)

 

Успех :)

 

п.с. Забравих да спомена, че свиря с глава Garland по схема 5150 :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Някой ме изпреварил с пускането на такава тема :thumbs_up: пишете, пишете да получим инфо от пиртежатели и разбирачи :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз препоръчвам ISP Decimator. Може би е най-доброто, към момента, на пазара.

Имал съм и Boss NS-2, имам и Rocktron Hush система в различни ефекти.

Не съм пробвал MXR Smart Gate, което е наследник на Rockman Smart Gate by Tom Scholz.

ISP Decimator е много ефективен, не реже състейна и високите честоти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз препоръчвам dbx 266xl compressor/gate. Вярно, това не е камионче, а е студиен процесор, плюс това има и компресор, който може и да не ти трябва, но гейта му е чудесен, и има настройки за дълбочината на гейта (ratio control). Аз имам такъв и съм много доволен. Освен това, компресора никак не е за изпускане, и особено за чиста китара къса глави. Втора ръка излиза към 200 лв.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам и ISP и NS 2, по мои наблюдения, твърдението, че Боса реже високи е силно преувеличено, освен ако моя не е различен от настоящите, защото е по стар и японски. Напоследък използвам предимно Боса, защото има два кръга (сенд и ритърн, както и основния), докато ISPто ми е по простия модел и няма тази опция, а ми е важна. Наистина Боса реагира една милимунда по бавно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Пoлзвам NS-2 за бас (т.е. с бас китара). Не съм забелязал да променя по какъвто и да е начин звука, не мога да направя разлика между звука когато е включен или не. Моят е от новите, тайвански педали. Харесва ми допълнителната функционалност, двата кръга, възможността да се използва като mute switch и изхода за захранване са използваеми екстри. Като добавим и съвсем приемливата цена, според мен ефектът си е добър. Не съм ползвал друго, така че няма как да го сравня с подбни педали.

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Май се е видяло, че с ревюта и видеота няма да избера това което най ми харесва. Залавям се да ги пробвам всичките. :)

btw, гледах на dbx 266xl compressor/gate-а, но смятам да му обърна внимание когато другата част от апаратурата стане по-качествена. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Взел си правилното решение. Виждам, че за някои колеги разлика в тона няма. Тогава няма основателна разлика да се дават пари за нещо по-скъпо. Аз я забелязвах, затова дадох лев отгоре...Тестваш, и ако не можеш да откриеш разлика взимаш Бос-а (има много предимства като: по-ниска цена, продава се на много места и не се налага да го поръчваш от чужбина, има сенд/ритърн, има изход за захранване на друг ефект).

 

Успех

Редактирано от chris_barnes
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

BOSS-NS-2 скапва звука... доста.

Не успях да намеря качествена камера за това видео,

но на слушалки си личи как реже високите и скапва целия звук...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да - наистина реже високите и това се чува много добре на клипа.

 

:offtopic-001: ,но не може ли да се компенсира за това, че ги реже като предварително се усилят малко?

Например ако харесваният тон е с Highs 6/10 без нойз гейт, то с гейт да са 8/10 или това са пълни глупости?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.