Jump to content
Българският форум за музиканти

Почистващ препарат за чинели


Recommended Posts

Аз го направих това на всичките си чинели предната седмица, само че ползвах Sabian спрей за почистване на чинели вместо разни недобре известни на науката секрети... :P

Купих си най-евтиния виброшлайф (21 лева от Практикер), подобна на тази от видеото хавлиена кърпа. Технологията е следната:

  • Пръскаш, оставяш да постои 30-тина секунди;
  • Слагаш кърпата под виброшлайфа и минаваш целия чинел;
  • Обръщаш отдолу и повтаряш горните 2 подточки;
  • Ако чинела е по-мръсен повтаряш горните 3 подточки;
  • "Переш" го с вода и сапун, защото от препарата остава малко по повъхността;
  • Подсушаваш добре и оставяш на въздух да изсъхне добре.

Отначало се притеснявах да не закача печатите Sabian, обаче се оказа че са доста корави и нищо не им става дори да жулиш отгоре. Или просто шлайфа и кърпата не вършат нищо. :P

 

Като цяло се получи доста добре, падна бая мизерия (чинелите са на около 2 години). Все пак ми останаха едни "пръсти", които не се махат изобщо, нямам представа как са се импортнали толкова здраво (виждат се ясно папиларните линии чак). В едно ъгълче пробвах с WD-40 ей тъй за спорта, но и той не свърши нищо... :(

 

Следващия път мисля да си взема и някоя полираща машина от ония с хитрите накрайници, защото тоя виброшлайф нещо не върши достатъчно добра работа, пък и понеже е правоъгълен и голям малко кофти се оперира.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да споделея, купих си Dunlop Intense Cymbal Cleaner(8 лева в www.musicworld.bg) и само с него и голямо количество кърпи и пърцали постигнах чудеса след час и половина търкане на ръка. По чинела остнаха малки петна от най-коризиралите места, но като цяло не съм и подозирал, че чинел, който беше лежал поне 5-6 години в мазе преди аз да го взема, което беше преди още 10 години, може да блесне! Да не говориме колко бой е изял и какво е преживял. Верно е и това, че отиде почти цялата тубичка от 60ml, но наистина работи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ Ако искаш да очистиш петната от пръстите ти трябва "тайна активна съставка" ;) Понеже в чинелите няма нищо гениално и са проста, елементарна сплав, в почистването им няма нищо различно от почистването на бакърено джезве - разтвори супена лъжица сол и малко брашно в купичка оцет и търкай малко. После оплакваш и си готов. И спокойно - не се е родил тоз оцет който ще ти изпапа чинела :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.