Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем при свързвване с PC


samohvalko

Recommended Posts

Така, имам синтезатор модел - CASIO WK-1200 и композирам песни на него. Да, обаче не мога да ги пратя на компа. Купих си миди кабел 2 5ци към usb, но не ми изписа, както очаквах, remowable disc, а ми инсталира драйвъри и дотам. Какво да направя, за да изпратя миди файловете си на компа, настройки ли , софтуер ли, не знам, моля ви помогнете ми !!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Свалих си cool edit pro и уж направих необходимите настройки, ама пак като записвам не хваща синтезатора. Дайте съвет,много ви моля.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей,

Относно софтуера не мога да взема отношение защото не съм го ползвал.

Що се отнася до връзката между клавира и РС-то има няколко важни неща, които трябва да се спазват:

1- инсталиране на драйверите и правилната настройка( първоначалното инсталиране на кабела вероятно трябва да го виждаш като СОМ порт(ако е така му задай да бъде 2ри или 3ти и за скорост му задай 34800bps))

2- инсталиране на виртуалния драйвер (ако кабела не е някакъв марков най-вероятно ще трябва да инсталираш драйвер на роланд или ямаха)при настройката използваш номера на СОМ порта от кабела.

3-Спазвай MIDI-IN MIDI-OUT

4-Нужна е и малка пренастройка на клавира(тук или трябва добре да си познаваш менюто на свирката или подробно да видиш упътването).Настройката на клавира се състои във промяна на скороста на миди изхода/входа, сиреч ако използаше обикновен кабел който се свързва към геймпорта на звуковата карта нямаше да има нужда от тези главоблъсканици, от клавира излизат 31250bps и геймпорта си ги чете без проблем, но сега е малко по-различно. Във менюто трябва дя промениш тази скорост на 34800.

ако никаде не виждаш такива стойности е възможно да се крият зад обозначения като MIDI to PC, PC host,change GM.........За точка 4 най-добре виж упътването което се намира и във интернет.

ако си спазил всичко не би трябвало да имаш проблем

Успех!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така, кабелът ми е уж марков, като го включих ми изписа, че е инсталирал нужните драйвери и дотам. Нито си създаде папка, нито нищо. Сега ще променя скоростта, както ми каза, но остава пак проблема с това, не просто да записвам на софтуер звуци от клавира, а да мога да ги пращам от самия синтезатор. Той има такава опция, но ме съмнява, че понеже моделът е стар, става въпрос за пращане към друго устройство, а не към компютър.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега едно е да изпращаш миди съобщения от клавира към РС или друго устройство и съвсем друго е да правиш обмен на файлове. Ако си създал връзка която ти позволява да действаш някакъв софтуер като виртуални инструменти и прочие, не бъзикай повече радиото защото няма да постигнеш нищо ново.

 

За да чуеш звук от говорителите на компа, за MIDI-out във използваната програма маркирай и Pattern Sequencer и Microsoft GS Wavetable SW Synth.

 

Щом виждаш че записва, проблема явно не е свързването а по-скоро боравенето със софтуера.

"Ve4e zapisva midi zvukovete ot sintezatorite"- ей това леко ме обърква, от синтезатора не излизат никакви звуци през мидито а са просто цифрови сигнали.

Всъщност проблема май ти е че не присвояваш инструменти към каналите, но това са само предположения.

 

Ами не си съвсем прав, във твоя случай компа няма от къде да знае на 1 канал ли са ти барабаните или на 8. Опитай със присвояването на няколко инструмента във програмата и ще видиш разликата и ще разбереш дали е така или греша

 

А ако искаш просто да запишеш това което чуваш през говорителите на клавира, вземи си един кабел жак-жак и използвай AUX-a на звуковата си карта и примерно ALLSound Recorder

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...
Отговорено (Редактирано)

Привет , да се включа и аз -

не ми е ясно питащия дали прави разлика между миди и аудиосигнали? щото ако очаква с куул едит да запише миди-не е невъзможно, но няма смисъл. А ако иска за даписва звук - естествено това не се прави с миди кабел, а от аудиоизхода на синтезатора, и към аналоговия вход на аудиокартата.

С две думи - от миди през усб записваме само МИДИ КОМАНДИ, а не звук, и неочаквай да видиш миди файловете в компютъра. Ако свирката има някакър харддиск, сигурно можеш да ги видиш през експлорера, но най вероятно свирката просто ще я ползваш като миди клавиатура. При това положение просто трябва да се изсвирят нещата , и да се запишат в миди проект. Без значение дали в Кюбейс, Кейкуолк, Сонар, Протулс, и т.н. Но не миди в Куул едит...

Успех!

Редактирано от VSTi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не, за съвсем друго нещо става въпрос (поне доколкото схващам текста на колегата). Колегата композира и записва файловете на самия клавир. Това, което иска да направи, е просто да ги прехвърли в компютъра (за съхранение). Може би не сте го разбрали и за това го пратихте към програмите...

 

Колега, кажи дали Касиото има USB вход. Ако има, значи не би трябвало да имаш проблем с трансфера на данни. Ако нямаш такъв вход, то би трябвало да имаш флопи, което пак е вариант.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте!

Благодаря Ви много за помощта!!! Нямам USB вход на синтезатора, защото моделът ми е стар - Casio WK - 1200, но както вие предложихте, така и направих и от изхода за слушалки през аудио картата успях да прехвърля музиката, записвайки вълните с програмата Cool Edit Pro. Вече всичко е наред, и докато карам с този синтезатор, се надявам схемата да работи, а обмислям скоро да го сменя. Благодаря Ви още веднъж за помощта на всички !!! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.