Jump to content
Българският форум за музиканти

Звукоизолация На Помещение


Recommended Posts

Става дума за звукоизолация на таванско помещение, което смятаме да използваме за репетиционна. Въпроса е какво да направим, за да не чуват съседите отдолу (съседите са само отдолу, другите страни са външни). Дали ще може да изолираме само пода и едната страна, която е към асансьорната шахта, или ще трябва да изолираме всичко? Какво да използваме за изолацията? Четох тук http://forum.muzikant.org/index.php?/topic/5551-oeoiiecieaoeey/page__hl__%E8%E7%EE%EB%E0%F6%E8%FF__st__15 за минералната вата и гибсокартон. Гибсокартона няма ли да резонира гадно? Как ще стане ватата за пода? Няма ли да потъва? Ще се чува ли отдолу? Има ли смисъл да се инвестира в това помещение?

 

Снимки от помещението:

http://img689.imageshack.us/g/dsc0081ns.jpg/ :) тхкс

 

Сега видях за тоя Ауралекс http://www.auralex.com/sound_isolation_sheetblok/sound_isolation_sheetblok.asp

Той колко ще излезе за 15тина квадрата някъде?

Редактирано от Hendrix94
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ako ще се свири с акустични барабани, няма смиисъл да се опитва според мен. Ще хвърлите доста пари, а ефектът ще само частичен, т.е. пак ще дразните съседите. Особено под се звукоизолира трудно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не искам да те обезкуражавам, но кънтежа от репетираща рокбанда не може да се спре по никакъв начин.(има един начин, ама полиция едва ли ви е нужна).Вибрацията от баса и тупаните винаги ще пречи няколко етажа надоло.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

колегите са прави.

Аз се опитах преди време да звуко-изолирам едно помещение ( с малък бюджет )... и естественно нищо не постигнах.

Пробвах с каменна вата и гипсокартон,ефекта беше поразително кошмарен :) :) :).Акустичните барабани и баса продължавха да си звучат със същата Мощ :)

За да постигнете ефект ще трябва да се изръсите няколко хилядарки,защото материалите са доста скъпи.

Ако пробвате с електронни барабани смятам,че ще се получи.Така поне ще може да си ригулирате нивото на звука. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

едва ли е възможно...предполагам, ще търсим друго помещение. ако имате идеи, споделете

 

Възможно е, на мен ми струваше към $2500 (може би малко повече, но защото преди тва изливах бетон и се наложи да закърпвам стените на шибания гараж, строен през 60-те). Строежът беше цяло лято общо взето. Ако намериш 2-3 човека да ти помагат всеки ден, може и за 1 месец да се оправите. Финалният резултат надмина всякви очаквания. Пълна изолация, с изключение на някви ултра ниски честоти (примерно на някой гъзар напомпания subwoofer в Hummer-a) минават от време на време, но за по няколко секунди. Single car гараж, разделен на две помещения - mixing room и vocal booth (която в момента се ползва за склад на инструменти). Ще погледна за снимки в работен вариант, може да са ти полезни.

 

Нали не става въпрос за multi-million dollar студио, но нещо което върши по-добра работа от гадните панели, дето всеки ги има в спалнята.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наистина най-добре или гараж или маза някаква. ако намериш зала в офис сграда където не живеят хора е най-добре

Един колега си направи репетиционна в някаква изоставена фабрика на края на града ... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Става въпрос за помещение, в което да можем да свирим постоянно с брат ми (и други хора, като(ако) намерим) без да пречим на съседите. Лошото е, че си нямам идея нито от изолация, нито от акустично третиране нито от каквото и да било в областта. И никакъв опит. Само желание. :D Не знам как стои въпроса с гаражите, защото май външните клетки нямат ток. А в офис сградите няма ли да е същия проблем изолацията? Иначе ако имаш някво инфо, как се прави това със стая в стаята, метни насам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 6 months later...

Няма невазможни неща аз преди време също имах подобен проблем с едно таванско в Люлин, но стана учудващо добре. Доверих се на една фирма на която персонала и са професионалисти в сферата на звукоизолацията. Ако все още искаш да свирите и да не пречите на хората кажи ще ти дам кординатите на фирмата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ Не се вкарвай в тоя филм за стая в стаята. Ефектът наистина е поразителен, но инвестицията и проектирането са умопомрачителни. Основният принцип на такъв строеж е, че се игражда стая от сглобяеми панели вътре в самото помещение. Всички опорни точки трябва да са гъвкави и с минимална площ. Германците, например го правят с пирамидални носачи с гумен връх и основа, ама на под от 30 квадрата, ако са сложени през 50см, това са около 150 носача + стените и става мазало. И не на последно място, звукоизолирането на въздуховодите и вратите... Абе няма как да стане бюджетно и максимално ефективно...

А иначе - таванът е най-неподходящото помещение за репетиционна - просто защото му липсва естествено звукопоглъщане както е при мазето, например. Проблемът винаги си остава в ниските честоти, които няма как да се заглушат. Просто дължината на вълната е голяма и вибрациите се пренасят по конструкцията на сградата. Там хората търсят максимален брой пречупвания на звуковата вълна през различни по свойства материали. Имаше тук една тема с коефициенти на звукопоглъщане на различни материали - хвърли един поглед там...

Редактирано от patient
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Да така е, аз се интересувах много от този вид "изолация" и ходих специално да питам няколко инженера и всички бяха категорични че няма смисъл да се хвърлят толкова пари. А цифрата която ми съобщиха беше с много нули, които аз нямам :Д

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.