Jump to content
Българският форум за музиканти

Компресорите


blr

Recommended Posts

E, важното е всичко да завърши добре.

Междувременно (ако вече не е станало ясно) и аз се сдобих с един такъв. При мен беше малко по неволя. Първоначално, бях поръчал друго, но не съжалявам. Наистина много чист и тих, в смисъл с нисък шум, компресор. Аз не бих го нарекъл 100% прозрачен, но оцветяването на звука в никакъв случай не е неприятно.

 

За облужването в musicworld.bg :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...
  • Отговори 41
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

  • 1 year later...
Отговорено (Редактирано)

Keeley C4 - Изключително тих и прозрачен + True Bypass. Потенциометрите се въртят прекалено лесно и могат да бъдат неволно разместени с крак. Не гледайте NS-2-ката след него, не му е нужна с бас, просто е сложен в китарния ми чейн. Евала за хубавата тема  :)

 

2cgk47d.jpg

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 7 months later...

Здравейте,

Предполагам, че това е темата да питам за избор на компресор за бас.

 

Двоумя се между Multicomp на EBS и MXR M87.

 

За първия, благодарение на Марински :godbless: , понаучих доста.

Въпроса ми е : Има ли някой подобни подробни впечатления от M87?

Ще съм благодарен да сподели.

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз го имам от около година и половина. Друг компресор не съм имал, така че не мога да бъда много обективен.

 

Когато си избирах компресор в стомпбокс вариант не намерих друг, който има толкова контроли, attack, release, ratio, threshold (input), makeup gain (output). Светлинната индикация е жестока екстра, особено полезна за човек, който няма опит с компресията и трябва да види какво се случва. Не е евтин, но смятам си заслужава. Единственото звено от чейна ми, в което не съм се съмнявал и никога не съм си мислил да сменям :D

 

Ако искаш си добре дошъл да го поразцъкаш. Въпреки че пълния ефект на тази машинка се разбира, когато засвириш с групата си, поне за мен :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изборът на компресор зависи и от това за какво или в какъв "режим" ще го използваш. Възможно е да използваш сравнително лека компресия с ниско съотношение и висок праг за изравняване на силата между отделните струни. Може и да искаш по-тежка компресия, която да звучи като ефект или в режим peak limiter за slap например. Не всички компресори се справят еднакво добре с трите задачи.

 

Имах Multicomp и го продадох. Главната причина беше, че звука ми "олекваше" т.е. ми орязваше ниските повече отколкото можех да приема. Настройките с тримери също не ми бяха по вкуса. МХR М87 е описан много точно по-горе. Пробвал съм го и според мен звучи достатъчно прозрачно. Както се написа, светлинната индикация наистина е предимство, особено ако не си свикнал да работиш с компресор. Единственият недостатък за мен е липсата на плавен реглаж на съотношението.

 

Ето ти още две предложения:

Ако апаратурата ти го позволява (effect loop) може да използваш rack-компресор. Имаш голям избор на цени и качество. Аз използвам Alesis 3632, който звучи несравнимо по-чисто и прозрачно от предшественика си 3630.

Ако искаш нещо на разумна цена в педал-формат, Boss LMB-3 не е лош. Времената на атака и отпускане са фиксирани, но имаш контрол върху съотношение, прагово ниво и makeup gain. Това, което от Roland наричат еnhancer не върши никаква полезна работа и най-добре е да се държи напълно затворен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам Multicomp от години, харесва ми как звучи. Пробвал съм веднъж М87, но не съм имал възможност да ги чуя един до друг.

 

Най-добрият вариант е да ги сравниш  - с твоята апаратура, инструмент и начин на свирене. Малко или много всички имаме различни изисквания и предпочитания. Пример: аз не харесвам Boss LMB като звук, а в същото време нямам проблем с липсващи ниски с EBS Multicomp, въпреки че го използвам основно с 5 струнен бас. 

 

Според мен избери EBS, ако предпочиташ по-лесни за работа устройства, включително и като повторяемост на настройките. Ако си от хората, които биха се дразнили ако нямат контрол над всеки отделен параметър - М87. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така е. Компресорите са динамични процесори и повече от всеки друг ефект се влияят от индивидуални фактори. Аз свиря главно с гладки струни и не използвам перо. През годините съм поработил доста и върху динамиката на дясната си ръка. Това ми позволява да свиря с малко компресия и като поравило се опитвам да използвам минималното количество, което ще ми свърши работа. При друг може да е точно обратното.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря, Момчета.

Не получих еднозначно мнение и това е добре и за двата компресора: EBS и MXR.

Обаче много ми помогнахте да стигна до следното решение.
Ще си взема M87 и то само заради многото настройки. Така ще имам възможността да експериментирам , да разбера що е то компресор и  изобщо да стане ясно дали се нуждая от компресор или от повече практика. Винаги ще мога да го заменя за Multicomp.

Благодаря отново.

Ще бъда малко по-подробен:
Винаги съм свирил или с пръсти или с перо , но всичките ми опити със slap са "трагични". Поне според мен самия. Това е и основната причина поради която си мисля, че компресора ще свири вместо мен. Предполагам, че се ползва в режим peak limiter в този случай.

Мога да дам по-конкретен въпрос: Нужен ли е компресор за да се постихне стегнат звук без всякакви "тракания",  "пляскания" и всякакви други излишни шумове та резултата да е като на Lоrincz Viktor?

При мен се получава така, че ако изваждам чист тон с палец ( при удар или както "перо" ) то силата на тона е много по-ниска от този при дърпане с другите пръсти на високите струни. Ако дърпам високите ( тънките ) струни леко та да изравня силата на тоновете то звука не е с характерното "пляскане", а е някак безличен. Та това са ми болежките.

Баса ми е Warwick Corvette $$ 5 srt,  а комбото  ми е SWR LA15 друго не включвам между тях.

Благодаря предварително.
Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Компресорът никога няма да свири вместо теб. Всякакви "пляскания", "тракания" и други паразитни звуци са плод на неправилна трехника и/или лош setup на инструмента. Да, компресорът може да ти позтагне тона и това е чуваемо главно когато свириш с други инструменти, но не очаквай чудеса.

Моята препоръка: взимаш си баса и отиваш в магазина да пробваш, иначе рискуваш да пропилееш 400 кинта на вятъра.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря Неспсяем.

Посещение в магазина с баса за проба е сигурно. Няма друг начин.

Ще споделя впечатления и резултати.

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.