Jump to content
Българският форум за музиканти

Мнения За Yamaha Rbx374


martistia

Recommended Posts

Здравейте,

 

Хора помагайте на един новобранец, който иска да си купи бас. Подходящ ли е за начинаещ дали този бас:

 

My link

 

Всяко мнение относно звученето му, достойнства и недостатъци би ми било полезно.Като цена това даже е максимум, което мога да си позволя, дори се бях спрял първоначално на този Cort:

 

My link

 

 

 

Благодаря.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В този ценови клас няма какво толкова да се пише за достойнства, недостатъци... всичко е горе-долу еднакво. Който и от двата да си купи ще му върши работа поне докато разбере дали иска да се занимава сериозно с инструмента. По-важното е при покупката да има някой по-опитен с него, който да му подбере читава бройка защото при евтините инструменти, се случва да има съществена разлика в качеството между отделните бройки.

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам същия бас с активна електроника-за парите си е много хубав. Весо кокола от Фактор ми беше на гости и го разсвири-много добра изработка и всичко му е на ред.Дори изревнува, че го купих от Динакорд от 5-кюшета в софия а не от него, но на приятел се прощава. Купувай.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имах такава ямаха, но 4-струнна и нещата, които не ми харесаха бяха следните:

Твърде синтетичен звук (за моите разбирания), което пък беше много полезно в по-агресивни и шумни стилове ако знаеш как да се възползваш от това;

Прекалено малък радиус на фретборда, което правеше двете крайни струни твърде близо до адаптерите и съответно звучаха по-силно. Това се оправяше чрез сваляне на адаптерите, но тогава се губеше интонация и цвят. Не зная дали е така и при 5-струнния модел.

 

Кортът не съм го пипал, но ако се търси "по-естествен" звук, все още агресивен, но и с възможности за нежен, "меден", мазен, пробвай този: http://www.musicworld.bg/bg/c_396/i_20660/Cort_GB35A_3TS.html "Особеност" при него е по-голямото разстояние между струните, което за някои е плюс, аза други минус.

 

Най-добре реши какво искаш и търсиш, и ще правиш с този бас, вземи си "разбирач" с теб и обиколи магазините и попипай това, онова.

Редактирано от Свилен Бас
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей,

 

Четири струнен е баса, който търся, просто снимката в сайта е на 5 струнен. Това което ми се ще да знам е дали активната електроника при Yamaha e плюс сравнение с Cort, който няма такава. Четох противоречиви мнения по въпроса. Чух и двата в магазина и при Cort имаше един постоянен шум или жужене дори когато не свириш, както и някаво дрънчене на струните. Като цяло може би съм се насочил към Yamaha, но се питам дали за тези пари за по нисък клас бас има нещо по качествено на пазара? Наппример Washburn T14?

 

My link

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здраво (:

Посвирвам на такава ямаха, към която си се юрнал...

Свиря метълизъм основно...

 

- басчето има голямо разстояние между струните, което го прави доста удобен за слап и пръсти и доста неудобен за свирене с перо (на мен поне)

- улейчетата на за пръсти на адаптерите са супер удобни, да си подпираш...

- не ми допада това, че звукът е малко "дигитален", заради активната (на някой това може да му допадне пък), но с подходящи настройки на другата техника можеш да изсмучеш много чуковен звук от този бас.

- харесва ми, че има доста прозрачен и лек тон.

- (не е супер важно, но..) красив е :Ь

 

Като цяло съм много доволен от китарката. Много бойна машина, която ще ти върши добра работа немалко време.

За Корта незнам, но този бас е читав.

 

 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моят съвет към потребителя, който е пуснал темата е да отиде лично до магазина, като със себе си вземе някой, който има идея какво е бас китара. Ако няма тази опция, то в магазина ще му дадат мнение, което също ще е квалитетно. Най-добре е на място да тестваш инструмента, да го пипнеш, да го чуеш и да го купиш ако ти харесва.

 

П.П. С риск да прозвуча леко гадничко, но Spoke™, до днес ти писахме в темата за първия ти бас... Не мисля, че е много редно да даваш мнение за качество на инструмент още.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам петструнната Ямаха от 4-5 години, много бяха популярни тогава и според много хора си заслужава цената. Аз съм доволен, но имай предвид следното нещо - свикнеш ли на широките струни, после само на такива ще искаш да свириш - аз ги намирам за най-удобните.

 

Звукът му е напомпан, което ме кефи. Грифът е удобен. Имам някакви забележки по звученето на 5та струна, но не мога да ги формулирам в момента, затова сам трябва да чуеш (може би е лично мнение). Има "слотове" за палцеца, което е сравнително удобно. Аз го ползвам само за 4та и 5та струна.

Друг недостатък е по-скоро козметичен - от лака му, много лесно се отчупват малки парченца - на моя бас на 4-5 места докато свикна да го пазя наистина внимателно.

Предното магаре (при главата) е от някаква пластмаса, която при мен поне се отчупи в единия край до 5та струна. Може да съм го чукнал точно там, знам ли. За щастие не пречи на свиренето/звука

Активната електроника я ползвам в 10% от случаите - звукът предпочитам да си го направя от усилвателя.

 

Като цяло - заслужава си парите, а и виждам, че му е паднала цената с около стотина лева.

За кортовете можеш да изчетеш тонове положителни мнения тук, но не съм притежавал такова животно. Преценката е твоя. По мое мнение няма да сбъркаш с нито един от 2та варианта.

 

Успех с избора.

Редактирано от kolega
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хорица от около година искам да си взема бас. Сега набжилава рд- то ми и ще ръчкам наще да ми купят. Искам да ми препоръчате някой добър като за начинаещ и възможно най- евтин бас и някакво евтино усилвателче(е да не е някво дет на втория ден да се прецака). Ще ви бъда страшно благодарен.

 

 

Щом си начинаещ, според мен ТОЗИ е по- удачен за цената. Също така марката е доказана. Мое мнение. ;)

 

 

СПРИ СЕ!

 

 

А по темата, Cort GB34 за мен беше приятна изненада. За под 400 лв получаваш звук и изработка, които поне според мен, са на много високо за цената си ниво.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Купих си същия бас Yamaha RBX374 преди 2 месеца.

 

Исках да си взема 5-струнната версия RBX375 и направих доста проби в магазина. Сравних го с Cort Action V и за мен като звук Ямахата печели: за цената си от 320лв Корта е невероятна оферта, но не ми хареса тембъра на дървесината (агатис - което е някакъв родственик на махагона) - има прекалено тъмен и мътен звук и му липсва яснота. Пасивните адаптери са ОК, но нямат достатъчно ресурс да компенсират мътния тембър, а пък аз търсех бас с по-ясен звук, който да ми харесва както е изваден от кутията без допълнителни харчове за ъпгрейд. Така че Корта за себе си го дисквалифицирах.

 

По-интересно е какво излезе като резултат като сравнявах RBX374 и RBX375 - пробвах два различни броя RBX375 и нито един не ми хареса като звук колкото RBX374 който беше в магазина. И двата RBX375 които пробвах при равни условия имаха по-глух и по-неясен звук от 4-струнната версия. За мен е странно, защото това е практически същия бас - може би 4-струнният е бил по-добре сетъпнат или с по-нови струни, а може би бридж адаптера е бил малко по-вдигнат. Каквато и да е причината, отказах се от 5-стунния RBX375 и си купих RBX374 заради по-ясния и пробивен звук. Сега ми липсва 5та струна, но пък съм много доволен от 4-струнната Ямаха. Като комфорт на свирене и постановка също 4-струнният за мен е много по-добър - много комфортен и бърз гриф.

 

БТВ, 5та струна и при Корта и Ямахата ми стои малко поотпусната заради 34' скала. Да не забравяме също, че тези модели на Ямаха са вече Made in China, така че може просто да съм случил на бройка. Факт е, че съм много доволен от Yamaha RBX374.

 

Козметично е малко претрупан, но на мен ми харесва звука му - за някои може да е синтетичен, аз го намирам по-скоро за "модерен" и някак. . . "купешки". В смисъл че ми звучи добре дори включен директно в пулта с неутрални корекции. +Активната електроника покрива доста широк спектър звуци.

 

Ако не е станало ясно досега: доволен съм от този модел на Ямаха. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.