Jump to content
Българският форум за музиканти

Няколко въпросчета


eddie94

Recommended Posts

Здравейте всички! Тук от скоро се чудя за образованието, че не остава много. И честно казано доста се колебая към какво да се ориентирам, та основното питане е какво мога да правя след като завърша с бас китара? Заслужава ли си (въпрос който не мога да формулирам)? В сайта на НМА видях, че в музикалния факултет няма бас китара, но пък нали има такава специалност в поп и джаз ? И естествено няма как да мина без въпроса: Какво представлява изпита за кандидатстване? Сигурен съм, че тук има компетентни хора които ще ми помогнат за което благодаря!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Двама музиканти си говорили:

- Записах албум!!!

- Така ли? Супер! И продаде ли нещо?

- Да - колата и телевизора...

 

Това отговаря ли на въпроса ти? :bravo:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

та основното питане е какво мога да правя след като завърша с бас китара?

 

Много неща! Можеш да си барман, сервитьор, охрана...

 

Образованието няма да те направи басист, макар да не отричам консервата и подобните. Избери си следване с цел професия и ако си постоянен и последователен в амбициите си да си басист, ще стане и без да имаш тапия за т'ва. Без даскал вече е по-трудно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Подкрепям колегите по-горе.Намери си хубава професия, уреди си живота и остави баса за свободното време и давай всичко от себе си.Пък ако стане нещо - стане.Иначе 99.9% ще стигнеш до положение, при което дори няма да можеш да си купиш...бас.Виждам себе си в теб, преди 14 години.И аз тогава имах абсолютното и единствено желание да вляза в консерваторията с бас.Благодаря на бога, че не се и опитах...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък ще те посъветвам да се замислиш ти защо искаш да учиш бас?

И какъв искаш да ти е живота в момента. Бъдещето ще дойде, като резултат на това, което правиш сега.

Отговорът на въпросът ти "Kакво мога да правя след като завърша с бас китара?" е прост: каквото си искаш.

Oт теб зависи дали ще миеш коли, ще си "продавач-консултант" :bravo: или ще си басист в шоуто на Летерман примерно.

 

Ако искаш сега да имаш кинти и след 10 години да имаш кинти- въобще не ти трябва образование: не си губи времето, а се хващай на бачкане и толкоз.

Ако искаш не само да имаш кинти, но и да станеш по-добър в някоя конкретна област: учи, за да придобиеш стабилни знания, с които по-късно да си намериш добре платена работа по специалността.

Ако искаш да имаш кинти и да станеш по-добър музикант: запиши се да учиш музика, но имай предвид, че само с ходене на лекции и вземане на изпити, няма да станеш музикант, който да може "да живее" от тази професия.

 

Нямам идея за НМА, но извън страната също има учебни заведения, които предлагат качествено обучение по музика.

Най-важното е обаче ти дали се интересуваш от това, което едно музикално образование може да ти предложи като знания и възможности за работа.

Ако тръгваш с нагласата, че 4-5 години ще учиш музика, откъснат от "нормалния свят", омаян от магията на това да общуваш изключително само с музиканти, a след като завършиш по default ще работиш нещо друго, защото нямаш възможности за реализиция ... то ще се случи точно така. Възможностите се създават.

Каквото и да учиш само тези, които са добри специалисти, адаптивни и пробивни успяват след "ученето" да работят това, което искат.

 

Ако научиш това дето ти преподават и aко даваш каквото можеш, за да ставаш по-добър музикант всеки изминал ден, след 4-5 години ще си дипломиран музикант. Kойто може, създал си е име, има контакти и диплома, които да му отварят врати за добре обезпечена работа.

В повечето случаи говорим за преподавателска работа, сешън музикант, продуцент, тонрежисьор, аранжор, композитор...

Светът не се измерва само с България.

Помисли си ти какво си готов да вложиш, за да станеш добър музикант и наистина ако да свириш ти е приятно, но не мислиш, че музикантския живот* е за теб, избери нещо друго. :girl_witch:

 

--------------------------------------------

*музикантски живот - особен вид мазохизъм. Избралите такъв живот са стигнали до прозрението, че стремежът на нормалните хора към сигурност реално е безмислен и струва скъпо. Сентенцията описваща музикантския живот е "Като има ядем, като няма се храним с музика" :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако искаш сега да имаш кинти и след 10 години да имаш кинти- въобще не ти трябва образование: не си губи времето, а се хващай на бачкане и толкоз.

...

 

Каквото и да учиш само тези, които са добри специалисти, адаптивни и пробивни успяват след "ученето" да работят това, което искат.

Съгласен съм твърдо с изложението и реализма в него.

Но не не разбирам противоречието, което съм селектирал. Как без образование се става добър специалист?

Точно това отношение е тотално сбъркано, особено у нас. Затова няма доктори, няма инженери ... няма и музиканти! Или по-скоро свестните се броят на пръсти.

Убеден съм в едно - пропагандата за живот на аванта, лежешким , без усилия и къртовски труд поврежда съзнанието на съвременните хора.

Моят съвет е по-малко спане, по-малко удоволствия и повече работа - за личностно усъвършенстване! Колкото си по-квалифициран, толкова повече възможности имаш. Защото мнозинството не са, и това естествено те избутва напред.

Е, Никога с труд няма да се получи толкова, колкото с кражби и престъпления, но и това е въпрос на избор.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На времето ме приеха в Консерватория. От 250 човека на първо място. Родителите ми бяха безкрайно щастливи и т.н. След като ме приеха, на следващия ден обявих, че няма да следвам. Някак си ми приеха моята гледна точка. И досега смятам, че това е една от най-умните ми постъпки в живота. Вместо да ям боб по таваните 4-5 години, успях да си заема мястото в гилдията, което ме храни и до ден днешен, 23 години след това. Никой никога не ми е поискал диплома, за каквото и да било. Май само когато си вадех шофьорска книжка. Аз съм далеч от мисълта да ти давам поука. Просто ти разказвам една приказка...

Редактирано от tsetso
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@ Parni_Valjak

Не си ме рабрал правилно :D

Пояснявам поста си:

Ако единственото, което го интересува е да има пари-тогава да се хване да бачка. Много мои приятели бачкат като бармани/сервитьори примерно 6 месеца "на морето", 6 месеца на Банско/Боровец и не се оплакват финансово.

Ако иска да е добър специалист в някоя област и с това да изкарва пари- да учи(като учи в университет и се самообразова).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорът на Вяра дава доста добра гледна точка за разсъждение.

Това, което бих добавил аз: следването в музикално учебно заведение няма да те направи добър инструменталист - ще ти даде възможност сам да го постигнеш. Под възможност разбирам общуване с няколко преподаватели, които са наистина качествени (пожелавам ти да са повече, но обикновено не се случва), общуване с хора, които имат сходна на твоята цел и не по малко важно - време, което да отдадеш на заниманията си с музика.

Имам приятели които завършиха висше музикално образование и вече не се занимават с музика, познавам и много чудесни музиканти с друго образование, които свирят с кеф (някои са превърнали музиката в професия).

Няма рецепта. Ако решиш да поемеш по този път се огледай за подходящи учебни заведения в чужбина. Основен критерии за избор според мен е средата (само като илюстрация, за да съм сигурен че съм ясен: ако искаш да свириш джаз и най-непрестижното училище в Ню Йорк има своите предимства пред свръхпрестижно учебно заведение в град от 2000 души).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тук от скоро се чудя за образованието, че не остава много.

 

Не се чуди! Добре е да си образован - да знаеш и да можеш наистина, а не да имаш посредствени знания които да прикриваш зад няколко стандартни фрази.

 

И честно казано доста се колебая към какво да се ориентирам,...

 

Проблема тук идва от мнението на хората около теб. По принцип родители и учители те карат да се "образоваш" за да придобиеш някаква квалификация и да имаш шансове за намиране на "по-добра" работа която ще ти носи евентуално приличен доход с който да можеш "да живееш" (да си плащаш сметките като наем, ток, газ, застраховки, осигуровки, храна, напитки и евентуално да пестиш за почивка на морето и т.н.). Ако го нямаше фактора сигурност (пари, доходна и престижна работа) може би нямаше да се колебаеш въобще а щеше да правиш каквото ти харесва и обичаш.

 

...та основното питане е какво мога да правя след като завърша с бас китара?

 

Като завършиш с бас китара ще си придобил известни знания и умения и ще си срещнал себеподобни хора - сродни души. Ще имаш документ - диплома за висше образование. Ако си се старал да научиш нещата които ти е поднесла академичната среда ще можеш и да свириш прилично на бас китара и ще си музикално грамотен (теории, солфежи и т.н). По принцип това което правят бас китаристите е да свирят на бас (обикновено с някоя група). Значи ако желаеш ще можеш да се възползваш от придобитата квалификация на бас китарист и да свириш, а ако не може да правиш нещо друго.

 

Заслужава ли си (въпрос който не мога да формулирам)?

 

Зависи какъв резултат търсиш и очакваш (ти или хората около теб на които искаш да угодиш). Формулировката на въпроса може да е :

 

Ако завърша консерватория

 

А) ще получавам ли (продължително време) достатъчно пари след като се дипломирам?

Б) ще получа ли достатъчно обществено признание (слава)?

В) ще мога ли да преподавам в учебно заведение?

Г) ще мога ли да свиря по-добре на бас и ще бъда ли по-добър музикант?

Д) ще ми харесва ли това което правя тогава?

.....

 

В сайта на НМА видях, че в музикалния факултет няма бас китара, но пък нали има такава специалност в поп и джаз ?

 

Ако си заинтересован им звънни по телефона и питай какво предлагат. Друг вариант ти е НБУ. Ако имаш желание можеш да опиташ и в чужбина.

Какво представлява изпита за кандидатстване?

 

Познания по солфеж: четене, диктовки, познаване на интервали, ладове, акорди

Познания по теория: гами, ладове, интервали, арпежи, хармония...

Свирене на парчета. Репертоар.

 

Намери някой който е в момента студент и го разпитай.

 

 

Успех!

Редактирано от Tozi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Който учи, той ще сполучи!

Погледни обявите във форума - търсят се най-много бас китаристи. От личен опит мога да кажа същото - те такова животно нема!

Обикновено добрите бас китаристи свирят на по 5-6 места и ги чакат, примери много. Според мен, след едно стабилно обучение - било то при учител на частни уроци или в музикални академии (без значение в страната или чужбина) и при сериозно отношение от твоя страна, можеш да постигнеш огромно развитие и успехи, дори и на световно ниво. Като вдъхновение, хвърли едно око на Светлана Василева, българка - бас китаристка, която работи в Моби. Всичко зависи само и единствено от теб, но за да получиш такъв шанс, все пак трябва и да си образован, иначе не става.

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи, към горните две мнения - звучите като реклама на WS Teleshop - като ще давате примери и поуки поне загатвайте и реципрочната страна - тъпо е да даваш мнение с тотална пристрастност и слепота към другата страна.

Хайде примерно да вземем Павароти, който не е знаел нотите, или ББ Кинг, който няма грам музикално образование, или пък Ибряма? Или те са от онези необразовани простовати хора, които "прикриват посредствените си познания зад няколко стандартни фрази"?:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Да... И това надали е станало чрез правене на резервни планове, които нямат нищо общо с музиката. "Изкарай си някакво друго образование, а пък междувременно ще си свириш" - това не е вариант. Колкото до консерваториите и другите ВУЗ-ове - след като искаш да се занимаваш професионално с музика, трябва да си грамотен, защото иначе е адски трудно (а също и ограничено).

 

П.П. Стенли Кларк твърди, че образованието е задължително, а Флий учи музика в момента, защото му е забавно и му помага. С други думи, надали в академията ще те научат на нещо излишно (или просто въпросните двамата басисти са глупави и не разбират ;) ).

Редактирано от marvin the martian
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.