Jump to content
Българският форум за музиканти

Искам да науча нотите, но как? :)


Recommended Posts

... И намери някой който да ти помага и за теорията и за солфежа, защото за пеенето по ноти, диктовките и упражненията по теория ти трябва някой да те следи. Дори и да не е учител, поне някой приятел със свободно време и основни познания.

 

Това е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, според мен поне!

Музиката не е теоретична наука...не е като историята и географията... Най-лесно и полезно е като теория и практика вървят едновременно. Няма как сам да си правиш диктовки или да си свириш интервали и да си ги отгатваш. А това следва неизбежно, веднага след като понаучиш имената на нотите и други подробности.

Аз лично съм го учил всичко това дълги години в училище...така, че не знам как ще се справиш сам!? Дано се намери някой да ти помага ако не ти се дават пари за уроци.

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма как сам да си правиш диктовки или да си свириш интервали и да си ги отгатваш. А това следва неизбежно, веднага след като понаучиш имената на нотите и други подробности.

Може и сам да се обучава, защото е пълно с такива безплатни програми.

DoReMi

Chords

Тези са безплатни приложения към Google Chrome, но може да се намерят десетки други, дори по-сложни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:thumbs_up:

Явно съм поизостанал с новостите. То като се замисли човек - какво ли няма вече в интернет!

 

Приемам корекцията на Лими! И аз даже ще ги поразгледам сега тия програмки...за обща култура... ;)

 

Успех с обучението!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Според мен най-добре не обръщай толкова внимание на теорията в началото. От Елементарната теория на Хаджиев виж най-вече за интервалите. А за да научиш всички ноти по грифа и да се чувстваш уверен в каквото свириш си е изкуство и е времеемко. Можеш да погледнеш за т.нар. triads (основен тон, трета и петата степени) - само мажоната и минорната и как да ги построяваш, например с основен тон на 6 или 5 или 4 струна. Има литература и на англ., която може да ти е полезна, защото е пълна с много схеми и илюстрации - ако искаш пиши и ще ти дам точно по въпроса. Освен това потърси за т.нар. правило на триъгълниците - ще ти помогне да намираш еднакви тонове на различни струни. Виж във форума за книгите на Юлий Марков от едно време - С китара на купон, Рок буквар, имаше и още, а някой ги беше качил - ще са ти полезни. Успехи :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В моята практика изобилства от примери на тотално объркани глави и представи благодарение на всевъзможни самоучители /става дума за наистина добра теоритична подготовка , която да дава резултати след това при аранжименти , композиране и т.н ./ Ако нотите не са сомоцел -просто да познаваш нотите , тогава напълно подкрепям колегата Савов !!! Успех с начинанието !!! Поздрави !!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Работеща формула: Пееш си наум познати и приятни мелодии. Правил съм го от малък, помага ми и сега. За начинаещи ученици по китара на 2-рия урок свирят "Одата на радостта"(гордост за родителите, та това е химнът на Европа!)

Звучи така: Мии мии Фаа Соол Соол Фаа Мии Рее Доо Доо Рее Мии Миии Фа Фаааа и т.н.

Съгласните след главната буква са осмини, когато са две става четвъртина - това са първите 12 ноти, 13тата е четвъртина с точка, 14 - осмина, а 15тата - половинка нота.Не е лошо да си тактуваш тайничко с ръка.

Най - елементарната мелодия Сол Ми Мии Фа Ре Рее До Ре Ми Фа Сол Сол Соол.

И така до Металика стигате.

Но. Трябва самодисциплина. Същите вече лесни мелодии се транспонират мислено по квартовия и квинтов кръг с постепенно добавяне на повече арматурни знаци, а по-късно разбъркано.

Давам ви самоучител по солфеж. Упражнява интервали, нотни стойности, образно осмисля ритмиката, паузи, метрум, такт, изобщо повечето елементи на нотното писмо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз си инсталирах една програмка по идея на @Лими.Програмата се казва EarMaster School 5, тя е доста интуитивна и забавна и когато ми остане време си я разцъквам.Смятам че доста неща мога да науча с нея, който иска може да я пробва :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм я пробвал навремето - доста добре е направена, има и много опции, които иначе само истински учител може да ти даде, като например - диктовки, да ти дава да отгатваш акорди, даже май имаше джаз курс вътре, или нещо подобно. Не помня, отдавна я ползвах, но бях много приятно изненадан от нея.

Редактирано от Vasil Pavlov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.