Jump to content
Българският форум за музиканти

Изработка на барабани.


Recommended Posts

Здравейте колеги, аз съм китарист и не съм просветен по въпроса. Имам следното питане; има ли колеги тук които са си направили сами барабаните (конкретно за самото тяло), от масивно дърво ли се прави то, какъв е материяла и по какъв начин се прави? Чувал съм че шперплат накиснат във вода може да се модне в сфера, но и да се модне става ли за (том примерно), също така знам че има разнообразие от шперплат, от дебелина до материала.

Благодаря предварително! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

за пръв път чувам за "сферичен" барабан... може би имаш в предвид цилиндър?

 

Аз съм правил октобани от PVC тръба, но от дърво не знам дали може някой в домашни условия да направи... Дървото се слага на пара по принцип, не се кисне във вода... до колкото знам : )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря колега за поправката, не знам от де ми е дошла тая сфера :(

Аз знам, че ако шперплат се накисне във вода за няколко дена става за моделиране, но дали ще стане за изработка на (тъпани). За дърво в домашни условия и според мен е абсурд, за изработка чрез огъване по същия принцип.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж, то сигурно всичко е възможно на тоя свят, но въпросът е струва ли си да се занимаваш с такива неща...

 

Шперплатът се използва за гърбове на гардероби, той не е дърво от което може да се изкара хубав звук ... то реално са пресовани трици и лепило до колкото знам... та няма как. Хубавите барабани се правят от листове истинско и качествено дърво, което минава през прецизна обработка, слага се на пара, после се сгъва в желаната форма, оставя се да изстине така за някакво време, но и после обработката е сериозна...

 

Ако мислиш сам да си направиш барабани, защото си мислиш, че е по-евтино, за съжаление няма да е вероятно, а и няма да получиш задоволителен резултат...

 

Цените толкова паднаха, че ще се изненадаш какво можеш да намериш за малко пари ако търсиш нещо втора ръка...

 

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е вярно колега така е, но разбрах начина на изработка какъв е (всъщност начините са няколко)

1. Начина който точно ти казваш. Прави се от масивна дървесина, като дървото се поставя в специални парни печки, след което има голяма обработка.

2. Прави се калъп от ПДЧ плоскости и в него се налагат няколко листа фурнир и се слепват (този начин е достъпен за всеки сръчко в домашни условия).

Питах защото в момента се специализирам в изработката на тон колони и мисля да се разгърна към изработката на нестандартни тела за ударни инструменти. До колкото разбирам доста компании произвеждат барабаните си по 2-рия начин, като най често се използва естествен фурнир от клен. Ще експериментирам пък ще видим какво ще се получи. Ето и метода в домашни условия ЦЪК

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами, have fun then! Интересно изглежда! Аз обмислям как да направя беаринг едж на моите октобани, защото нямам, а мисля, че ще подобри звука значително. За момента имам само идея за технологията в главата си, но при реализацията със сигурност нещо ще се промени и обърка :)

 

От клен (maple) се правят много музикални инструменти, като някои от най-добрите барабани са от такова дърво - Starclassic Maple например. По-евтините барабани се правят от липа (basswood) или от нещо подобно. Има Ямахи от орех, както и Tama правят барабани от "бубинга" от извесно време...

 

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси колега, абе и на мен ми се върти една гениална идея за изработката на калъпа, но в момента чакам отговор колко пари ще излезе клена, фурнир над 1мм. Защото може и по скъпо да се върже, но се има предвид, че все пак клена си е истински, а барабани от клен са си бая скъпи. Фурнира трябва да е 1мм и нещо, като ще наложа 3 пласта предполагам, че ще се получи. Абе ще е забавно най-малкото :)

ето как правят барабани.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Баща ми е правил едно време по ония времена - Аматаджийски стандарт барабани като "дървенията" е била от плексиглас а хардуеър-а - неръждаеми тръби...

Плексигласа се нагрява и се огъва до конус но шибаното е слепването на 2-та края ... трябва ти частично разтопяване на плоскостите + лепило на ацетонова основа (епоксидна смола също върши работа)

 

Можеш да ползваш и готови тръби от еябонит (старите канализации и изолации са вкарвани в такива тръби) доста държат но си е играчка - много скъпо ще ти излезе по-добре си купи барабани :)

 

 

Това знам аз от старата школа...

 

Бтв барабанчето което направи баща ми тогава е уникално - метално барабанче аматаджийски стандарт 14"/8" - звучи убийствено...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси колега хитро е това. Но аз съм се запалил от фурнир да ги правя. Така 10"X08", 16"x13" примерно- (първото е диаметър а второто височина, нали така), ако е така 10 инча е диаметъра крайния на дървенията или не е така?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето ти малко четово по въпроса,а в литературата съм посочил един форум,където може да намериш цялото знание в тази насока,събрано на едно място.

http://forum.muzikant.org/index.php?showto...аботка+барабани

 

В този форум ще намериш много теоритични положения,доста от които и практически доказани,от където следва и моето разбиране по въпроса защо аз НЕ бих се захванал да правя барабани от фурнир/макар до колкото знам трудно се намира в БГ фурнир около 1мм. а по-тънките фурнири ще направят общото количество лепило по-голямо/ В изработката на съвременните пластови корпуси участват много сериозни машини и ноу хау,които аз или ти не можем да си позволим-специални преси формиращи корпусите,в повечето случаи естествени лепила които са фирмена тайна,т.е. това което ти ще получиш като краен резултат,ще е с далеч по-лоши акустични характеристики и определено няма да вибрира толкова добре,ще направи твоя барабан глух,тъмен и с неясен...така да се каже търсещ се тон,а това НЕ е целта! Има и много видеа в Youtube как се правят корпусите на DW,Yamaha,Pearl а предполагам и други,виж за какво иде реч и се подготви предварително :)Иначе за занимание в свободното време-супер :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси колега, супер си, ще се запозная с темата по обстоятелствено. За фурнир наистина трудно се намира, попаднах на една фирма в София която има наличен само 0,6мм клен, съответно не става, но ми казаха, че ако се поръчало можели да вкарат и над 1мм но зависело от количеството.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По-евтино,МНОГО по-качествено ще ти излезе да си внесеш корпуси на американската фирма "Keller",с чиито корпуси се правят и до сега някои от известните марки.А Келър са си просто традиция и качествен звук.Говоря разбира се ако смяташ да произвеждаш барабани,така че качеството да ти е цел N1, а иначе за експеримента действай с подръчния инструментариум и материали които успееш да намериш и тук.Обаче аз ако съм потенциален клиент,не бих заложил на такива експериментаторски корпуси.

Успех в начинанието :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси колега, но човек трябва да пробва, имам си цех и машини и мерак, дали ще се забавлявам или ще се хвана на сериозно зависи вече от това което се получи като корпуса, след като го направя. Въпроса е такъв схващам, че става въпрос за акустика и какви материали ми трябват, така ако се пробвам да направя 2 корпуса от различен материал примерно (том корпуси) и ти ги дам на теб (ако си навид де) да им турнеш стеги и кожи за тест да си кажеш мнението, като барабанист, защото аз не съм.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж,гледай видеата първо,както и събирането на цялата информация-ще ти отнеме месеци да анализаираш цялото това знание ;)На страниците на всяка по-сериозна фирма има бегло инфо за това как правят корпусите си,методите са сходни,но естествено много съществени неща остават забулени в мъгли и мистерии-ясно защо ;)Много повече инфо обаче ще намериш за DW,както на тяхната страница,така и в Тубата.

http://www.youtube.com/user/DrumWorkshopInc

Относно тестването на звука трябва да се има предвид,че става в студийна обстановка,сравнявайки изработен от теб том с такъв на някоя марка,така че двата да имат абсолютно еднакви характеристики-размери/диаметър Х дълбочина/, еднакъв материал/дърво/,един и същи като брой и дебелина пластове,еднакъв финиш,еднакъв хардуер.Само тогава,според мен,ще може да се направи сравнение,т.е. трябва ти идеална среда и 2 идентични барабана,а някои от тези условия са практически неизпълними.

Разбира се, най-важно е човек да се забавлява ;)

Редактирано от vihro
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това ми е напълно ясно все пак и аз съм музикант <img src="style_emoticons/<#EMO_DIR#>/smile.gif" style="vertical-align:middle" emoid=";)" border="0" alt="smile.gif" /> , но има и друго нещо човек, който е от дълго време барабанист, би трябвало да има усет по слух за своя инструмент. Та идеята ми беше би ли се навил, след като проуча въпроса да тестваш и да дадеш откровено мнение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.