Jump to content
Българският форум за музиканти

Акордеон


Recommended Posts

аз съм свирил "очи чорние"-това е страшно произведение за акордеон.според мен всеки истински акордоенист трябва да е свирил ако не оригинала поне някоя вариация на някой от стотиците композитори които са писали вариации на тази прекрасна пиеса! :blink:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз също мисля ,че акордеона е можеби един от най-универсалните (може да се свири всеки стил) инструменти.И ако някои не го харесва според мен това се дължи на факта че не го познава достатъчно добре :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

петър ралчев е най-добрия акордеонист за народна музика в българия,но акордеона далеч не се ограничава.......

Бако, .........Ралчев не свири само народна музика, като акордеонист би трябвало да го знаеш :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

естествено,че не свири само народна музика.ходил съм на негов майсторски клас и знам много добре.но казвам,че е най-добрия акордеонист на НАРОДНА музика в българия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет :D моето мнение за акордеона е че това е много добър инструмент.Имам късмета да свиря с акордионист в едно заведение/механа си е направо/ еми туй момче кат подкара някое соло хората забравят да пият забравят всичко.За мен акордеона си е сръбски инструмент знам че ще има хора които няма да са съгласни с мен но това си е мое мнение просто го споделям не го налагам.Слушъл съм доста неща на акордеон ,смея да твардя че 80% от изброените по нагоре стилове и наистина всичко звучи много добре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми то на линка на Роланда дет е дал колегата има и видео....който не го е видял да цъкне да види кво свири и кво обяснява човека :D

Ами хайде и аз да напиша нещо,нали така.Очевидно колкото са хората,толкова са и мненията,и все субективни,затова и аз ще дам своето.

Акордеонът е универсален инструмент,който става за всичко,стига да знаеш как.Няма как да занесеш пианото на гръб където си поискаш.Няма как да свириш и пееш едновременно с духов инструмент.За акордеона не трябва ток,както за синтезатора,колофон,както за лъка на цигулката или перце,както за китарата.Съгласен съм,че акордеонът осакатява фолклора,но с уточнението,че вероятно е попаднал в ръцете на някой,който не знае какво да прави с него.Е,слава Богу,че с мен не е така,иначе нямаше да пиша тези редове.Аз няма да плюя срещу всички останали инструменти,защото всеки труд е достоен за уважение.За мен хората се делят на музиканти и всички останали.Мога да дам на всеки желаещ сайтове,след посещението на които да промени негативното си мнение за този уникален инструмент,след като чуе как звучи на акордеон,попаднал в ръцете на правилния музикант, хавайско буги или serbian kolo,или класика.Някой от вас свирил ли е "Полетът на бръмбара","Очи чорние" или "Перпетум мобиле" на акордеон?Уверявам ви,звучат чудесно.А ако опитате и не е така,значи не сте свирили достатъчно и в това е единствения проблем!Пожелавам ви много усмивки!!

Accordeonist,ти направо си написал моите мисли!Дай някакви адреси да чуем и да се изкефим на хубава музика,че малко останахме лудите,които се интересуват от това!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така... аз също съм акордеонист. Свиря от около 11 години(сега съм на 18 :rolleyes: ). Никой не може да ме убеди, че "народна" музика може да се свири по-добре на друг музикален инструмент отколкото на акордеон... свирил съм на един от най-скъпите акордеони във света... Hohner Gola и да ви кажа просто няма база за сравнение с другите акордеони. Пожелавам го и на вас да свирите с такова произведение на изкуството. Нов съм във форума (както виждате) и се радвам, че го намерих. Надявам се да обменяме опит и ноти. Та относно нотите... ще съм благодарен на някой от вас има и ми прати ноти на произведения на Петър Ралчев (той ми е идол :greenangel: ). Неговите произведения са просто уникални.. само от тях може да станеш виртуоз. Надявам се някой от вас да е извадил на ноти някое парче на Пешко и да сподели с нас :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

не съм вадил ноти на пешко,но никога не е късно.каде учиш ако може да попитам?аз съм в музикалното.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе намерих някакви нови хора на Иво Ралчев, но не мога да ги изтегля. Ако някой ги има да ги качи някъде да си ги дръпнем всички. Наистина са хубави...

Говоря за:

 

 

Бояново хоро

Виртуозна игра

Ивайловско хоро

Костенско хоро

Красимирино хоро

Пазарджишка ръченица

Петрунино хоро

Пловдивска ръченица

Поибренска ръченица

Чавдарско хоро

 

Дано някой ги има :)

 

Може да чуете части от тях тук

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

полета на бръмбъра е много яка пиеса,ама според мен е грешка да се свири на конкурс или нещо подобно,защото е трудна и много известна пиеса и трябва да можеш абсолютно перфектно да я изсвириш,защото сбъркаш ли,всеки ще разбере!пък и е много работа за пиеса която ти заема само около минута от репертуара за конкурс или концерт. :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 months later...

Здравейте :greenangel: . Аз съм фен на акордеона , защото сфиря от 4 годинки (сега съм на 14 ) и съм печелил конкурси :) ако някой може да ми каже от каде мога си намеря ноти за народна музика да вика :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Препоръчвам горещо на всички колеги да да чуят аржентинеца Астор Пиацола (Бандонеонист и композитор) с уникалния му стил "Танго нуево"

 

Също така и Richard Galliano, който беше преди няколко години в България.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бе... я чакайте и аз да се обадя....!От скоро съм във форума,но прочетох всички коментари на тази тема ....Първо искам да кажа,че щом за вас народната музика звучи "осакътена" на акордеон,значи само сте слушали някой баламурник който си праска "бас,акорд" само и държи хармонията да някоя народна певица ......Тъка че ако може се заинтересоваите малко и ще намерите верния път...Аз лично свиря на акордеон 4-та година и не мисля да се местя на друг инструмент....Някой да е чувал за конкурса в Нови Пазар ??? Танцуващи клавиши се казва.... и е може би най-елитния конкурс за акордеонисти в България....Провежда се всяка година в края на Април,тъка че няма да е зле да отидете да погледате .....Аз лично да се похваля съм печелил първа награда ,и то вече 2 поредни години (м/у другото само 2 пъти съм ходил) :whistle: Ако някой има доброто желание да ми услужи със каквито и да било ноти за акордеон,моля да ми пише на antonidas@abv.bg !!! Благодаря и всичко добро ....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.