Jump to content
Българският форум за музиканти

Акордеон


Recommended Posts

Един от акордеонистите с които съм свирил се казва Белчо/не помня фамилията - Христов, мисля/ и е тимпанист на софийската филхармония. Порази ме с майсторството си и с възможностите на инструмента. Солов музикант.

Т.нар. "копчарки" /от един друг акордеонист, с когото свиря - Марк Босани/ са още по-странни. При тях няма клавиатура, а копчета и от двете страни. Някои го наричат хармоника, други - бандеон.

 

При разпространението на католицизма в Южна Америка в Аржентина, поради бедността на страната, не са можели да си позволят орган в катедралите и църковната музика се е изпълнявала именно на бандеон. При прехвърлянето на аржентинското танго през океана обаче, в крайбрежните кръчми - развъдник на удоволствия - то се е изпълнявало отново на този инструмент. Предполагам, че всеки е гледал да се танцува танго и знае колко страст има в тази музика. И именно тази страст довела до забрана от страна на папата инструмента да се ползва в катедралите.

O, tempora, o mores! /или както там се пише:greenball:/

 

Копчарките се използват доста във френския цигански джаз - музиката на манушите. Също и в Русия. И Ирландия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 months later...

като нов участник във форума искам да кажа,че се занимавам професионално с този инструмент и това ми доставя огромно удоволствие.Акордеонът е инструмент с големи възможности за интерпретация на различни жанрове музика,с различни тембри и хармония.Ще се радвам,ако открия съмишленици и колеги!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето ме. Свирил съм на акордеонче - единственият инструмент, за който трябваше мама и тате да ме карат, и то просто защото дядо ми е един от известните в близкото минало акордеонисти. :bravo:

 

И все пак, не ме кефи да наричат народна музика онова убийство на фолклора, което излиза изпод акордеонистските ръце.. :bravo:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

и на мен много ми допада този инструмент... свиря на него от няколко месеца и съм много очарован от звука... вкарва много цвят и настроение в музиката която правим с моята група...

иначе бях прехласнат когато видях в Амстердам /на улицата/ преди няколко години трима акореонисти да свирят виртуозно Бах "Токата и фуга" ... за първи път тогава осъзнах колко много възможности има този инструмент...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Не мога да се съглася с мнението,че акордеонът разваля народната музика-напротив,в един народен оркестър той дава плътност на звучността като цяло.Да не говорим,че където и да чуеш и видиш народен оркестър,почти няма такъв без акордеон.А по въпроса за страхотното звучене на класическа музика съм твърдо"за"!Само че твърде малко са хората,които го оценяват.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Tu m'a promis или както там се пишеше... "Ти ма преби".

Освен това има едно парче на Заппа - "In France"; там къф бъзик си праи с "гармонистами"...

 

Но този инструмент наистина има красота, като всеки друг, всъщност. Друг е въпросът, че това не е автентичен народен инструмент, каквото и да си говорим, и потния Ибро Лолов не е по-малък музикант от когото и да било, но най-малкото е народен музикант...

 

Аз също съм леко смутен от употребата на акордеона в чалгата /автентичната/, не "поп-фолка", но там стилът е някак по-чист, че дори и по-приемлив за мен.

Всъщност и кларинетът, който също е великолепен инструмент сам по себе си, е не по-малко недолюбван заради прилагането си в подобни "народни" музики.

 

Но да погледнем и от другата страна. Заради нашите тресни, жицарии и шум голяма част от по-дъртото поколение гледа с лоши очи на китарата, която, сама по себе си, е инструмент с нищо не по-лош или добър от акордеона и кларинета.

 

Я разтегнете "гармонь" и пуснете ваши семпли да се порадваме...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

малко късно я виждам тая тема но....май аз съм единственния акордеонист във форума който поне малко разбира от инструмента си..(силно казано но...)айде сега ако имате въпроси за този инструмент съм на ваше разположение!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз мога да кажа че обичам този инструмент за мен си е супер ето снощи свирих на едно банкетче на синтезатора и после по едно време извадиха акордеон е като почнах на акордеона хората много се кефеха а и аз си се кефя да свиря на акордеон

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

прави сте за хармонията на (малките черни копченца).аз сам акордеонист от 9 години,които го интересува нещо по-подробно за акордеона може да пита.тези малки черни копченца се казват баси.първите 2 реда от вутре навън са тонове подредени по определен начин.а другите от 3 до 5 или от 4 до 6 реда(зависи колко е голям акордеона) са акорди.3-тия ред от вътре навън са мажорни акорди,4-тия са минорни,5-тия са седмици(септакорди),а 6-тия са умалени акорди,но тях ги имат само по-големите акордеони.междодругото не е задалжително на акордеон да се свири само народна музика и чалга.може да се свири абсолютно всичко!джаз,блус,класика.даже класиката звучи супер на акордеон.трябва да чуете как звучи Бах на акордеон,напрао ще се побуркате от кеф!!! :happy:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми то на линка на Роланда дет е дал колегата има и видео....който не го е видял да цъкне да види кво свири и кво обяснява човека :unsure:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми то на линка на Роланда дет е дал колегата има и видео....който не го е видял да цъкне да види кво свири и кво обяснява човека :)

Ами хайде и аз да напиша нещо,нали така.Очевидно колкото са хората,толкова са и мненията,и все субективни,затова и аз ще дам своето.

Акордеонът е универсален инструмент,който става за всичко,стига да знаеш как.Няма как да занесеш пианото на гръб където си поискаш.Няма как да свириш и пееш едновременно с духов инструмент.За акордеона не трябва ток,както за синтезатора,колофон,както за лъка на цигулката или перце,както за китарата.Съгласен съм,че акордеонът осакатява фолклора,но с уточнението,че вероятно е попаднал в ръцете на някой,който не знае какво да прави с него.Е,слава Богу,че с мен не е така,иначе нямаше да пиша тези редове.Аз няма да плюя срещу всички останали инструменти,защото всеки труд е достоен за уважение.За мен хората се делят на музиканти и всички останали.Мога да дам на всеки желаещ сайтове,след посещението на които да промени негативното си мнение за този уникален инструмент,след като чуе как звучи на акордеон,попаднал в ръцете на правилния музикант, хавайско буги или serbian kolo,или класика.Някой от вас свирил ли е "Полетът на бръмбара","Очи чорние" или "Перпетум мобиле" на акордеон?Уверявам ви,звучат чудесно.А ако опитате и не е така,значи не сте свирили достатъчно и в това е единствения проблем!Пожелавам ви много усмивки!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Някой от вас свирил ли е "Полетът на бръмбара","Очи чорние" или "Перпетум мобиле" на акордеон?Уверявам ви,звучат чудесно.А ако опитате и не е така,значи не сте свирили достатъчно и в това е единствения проблем!Пожелавам ви много усмивки!!

много ще се изкефа ако пуснеш някаво демо как свириш попетът на бръмбара :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

петър ралчев е най-добрия акордеонист за народна музика в българия,но акордеона далеч не се ограничава с народната музика.аз сън акордеонист от 9 години и съм свирил стотици стилове музика на акордеон.само да чуете бах на акордеон и ще ви падне шапката,или пък годишните времена на вивалди.на акордеон може да се свири всичко!класика,танга,фламенко,полки и каквото се сетите. :blink:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.