Jump to content
Българският форум за музиканти

Ръждясали струни


zigi

Recommended Posts

Момчета, темата е от 2006 година. Искрено се чудя как се вадят теми отпреди 13 години.

Иначе нещо ми говори, че всички, които се оплакват от потъмнявания, корозии, ръжда и т.н., не свирят с Elixir. Да не звучи като реклама, но сменям струни по максимум 2-3 пъти в годината, най-често преди да влезем в студио, и много рядко хващам истинска осезаема разлика в звука между свалените и новопоставените.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^темата дами е от 2006та или 2019та, мисля че няма значение. А относно струните - каквото и да съм сложил все ръждясва. Няма значение марка и модел. Пробвал съм Elixir, Ernie Ball, GHS, Dunlop и още няколко марки. Ноември ще сменям струни и сигурно ще пробвам Paradigm, но сигурно резултата ще е същия както обикновенно - след две-три седмици ще почнат да ръждясват. Просто е и до ръцете на свирещия. За разлика в звука всеки може да прецени за себе си. Поздрави и мир! Cheers!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък ползвах само еликсир в продължение на около 5 години, и след това минах обратно на обикновени струни (пробвал съм почти всички марки), и повече няма да се излъжа да си давам парите за такива глупости. Особено пък на струните с покритие ме дразни като вземе да им се "бели" покритието на местата където най-много се удрят/натискат, и всичко става паприкаш. В крайна сметка не траят кой знае колко повече... А и фаст фрета много по-добре запазна тонва, и все пак и до някаква степен удължава живота на струните. Иначе като цяло по мои впечатления дънлопа сякаш много по-бързо потъмняват, в сравнение с d'addario / earnie ball / dr / framus....

Редактирано от Rezachka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не само ръждясването е проблем. Ами късането- аз късам постоянно 1-ва, понякога и 2-ра точно по средата. Освен че ръждясват, с времето струните изтъняват (затова и повече се разстройват по-тънките- и скъпите, и евтините). Който разчита само на усилвател, няма начин да не почувства промяната на тон, но за процесорите, а напоследък установих и с IR-a няма толкова значение. Вече не ползвам масла, просто свиря със струни и 2-3 дни преди концерт или запис сменям струните. Но пък бих окуражил хората, които да се грижат за китарата си- не само струните се нуждаят.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 months later...

Здравейте фенове. 

Относно струните и ръждата..
Аз винаги си мия и изсушавам много добре ръцете преди свирене. Потта е най- лошия враг на струните. Преди време забелязах, че ако си натрия ръцете с хирургически спирт, то потенето се забавя или е по- малко от нормалното.
Относно струните. Преди свирех с Dean Markley Blue steel, които издържат двойно по- дълго от останалите марки които съм ползвал(обикновено известно заподозрени марки). 
От 3 години насам имам “нов шампион “ струни  Pyramid nickel classics , които се доближават до непобедимите за мен Thomastik infeld.
За съжаление thomastik са доста скъпа покупка и не мога да я оправдая. Веднъж се бях възнаградил с blues sliders!
 
Благодаря 
Б

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 years later...

Ще рискувам да пиша в стара тема, но ми се стори подходяща. Дори я попрочетох.

Както знаем, с времето струните се, ъ-ъ-ъ-ъ-ъ, захабяват. Не говоря за томастик и прочее електрички, за кухарки с оплетка става дума. Това, дето ръждясвали... ако си държите китарата до парното или готварската печка, струните са ви най- малкия проблем. Факт е, обаче, че при свирене между навивките влиза кожа, мазнина и какви ли не боклуци. От трета и нагоре почват да глъхнат, обертоновете и богатството на звука се губят.

Преди месец, в един музикален магазин видях едни комплекти на Гибсън за почистване на струни. Предполагам, че е някакъв обезмаслител, в комплект с четчица или нещо такова. Някой ползвал ли е такова чудо и върши ли работа?

Редактирано от Тропчо
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Относително е, но като цяло не правят кой знае какво. Преди всичко маха мазнотия/кир/окисляване от жицЪтЪ. Има китаристи, които като свирят два пъти вече са им глухи, други карат години с едни и същи и дори не чуват разлика от четвърт пулотон. При мен специално като пишман китарист ръцете ми се потят ужасно много и каквито и да са ги сривам за норматив ... единствено съм забелязал, че Еликсир държат повечко време. Иначе въпросните мехлеми може и да имат някакви положителни качества върху тона, но една износена, обрулена, глуха струна дори и да я извариш ... ще извадиш някакъв живец за един концерт от нея и после е пак същата работа. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък забелязах, че ако три дни не си пипал и са те разхождали по съученически сбирки, рожден ден и т.н. по чалгабаровете, като си пипнеш кухарката си звучи много по- добре от преди.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.