Jump to content
Българският форум за музиканти

Ръждясали струни


zigi

Recommended Posts

Момчета, мъже и жени(ако има такива) имам 1 въпрос. Имам си аз ел китара и както всички знаете струните са и от метал. първите бяха стари като взех китарата понеже беше 2 ръка и реших да ги сменя. Сложих има Стаг обаче след 2 месеца някъде нито съм вадил китарата от нас, но струните 1-3 ръждясаха. Какъв е според вас проблема понеже аз си ги подмених, но се опасявам, че отново ще ръждясат. Как мога да ги съхраня и още 1 въпрос малко несвързан с темата: лака ми се е улющил от грифа малко и изглежда грозно какво мога да направя по въпроса(грифа ми е светъл целия имам в предвид бяло дърво някакво е)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-важното за момента е да държиш китарата си на сухо място със тайна температура, най-добре на стойка или в калъф. Това би трябвало да ти реши проблема.

Хубавите неща струват скъпо. Може да си вземеш Sting Cleaner и Guitar Polysh на Дънлоп. Вършат добра работа. А за лака - лакираш, но най-добре е да ти го направи човек, който е наясно с дървата.

Здраве и успех.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, а сменените струни пращаш на мен - аз ги ползвам още година-две и всички са щастливи. :)

Дръж китарата на сухо и проветриво място и я пази от деца. ;)

Смазвай фретборда с ленено масло като мазваш и по струните. Може и с Fast Fret, не съм го пробвал, ама всеки го фали.

Забърсвай ги след свирене - потта е адски агресивен окислител.

Мий си ръцете преди свирене - мизериите, мазнините и кирта също действат като ец върху стоманата на голите струни.

Купувай си струни на реномирани марки, по възможност от чужбина - има много ментаци по нашите магазини.

Накртко: грижи се за талпата си и ще си рахат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Те колегите написаха най-важното

 

Като заключение ( и ит личен опит ) мога да обобщя всичко :

 

1.съхранение сухо и проветриво място

2. забърсваш с памучна кърпа след свирене

3. миене на ръцете преди свирене

4. ( това е много важно повярвай ми ) МАРКОВИ СТРУНИ!!!! ...

преди ползвах най-различни смотани струни и раждясваха прогресивно.

Сега съм с Ърни Бол реинфорсд 0.11 ... не я бърша не я правя нищо ... абе нивки по-особени грижи .. мазане с нещо и тн. плюс това ми се потятъ пръстите адски мниого .. и при всичко тва ... много ще им е трудно да ръждясат тия струни. .... тъй че истината е ИСТИНСКИ СТРУНИ ! за мен.

 

П,С. плюс това живея в морски град и относителната влажносст в висока.. тва допълнително подпомага ръждясването. ( колкото и незначително да е )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понеже не искам да повтарям какво казаха другите преди мен (което си е много вярно и полезно) ще спомена нещо, което на мен ми е направило впечатление. Забелязъл съм, че на различните хора потта им действа различно на струните :( Не ми се смейте, така е! ;) Аз лично свиря с един комплект струни около 2 месеца, след това ги сменям, не защото ръждясват а защото си губят тона (посвирвам повечко ;) ). А един приятел успя да направи един чисто нов комплект струни да оставят ръждиви следи точно след 3-4 свирения... :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж това за потта-прав си.На всеки е различни.Ето примерно аз свиря с оригиналните струни(на 20 годишна китара) и нямам никакви проблеми.Сравних ги с струните ми на другата китара-намотките се бяха скесали и струните се бяха скапали.=>и качесвото е от значение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте първо!

Като за начало няма какво толкова да обясня, но наистина мисля, че хубавите струни са един много важен фактор, който не трябва да се забравя.

Знам, че не са от най-ефтините, но хубавите струни няма да ти създават толкова много грижи по китарата.

 

Освен полезните съвети на колегите, може и да се осведомиш за добри марки струни - "ърни бол"

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Използвай пакетчета силикагел които се намират в кашоните на някои нови уреди, който поглъща влагата. колкото повече, по - добре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако там където живееш по принцип е влажно(около някой голям водоем да кажем)нищо не те спасява.Поне във Варна е така.А ако нямаш парички за струни всеки месец.....хе....отиваш на аптеката,купуваш обикновен лавандулов спирт(тои има достатъчно лайна вътре за да не ти ръждясват струните)и преди и след свирене ги забърсваш със спирта.Може да ти направи впечатление ,че примерно ,изтрил си ги след свирене,и на другия ден са потъмнели.Споко,след 3 до 5 мин свирене блесват пак.

Пример напоследък ме мързи и не съм си сменял струните вече 2 месеца и половина и нямам проблеми.

Редактирано от Sad But True
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Забелязъл съм, че на различните хора потта им действа различно на струните :(

Нямаш,представа колко си прав.

Освен това след като си измиеш ръцете ,де шо има пора по тях се отваря и става една....което не означава ,че когато свириш ръцете ти трябва да са максималко кирливи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 13 years later...
On 4/3/2006 at 2:52 PM, papur said:

Използвай пакетчета силикагел които се намират в кашоните на някои нови уреди, който поглъща влагата. колкото повече, по - добре.

Това е много грешно Хората използват овлажнители за дървото и т.н

По темата

Имам акустична китара която купих преди година Съхранявал съм я в куфар и почти не съм свирил Струните са D’Addario EXP16

На скоро реших да я изкарам и установих че на места са с корозия

Извода е че марката не е определяща, а както всяко едно нещо има нужда от подръжка

Редактирано от andrianivanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Фаст фрета е много хубаво нещо. Обикновено като сложа нови струни, след 2-3 дни вече са потъмнели и напълно са изгубили звънливия си светъл тон. Реших да пробвам въпросния фаст фрет на ghs. Не само че новите струни си запазват тона по-дълго, ами дори и при по-старите струни има осезаемо възтановяване на тона. Освен това и струните като са намазани, пръстите се движат по грифа "като по масло". Препоръчвам.

За предпазване от корозия, не знам, но мисля че може би до някаква степен ще забави процеса. Виждам че, новите струни които сложих последно и веднага след това минах с фаст фрета, още не са потъмнели, след вече седмица ежедневно свирене. 

Редактирано от Rezachka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И може би като заключение - съфорумецът явно си е новак  (няма лошо всички сме били такива ) и затова още няма опит и наблюдения. Купил си е някаква китара втора ръка и е сложил някакви струни,  като за начало.

След време вече, когато задобрее и реши да си купи малко по-хубава китара (примерно среден клас) и маркови струни - там лака не се лющи толкова лесно (да не кажа въобще) както и стуните се държат по съвсем друг начин.

Като за първа китара - може да се пробваш да я лакираш сам, а ако има наблизо лютиер - можеш да я дадеш да я лакира той.

Потвърждавам тезите за потта и почистващите средства.

От моите наблюдения - струните за китара са малко като ножчетата за бръснене - трябва да си мноого добър в леенето на качествена стомана (сплав) за да направиш хубаво, режещо ножче.  Както знаем производителите произвеждащи качествени ножчета хич не са много - производителите на качествени струни са значително повече от тях, но има и десетки такива произвеждащи евтини боклуци. 

Редактирано от H.R.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.