Jump to content
Българският форум за музиканти

Война срещу чалгата за Нова Година


Recommended Posts

Съгласен.И какво предлагаш? Да вземем една сопа и да бием всеки през пръстите всеки който слуша Слави Трифонов? 

 

Ма дайте да определим какво е чалга преди това - всяка музика с ритъм осмина-триола и използваща хармоничен минор? Отидоха зян няколко песни на Цепелин. Или всяка песен с тъп текст? Айдеее, отиде половината поп музика....

Има много просто решение. Гласувайте с парите си. Ходете на концерти, купувайте българска хубава музика за да могат добрите групи да се издържат и музикантите вместо да седят половин година по корабите , свирят тук, давайте пари за авторска музика. Ама ако билета за един концерт е 15 лева и се почва еееее баси ного бе , след като един редови кръчмонавт изпива толкова на час , ако е болен. Е това е чалга, ама много по неприятна от Слави Трифонов.

 

Не визирам никой. Ама знам за много подобни случаи.

А в момента в България се прави изкуство, колкото като обем и качество.никога не се е правило. И това вече е видно и факт. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 152
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Пламен М, не разбрах, въпроса "Какво предлагаш?" към кой е отнесен.

Ако е към мен ( и да не е), казвам.

Очевидно, от предните ми постове, не предлагам да вземаме сопи и тепание.

Очевидно, групите, трябва да си вдигат нивото и да привличат повече фенове.

Има и неща извън тях, по принцип, лица като продуцент, мениджър са екзотики.

Има някои, дето се правят на такива, ама колко да са...

Липсва телевизионен канал, по който да вървят клипове 24 часа.

 

Съвети, към собствениците на клубовете -

1. намалете цената на бирата! ( хората се оплакват, аз така или иначе, пия по една бира)

2. направете по- просторни сцени, сложете по 2 колони 4х12 ( в рок клубовете). Bass amp.

Купете комплект ХУБАВИ барабани, съответстващи на стила, който основно се свири в клуба.

( най - малкото за рок и джаз барабаните са доста различни).

3. Осигурете си кадърен озвучител

 

Да махнем розовите очила.

За Новогодишната сцена си казах, че ми липсват на Хачо халтурките.

Значи положението е много зле.

Дори имена, като Хилда Казасян, Акага и тн. ,

без да има засегнати,ама не ми седяха баш професионално. (казвам седяха, не свириха)

Сигнал - соц рока си го могат. Имаше някакви изгряващи звезди, читалищна самодейност.

А ти викаш, хората да не се мръщели на цена 15 лева...

Еми, зависи за кой.

Аз примерно отсвирвам някои групи, като си сложат билета 10 лв,

защото други, които са ми по интересни, слагат вход 8 лева.

Естествено, живеем в относително свободен свят, групите се самооценяват, после и феновете ги оценяват и ако има съвпадение, има сделка, тоест посещаемост.

 

Въпроса има 2 страни -

1. как родните групи да привлекат повече от сегашната публика ( които примерно предпочитат западни банди)

2. как да се спечели публика, която по принцип не е. Примерно да се спечелят младите. Тук е трудното

и без наличието на пари, ама много пари, не виждам да стане. Ясно как - лейбъл, тв канал и тн.

Редактирано от TONY
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тази нова година си бях в къщи,по някакви новини казаха,че във Варна щели да свирят де да знам, на някакъв голям площад БТР и Гери накол на една сцена- ами халтурки...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тони, уважавам и ценя мнението ти , мисля че го знаеш.

То ситуацията е малко параграф 22. Що чалгата е сериозен бизнес. Щото има пари. Що има пари - щото хората ходят по чалга клубовете и плащат по 10 лева за едно малко ( тука спекулирам, не ходя по такива места).

Няма как хем да е евтино, хем да е хубаво. Не става. За мен най-добрия звук в София е в София Лайв и оправдано е един от малкото клубове където китарни звезди като Влатко Стефановски и Пол Гилбърт могат да свирят и звучат добре. Обаче там е скъпо, дори бих казал много скъпо. Ама и мой да беше клуба , пак щеше да е скъпо. Няма начин, ако искаш да изкараш едни пари за музиканти и за звук, трябва да дойдат отнякъде.

 

Относно изискванията към собствениците на клубове, без да защитавам никой, задължение на собствениците е да осигурят читаво централно озвучаване. Освен на купон в стил джем, никой сериозен музикант няма да се навие да свири с чужда непозната техника и като цяло това е път към гаден звук, говоря от неприятен личен опит.Китарата  Пешо  ми разказа как в Ню Йорк , всичките китарни джазмени си слагат кубето на една количка ( каквато и аз си купих) и с него на метрото. Реалности

 

По отношение на Нова Година. Навсякъде по клубовете свириха ебати яките групи. По отношение на Хилда и Акага, не съм съгласен, звучаха както обикновено професионално  , това са едни от топ музикантите . Но бяха нерелевантни за новогодишен концерт на площад , не знам кой и как е подбирал музикантите, но народът не отива на площада за да слуша джаз,

Няколко дни преди това на една обща сцена свириха Блус Трафик и Гери Муур трибют на Миро. Ми  , това къса глави бе, това са едни от най яките блус рок китаристи в България в момента. После чалга, ми ето , за 10 кинта слушате топ китарджилък.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами аз лично не виждам изход за жалост. Или поне не зависи от нас малцината. По принцип знам, че се избягва засягането на политически теми във форума, но дискутираната тема е много тясно свързана. Лошото е, че политиците и десетината фамилии управляващи държавата вече са се продали безвъзвратно. Това не значи, че трябва да се отказваме все пак.

В тоя ред на мисли какво мислите за следния парадокс: Чалгата или етно музиката при различните народи е музика на бедните хора, на гетата и крайните квартали. А в при нас май нещо се изкривява в обратна посока. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не понасям чалга, но не мога да мина и за рокаджия, така че просто споделям някакви мои мисли:

 

Не подхождайте към правенето на музика като към някаква "борба" срещу някакво "зло".

Така само наливате вода в мелницата на "злото".

 

Бъдете про-рок, не бъдете анти-чалга. 

 

Огромният успех на чалга индустрията в България не е започнал като кръстоносен поход срещу лошия рок.

Постигнали са го със 100% концентрация върху това, което Те намират за стойностно, качествено, конвертируемо и т.н.

 

В чалга индустрията работят хора, които се отличават със завидно трудолюбие и професионализъм, докато рок музиката в България има повече образ на нещо, което се прави от ентусиазирани аматьори след работно време.

 

Реално излиза, че ако искате рок музиката да стане новата чалга в България, трябва да спазвате техните рецепти - професионализъм, организация, телевизии, клипове, концерти, турнета, спонсорски договори, постоянно присъствие със и без повод по всички медии, социални мрежи и т.н. 
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Човекът над теб е доста прав. А ти може да не си дърлиш толкова, а любезно да дискутираш. Ако имаш доводи, изложи ги. Като кажеш, че мнението е глупост и си биеш камшика, не твоят опонента изглежда глупав.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Цялото становище е грешно. Явно си нямаш понятие. Толкова глупости на едно място, даже няма и да те коментирам.

Така не се води спор :)

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чалгата е не само в музиката, тя е навсякъде и в начина на живот, и в мисленето.Най-лошото е, че 28 години властва простотията.Лошото е това, което проповядва чалгата, а именно тарикатлъка, нахалството, далаверата, лесно забогатяване, всичко да ти се дава без да се трудиш, да се кълчиш и да купонясваш без да мислиш за утрешния ден и т.н.т.

 Няма как да не си анти-чалга, ако се имаш за що годе умен и образован човек, и като виждаш какво се случва с подрастващите.

Поп музиката и рапа които се котират също са на такова ниво.Явно такова е търсенето.Щом на тези концерти е пълно и щом масата хора го харесват, няма много какво да се направи.

За Блус Трафик подкрепям с две ръце.Страхотни блус музиканти.Има и много джаз и рок добри, но трудно събират публика.

 

      Новогодишната програма само на мен ли ми направи впечатление че е на запис?Може на площада да не е било, ама ме съмнява.

Освен Акага, които създадоха настроение нищо друго не ми хареса.

На БНТ прескачах от време на време.Като видях старите новогодишни програми, ми стана мъчно, че вече няма кой да направи нещо, да развесели хората на празника.Като видиш старите артисти, макар и да е било соц, но са направили нещо и играят, и са забавни.Даже пуснах сълза за Велко Кънев.Сега нищо.Бяха се събрали всички комедийни актьори в Комиците и какво няма ги сега и не правят нищо забавно понеже карат по тъп сценарий.В "Улицата" имаха свобода и там бяха забавни понеже можеха да импровизират.

Концертите които пускат по тв са трагедия.Някой може да си помисли че освен Веско Маринов няма други певци.На всички канали само той.Да беше останал в Импулс можеше и да пропее.Пълен ужас.

Преди година,две поне БНТ пуснаха няколко концерта, Мегадет,Тото,Дрийм Тийтър,Куин лайв от Лондон.Тази година нищо.

   Все по-зле е работата.

Редактирано от Heartman
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Освен на купон в стил джем, никой сериозен музикант няма да се навие да свири с чужда непозната техника и като цяло това е път към гаден звук, говоря от неприятен личен опит.Китарата  Пешо  ми разказа как в Ню Йорк , всичките китарни джазмени си слагат кубето на една количка ( каквато и аз си купих) и с него на метрото. Реалности

 

Факт, и то не само в Ню Йорк, аз и досега, винаги когато мога, си ходя с количката на гиг(много си я харесвам, докарах си я от Берн). И между другото, даже и на репетиции си нося амп, вместо да свиря с каквото има в репетиционната.

 

А иначе, войната, според мен, би трябвало да е насочена срещу халтурата (и то не само в музиката, а по принцип), а не към поп фолка, който обикновено си го отнася за всичко. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Войната, като тема е от 2010-та....

Може би е време, да сменим името на тема.

 

Погледнато назад, Луна, Сашка, Мишо Шамара и тн, вече ги няма.

Разбирате ме, просто вече не означават нищо.

Основно, проблемът е, как нещата, да си дойдат по местата.

Помня времената, когато тези, които скачаха по масите, бяха примерно само 5 %.

Няма да се върнат старите времена, което е ок.

Но как да се получат нещата.

Трябва телевизионен канал!

Десислава има Дес ТиВи.

Инвестицията не е особено голяма.

Един сървър в мазе и един студент, живеещ в блока, който да дава съпорт, когато нещо забие, се скапе.

Дес ТиВи не е пример за просперираща програма, но е пример, че може да се направи

канал с примерно 20 000 лева начален капитал.

Идея си нямам, дали някой би решил да рискува. Щото в случая с Дес, нещата са повече чесане на егото, от колкото сериозно бизнес начинание (така ми изглежда).  Не знам....ще имаме ли, канал до 2020-та примерно.

Редактирано от TONY
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Направих си труда да прочета, какво се е писало по темата от 2010-та насам.

Ако го направите, доста неща ще ги видите малко по-различно.

Всеки ще си има свое виждане.

 

В един стар пост, бе споменато, че чалгата е по страшна, като културен феномен, не като музикален стил.

И през годините ще се трансформира. Е да, пайнерките все още кълчат кълките.

Едни ще се пенсионират, други ще стават "звезди".

 

Гарчо ни гъбарка, казвайки, всяко яйце бомба и тн.

Перефразирайки Васко Кръпка, ще кажа, че всяка група ( рок, блус, джаз и тн), която успее да се развие

е бутната тухла от къщата на чалгата, Така обощавам и другата мисъл от тема - борбата е със и в самите нас.

 

Резонно си зададох въпроса, случило ли се е нещо в положителна посока, тези 8 години.

И да и не. Надеждата е в младите. Почнаха да ходят на Вакен, други свирят по европейски клубове.

Младите са с ново мислене, необременени. Бива ги в копирането, някои го докарват ала западни групи.

Което е и проблем с оригиналността и липса на какво да кажат. Просто повечето казват едно -

гледайте , калко добри сме копирачи. Не ги обиждам, казвам какво виждам.

 

Питах се и аз какво съм направил и доволен ли съм.

И да и не.

 

А и да се коригирам, не знам какво съм мислил преди години.

Но към момента съм на мнение, че Милена е водеща на рок сцената ни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.