Jump to content
Българският форум за музиканти

Откриване на тоналности


Recommended Posts

  • 4 weeks later...
  • Отговори 39
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

:headbang: Има една програма MixMeister Fusion в която вкарваш съответния музикален файл

 

тя ти сканира тоналността както и темпото.Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е един модерен начин , който ще ти свърше работа. Но ако искаш да не си постоянно зависим от компютъра може да научиш хармонията ( поне на някакво елементарно ниво ) и в частност акордите за да можеш да ги отгатваш в даденото парче

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Тази тема и мен ме интересува, въпреки че съм изчел доста теория. "Парчета" като - "Полетът на бръмбара" ме озадачават. Ако вземем(по слух) негов фрагмент от средата без да гледаме арматурата му, мисля че е доста трудно(за мен) да се определи тоналността му.

Освен това се "сблъсках" с необичайна(некласическа) хармония в регетата на Боб Марли. Например в Буфало Солджър(Ой-ой-ой) - ухото ми, подготвено за класическа хармония се изненада от странни и прости акорди, които ми разбиха представата за хармонизиране на мелодия. Май няма вечни правила, т.е. една мелодия може да се хармонизира по различни начини според локалните традиции, емоциите и модата в момента.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При полета на бръмбара, определящи за тоналността и метрумът и хармонията и те съвсем ясно я показват. А правилата за хармонизиране, тип хоровата хармония на Шуберт и разни подобни, които се учат масово в Висшите учебни заведения в България, наистина отдавна не са на дневен ред. В днешно време всъщност няма толкова правила, колкото помощни средства (насоки, похвати) и стилови ограничения (в много случаи, променяйки хармонията, размиваме стиловите граници, а това не винаги е желано и често може да доведе до сериозно кичозни резултати, ако хармонизиращия не влага необходимата доза вкус )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Полета на бръмбара е произведение, които лично на мен ми е по-лесно да го извадя по слух цялото и ще ми отнеме 2-3 часа за да го направя, но е по трудно да го изсвиря както трябва с характер и най-вече с лекота без напрежение както е направено в конкретния случай

А в на Боб Марлей случая интересната хармония се получава от беквокалите, които пеят ми,ре,до# и съответно до#,си,ла

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За "Полета на бръмбара" мисля, че говорихме в една друга тема, където зададе подобен въпрос? Панацейни правила няма. Има само стилови контури, а ти можеш да ходиш където си поискаш - да композираш с класическа хармония, алеаторно да "редиш" синусоиди и какво ли още не. Идеята, че музиката задължително трябва да носи нещо определено, е в миналото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 years later...
  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.