Jump to content
Българският форум за музиканти

Usb или Fireware карта?


enuffZnuff

Recommended Posts

Firewire!!!Както по горе е казано firewire има по-добър константен трансфер,нищо че на книга е 400 а USB 2 e 480.И не на последно място firewire е директна връзка,а при USB всичко минава през процесора.От там вече нещата стават различни,особено ако се ползват плъгини,за които има нужда от много CPU ресурси или се записват много тракове наведнъж....или каквото още се сетите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 7 months later...

За да не отварям нова тема - има ли смисъл да се занимавам с firewire, при положение, че порта ми е 1394а (демек от старо поколение firewire порт)? Също така има ли смисъл да ползвам usb-firewire преходници или подобни тъпотии?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

зависи, какъв е чипсета на въпросния порт - ако е ТексасИнструментс - да, струва си, ако е на ВИА - евентуално(след проба с конкретен аудиоинтерфейс), ако е с Agere, Ricoh или най-страшното - JMicron - плюни и забрави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нещо, което ме колебаеше преди време, когато трябваше да реша дали да ползвам USB или FireWire интерфейс, е това, че съм PC юзър. FireWire технологията е заета от Мак и е вкарана в PC архитектурата по-късно. Проблемът е в това, че докато при Маковете този порт ползва собствена шина за пренос на данни (или поне така беше преди време), то в pc-тата същият порт споделя една и съща шина с една камара други неща. Реших да проверя колко устройства в компа ми ползват същия IRQ адрес на който е и firewire порта ми и се хванах за главата - Lan карти, модеми, записвачки и какво ли още не, всичко беше наблъскано там...

 

Такова нещо няма как да не се отрази на латентността на аудио интерфейса. Много време се чудех, все пак какъв е смисъла да имаш бърз порт и бързо устройство, ако се налага бързото ти устройство да изчаква разни други модули да си вършат тяхната работа. Почнах да правя разни тестове, забраних каквото можеше да се забрани от BIOSа, но общо взето накрая бях още по-несигурен кое е по-доброто решение отколкото в началото.

 

В крайна сметка си взех high-end firewire интерфейс, но не заради бързия трансфер, а заради качеството на конверторите и на предусилвателите на въпросния модел. един вид рискувах, на фона на всичко останало. Честно казано не мога да се оплача (за латенцията имам предвид). При стандартна честота на семплиране (44.1) мога да си товаря хоста с колкото си искам тракове и vst-та по тях, и нямам проблеми. При по-високи честоти нямам чак такава свобода (не чак толкова много тракове и не чак толкова много софтуер по тях), но като цяло съм доволен.

 

да видим какво ще стане с USB 3 интерфейсите :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За съжаление или може би не, файъруайър архитектурата няма да търпи повече развитие, както е видно от последните дъна.

По-доброто и представяне, от гледна точка латенция, идва чисто от самата и реализация, грубо казано - peer to peer. Докато при USB принципа е, отново грубо казано, хъб.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Някъде локално продават ли PCI -> Firewire карти с TI чипове ? Ако не, от къде можем да поръчаме със шипинг до БГ?

Редактирано от Trysth
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Все по-големи капаци и козирки обгърват полезрението във форума... :thumbdown:

Само няколко поста по-горе съм отговорил на въпроса, а и съществува Amazon, където много от същите модели се предлагат.

 

http://www.amazon.co...3990394&sr=8-17

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Здрасти,

 

искам да попитам следното - трябва ли компютъра да ми е "звяр" за да мога да записвам и да свиря през външна саунд карта ?

В момента съм с 6 гб рам, но процесора ми е 1,8 или нещо подобно.

Искам да "прескоча" момента със скъпото оборудване, невъзможно ми е да си купя амп в момента.

Благодаря.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Според мен важното е каква е самата звукова карта или по-точно колко са читави драйверите.Ще дам няколко примера с карти с които съм работил или работя.

 

Behringer FCA 202 - Firewire - Никакви проблеми с нея, но не съм я тествал на 64битова система.

 

Focusrite Saffire - Firewire - Много проблеми с драйверите (и то на FW с чипсет на Texas Instruments).Накратко работи когато си иска.

 

Tascam Fireone - Firewire - Никакви проблеми с нея, но работи само с 32 битово XP.

 

Native Instruments Audio 8DJ - USB - Никакви проблеми с драйвери.На Win 7 x64 ползвам едмовременно Traktor с таймкод и записвам в Cubase с нея.

 

Мисълта ми е, че и двете технологии предоставят достатъчна скорост на трансфер за многопистов запис, но има карти, които работят добре и такива, които са проблемни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.