Jump to content
Българският форум за музиканти

Usb или Fireware карта?


enuffZnuff

Recommended Posts

това въпрос ли е или разсъждение?

питай за конкретни модели, от някаква ценова категория, и бих се наел да коментирам, но така.......звучи като ....загорка или каменица, ама наливна или бутилкова

поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Обожавам духовитите отговoри :offtopic-001:Просто отварям тема за да коментираме.Всеки да изказва мнение как е избрал своята карта?

Или да бях формулирал USB vs Fireware?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Единственият + на usb-то е че го има на 99% процента от компютрите и лаптопите.

 

Имаш ли възможност за Firewire ползваш него освен ако нямаш финансова причина.

 

http://computer.howstuffworks.com/firewire3.htm

 

те тука има писано :rocker:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А при 2 карти (usb и firewire) с едни и същи параметри, в кое отношение втората взима превъзходство, освен че могат да се включват повече устройства ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Качествата на картата не са функция на интерфейса. Все едно да питаме със зелена или червена кутия да е картата?

На времето, когато Огнената жица мачкаше тотално УСБ1, спорът би имал смисъл.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами тъпо си си задал въпроса Бисо ;) Факт.

 

USB 1 е практически повече от достатъчно да си записваш 1-4 канала едновременно с приличен битрейт. Да кажем 24 бита и 88кХз. Това обаче вече не се произвежда. USB 2 има някои карти с по 8 канала 24/96кHz. Тук всичко е въпрос и на драйвъри и конфигурации. Може да запишеш повече канали на по-ниско качество. Толкова горе-долу (ако успееш да си намериш такъв дивайс) можеш да запишеш и с Fireware 400. Ама и то не се произвежда вече. Ако искаш да записваш повече канали едновременно - определено ти трябва Fireware 800 или USB 3. За второто още не са излезли джаджи мисля. Аз знам, че теб те интересуват последните неща ама другите не знаят.

 

С две думи всичко е до това кое какъв капацитет има.

 

Примерно:

USB 2.0 - 480 Mbit/s

FireWire 400 - 400 Mbit/s

FireWire 800 - около 800 Mbit/s

USB 3.0 се говори, че може да достигне 5.0 Gbit/s !!!

 

В заключение, да обобщя, ако искаш карта за домашно студио - 1 или 2 канала USB (каквото и да е) ти върши перфектна работа.

Ако искаш да записваш симфоничен оркестър - нямаш избор - ще ти трябва FireWire.

 

Ако нямаш ограничения от изискванията можеш да си ползваш каквото ти е кеф.

 

А за качеството на записа има още много неща, които влияят - конвертори, драйвъри, кабели, инструменти, инструменталисти и т.н. Това което питаш има отношение само за капацитета на пренос на данни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпроса е в реализацията на технологията - бях постнал линк към документ с описани разликите в една тема точно тук мисля - но нямам време да я намеря сега. ЕДИТ: намерих документа обаче: http://www.qimaging.com/support/pdfs/FirewireUSB.pdf

Не е въпроса в капацитета само - USB/Firewire просто са реализирани на различни принципи, като Firewire е по-добре при необходимост от константно поддържане на определен обем пренос - както е в случая със звукозаписа.

USB3 е вероятно да се държи добре с много по-големия си капацитет, но поради спецификите на технологията е въпрос на реализация.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ем въпроса е по-скоро наистина в константната поддръжка :surprise:

А не да разчитам на приоритизацията на некъв китайски контролер - дали аудиото, мишката или некой друг дивайс ми е по-важен и кога :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

друг голям проблем на усб-тата е, че почти винаги се бият с другите устройства с усб драйвери. На пръв поглед системата работи, но при по-голям транфер има загуба на синхрон , не закъснение, а просто несинхронизиране. РЕшението на такива проблеми е от биоса де се преподредят прекъсванията, но на някой лаптопи биоса е неуправляем. Относно десктоп машините - би могло, но ако говорим за избор усб или 1394 , с едни параметри и цени - бих избрал 1394.

Проблем на файъруер картите е , че при токов удар обикновено компютъра гори 1394 интерфейса на дивайса, дори и UPS-а не помогна в моя случай - MOTU896, ProFire 2626.

Така че, просто според зависи ...(за или против).

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гореописаните проблеми на USB са една от причините да го отпиша като интерфейс за звукова карта - ще заложа или на PCI, или на FireWire. Така че като цяло намирам FireWire с превес над USB - било то 1 или 2. И малко материал за четене:

 

http://www.cwol.com/firewire/firewire-vs-usb.htm

http://www.macworld.com/article/145224/200...rewire_usb.html

http://www.buzzle.com/articles/firewire-vs-usb.html

 

If you make a Firewire 400 vs USB 2.0 comparison, then there is not a lot of difference on paper when it comes to data transfer speeds. Firewire 400 standard provides a data transfer rate of 400 Mbps while USB 2.0 standard offers a data transfer rate up to 480 Mbps. In actual performance, Firewire devices are faster than USB owing partly to their peer to peer based architecture.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С две ръце за Firewire. Друг е въпросът, че има разлика между отделните чипове, зависи и от аудио интерфейса до колко ще е съвместим. Аз лично имах проблеми с вградения към дъното, но с много търсене си намерих такъв с чип на Texas instruments и се преродих :punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.