Jump to content
Българският форум за музиканти

На горещия стол: Alexnous


BlueZone

Recommended Posts

  • Отговори 46
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Евалата, г-н Нушев! Ето такива реалистично настроени професионалисти, със склонност разумно да споделят ноу-хау, трябват на форума. А тук има и качествена паплач, а не само (дърти) уонна би-та, като мен. :punk_guitar:

 

Интересният момент за мен е около това, което разказа - как възприемаш като проява на доверие, когато един артист остави записа си за постпродукция при теб. Звучиш, като че ли винаги го правиш с огромно желание. Но имало ли е случаи, в които си смесвал или мастерирал парче, което не харесваш? В тази техническа работа с емоционален материал професионализмът значи ли ignore понякога?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...не, никога. Игноринга се трансформира в спортна злоба. Наскоро смесвах един попфолк за голяма(та) компания, направо ги попитах откъде са крали, и се опитах да направя по-добър звук от референса. (BTW не се получи по-добре ама на 98%...много живи инструменти а и турците свирят да си e__ дроба). Превръщам го в провокация за себе си...И по този начин идва огромното желание да се постигне резултат. Отдавна съм превъзмогнал момента с нехаресването на парчетата. До един момент ме товареше много, но вече не. И откакто преодолях този момент намалих алкохола драстично...(тва е сериозно...имах проблеми...) Не разбирам нито от уеб дизайн нито от маркетинг....така че по-добре да си редя траковете и да си трая :-)). А иначе проявата на доверие се проявява най-често от инди артисти, с които сме работили по-дълго...то не става изведнъж...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По последното ти изречение :

т.е. вярваш, че даден тонрежисьор печели доверие във връзка с подчертаване на изразните средства на даден стил?

 

А инак ти си едно професионално мнение за чалгата, което си струва да се изчете. При все това аз продължавам да я игнорирам с тая злоба, с която ти си я работил :) Но това е разликата между фенът и човекът, който си плаща сметките от това. И е хубаво да се схване, за да не се развалят разни приятелства :icon_shithappens:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...не, не си ме разбрал. Доверието се гради обикновено сред инди (независими) артисти с които се работи по-дълго време....няма общо с характеристиките на жанра и микса....

а за чалгата темата е безкрайна: с две думи: има чалга (НЕ влагам етимологичното значение, което идва от чалгия) във всичко - облекло, мода, поведение, ценностна система и т.н. В същото време има: поп-фолк, етно-поп, фолк-поп, турбо-фолк и т.н. Чалга може да има и в рока (имаш клиторен оргазъм - познай чия е тази песен), така и в хип-хопа (примери безкрайни). Проблема не е в жанра, а в софт-порното което лъха от цялата работа и е ГАААААДНО. Защото Шакира ми харесва. Уака-Уака е яко парче. Погледнато структурно си е един чист поп-фолк.

За мен чалга са и старите градски песни (по смисъла, който аз влагам). Пошлия шлагер...много са ми сълзливи, ама това вече е личен вкус.

А това че там където има кинти - ще има и скъпи студия и професионалисти, които обслужват системата е повече от ясно...с блус НЕ СТАВА....:-))))

Иначе ако погледнем Сърбия, Турция и Гърция - диференциацията между поп, поп-фолк и етно-поп въобще не е толкова конкретна, колкото тук се опитва да бъде изкуствено. Сакън да не вкараме етно елементи, че "големия капацитет" ще се изкаже че това е чалга...(няма да го споменавам)....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това което следвам от референса са две неща: да постигна подобен punch в областта на ниските и подобно усещане за дълбочина и въздействие.

Може ли по-подробно? :)

Редактирано от Ивелин
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ Ааа...инди = individual :P Тъкмо се зачудих, че никъде не пишеш това да е стил, с който работиш или си отявлен негов фен :)

Ако напишеш книга, не забравяй да сложиш легенда :)

Благодаря ти за отговорите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 5 weeks later...

Честита 2011, Алекс! Пожелавам да е успешна, вдъхновена, а защо не и малко по-форумна (би ми било приятно да се разписваш по-честичко из форума). Преди време бях сервирал в горещия стол един въпрос, който остана без отговор, та реших да го отправя именно към теб:

Курс на популярната музика от вчера до днес: Кое ти харесва по него и кое не? А по-нисък ли е или по-висок? Това естествено включва всичко, което си избереш - течения по отношение на композиция, аранжимент и форма, смесване и мастериране, менталност и ценности на слушателите, дух на времето и т.н. :-)

 

Подобен въпрос може би e малко нетипичен за мен, понеже артистичните ми интереси са запратени в по-некомерсиална и експериментална посока. Ала все пак не съм си сложил капаци и ми е любопитно да разбера именно твоята визия за тези неща. :-)

 

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...ей...за много години на всички ! Да сте живи и здрави и да имате време да творите....

Аз не можах да открия "Курс на популярната музика от вчера до днес" - трябва да ми помогнеш. Колкото за полемиката "високо-ниско" (ако това имаш в пресвид), се радвам че младите (можещите) музиканти отдавна са превъзмогнали тези закостенели схващания. Ниското е там където виреее простотията, но високото НЕ в в всичко що се свири с арфа (например). Ако това е което имаш прдвид - ще го допълня.

Аз съм фен на ПЪЛНАТА диференциация в музикознанието и въобще знанието за популярна музика. Започнах дисертация с Д-р Клер Леви по този въпрос, но все имам чуството че не достигам динамиката на времето. Аранжимент и композиция е едно, социокултурни фактори - съвсем трето, а техническата страна на въпроса - съвсем десето. В България просто ни е трудно да приемем че трябва да сме по-профилирани. Например скоро ми се наложи да пиша доклад за реставрация на стари записи....еми падна ми ченето колко много литература открих. Затова и писанието ми започна със: "...да...аз се занимавам със ресторейшън, но НЕ изследвам явлението"... с което исках да кажа че съм фокусиран в други области...

А информацията е толкова много, /...трябва ти опит за да можеш първо да я отсееш, после да я синтезираш и накрая да извлечеш необходимото.

От друга страна, много музиколози твърдят, че когато се съчетае теорията с практиката се получават истински неща..и тук идва да спомена един от моите идоли: Philip Tagg....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти Саше,за Много Години,да си жив и здрав и все така креативен работохолик :) !!!

Моят въпрос не е толкова свързан с техническата или теоретична част на нещата:).Понеже по нагоре споменаваш профилирането в една посока,та въпросът ми е следният:Как мислиш,музикантите по добре ли е да работят в една посока,дори в един стил ако щеш и да стават все по добри в тази посока(при наличието на талант и трудолюбие разбира се) или като повечето български "професионални музиканти" да могат от всичко по малко и нищо като хората?Задавам ти този въпрос защото ми е интересна гледната ти точка като човек,който е записвал всякакви музиканти и има опит с това какво отношение влагат различните хора в това,което записват и свирят.

 

Благодаря :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ха :-)

Здрасти, за Много Години !

Въпроса, който задаваш е адски интересен и предполага да се полемизира самостоятелно, особено в пределите на бг. НО !!...

Категорично трябва да има профилираност !!! Критериите за добра група са толкова много, че не си представям някой, който еднакво добре да свири Пантера на бас, и на другия ден да отиде и да забие босанова ! В България критерия е малко по-нисък (дотук са ми потвърдили вече 6-7 човека бачкали в клубове навън но НЕ в кръчма или на кораб)...и затова в някои случаи минава. Но когато става дума за НЕкръчмарска група, която иска да има саунд, визия, авторски парчета....това е недопустимо !

Или....как би звучал Куку бенд свирейки Дрийм Тиътър...НЕ ИСКАМ ДА СИ ГО ПРЕДСТАВЯМ !!!...Въпреки че КБ минава за много универсален бенд....

Скоро четох едно интервю на вокала на Скреч...както и да е ...и веднага се замислих...леле аз съм най-големия помияр на света !...Но при мен е друга бира, щото на стари години се сетих че ми се свири и съм се хванал на 2-3 хора, които НЯМАТ нищо общо помежду си, но и в трите се забавлявам много добре...Едно от тях разбира се ми е най-важно....а това, че трябва да има фокус по-скоро го налагам на ученици.

Та...с това исках да ти кажа че аз съм ТОЧНО ОБРАТНОТО...но, тук има две подробности: едната е че живея САМО от музика,и другата е че не прекалявам (не свиря Азиатско,Африканско и Руско)...

За България: идеалния случай си го представям така (таланта, визията и стила се подразбират): В групата всеки един работи като ПиаР или програмист (НЕ като музикант). Нямат семейства (деца), имат репетиционна и достатъчно кинти да се чустват гъзари. И...ако не се изпокарат!!!...това би трябвало да работи !

От трета страна: групата е супер, визията е супер, саунда е супер....обаче групата толкова се изморява от това че нищо не може да стане в бг., че басиста отива да свири пънк с братовчедка си....и е щастлив....

От четвърта страна - за една кръчмарска група - това е добре дошло....ако могат да свирят и Стинг, и Кънтри и Металика (ама само баладите :-)))))...хммм.....ще трябват и две парчта на Ивана...ох...то и Весна Змиянац ще трябва....

От пета страна...в обучителния процес особено...много ме дразни, когато един металист например не може да суингира и никога не е пробвал да свири Джо Пас...този тип на универсализма в музиканщината ми харесва...и я поощрявам доста. Разбираш ме ..предполагам...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не само,че те разбирам а и съм 100% съгласен с абсолютно всичко,което си написал!!!Да умееш да суингираш и да свириш блус е абсолютно задължително за всеки един музикант,поне според мен.Познаваме се от деца с теб и бях почти сигурен,че ще ми отговориш точно така,но все пак ми беше интересно.При теб наистина нещата са по различни защото ти си човек,който виси по цял ден в студиото и трябва да работи с всякакви хора и стилове музика за това и ти зададох точно този въпрос :rockon:!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.