Jump to content
Българският форум за музиканти

Редене на барабани


ultramega

Recommended Posts

Понеже много от нас ползват за барабани софтуерни решения в домашните си записи, ми мина през ум че можем да си споделяме, кой как постига маскимален резултат.

Ясно че е пипкава работа , но съм се убедил че при достатъчно внимание към детайлите и построяване на изсвируем ритъм , понякога дават сравнително добри резултати.

Ако може по напредналите, а и не само да споделят как подхождат към това начинание.

Ще е хубаво ако се качват картинки и звуци за по нагледно ,

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пиша ги в Гитар Про - хем да чуя как звучи с инструментите, хем там по-лесно се борави с копи/пейст на цели тактове и секции от песента.

После в DAW импортвам МИДИ-то. Според плъгина и дръмсета може да се наложи малко разместване на томов/чинели, но става много лесно. След това слагам малко хюманайз - разджуркване на тайминг и най-вече велосити. Ако плъгина, с който се озвучава после трака е много куц, няма особено файда от последното. :whistle:

Следва стандартен микс - дали ще се експортне предварително на отделни уейв тракове или ще се ползва с плъгина - няма особено значение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря, че сподели опит!

 

Аз си ги редя директно и не ползвам Гитар про.Тоя Хюманайз с който разполагам не знам какво точно прави , но не и това което бих искал да може да прави, затова от известно време я мъча ръчно.

Ето тук експортнах един РИТЪМ. Можете да споделите мнение дали го бива и кое не му е наред, а ако всичко е наред аз ще обясня какво съм правил :slap:

 

Ето и как изглежда графично :

 

11341552318774158981289491321rDXY6rhtJundKIIYNEvC.JPG

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега не мога да го чуя, но утре ще пусна уше. На хартия изглежда добре. Но трябва да го слушаш и да те кефи.

 

Първото след импорта на МИДИ-то (или написването дирекнто в DAW) е лек humanize - за дръмс използвам само велосити и позишън, защото length тук не влияе, но при кийборд и други неперкусионни инструменти важи. Тези дефолтни стойности от +/-10 ми се струват брутални, това значи ако всички снеър удари са ми с велосити 110, хюманайза да ги направи вариращи от 100 до 120, което за моя дръм плъгин ми се струва много. Но е според зависи...

Линк 01

След това се получава нещо такова, като разбира се всичко варира според песента, стила, дръм семплите

Линк 02.

 

Резултатът на МР3 може да се чуе в ТАЗИ песенка. Не е като истински записан сет, но толкова мога засега. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Никак не е зле !

Въпреки че като се заслушам внимателно има машинна прецизност в касата, но то някой барабанисти са си направо машини :)

И леко в страни от темата, но предполагам ще е интересно: кави обработки им правиш в последствие на барабаните ?

Редактирано от ultramega
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Едно луупче и от мене Тук

 

Като ефекти съм използвал компресор за целият сет от самите пресети на компресора, и EQ

 

Със снимката не можах да се оправя на моя лаптоп :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понеже ме мързи да редя,имам малко по-страничен въпрос-къде може да се намерят неравноделни мидита/7/8,9/8 и тн/,визирам по-конкретно бг фолк ритми...А по въпроса- редя си ги направо миди редактора на reaper,Има доста възможности,при това интуитивни.Humanize-то например не го препоръчвам навсякъде-за прав ритъм става със прецизно подбрани стойности,но най-добре си е ръчното наместване на velocity.Наистина,това е една рутинна работа/реденето/.Друга една опция,която ползвам,е виртуалната миди клавиатура в reaper.

 

 

 

Оп,намерих ги.За тия,които се интересуват-monster midi pack-овете от 1 до 4.Има всичко.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ultramega, можеш да разклатиш повече, може нота по нота да го правиш - както ти звучи добре. Аз далеч не претендирам, че съм постигнал извънземни резултати, но съм си доволен, затова реших да го пусна. :greenangel:

 

След това изкарвам всеки китпийс на отделен трак и слагам EQ (задължително), Compressor на повечето, ривърб на снеъра и после на целия кит (макар че има руум майк). Ето ТУК съм скрийншотнал как долу-горе изглежда миксера ми. Май не е финалната версия, но в дръмса май нямаше промени до края... :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...
Отговорено (Редактирано)

Привет!

Интересно ми е какво може да се сподели по този въпрос - как се справяте при нужда от "редене" на софтуерни барабани : процес, методи , трикове

 

Тъй като от известно време се занимавам в тази област бих могъл да опиша и моята концепция , стига на някой да му е интересно :)

 

Ето един пример от тази вечер от един WIP кавър :

http://soundcloud.co...old-almost-easy

 

Това е оригинала

Редактирано от Dilian Nedev
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересна тема. Аз ползвам едно е такова:

 

mpd18_flat_medium.png

Имам различни тактики. Първо записвам това което носи груув-а. Дали ще е фус, каса с барабанче или шейкър - няма значение. След това, като имам вече пулсацията записвам и другите елементи. Ако се налага ползвам подравняване но гледам да не прекалявам. Готиното на тази машинка като свикнеш с нея е че имаш и динамика. Демек колкото по-силно натискаш - толкова по-силно се чува съответния тупан. По този начин лесно се прави примерно пулсацията на фуса където всеки втори удар е по-слаб от първия. Акцентите също се получават добре. Редене като цяло не използвам освен ако не се наложи нещо бързо да сложа 4 каси или 4 фуса... а и по някога изпускам нещо докато свиря и после ми е по-лесно и бързо с мишката да сложа примерно един краш някъде.

 

Преди да си купя този АКАИ ползвах миди клавиатурата за целта но този дръмпад е много по-удобен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за сливането на темите , не съм я засякъл толкова назад в резултатите явно тази.

 

@musicman , 16 пада чувстват ли се достатъчни за целия комплект и артикулациите (при някои софтуери си има бая вариации на всеки удар по всеки клавиш) ?

Иначе точно тези играчки винаги ми са се стрували доста странни на "удар" - почти като да записваш MIDI барабани на клавиатура с хамър техника.. или е до модела?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^

Те са реално 3 по 16, защото са 3 банки. На мен са ми достатъчни. То не ти трябват всичките. Номера е да си докараш груува някак си с динамика. За това са необходими 4-5 пада. Но с течение на времето се свиква и започваш да ползваш все повече. В началото е малко странно но като свикнеш и изобщо никаква клавиатура не можеш да сравниш.

Машинката си я бива. Има възможност да се синхронизира с темпото на проекта и да ти цъка определени ноти през определено време дори има и суинг функция. Но това е по-приложимо за денс музика, където всичко е стриктно.

 

Разбира се най-добре е ако си имаш личен барабанист да ти изсвири нещата на живо но но все пак темата предполага, че нямаме такъв, както и барабани.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 5 weeks later...

Привет на всички,

Аз съм начинаещ, който иска да се научи да прави миди файлове за барабани. Моля, посъветвайте ме за тези две неща:.... http://www.musicworld.bg/bg/m_2460000/i_33884/f_1428/M_Audio_Fast_track_pro_with_Pro_tools_MPowered_9.html

http://www.musicworld.bg/bg/m_2460000/i_19473/f_749/M_Audio_KeyRig_49.html

 

Добри ли са?,... доста четох, но тъй като съм все още "невеж", не мога да разбера точно какво ми трябва! Сигурен съм, че искам да начуквам барабаните, по-малко да си играя с мишката (което е немислимо). Не знам, клавиатура или такъв друм пад, като на Акаи?... Не знам какъв софтуер да си взема Сонар, Кюбеис или...??? И като чета за тази латенция при начукването, направо не знам...

Това, което чух, направо съм възхитен!... И аз искам да се науча така.... :)))

 

Моля Ви, помогнете ми в правилния избор. Препоръчвайте ми неща, за които определящото да не бъдат парите, да по-удобно, лесно и бързо! Дори и да са в сферата на мечтите... :))) ...

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет,

Още един, може би глуповат въпрос: - Ако имам електрони барабани, имам и техниката да изсвиря песента, ел. барабани ще ми улеснят ли работата???... :)))

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.