Jump to content
Българският форум за музиканти

Правилно позициониране на дясната ръка


Sa6o929

Recommended Posts

Здравейте отново,

понеже не намерих отговор на въпроса ми във форума реших да постна нова тема. Ами след близо година свирене прочетох случайно в ultimate guitar, че за максимални резултати най-добре е дясната ръка, по-точно дланта да не се подпира на струните, моста или тялото на китарата (говоря за електрическа) Аз досега винаги съм свирил с 4 и 5 пръст на бодито и ми е малко трудно да се прехвърля. Пък и не виждам alternate как ще го свиря по-този начин, разбирам че има повече свободно движение в китката, но заслужава ли си наистина тепърва да се занимавам с това как мислите?

Редактирано от Sa6o929
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пълни глупости. Свири се така, както ти е удобно. Няма как да правиш палм мютинг като ти е ръката във въздуха, нали? А пък и да не говорим какъв ти е балансът така....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Петручи подпира така ръката на китарата (кутрето по - специално), пък като гледам си свири без проблеми... :greenball:

Свири си както ти е удобно, въпросът е да не се окаже след време, че тая постановка не ти върши работа и да трябва да я променяш. Иначе, както има китаристи, които не могат да свирят, ако се подпират, така има и някои, които не могат без да се подпират.

Редактирано от Vasil Pavlov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи дръж ръката във въздуха, а ако искаш да ти е още по трудно свали колана и свири прав :D а относно "палм мютинга" ще викнеш някой да ти помага :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето двама виртуози, които позиционират ръцете(десните) си по различен начин. А, резултата и при двамата е фантастичен. :coolp:

 

1. Paul Gilbert

2.

и неговият УЧИТЕЛ Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На класическа също е така, сигорно си има причина.Незнам някой по-разбиращ трябва да ти обесни, Malmsteen също е започнал на класическа китара, не е лошо да свикнеш така, но карай както си знаеш и както ти е удобно, това е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

основното нещо е да не се стяга ръката (т.е като опираш 4 и 5-ти пръст, не трябвада чувстваш основната опора на тях, така че да ти се стяга ръката). Важното е ръката да е максимално отпусната.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Лими Тия тримата не са хора - това са гениални музиканти.Особенно впечатление ми направи как Джанго Рейнхард солира с два пръста това нещо надали го могат мнозина!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моето скромно мнение (на преобладаващо самоук китарист) е, че при тези неща много ефективно действа принципът на естествения подбор. Като се опитваш да свириш (като цяло) или да направиш нещо (конкретно) с дадена постановка и не ти иде отръки, почваш да променяш по собствен усет и работещият (за теб) вариант в крайна сметка се налага от само себе си.

Лично аз свиря от двуцифрено число години и, повярвайте ми, въобще не съм се и замислял каква ми е постановката на дясната ръка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютно си прав sevenstring.Човек се нагажда според това как му е на него удобно.Е има моменти.когато се налага да промени постановката но в общи линии ..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На всичко което си свикнал да правиш грешно след време ще се окаже много трудно да отвикнеш, да го промениш към правилно, но според мен чак пък специални резултати за постановка на дясната ръка...има нещо, но лявата е по-важна (по-скоро не лявата, а тази която натиска струните върху грифа, все пак може да има и левичари, объркващо е малко), там и постановки, глупости, но там е задължително.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както му е удобно, но и ергономично на човек. Имаше едно интервю с чичо Мъстейн, където разправяше за травма на ръката. Просто свиващите мускули спрели да го слушат. Заради неестествена и неергономична постановка на лявата ръка получил парализа. После физиотерапии, лечение и тн. Сега пак си свири де, но това показва, че най-правилно, както казват по бойните изкуства са естествените движения (в случая постановки).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Заради неестествена и неергономична постановка на лявата ръка получил парализа.

 

Сигурен ли си в това?

Защото аз го слушах да казва, че се случило след като бил заспал на ръката си на някакъв стол (сигурно пак е бил дрогиран :greenangel: ) и останах с впечатление, че това е причината.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е от това най-много да ти изтръпне ръката, но не и да ти откаже нервът. И аз съм заспивал на рката си, но все още мога да я движа...

 

Ето и видеото (от 2.17)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.