Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос: Теоритично мисля може, но на практика?


RaverWild

Recommended Posts

Привет,

 

Въпроса е следния:

 

Имам барабани Yamaha DTXPLORER и синтезатор Yamaha MM6. Доколкото четох за МИДИ, би трябвало да е възможно като вържа МИДИ АУТ на барабаните с МИДИ ИН на синтито и от барабаните да мога да свиря перкусии и други звуци от синтито.

 

Въпроса е това на практика как се прави, сигурно на барабаните в настройките им казвам на кой пад, кой инструмент от синтито да свирят с МИДИ номера му. Това като първи въпрос. И втори въпрос - В този случай синтито ще може ли да си свири и с неговата клавиатура в същото време?

 

Демек следната ситуация дали е възможна:

 

Барабанист свири, като барабаните са вързани с МИДИ кабел към синтито и свирят инструменти оттам (някакви перкусии), докато в същото време пианист свири на същото синти някакви други звуци (пиано да речем)?

 

Напълно начинаещ съм в тия неща та затова питам - нямам идея какво може и какво - не.

 

Мерси.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има МИДИ канали. Обикновено 10-ти се ползва за ударни. Въпросът е дали твоите барабани могат да се направят да изпращат данни за определен канал и дали синтезаторът поддържа разпознаване на канали и може да се настрои така, че да свири различни инструменти на различните канали. Бих казал ДА и на двата ти въпроса но зависи все пак от синтезатора.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"домашната" yamaha psr-r200 го може (макар че при нея няма голям смисъл, понеже звуците й не са нищо особено - може би единствено от гледна точка на озвучаването при ограничени условия), така че и при тебе най-вероятно е възможно - дерзай :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Възможно е барабаните по миди да свирят нещо от синта, като едновременно с това друг човек да свири друго от самия синтезатор!

Има обаче много "Но"-та най-вече с възможностите на синта:

Задължително трябва да поддържа някакъв вид сплитване на клавиатурата! Отделно задължително трябва да може да зададеш на различни части от клавиатурата да свирят на различни миди канали - така това което идва като миди сигнал от барабаните няма да се бие с това което свири човека на синта! Ще трябва също и тия 10 (примерно) звука, които барабаните свирят...да са на клавиши, които няма да се ползват от този който свири реално на клавишите... иначе ще стане едно чудо, за чудо и приказ!

Ако техниката ви позволява, и имате желание да си играете да го настроите - напълно е възможно да се направи, това което си описал!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това последното за съвпадащите клавиши не е вярно. Ако синтезаторът поддържа multitimbral mode (т.е. може да свири различни звуци от различни МИДИ-канали), барабаните могат да изпращат MIDI Note On съобщения, които да съвпадат като височина на тона с клавиши на синтезатора, без да се бият, ако са на различни канали.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси на всички. Въпроса беше по-скоро теоретичен, просто защото ме човъркаше. На практика дали ще седна - едва ли. Най-малкото защото нямам втори човек. Но ще имам предвид казаното дотук, ако се хвана с някой.

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ да... на гореспоменатата psr-r200 (инструмент от домашен клас, без динамична клавиатура, без сплитване, освен за авто-акомпанимент, с има-няма 128 бленди и няколко дръм кита) клавиатурата свири напълно отделно от 16-те стандартни миди канала, които "влизат" през midi in.

 

по-сложен момент е дали ще има кой да предава program change съобщения на канал 10 на синта - доста трябваше да си поиграя, преди барабаните, пуснати от midi от компа, да не се изпълняват с бленда 000 - пиано...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.