Jump to content
Българският форум за музиканти

Звукоизолация Or Something Like That... ^^


Recommended Posts

Здравейте! Значи... първо едно кратко представяне (по-късно сигурно ще постна цялостно представяне в съответната тема :Р)...

Казвам се Атанас, на 22 лета съм, от Асеновград ииии... се подвизавам като DJ, под името Nass K. =) Тук едва ли ще срещна много сродни души откъм музикален стил, но човек никога нищо не знае... =) Та... по същество или аджеба защо отворих тая тема...

 

От няколко месеца насам, у нас стана едно леко преустройване и в момента "работното" ми място изглежда така:

img1795y.jpg

 

И... имам желанието да направя нещо като звукоизолация... Казвам "като", понеже съм наясно, че нито резултатите, ако направя нещо ще са порязяващи, нито съм във финансово състояние за цялостно студио... та поне да побългариме пак нещата и да направим нещо уж вършещо работа =)

Идеята ми е, тази част зад колоните да бъде облепена със звукоизолаионни пирамидални листове. Не говорим за никакви бас абсорбатори или нещо хай-енд пърформънс, все пак и колоните ми не са кой знае какви, но вършат това, което искам от тях и замазват положението докато дай Боже един ден си имам студио като хората. Та... в момента разполагам с два вида "пирамидки", а именно:

 

1. Едни по-ниски

 

img1791s.jpg

img1792h.jpg

 

2. И едни доста по-високи от първите

img1793x.jpg

img1794v.jpg

 

Та... предполагам, че по принцип има разлика в звука, в случая обаче едва ли ще е усетя. Но все пак - кой вид бихте ме посъветвали да сложа и как точно да "облепя" цялата тая работа... Имам в предвид с какво лепило и на кои места точно трябва да се лепят листовете. Има ли нужда да се слага и върху тази плоскост, която е над колоните (т.е. тавана), има ли нужда отстрани самите колони (в смисъл това разстояние, което остава между всяка колона и съседната й страна) и т.н. Ще се радвам на полезни съвети, защото ми е мерак да го направя. И то не толкова, защото се надявам на Е*АСИ ПРОМЯНАТА O_O , а защото обичам да правя разни ей такива неща и да ги направя САМ, просто за кефа... =)

 

Поздрави и мерси предварително!

 

П.П. Ако темата ми не е на правилното място, моля да бъда извинен, след което да се премести където трябва. :D

 

П.П.П. Сори за огромния размер на снимките, обаче просто нещо не успях да се оправя с бб кода, за да ги сложа като тъмбнейлс. ^^

Редактирано от Nass K.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм компетентен по темата професионално,но едва ли ще ти е проблем да пробваш с някакъв вид двойно лепяща лента,докато имаш резултат дори може да си записваш резултата,за да имаш база за сравнение,докато разглеждаш вариантите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи като за начало трябва да се откажеш от навика да ползваш колоните си като поставки/рафтове/масички.

Другото което е аз съм барабанист и ми бяха попаднали и на мен такива пирамидки. Опитах да ги лепя с двойно

залепващо тиксо - не се получи поради това, че структурата им е пореста и неможе да хване добре. Мислех си

за нещо като кабарчета или пирончета, но и това не се случи щото ми трябваха залепени за стена. За дюбели

и дупки в стените въобще не си и помислих. Но доколкото виждам, ти ще го поставях в/у дървени повърхности,

може да пробваш с някой от горе изброените начини. А може и с някакво лепило. Това обущарското - Хелми

мисля че ще свърши работа

 

:)

 

Поздрави, Венко.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

цъкn.gif

предполагам, можеш да се ориентираш за основните точки за звукопоглъщане.....А за лепилото - хелметекс

Успех!

Редактирано от VSTi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ви момчета! ;)

 

@ VSTi - ще можеш ли само да ми ъпнеш някъде (примерно имиджшак), картинката която си дал, че не успявам да е отворя... нито излиза нещо като й дам сейв ас... :/ Мерси =)

Редактирано от Nass K.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз знам че се прави решетка от тънки летви и се "дюбелира" на стената а дунапрена - с хелметекс или някакво подобно ацетоново лепило за решетката (преди да я качиш на стената) гледай решетката да е с по-голяма площ да не си играеш да дупчиш за всеки един дунапренен лист ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добрем, ще обмисля и този вариант =)

Но все още остава въпросът ми:

на кои места точно трябва да се лепят листовете. Има ли нужда да се слага и върху тази плоскост, която е над колоните (т.е. тавана), има ли нужда отстрани самите колони (в смисъл това разстояние, което остава между всяка колона и съседната й страна) и т.н.

и също кой от двата вида е за предпочитане =) (предполагам, че отговора ми се крие в линка с .gif-чето, което VSTi посочи, но все още не мога да го отворя... :hysterical: )

Така, че... за момента все още чакам :Р

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чакай чакай... я пробвай да ни обясниш ситуацията:

1. Какво смяташ да правиш в това "студио"? За какво точно го ползваш?

2. Какъв конкретен проблем имаш с акустиката на стаята?

3. Защо мислиш, че имаш нужда от звукоизолация и какво очакваш да се промени като я направиш(а за това има различни концепции и видове, от които всеки върши различна работа)?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1. Силно казано е "студио" Дори се въздържах от използването на тая дума. =) Ще го ползвам, за каквото го ползвам и в момента - слушане и създаване на миксове, парчета и прочие. =)

2. Никъде не съм споменал, че "имам проблем с акустиката на стаята". Нито съм споменал, че ще звукоизолирам и/или ще третирам акустично цялата стая. Просто тая "ниша" определена като "работното ми място"

3. Не знам дали имам или не, просто както казах по-горе ми е мерак да го направя от доста време. Както подчертах в първият си пост (поне на 2 пъти) не очаквам да има фрапираща разлика, нито целя професионално студио, защото съм наясно какво ще ми трябва за него. Пак подчертавам: просто ми е интересно и по един или друг начин ще направя тва дето целя, просто искам да събера малко информация "КАК?". =)

4. Дано само ми се струва, че тона ти е леко сопнат. =)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само ти се струва :hysterical: Задавам ти тия въпроси, защото както ти казах, различните решения, които могат да се направят, са за да решат определени проблеми - повярвай ми, иначе студията нямаше да дават много тлъсти суми, за да им направят нужните замервания и да им пригодят помещенията за работа. Та в този тон, мислех, че се интересуваш от конкретно решение на някакъв проблем и се надяваш слагането на дампери да ти го реши, и затова питах какъв е проблема - примерно кънтене в стаята, някакъв гаден резонанс, скърцане/дрънчене на мебели и т.н. :)

 

Колкото до самата проба, надали ще има каквато и да е разлика(осезаема) ако облепиш това бюро или каквото е там с този тип дампер.

 

За самия монтаж, за тия меките дампери велкрото върши чудеса :)

 

П.П.

http://www.powermadness.com/Studio.jpg - ето какво представлява що годе цялостно разположението на дамперите. Колкото до парите, не излиза кооооооооооой знае колко безбожно скъпо, но пък влияе не много добре на интериора на стаята ;) Вече една стъпка напред е стенната изолация с перфорирани плоскости и вата - там вече парите и ремонта е от друг ранк :)

 

Все пак, аз бих заложил парите за едни хубави студийни слушалки.

Редактирано от 7thString
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добрем... =) :hysterical:

Т.е. няма смисъл да облепям стените и тавана с тия листове, а просто да се сложат дампери в ъглите? Или нещо не съм разбрал правилно?

Честно казано търся по-плътен звук и в частност "подсилване" на баса, понеже съм без буфер, а просто с тия малките две активни =) И може би, защото са вдигнати на височината на главата ми, а не са някъде по-долу нямат кой-знае какъв изразен бас. Честотната им лента е от 60Hz до 20,000Hz, като мощности са 2 х 8W. Имат потенциометър за бас честотите, но все още съм в процес на търсенето на по-плътен звук от тях... Т.е. да ги изцоцам на макс :) Не знам, мисля си, че в така създала се "ниша", ако бъде облепенa с тия "пирамидки" звука ще се "задълбочи"... но все пак може и само така да си мисля... За тва се обръщам към вас. =))

Редактирано от Nass K.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

снимката е от сайта на томан, продуктите на ауралекс. ПО горе на линка е подобна. А в твоя случай просто бих ти препоръчал много добри хайфистки колони, плюс скъпи студийни слушалки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

снимката е от сайта на томан, продуктите на ауралекс. ПО горе на линка е подобна. А в твоя случай просто бих ти препоръчал много добри хайфистки колони, плюс скъпи студийни слушалки.

 

Дам, разглеждал съм ги, но мислех, че ще е нещо друго. Мерси все пак! =)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 months later...

Здравейте. Относно темата не мога да помогна, тъйкато и аз обмислям в момента как да постъпя със стаята ми или един друг кът в къщата, който би могъл да свърши тази работа. Идеята ми е следната - искам да направя звукоизолация на стаята ми и да я превърна постепенно в нещо като домашно "студио". Целта ми и това което искам да постигна като направя това нещо е:

1. Да не се чува никакъв зук от мен докато свиря/преслушвам парчета от съседите ми, уви не са много дружелюбни хора, но и прекалено капризни инати.

2. Да мога когато свиря с моята домашна техника или от лаптопа и Guitar Rig - през колоните да записвам на що годе приемливо качество (разбира се имам предвид, че това зависи и от усилвателя ми или коните когато съм на Guitar Rig-а, от китарата ми, от кабели и т.н.)

Какво точно ще ми е необходимо да знам и да направя (не разполагам с много финанси, но както каза колегата да го побългарим, но и да върши някаква добра работа). Има ли значение какво да използвам с какво да го сложа по стените, тавана и пода (пода е дефакто паркет, сигурно ще е проблем) единствено съм чувал, че може със стиропорт, но какъв точно ще ми трябва и как да го закрепя не знам. Предварително благодаря на всеки изказал своето мнение и има опит в звукоизолирането.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.