Jump to content
Българският форум за музиканти

Фалцет


sshokolad

Recommended Posts

Здравейте,попринцип когато бях малка, от 2 клас ходех на вокална група,но спрях когато станах 5 ,сега съм 10.

Имам обаче един въпрос относно пеенето с фалцет. Възможно ли е,ако се работи по гласа,след време фалцета да премине в плътен глас ? :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей, sshokolad .

Доколкото разбирам си момиче. Истински изразен фалцет (falseto quality) има единствено при мъжките гласове.

За да ти отговорим на въпроса е хубаво или да пуснеш нещо записано, или да обясниш по-точно какво имаш предвид под фалцет.

Вяра

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хехех Бат' Боби, не сте "дефектни", напротив, ефектни сте :greenangel:

 

Незнам за академичните среди-предполагам там още се спори взависимост от това дали "умните глави" са по-фонолози или по-певци... От чисто физиологична гледна точка твърдят, че процесът "фалцетно" пеене няма разлика при мъже и жени. Ако говорим за тонови качества обаче, сам знаеш, мъжете освен гръден, среден(микс) и естествен главов регистър, повечето имате и продължение-именно фалцетът(или т.нар. falsetto head register).

 

Докато при мъжете последните два имат качествено различeн тон, при жените преминаването от естествен главов тон към falsetto head не е така осезаемо,(дори нерядко разграничение изцяло липсва при "нетренираните" гласове).

Затова се налага посоченото уточнение в терминологията.

 

Има разбира се начини една жена да изпее нещо така,че то да бъде възприето като изпято фалцетно от публиката, но това не е истински изразен фалцетен регистър, а по-скоро търсено специфично качество, търсен ефект (примерно да си "преправим" гласа на детски). Друг пример за представяне на високата част на женския главов регистър с фалцетно качество е обучението по yodeling.

 

А отделно "широката" публика използва термина, а и самият израз "пеене на фалцет", в най-различни смисли:

1.немощно/несигурно пеене

Много хора биха определили пианисимо в главов регистър изпято от жена като фалцет, в случаите, когато е изпято немощно/"без глас".

2.whistle (flute според някои американски автори) register - най-високият женски регистър, наличен в някои гласове (колоратура тип Марая Кери/Кристина Агилера)

3.че дори и фалшиво пеене

 

Та затова питам sshokolad какво има предвид. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че знам какво има предвид Шоколадчето. Вяра изнесе доста професионална лекция, за неща, за които и аз не бях предполагал че съществуват, но тук става въпрос по-скоро за гласов диапазон, който при едно десет годишно дете все още не е константа. Дори темброво не би могло да се предположи накъде ще тръгне гласът след стихията на пуберитета. Чисто лаишки фалцетното пеене е вид съзнателно стягане на гласните струни (т.е. техника на пеене) с цел подсилване нежността и деликатността на определена музикална фраза и съответно който го умее, може да създава по-добър цвят и въздействие на определен музикален фрагмент от песента.

Това е функция не само на природните дадености на гласа, но и на интелигентността на мозъка и чувството, което пеещият влага.

При мъжете например, особенно в т.нар. метъл пеене, се използва и техниката "микс", която имитира стегнат висок глас и помага на вокалисти с не толкова висок диапазон да преодоляват високи тонове. Лично аз не съм чувал жени да използват тази техника.

С две думи Шоколадче, изчакай още малко и междувременно пей с удоволствие и изживявай изпятото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чисто лаишки фалцетното пеене е вид съзнателно стягане на гласните струни (т.е. техника на пеене) с цел подсилване нежността и деликатността на определена музикална фраза и съответно който го умее, може да създава по-добър цвят и въздействие на определен музикален фрагмент от песента.

 

Приятелю недей да говориш неща, с които може да навредиш на хората никво стягане няма и никакви мъки!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо - при пеенето на фалцет определено има стягане (без мъки), но то не вреди и не може да причини увреждания - напротив това е най-щядящия начин на пеене.

Второ не съм давал съвети как трябва да се пее на фалцет, а само се опитвах да сглобя по-проста дефиниция на понятието "пеене на фалцет".

Така, че се извинявам ако съм създал предпоставки за неправилна интерпретация и съм пратил някого към погрешни изводи.

 

П.П - Извинявам се на Школадчето, че май я взех за десет годишна, а тя е десети клас. Гласът и е завършен и сега просто и трябва добър педагог.

Аз лично съм се научил да пея по кръчми, клубове и концерти, но определено не съм си щадял гласните струни, за което вече е късно да си вземам поука. Така че каквато и музика да пееш - разгравай добре и уважавай гласа си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.