Jump to content
Българският форум за музиканти

На горещия стол: Bluezone


Recommended Posts

^ Ок, само да те подсетя - Гибонът е Даниел, който после стана известен от Стар Академи като "Дани" и взе да носи шалове :)

Успех в начинанията!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пак с моите стандартни въпроси:

 

1) В кои групи си свирил до сега ? По какви други проекти си работил, издадени поне (не само като китарист) ?

 

2) Любими групи за слушане (поне в момента) ? Любими неща за свирене ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз с два такива :)

 

- Боби, от къде любовта към музиката?

 

- Как започна да се заминаваш със звукозапис?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

fLiSk - Те групите са много, но ще изброя основните:

- R.I.P. (за която се спомена вече) - най-старата ми група (1995-2001) - първоначално свирехме бесен метъл с тенденция към траш. После нещата взеха да отиват накъм прогресив, после се омекотиха нещата леко в посока Тото (да речем) и накрая се разпадна групата.

- ArtLand - с тази група свиря и до момента и се занимаваме само с авторска музика - някакъв своеобразен арт рок

- Миша Илиев - свиря с него от 2005 насам, ходихме по Чехия, тука по Евровизия и т.н. Сега евентуално ще действаме пак по авторски въпроси и акустично свирене тук-таме

- Helmet-X - с тях свиря от година и нещо. Занимавахме се с металии и брутализми, но сега действаме по акустичен проект, обаче със същия репертоар - звучи интересно :)

- Quatro - и там свиря от година някъде и бичим кавъри. С тях ходих да свиря в Норвегия, както и за кратко бяхме част от последния Big Apple Band.

 

Любими неща за слушане в момента имам ужасно много и общо взето съм на вълни, но последните няколко неща, които са ми били приоритетни са: Poets Of The Fall, Mindy Smith, Dadafon, Joe Bonamassa, Dave Matthews Band.

За свирене - авторските неща с ArtLand - там, дет' се вика, си свирим каквото си щем, без да се съобразяваме с пазар, мейнстрийм и т.н.

 

Ивелин - честно казано не съм сигурен откъде точно ми е любовта към музиката. Принципно аз съм израснал с музика около себе си - родителите ми постоянно слушаха Beatles, Rolling Stones, Dire Straits, Queen, Pink Floyd, Deep Purple и т.н., дядо ми свиреше на няколко инструмента, братовчедка ми свиреше на китара и покрай нея се запалих и аз да свиря, когато бях на 7 г. Някакси по естествен път се получи тая любов и без да усетя, стана съществена част от живота ми и разбрах, че просто без музика работата няма да я бъде.

 

За звукозаписа - аз започнах да композирам около 1994-95 г. (когато и започнах да свиря на пиано) и имах доста идеи, които някакси трябваше да се реализират. Първите си по-човешки записи ги направих точно тогава в домашното студио на Сашо Марков и тоя занаят нещо ме грабна още тогава. Започнах да ходя при разни приятели, които имаха компютри (аз си купих чак 2001) и да разцъквам софтуери и чудесии, започнах да ровя по нета да чета по въпроса и се запалих още повече. Където ходехме да свирим, аз се занимавах със звука и така в крайна сметка през 2002 се озовах в едно студио, където работех допреди една година. Напуснах, защото нещата започнаха твърде много да се отдалечават от музиката, в полза на безкрайно количество тъпи реклами, които трябваше да произвеждам на конвейр, което за музикант човек си е тормоз. През 2004-5 (не си спомням точно) изкарах тонрежисьорския курс при Адриан Георгиев, от който съм много доволен - след опита ми с подобни дисциплини в други учебни заведения, мисля, че това е най-адекватното образование по тази тема, което може да се получи в БГ.

 

И така в крайна сметка се получи, че винаги съм се занимавал със свирене и с тонрежисура и не си представям някога да правя нещо друго.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз имам един въпрос - как стана толкоз добър? :)

 

Всъщност въпроса е съвсем сериозен и не го приемай като четка :ok:

 

П.П. Готина идея за тоя форум :rocker:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет Bluezone :)

 

И аз имам две въпросчета:

 

1 - Когато правиш аранжимента на дадено парче, с какво се съобразяваш повече - с основните принципи на аранжиране или с творческата си интуиция?

 

 

2 - Мислиш ли, че музиката се е изчерпала вече? Всичко е отдавна написано и изпято, а ние можем да бъдем само едни добри пресъздатели и подражатели?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

AXE - Основното, което ме различава от голяма част от китаристите в момента е това, че когато аз започвах да свиря, нямаше ни компютри, ни интернет, ни нищо. Само уроци и вадене по слух от касетки. И понеже нямаше как да си губя времето в скайпове и т.н., просто си стоях вкъщи и свирех, обръщайки внимание на всеки един детайл. Да си призная, никога не съм свирил повече от 5-6 часа на ден, а и не мисля, че има нужда от такива екстремизми.

Другите два казуса са, че все пак свиря вече 22-ра година, което не е без значение :greenangel:

А също така и едногодишния ми казармен период, в който поради факта, че нямах намерение да си жертвам китарата, носейки я на такова място, просто се научих да свиря и композирам наум :hysterical:

 

Polyphone - Обикновено, когато правя аранжименти за хора, ми биват давани парчета като референция какво се цели като краен резултат. При такава работа, се съобразявам основно с вече изградени похвати и теория, защото гоня конкретен резултат, който не съм си го избрал аз.

В случая, в който аранжирам парче за собствен кеф или без установена конкретна посока, то се осланям повече на творческата си интуиция, като все пак не може да се мине съвсем без теория.

 

Не мисля, че всичко е изсвирено и изпято - това е валидно единствено по отношение на мейнстрийма и то защото болшинството хора обичат да си се движат в установени коловози и респективно очакват и да слушат клиширана музика. Има огромно количество продукция, която определено не е повтаряне на отдавна направени неща, само че е по-сложна за асимилиране, според мен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

;) за отговора и :godbless: за

А също така и едногодишния ми казармен период, в който поради факта, че нямах намерение да си жертвам китарата, носейки я на такова място, просто се научих да свиря и композирам наум ;)

 

П.П. Сега осъзнавам, че никът ти е..... блузон! :lol:

Редактирано от AXE
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами може и тази седмица да дойда, но ще е по-късничко, щото имам уроци и затова така пропусках сбирките досега.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Без твое знание бяха използвали твой постван във форума аранжимент за Тв предаване ... Може и да си писал по въпроса, но какво стана в последствие и изобщо стана ли нещо ? И също така- това ли е причината да не качваш от известно време твоя музика тук?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С аранжимента нищо не стана - в случая, за да се получи нещо, трябваше да стане голяма разправия и олелия и преди всичко да доказвам, че не съм го правил с комерсиална цел, защото тогава пък щях аз да го отнеса, защото не съм взимал разрешение от автора на парчето.

Историята е, че певицата си го е намерила някъде в нета тоя аранжимент, пуснала го на Дони и той казал ок.

 

Отчасти това е причината да не поствам неща тук, но не е и основната такава. Проблема е по-скоро в това, че се наложи да си разпродам част от техниката, освен това напуснах студиото, в което работех и така доста ми се затрудни произвеждането на музика.

Скоро, като се пообурудвам наново, ще започна да записвам пак.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.