Jump to content
Българският форум за музиканти

Кабинети


musicman

Recommended Posts

Може ли някой да ми обясни каква е разликата между open-backed cabinet и closed-cabinet.

 

В смисъл каква е разликата в звученето?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Вторият има повече ниски. Оттам нататък зависи и от др. неща - параметри на говорителя - диаметър, резонансна честота и пр., размер на тялото и т.н.

 

Преди време бях пуснал тема за озв. тела за китара (можеш да я намериш тук), където съм копирал статия от Celestion, ето обяснение от нея:

 

Open back or sealed boxes should be used. Open back gives a looser low end with less depth, and 'figure 8' directivity (sound field looks like an 8 when looked down on from above the cab). Sealed boxes give tight, deeper low end but are more directional, giving less spread of sound.

 

:cheers:

Редактирано от разбойник
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много хубава статия!

Който не чете басисткия форум е изпуснал :cheers:

 

Виж сега аз какво си намерих там:

Vented / tuned / ported boxes are not recommended for lead guitar, as they can damage guitar speakers

 

Явно затворените кутии са китаристите :no:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

QUOTE 

 

Vented / tuned / ported boxes are not recommended for lead guitar, as they can damage guitar speakers

 

 

Явно затворените кутии са китаристите 

 

Тук имат предвид басрефлексни боксове. Иначе първите два варианта (за които е и темата) са ОК.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ясно :godbless:

 

Но все пак от това, което чета излиза, че за китаристи е добре да са затворени кабинетите. От друга страна всички кубета са отворени?!?!?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кубетата са отворени най-вече,за да осигуряват достъп до лампи и другите електроники,също така и за да са по-леки-липсата на тази задна страна от солидно дърво помага за това.Поне така съм чувал аз от хора,които правят усилватели.Колкото до тази статия,която пусна разбойника,не съм съгласен че така наречените "ported" и "tuned" кабинети не са за китарни приложения-има примери за такива и то доста успешни.

 

 

Владо

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Кубетата са отворени най-вече,за да осигуряват достъп до лампи и другите електроники,също така и за да са по-леки-липсата на тази задна страна от солидно дърво помага за това.Поне така съм чувал аз от хора,които правят усилватели.Колкото до тази статия,която пусна разбойника,не съм съгласен че така наречените "ported" и "tuned" кабинети не са за китарни приложения-има примери  за такива и то доста успешни.

 

 

Владо

Всъшност наистина няма логика защото една кутия за да резонира пълноценно би следвало да е затворена. Но от друга страна съм виждал много комбота.. не само лампови но и транзисторни които са opened. Темата е за кабинети не за кобота де.. но то принципа на отворената колона няма значение дали говорим за комбо или чиста колона.

 

Мисълта ми беше че има резон в логиката да се отварят кабинетите за достъп до лампите и тн. макар че ... има и др. начини за достъп... ако ще е това проблемът. Както и да е аз съм свикнал че повечето кабс и колони са opened. :think:

Темата е изключително интересна.

 

П.С. Моето комбо е затворено но не е от солидно дърво очевадно... Marshall не са си направили труда за 15 ватоово практис кубенце ;-) и въобще не го отежнява задната част. а и повечето кубета от такъв малвк клас ... просто не са от солидно дърво .... ама тва вече е оффтопик.

Редактирано от DaftFunk
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кубетата са отворени най-вече,за да осигуряват достъп до лампи и другите електроники,също така и за да са по-леки-липсата на тази задна страна от солидно дърво помага за това.Поне така съм чувал аз от хора,които правят усилватели.

 

Практично :godbless: Това обаче води и до определен тип звучене. В общи линии, китарния звук се е развивал в бясно противоречие с акустичните и инжинерни правила - изкривяване на сигнала, компресия, нелинейно свирещи озв. тела, говорители, разположени в неподходящи по размер боксове и т.н. Не казвам че това е лошо, просто факт :beer:

 

Колкото до тази статия,която пусна разбойника,не съм съгласен че така наречените "ported" и "tuned" кабинети не са за китарни приложения-има примери за такива и то доста успешни.

 

Celestion са дали коментар, че не препоръчват басрефлексни озв. тела за техните говорители. Типичния "vintage" китарен говорител е с конструкция, която не е подходяща за такива озв. тела. Иначе е ясно, че може да се направи. Мисля, че Electrovoice имат такива китарни боксове още през 70-те

 

Но все пак от това, което чета излиза, че за китаристи е добре да са затворени кабинетите. От друга страна всички кубета са отворени?!?!?

 

Тези два типа се ползват масово, но кой ще ти хареса повече - не знам. Да не смяташ да си правиш бокс?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз например ползвах китарно комбо Peavey classic 30 отворено отзад (което ми беше откраднато :killyou: ) с 12 инчов говорител Blue Marvel (аз по принцип не харесвам Celestion). Сега си купих затворени китарни боксове 1х 12-ки на Cerwin Vega! които са невероятно евтини, но не са от масивно дърво и са супер леки. Разликата се усеща в ниските наистина...Blue Marvelа си е с топло меко звучене по принцип, но на сегашните ми боксове ниските сякаш излизат изпод земята и ми "пълнят душата". ;):no:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.