Jump to content
Българският форум за музиканти

Мнения относно сравнение на "големите" в Ibanez


Bobolin

Recommended Posts

Предварително искам да направя уточнение, че ще е особенно ценно за мен мнението по долуизложените неща на хора, които са свирили на някой от моделите. В идеалният случай на два или и на трите. :)

 

Дилемата е коя от тези три китари си заслужава най-вече, ако въобще може да се направи такова сравнение? И трите сa в Top Line-а на Ibanez, съответно и едни от инструментите им в най-високият ценови клас. Искам да уточня, че това не е съвсем тема тип "Имам въпрос това заслужава ли си?". Имам яснота по моделите като ТТ данни, но за жалост съм посвирвал само на една от тях, тъй като другите две не са налични още в БГ, но съвсем скоро ще бъдат. Ясно е, че всяка една от посочените китари, заслужава да бъде мечтан и желан инструмент.

 

Много ще е ценно ако отговорилите се абстрахират доколкото е възможно от чисто субективните си предпочитания като екстериор. :cheers2:

 

По-долу съм направил една бърза сравнителна табличка на основните им параметри:

 

ibanez_choice_table.gif

 

А ето и самите инструменти:

 

Ibanez RG4570Z Prestige

RG4570Z.png

 

 

 

Ibanez RG3570Z Prestige

RG3570Z.png

 

 

Ibanez JEM7V

JEM7V.png

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 43
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Няма да сбъркаш с нито една от трите.

Аз бих те накарал да мислиш така -

на кой от двата си по-фен на Вай или на Петручи.

Ако си на Вай - ясно.

Ако си на Петручи(когато свиреше с Ибанез ползваше такава комбинация адаптери), виж коя те кефи повече на цвят.

Кафявата или синята?

И ще имат разлика в звука заради различното тяло, което вече, си го чуй на място.

Редактирано от TONY
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От трите бих избрал JEM-а. Не заради Вай :) Имаш Alder, който е плътен като махагона и пробивен като липата, а ако грифът поне малко прилича на този на UV77BK, приготви се за вълшебство!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Честно казано не мисля че някой би могъл да ти даде особено обективен отовор на въпроса.Просто нещата винаги опират до субективните препдпочитания на музиканта.От трите най-ярко би трябвало да звучи jem7v заради тялото от елша.Добър избор ако ще ползваш китарата основно за сола,rg4570z би трябвало да звучи доста по плътно и ''тъмно'' естествено заради махагона и кленовия топ,и някаде по средата би трябвало да е rg3570z.Ако трябва да избера една от трите за себе си то това ще е rg4570z.И накрая искам да кажа че не съм имал честта да свиря на нито един от трите инструмента и мога само да предполагам как биха звучали наистина.Така че ако мислиш да копуваш инструмент от подобен клас,моят съвет е по-добре да изчакаш и да се докоснеш до всеки един от трите,и в крайна сметка да решиш кое най-много ти допада като тон

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При 2 от 3-те разликата е в тялото - махагон/клен - липа. (Освен ако не се счита 1-я мм. при грифа). Другата е елша с различни адаптери...

 

Сериозно ли се очаква разлика от небето до земята? Разбирам конкретен въпрос, ама "разликите между...". WTF.

Все едно сравняваме коли.

 

Разбирам автора да е пробвал трите, но да не може да реши коя иска, а така... "Пробвал съм една, какво ще кажете за другите две и какво ще ми препоръчате".

 

ПС: Сори, че съм циничен, ама понякога се чудя с каква идея се пускат темите, когато инфото можем да го намерм в нета и то от първа ръка...

Редактирано от Slide
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Слайд, ти изобщо прочете ли, какво е написал Bobolin, или в момента цитираш това, което си разбрал? А някога давал ли си 4000-5000лв за китара?

 

Bobolin, следващия път си напиши темата в подраздел Хай-енд, за да не пишат разни

дечковци в нея, които са я прочели по диагонал. :)

Редактирано от EAmechaniX
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^

Вертикално я четох!

 

Ако оставим настрана това, че не съм давал 5000 лева за китара, то трябва да се подхожда по-сериозно към такава тема, отколкото "Препоръчайте ми китара за 300-350лв", порада причината, че... китарата струва 4000-5000 лева?

 

И аре само да не допираме до епитети, а? :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Slide, малко по-спокойно, моля! Нека да няма сърдити след тази тема. Като не те кефи, не я яж! В този форум цинизми не се толерират!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Slide, съжалявам ако съм предизвикал някакво изнервяне в теб с темата си. Ако имах възможността да съм свирил и на трите модела, разбираш, че темата най-вероятно нямаше да я има. Аз разбира се, имам донякъде изявен фаворит сред трите, но смятам, че има много по-знаещи и разбиращи от мен тук хора, чиито съвети ми биха били от полза, защото винаги може да се изпусне някой дребен детайл в спецификацията, който после да се окаже доста дразнещ. А точно този дребен детайл, може да бъде забелязан и акцентирано върху негов плюс или минус от някой по-разбиращ. Допълнително, да, моделите се въртят в ценовата граница около 5000 лв., което е сума за която бих искал да съм премислил всеки детайл преди да бъде инвестирана. По никакъв начин обаче не искам да омаловажавам тема от рода "Помощ за избор на китара за 500 лв." и такава за 5000 лв., като видиш ли щом питанито ми е за скъпи китари, значи може да се позволяват повече и аз не знам какви неща. Много добре си помня някога времената, когато да дам 500 лв. за китара беше доста по-непосилно и голямо нещо за мен отколкото сега да се кумя върху тези три.

 

Конкретно за моделите сега.

Аз съм доста вманиачен "грифоман" и както се предполага от темата, голям привърженик на грифивете на Ibanez. Техния радиус от 430 мм., което прави почти 17 инчов радиус е едно от най-комфортните за ръката ми неща. Пробвал съм различни китари с по-малък радиус и не ми е комфортно. Нещото, което много ме е яд при Ibanez е вече почти пълната липса на фингърборди от абанос. Допреди години имаха такива модели. Имам щастието да имам китара с абаносов фретборд (не е на Ibanez) и усещането е страхотно при свирене. Доста по-непореста дървесина и сякаш пръстите се докосват върху масло при свирене. Доста "гладко" и "мазно" усещане. Също така оказва влияние и за "по-топъл" тон на инструмента. Да не говорим, чисто визуалната наслада от доста по-тъмната дървесина. Както и да е, примирил съм се с отсъствието на тази благинка в случая.

 

От сравнително скоро Ibanez при скъпите си модели ползват татаниево подсилен тръс роуд. Присъства при посочените от мен RG4570Z и RG3570Z, но и след четене в интернет, не се убедих напълно, че може да се третира като важна екстра един вид.

 

И тук идва много важно - дебелината на грифа. ОБОЖАВАМ тънките грифове на Ibanez. Може и да звучи странно, но аз лично разлика от 1 мм. в дебелината я усещам осезаемо в момента в който пипна грифа. За жалост само RG3570Z от изложените от мен е със Super Wizard HP гриф - т.е. е със заветните 17 - 19 мм. Поне аз не съм срещал китара (т.е. на друга фирма) с по-тънък. А може би това се дължи на липсата ми на достатъчна информираност. Другите два модела са съответно 18 - 20 мм. Имам Ibanez, който е с такъв Wizard Prestige (18 - 20 мм.) гриф и ми е супер удобно, но като пипна Super Wizard HP-то ще преценя разликата.

 

Относо дървесината - е тук съм почти убеден в предимствата на махагона като дълбочина на тона. Имам такава китара (от махагон), така че там може да се каже, че имам представа за какво става дума и съм му фен като дървесина. Ето кратко сравнение, което намерих относно трите дървесини.

 

Mahogany

wood_toneometer_3.jpg

 

Basswod

wood_toneometer_5.jpg

 

Alder

wood_toneometer_6.jpg

 

И тук идва момента на адаптерите, за които в случая тотално не мога да изкажа мнение, тъй като почти не съм свирил с DiMarzio. Имал съм и съм използвал различни модели на Seymour Duncan и на EMG, но не и на DiMarzio. Личните ми предпочитания са към по-плътен и дълбок звук с присъстващи средни и бас а не към "режещ" и "крещящ" звук с изявени високи.

 

TONY, лично аз съм голям фен на Петручи. Не че не харесва Вай. Да, Петручи ползваше подобна комбинация. Между другото, и до днес съм на мнение, че JPM са ми в топ 3 на най-желаните да имам някога китари. Жалко, че от доста години вече, не са в производтсво по разбираеми причини.

Редактирано от Bobolin
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имаш сторги изисквания към гриф.

Както се казва, човек раговаря с друг, за да чуе собствените си мисли и да вземе решение, повече, отколкото да се вслуша в съвета на другия. ( достатъчно е просто да чуе мислите си отстрани)

От това, което чувам досега, май Джема не е твоята, макар аз пък много да си падам по джемовете, но те са и доста специфични, макар че не е задължително само Вайски неща да се свирят на тях. Имат ги тези изявени високи, които може би няма да ти допаднат.

 

Ти вече имаш китара от махагон. Има ли смисъл да дублираш?

Ако може да направиш тест, вземи махагоновата китара, която имаш и сравни с двете РГ-та..

Не бива да се разглежда, като предимствата на махогона, а като различията в звукът, който ще ти дадът липата и махагона. Задай си въпросите -

Колко по-различно ще звучи RG4570Z спрямо китара, която имам?

Ако са много близки по звук, има ли смисъл?( а какво ще я правиш настоящата, може пък да си решил след това да я продадеш)

После, кефи ли те RG3570Z с липовото тяло, като звук, абстрахирай се от форумните легенди, че липа не става.

Пак сравни с настоящата си китара. Не е ли по-добре да имаш 2 различни китари?

В микс ще ти е особено полезно именно да имаш различно звучащи китари!!!!

Казваш, че май тя ще ти пасне най-много като гриф.

А като цвят, мен лично много ме кефи това синьо ( обожавам го като цвят) и в комбинация с жълтите пикъпи е един път!

А теб кефи ли те?

 

 

ПС - такава тема е многократно по-интересна от досадните, каква лопата за 300 лева да си купя. Дори пак да не хареса мнението ми на някой.

Редактирано от TONY
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имал съм честта да пипна три различни JEM7V -WH китари, две, от които бяха от първото им производство и

една от новото с целия гриф, с 6105 прагове. Аз лично не бих си купил Jem 7 от новия модел

имайки предвид, че съм правил сравнение между старата и новата серия в един и същи ден и час - една до друга.

Новия джем звучи като евтина RG серия в сравнение със стария и усещането е доста различно на пипане. На теб може и да ти хареса. Личи си също, че новата серия е правена с по - калпави материали (усеща се когато се подрънква на сухо), както и цвета на абаносовия фингърборд.(почти кафяв като тъмен палисандърн, но не и черен - това създава евтино усещане) Точно поради тези причини аз не бих препоръчал този модел на Вай.

Но пък всеки както си го усеща...

 

Съжалявам, че не мога да се изкажа положително за този Джем. Очаквах много повече от тази китара.

За 5 бона може да се купи или направи в пъти по-добър инструмент.

Но пък знае ли човек, може да съм попаднал на кофти бройка - но се съмнявам...

 

пп Старият джем е с друг профил на грифа, скарф джойнт и друг флойд.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мнение на много хора е, че по-старите китари на Ибанез са по-качествени от новите, така че не се съмнявам хич, че с джемовете работата е била такава. (Най-малко заради отлежалата дървесина) Тук се продаваше 1 джем от старите и то не за 5 палки та...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Aз пък съм фен на Джема и затова съм кротнал един в колекцията ,въпреки че съм свирил на няколко престижа/може би не точно тези модели /!

Този тъмния гриф с тези листа, които се увиват по него правят китарата невероятно красива, а звукът е достатъчно добър !

Механика не плаши хората с твойте глупости-аз не виждам осезаема разлика между новия и стария Джем , дори новото тремоло ми харесва повече!

Ако си купя Престиж /някой по-слънчев ден/ ще бъде 7ца , въпреки че изпробвах и Мюзикмен на Петручи и е труден избора все пак.

 

:ph34r:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.