Jump to content
Българският форум за музиканти

Agile пуснаха серийно 9 струнна китара


Recommended Posts

  • Отговори 46
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Хубаво, само дето не мога да разбера защо китарите продължават да отиват надолу, а басовете - нагоре (най-тънката струна е направена за бас, по принцип де).

 

Значи, в баса има надолу Си, Фа диез, До диез, а нагоре - До, Фа, Си бемол, Ми бемол, Ла бемол (първа струна на китарата - 4-та позиция), но всичко това става при дълга мензура или, в краен случай - "крива" (забравих го на български - примерно, за дебелите струни е 35", а за тънките - 30") и китарата вместо да върви нагоре, слиза, което е жалко при късичката и мензура :hysterical:

 

...но още отдавна разбрах, че нещо не е наред, когато открих, че тенор китарата има по-ниски тонове от тенор-баса :o

Редактирано от ...taka li e? - a taka.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А удължители за пръсти ще пуснат ли скоро?Не ми е ясно кому са нужни 100 струни.

Редактирано от Heartman
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко OFF:

Китарите не отиват само надолу. Малко по-непопулярно е, но някои ползват 8 струнната като 7 струнна с една струна по-високо - Ла. Демек става отдолу нагоре A,E,B,G,D,A,E,B вместо E,B,G,D,A,E,B,F#. Въпросът е, че за високата "A" струната става прекалено тънка - 0.005 - 0.007. Произвеждат се по поръчка доколкото съм чел и инсталирането им е сериозен няколкочасов процес за да могат да достигнат съответната височина на тона без да се скъсат докато ги настройваш, съответно и сравнително по-лесно се късат при свирене. А и при поръчка специално трябва да окажеш за каква мензура става въпрос, иначе шансът да я настроиш без да я скъсаш става още по-малък. Демек проблемът е чисто физически на този етап, а не че никои не се е сещал.

Редактирано от Delyan
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То за човека enough няма.Въпроса е колко е практично и за каква музика ще се използва.Тоя гриф не можеш да го обхванеш.А ако става дума за тип пиано свирене ясно,но по стандартния начин не виждам за какво.Пък и вече не се ли изземат функциите на бас китарата?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпросът е, че за високата "A" струната става прекалено тънка - 0.005 - 0.007. Произвеждат се по поръчка доколкото съм чел и инсталирането им е сериозен няколкочасов процес за да могат да достигнат съответната височина на тона без да се скъсат докато ги настройваш, съответно и сравнително по-лесно се късат при свирене. А и при поръчка специално трябва да окажеш за каква мензура става въпрос, иначе шансът да я настроиш без да я скъсаш става още по-малък. Демек проблемът е чисто физически на този етап, а не че никои не се е сещал.

Не мисля, че има голям проблем - щом за бас са създали Ла бемол (най-тънките струни са измислени заради високите при 12-струнния бас, а не заради китарата :hysterical:), което е за по-дълга мензура, няма да има проблем да се сложи на по-късата и да се правят бендове поне два полутона. Иначе няма смисъл.

(.007" се ползва обикновено за Ми бемол при баса (от същата октава за която говорим).)

Ето един сайт за поръчка на всякакви струни, включително 0.005" (има и за бас), а са се заканили скоро да има и .002" :o:

http://www.garrygoodman.com/Plain%20Steel%20Strings.htm

Редактирано от ...taka li e? - a taka.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хубаво, само дето не мога да разбера защо китарите продължават да отиват надолу, а басовете - нагоре

Сигурно се опитват да се обединят в едно цяло! :o

Обединението прави силата!!! А кой не иска силен басист (бодигард) с бус и централно? :hysterical:

Редактирано от Ивелин
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Дам. Мисля, че точно този сайт бях гледал и съм чел мнения за произведени от тях/него струни. За 0.005 - 0.007 пише, че са за 26", 28" и една само за 28.625", което си ги прави по-скоро за китари в случая :hysterical: . Иначе и цената им не е много-много оферта ... като на всяка стока произвеждана по поръчка, докато да слизаш надолу се явява доста по-неекспериментално и "сигурно" от гледна точка на конструкция както на инструмента, така и на струната. Не съм пробвал, така че споделям накратко синтезирана информация на база на прочетени мнения, материали и т.н. ... стига с off-а от мен :o

Редактирано от Delyan
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хубаво е да се остроумничи - само дето десетструнната китара е сериозен инструмент със съответното звучене. Пример - Франческо Йепес , в тубата. Ако някой изпитва желание мога и в къщи да демонстрирам десетструнна класическа - тъкмо сега ми докараха Ла Бела струни за т.нар йепес настройка...

 

Пламен

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.