Jump to content
Българският форум за музиканти

На горещия стол Viara Ivanova


Tozi

Recommended Posts

  • Отговори 77
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Да, и от кой отбор си, имаш ли си приятел, как е на шотландски (гелик) "обичам те", как са келтите в леглото, кой е любимият ти басист, ква апаратура ползваш и кога ше се Явиш на форумна сбирка?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси за вниманието. Като сме седнали на раздумка, да кажа едно :cheers2: на цялата тайфа.

@ johniebgood:

Охо, я кажи сега, ти певица ли си или басистка?

И двете! Хехе. Разликите за мен са в това доколко познавам двата инструмента и отношението ми към публиката, когато само пея или само свиря. На пеенето съм посветила по-дълго време; чувствам, че знам и мога повече. Позволявам си да давам съвети, дори примерно се е случвало да съм басист по определен проект и да помагам с вокалните аранжименти.

За обратното обаче нямам самочувствие ...

Мисля, че към момента съм добра вокалистка и функцинален басист.

Гледам да държа timing-а, ако мога да "завръщам" блудните синове хахах свиря си по акордите, чат-пат водещи ноти, да има последователност на фигурите, да не "обърквам" никого.;) Сола примерно свиря много рядко и то ако съм на джем и нещо съм се изкефила с барабаниста хахах. Сещам се за нещо, което съм чела, мисля че беше в Bass for dummies; нещо от рода на "басът от немузикантите обикновено се забелязва само, когато нещо не е изсвирено добре", та в този смисъл гледам да не се забелязвам.

Освен това в началото на гига обикновено наблюдавам реакциите на публиката и честичко се случва да не свиря това, което съм свирила на репетиции, според това дали са апатични или въодушевени :rolleyes: Което до момента не ми е създавало проблеми с другите музиканти, но ние и не свирим някакви сложни музики. Сещам се за едно интервю с Том Хамилтън, в което той казваше, че според него ролята на басиста е да накара публиката да танцува. И според мен подходящият груув може много да въздейства на начина, по който публиката гледа на една банда и желанието на хората да "участват" в гига, а не само да наблюдават. Та търся си груува и гледам да го държа стабилен хех.

Не знам доколко е "басистко" мислене, но мисля, че върши работа.

 

С пеенето е по-различно. Там съм егоистка. Интересувам се само от това, което се случва на сцената и това, което аз искам да кажа и как чувствам, че трябва да го изпея. Може би защото пея основно авторска музика(или моя, или писана в комбина), но не желая да изгубвам личното отношение към вокалната линия и към текста.

Не се интересувам от очакванията на публиката, която е свикнала да слуша кавъри; не се чувствам, че съм на сцената, за да забавлявам някого, просто музиката ми не е такава. Стремя се да не включвам кавъри в сетлистите на бандите ми, защото за мен това е шмекеруване. Прекалено е лесно (а и примамливо) да печелиш от популярността на вече утвърден хит, да заложиш на имитацията на нечии маниери, да добавиш своя образ към някакво налично впечатление от оригиналното изпълнение.

Примерно сигурна съм(имаше време, когато даже залагах на това ;) ), че ако започна един гиг с "Proud Mary" като премина от секси разговор с публиката през енергичен белт и завърша с някаква ритмическа или госпъл импровизация мога да си осигуря вниманието на публиката (музиканти/немузиканти, няма значение) до края на гига. Но ми е много по-интересно да успея да насоча вниманието към музиката, която правя, а не към себе си специално, да ги накарам да размислят върху живота си като им споделя моите преживявания; да си тръгнат от гига с усещането, че са се запознали с нещо истинско, което да отнесат със себе си, а не че са си надули главата с някаква кака, жадна за внимание.

 

А защо точно бас?

 

Любовта към баса(или по-точно към груува) и движението в ханша и коленете, което неизменно присъства когато свиря :greenangel: идва от времето като се "запознах" с WuTang Clan, Method Man, Notorious BIG, Nas и Fugees. Свързано е с хип хоп културата, общо взето от тогава насам рокаджийката в мен си търси груува хахах. Покрай горе изброените изпълнители се "запознах" с един (поне за мен) изключителен продуцент, който е и басист: Salaam Remi. Той като че ли ми отвори очите, че има и друго в баса освен root-fifth, че басистите не са "неуспели китаристи" и го направи интересен за мен. Много се изкефих на това, че е възможно цяла песен да бъде построена около един бас лик и въпреки, че е лууп-нат да не е скучно и монотонно...В последствие-когато започнах да свиря на бас открих, че той съвсем не е първия или единствен такъв басист, но при мен именно хип-хопът, със всичките соул и фънк семпли безспорно, беше виновен да се позаинтересувам повече от баса като инструмент. Нещото, което може би ме кефи най-много е, че можеш да контролираш целия парад: и ритмически, и хармонично, и мелодично. Не че съм доминантна личност :secret: , просто е перфектният инструмент, с който (като придобия повече знания, разбира се) да съм на линия в една банда в случай, че няма по-достоен да поеме отговорността. :greenball:

 

@ sa6tiat Почна се :hysterical:

Да, и от кой отбор си, имаш ли си приятел, как е на шотландски (гелик) "обичам те", как са келтите в леглото, кой е любимият ти басист, ква апаратура ползваш и кога ше се Явиш на форумна сбирка?

1.Той е само един: Левски! Левскарче съм си от малка, имах дори екипче...Друг е въпросът, че нямам идея кой играе в Левски сега

2.Не

3.Обичам те-моят жалък опит

4.От келтите познавам само няколко шотландеца в този смисъл. Щом съм ги запомнила, явно има за какво ;)

5.Имам доста "любими":

Мишел Н'дегеочело, Марио Карибе, Корнел Си.Уилямс, Джеймс Джемърсън, Стенли Кларк, Рон Картър, Томи Шанън, Реджи Уошингтън, Мартин Зенкер и други тукашни музиканти. И !!Джейсън Нюстед разбира се, но той е свързан по-скоро с детството ми.

6.За репетиции/малки гигове и понякога в студио Line6 Lowdown Studio110, за по-големи SWR Workingpro12 плюс

S-amp by Naudio и понякога Headrush на AKAI.

7.При първа удобна възможност ке ти се Явим.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1-Любим английски футболен отбор? (дано не е МанЮ..:greenball:) А за Левски София- ;)

2-Ползваш ли контрабас, че да направиш малко конкуренция на Есперанца Спалдинг :cheers2:

:hysterical:

----

Вяра е супер позитивен човек, професионалист в работата си- впечатлен съм :rolleyes:

:greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

браво левскарче ;)

 

Пишеш, че не включваш кавъри, но все пак да попитам има ли песен изпята от Дженис Джоплин, която ти би искала да направиш?

 

 

Сега конспиративни въпроси:

Кажи сега можеш ли да готвиш спаначена супичка? А мусака? А крем карамел? :greenangel:

 

И помни това не е гарга, а нещо около гарга :hysterical:

 

поздрави

Редактирано от Acei
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не каза май какъв бас? Защо точно този?

Груувът в изброените хип хопъри е наличен безспорно, но не мислиш ли, че най-сериозният музикант в тия среди - и то точно заради зрели, а понякога и откровено лирични бaсс линии - беше 2 Pac? ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@bmmusic Мерси, и на мен ми е интересна съвместната ни работа, не е като да няма предизвикателства :recourse:

1-Любим английски футболен отбор? (дано не е МанЮ..)

Челси, от тукашните Селтик, ходила съм им на няколко мача и много се кeфя на тези момчета, играят като за последно, а и тук има много яка атмосфера по мачовете.

2-Ползваш ли контрабас, че да направиш малко конкуренция на Есперанца Спалдинг

Мечта ми е...някой ден...Миналата година си подарих урок по контрабас за рождения ден, преподавателката беше много впечатлена от "естествената хватка и самостоятелност на пръстите на лявата ръка" Аз бях чисто и просто физически впечатлена от баса ... формата на тялото, начина, по който резонира когато свириш, въобще начина, по който го усещаш. Сещам се, че ми каза да почна с "намирането" на тоновете на Фа мажор, а аз още намерила-ненамерила(приплъзваща) си викам я тука един блус във Фа да ударим хахахха и тя си седна на столчето пийва чайче и по едно време вика: Абе я вземи лъка да те видя да не би и с него "от само себе си " да можеш да свириш. :rolleyes: Това в рамките на шегата разбира се. За мен е много сериозен инструмент и не бих се захванала ако нямам достатъчно време. За момента съм се съсредоточила върху пеенето и когато имам енергия за това, баса.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@ Acei :

Пишеш, че не включваш кавъри, но все пак да попитам има ли песен изпята от Дженис Джоплин, която ти би искала да направиш?

Много обичам Me&Bobby Macgee на Крис Кристофърсън.

Текстът ми пасва на темперамента и разбиранията:

"Freedom's just another word for nothing left to lose" :rolleyes: ,

а в Сол мажор мелодията на куплета се пада на много сладко място в гласа ми. :recourse:

 

 

Сега конспиративни въпроси:

Кажи сега можеш ли да готвиш спаначена супичка? А мусака? А крем карамел?

Супичката я мога, обичам спанак много и имам един специален спанак с ориз, който става много добре хехех. Мусаката заедно с боб с кюфтенца са ми "специалитетите".

Крем карамел не. У нас и брат ми, и родителите ми са големи гастрономи и докато живеех в Бургас едни картофи да исках да си изпържа все се намираше някой, който да може да го направи по-добре от мен ...и така и не се научих да правя сладки неща, но предполагам като всичко друго: не ми се е дояло(или на някого около мен)-не съм се научила .

Редактирано от Viara Ivanova
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

хахаха направо супер

 

мислех си, че ще посочиш 4 парчета тези двете, които си посочила + Peace of my Heart и Пустош хаха супер

 

относно конспиративните въпроси

 

то е ясно, че си се родила музикант и правиш това, за което си родена(а не като много хора в Бг да се занимаваш с каквото не ти е работа - мга да давам примери от тук до............).

 

Въпроса беше дали от тебе става жена домакиня тип грижовна майка :recourse:

съжалявам ама нали съм създателя на кръжок "Простак" и не можах да си задържа дивотията :rolleyes:

 

с пожелания за всичко най-добро

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@ BabyfaceBob

Не каза май какъв бас? Защо точно този?

Басовете са два. Fender P made in Mexico(4) и Tender Badass (4, fretless):recourse: .

P- to ме намери сам по стар басов обичай, а Тандър Badass-ов беше изработен по поръчка от един мой много близък човек. Кефи си ме начина, по който звучат, по който усещам грифа, сега примерно ми е много странно да свиря на JB... Presicion е моят бас... Въпреки, че имам мерак за Modulus Q4 :rolleyes:

Груувът в изброените хип хопъри е наличен безспорно, но не мислиш ли, че най-сериозният музикант в тия среди - и то точно заради зрели, а понякога и откровено лирични басс линии - беше 2Pac?

Трудно ми е да гледам безпристрастно на музиканта 2Pac... Аз не деля музикантите на сериозни и не, а на човеци и "гъзове". От това, което е имало достъпно като информация през времето(което е напълно вероятно да е изопачено, разбира се) мисля, че беше от вторите и като такъв в мен има едно негативно отношение към него...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Acei Въпроса беше дали от тебе става жена домакиня тип грижовна майка

Хаха "жена тип домакиня" не съм и едва ли някога ще стана, не мисля, че "мястото" ми е в тази част на къщата хахха

Грижовна майка със сигурност , не случайно все още нямам деца, то не е само да ги направиш и родиш, трябва и да си сигурна, че си в състояние да ги отгледаш сама.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Acei Въпроса беше дали от тебе става жена домакиня тип грижовна майка

Хаха "жена тип домакиня" не съм и едва ли някога ще стана, не мисля, че "мястото" ми е в тази част на къщата хахха

Грижовна майка със сигурност , не случайно все още нямам деца, то не е само да ги направиш и родиш, трябва и да си сигурна, че си в състояние да ги отгледаш сама.

хахаха приказвай си ама сондиращите въпроси показват друго :girl_cray2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много доволен от отговор 1.

Глей да не забравиш отговор последен.

 

Горе-долу това ли чувам?

"Хагелак ворщ"?

 

За мой срам никой от изброените басюги не съм и подозирал, че съществува.

 

Някой по-ординерен?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.