Jump to content
Българският форум за музиканти

<!> Технически проблеми с електронни клавишни инструменти


CyberGene

Recommended Posts

  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...

Здравейте! Благодаря Ви за информацията,дано не се налага да я ползвам за в бъдеще,а иначе проблема го реших сам.Отворих свирката и се оказа че магнитчето на дясното говорителче за високите честоти е изпаднало,явно докато се е изхлузвало е окъсявало и по този начин е причинявало прекъсването.Поставих го обратно и го залепих.Наистина някои спойки бяха се охлабили,т.е.крачетата се движеха и нямаха контакт.Презапоих ги сега всичко е наред

Позрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам едно старо Техниксче - KN3000, дрънкам си в къщи, но преди празниците започна да прави брум, и в говорителите си, и във апаратура...Много досадно, препращява....като гръмотевички, и не може да се свири...Някакви специалисти ми казаха, че е нещо в електрониката на изходния сигнал, други мислеха, че е кондензаторите на захранването, но не са, отворихме го, мерихме- здрави...Пък ми се иска да си го оправя, или да ползвам посочения сервиз?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Yamaha MM6: вчера открих още един проблем, оправия едва ли има и е трудно забележим - при някои пачове при свирене когато застъпвате тонове се чува пращене.

 

Пример: натискаме даден клавиш и преди да сме го отпуснали напълно натискаме друг клавиш (съответно двата тона се застъпват, което не би трябвало да е проблем) и от изхода се чува пращене.

 

Трябва да го дотествам. Слушах на слушалки включени директно в изхода му за слушалки, не знам дали същото важи и за главните изходи. Проблема е с пачове в категорията за "synth lead/pads". При другите категории проблем не съм забелязал. Днес намерих видео в което видях и чух същия проблем и със синтезатор от същия клас, но от друг производител. Само че там пича пише, че му решили проблема като са му пратили ъпдейт за операционната система, докато ММ6 не се ъпдейтва, тъй че оправия не вярвам да има освен в последствие да се някак филтрира записа.

 

Ако някой има ММ6 или се е засилил да купува - да знае. Може пък и да е само с мойта машина, знам ли...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 7 months later...

Здравейте, имам проблем с моя роланд г600, когато започна да свиря всичко е нормално но след няколко минути клавишите започват да "залепват" като ефекта на педала не мога да го обясня по-точно от 2 дни е така и за да се оправи трябва да я изкл. от копчето,ако имате съвети казваите, благодаря предварително.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 5 months later...

привет,получих проблем с korg pa 80,не мога да влезна в плеърите,копчето song play  не реагира,през song се влиза плеърите работят диска също но там е за редактиране на файловете,ако някой знае как да оправя този проблем ,ще му бъда много благодарен или ще трябва да го нося на ремонт

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

не съм зареждал от друг клавир ,просто си беше в режим песен на дисплея,изключих директно свирката от копчето без да излизам от сонг плей и после като включих клавира вече не можеше да се влезне при плеърите,другия варият преди там два дена красен бонев ми зареди наново картата ,освен нещо вирус да е дошъл ,нямам представа

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 months later...

Здравейте колеги заяждат ми копчето старт стоп и пичбенда понякога,но копчетп си щрака без проблем,става въпрос за корг па модел.Можели някъде да намеря чисто нов бутон ил ивтора ръка по интернет?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Бутони са били малки микро бутончето,които струват стотинки,но в 2-3 сайта прочетох,че проблема със заяждащите бутони може да се оправи и със контактен спрей.Някой да знае дали е вярно това?Пускаш по една капчица със спринговка и натискаш бутона 10-15 пъти и отдолу микро бутон се е изчиствало,така пишеше в сайтовете,от които прочетох информацията.Ако някой е пробвал или знае,че със спрея се оправят бутоните нека да каже,за да ги поизчистя моите и да не се налага смяна на микробутони(не че е скъпо,но проблема може да е от прашясване на бутоните отдолу).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 months later...

И на мен ми изникна проблем. Става въпрос за Yamaha PSR-3000. "Ла" на първа октава изгуби чувствителност и свири с максимално силна динамика, независимо с каква сила се натисне. Клавишът като цяло стои по-мек и с 2-3 мм по-надолу от останалите.

 

Изчетох всички теми във форуми, които са свързани с този проблем и разбрах, че става въпрос за гумичките, които улавят движението на клавишите.

Развинтих болтовете от капака, но от там нататък не зацепвам коя е следващата правилна стъпка, за да достигна до прословутите гумички.Отделно на това, всичко е захванато с лентови кабели и връзки, които не съм техник и не знам дали няма да счупя, ако настоятелно се опитам да откача от някоя платка. :D

 

В един сайт намерих гумичките за моя модел - за 5 октави, цената е 60 долара, което е супер.

 

Най-правилното решение е да отида в сервиз, но проблемът е че се намирам в Корея и единственото място, където могат да ми помогнат е в Сеул, но пък аз се намирам точно на другия край на държавата (на остров) и с един почивен ден в седмицата е невъзможно хем да отида, хем да го оправят, хем да се върна обратно.

 

Излишно е да пиша, че търся помощ за проблема ми, но все пак. :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте колеги и колежки.Можели да ми кажете колко килобайта е потенциометъра на пичбенда(pitch bend) на Korg pa50,60 или 80(защото целия пичбенд е еднакъв и за трите модела).Откъде мога да купя малкото синьо потенциометърче(може и онлайн да го поръчам стига да ми дадете линк с подходящия потенциометър,че моя прави проблем.Благодаря за помощтта още от сега.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно същия потенциометър от Korg може и да не намериш като гледам, но ако го снимаш да видим какво пише на него може да се намери съвместим. ;)http://www30.zippyshare.com/v/22708974/file.html Това е линк към service manual-a на pa80, защото за pa50 не намерих. Към края на документа има списък с всички елементи и чаркуляци, но аз не съм достатъчно кадърен да видя баш кой потенциометър кой е :D С две думи трябва да разбереш какво е съпротивлението му, дали е логаритмичен или линеен и дали може да се побере вътре и да бачка с пружинката и т'ва е. :D

 

Аз имам друг въпрос обаче. Имам една Vermona ET3, на която не и бачкат клавишите "до" на първите 2 октави в най-нисък регистър (клавира има 3 регистъра, които могат да се миксират - аналогов ел. орган) Като го отворих те са просто едни допиращи се метални пластинки под клавишите, които си правят контакт (проверих)... Не ми стигат знания да проследя повредата нататък по схемата - какво да правя? Съвети?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.