Jump to content
Българският форум за музиканти

Фендер Стратокастер Америкън сериите.


metalhammer

Recommended Posts

Дупките са точно от захвата на фрезоващата машина.

Колкото до това дали са мексикански, до 1993 (ако не ме лъже паметта) такива дупки (включително и на джоба за грифа) са имали и щатските стратове. По това време в американската фабрика в Корона сменят машините с нови които не изискват въпросния захват. Подозирам че след това старите машини са заминали за Мексико...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нищо ново няма да добавя -имах ам.стандарт,избиран от 4 китари,е хубаво звучеше,но го смених за този -75г

Въпреки,че е си-би-ес има повече "присъствие" от ам. стандарт (може би повече среди?) и доста състейн за страт,в същото време е звънлив,може би от мейпъл нека.Разликата е чуствителна като се свири с група.

Това може и да се дължи на грифа....

 

Според мен има шанс причината за приятната звънливост да е в тялото. Според мен, ако тялото беше от елша, китарата щеше да има по-среднистия и малко по-малко звънлив елшов характер на звука. Спомням си миналата година, когато в една репетиционна бяха донесли няколко Фендер-а и един страт, направен от Диката, с тяло от явор. Последната беше осезаемо по-звънлива и в интерес на истината много хареса на собствениците на фендерите, които не, че звучаха зле, но някак си бяха по-среднисто и малко по-мътно звучащи. Та предполагам, че макар и light ash, тялото допринася осезаемо за звънливостта.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

^По тоя повод мога да кажа от наблюдения, че ясена (каквото най-вероятно е тялото на Страта от 75та) дава доста брайтнес (или звънливост). Специално комбиниран със кленов гриф се получава много добра, силно резонираща комбинация със стегнати ниски, много приятни обли среди и добре изявени високи. Определено ясена играе роля по отношение на звънливостта. Фендерите от 70те не са с лекия samp ash, а в повечето случаи със hard ash (или северен ясен), който е доста по-плътен и тежък, но пък и с повече състейн. Има по рязък тон от по-мекия "блатен" ясен, който се среща в по-южни райони, но аз лично харесвам точно тази рязкост и острота, която малко липсва на елшата. Освен това 70-тарските стратове са с 3 сингъл койл гнезда, което за мен е по-добрия вариант.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Някога през 1982 или 1983 година съм чел, че най-добрите Фендер китари се правели от птичи явор. Даже един от нашите музиканти се хвалеше че неговата била такава,беше платил 6000лева за нея.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Такъв вид дърво, като птичи явор няма.

Birdseye maple е просто фигура, която се появява при клена. Фигурата между другото не се появява само при клен - http://en.wikipedia.org/wiki/Bird's_eye_figure.

Все още масово се използва при грифове и тела на някои марки - в масово производство (да кажем модела на Петручи на Musciman), но такива цифри се плащат заради други качества на китарата и малко е заради красивото дърво (точно това) - иначе звукът му си е на "клен".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Птичи ,явно е от преводача.Известно ти е предполагам при превод особеноен от английски, зависи даден израз как е преведен в контекста на изречението,кое значение е взето предвид.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Птичи явор" е разговорно в България за Bird's Eye Maple, предполагам че даже от там е дошло... Много хора наричат клена явор - просто друго име за същото дърво. :) (Каквото и да казват разбирачите ;))

"Очичките" образуващи се в дървесината може да се дължат на особено генетично заболяване при някои сортове (поне така твърдят в някои статии).

 

Но:

It is not known what causes the phenomenon. Research into the cultivation of bird's eye maple has so far discounted the theories that it is caused by pecking birds deforming the wood grain or that an infecting fungus makes it twist. However, no one has demonstrated a complete understanding of any combination of climate, soil, tree variety, insects, viruses or genetic mutation that may produce the effect.
Редактирано от Kalmar
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за инфото относно "птичия явор", защото тук някои веднага се надсмиват над "новобранците" все пак сайта е за музиканти и нещата около музиката, а те постоянно "обиждат" новите когато питат нещо което не знаят и вместо да им помогнат,защото и те са минали по същия път, им се присмиват и ги карат да прочетат целия сайт,какво са писали в него, тогава вече новаците стават разногледи,защото коментарите са на език който е приет за сайта и те не могат да разберат термините с които се дават обясненията, и затова питат по сто пъти,Лошото е ,че нещата се променят ежечастно, а писанията са от две три години, ходи се ориентирай когато си "новобранец".Моля ви бъдете по снисходителни към новаците използвайте опита си и знанията за хубави неща,все пак това са хора които се интересуват от музика като Вас.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А пропо - Дали е вярно наименованието на дървото е все тая,по важното е че исках да кажа ,че се подбира дървото специално. Да но от гледна точка на търговията вече не е така. Големите музиканти си правят по поръчка, което за нас е невъзможно по разбираеми причини, на тях им е по лесно да не се стараят толкоз щом има кой да им купува не до там качествените изделия. Има ли в България качествени китари а, и къде ?????????????? Или има китари среден, клас но на цена като за "самолет" !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моля, въздържайте се от повече офтопик в темата. Има достатъчно други теми и подфоруми по зададените въпроси, iliev.p.

Този подфорум е с конкретно предназначение и "чистотата" на темите в него се следи значително по-изкъсо.

Благодаря.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"... Много хора наричат клена явор - просто друго име за същото дърво. :) (Каквото и да казват разбирачите ;))

 

Много хора пък не правят никаква разлика между Клена и Явора, което автоматично ги вади от списъка с разбирачите!

 

П.П. Моля, за малко повече внимание (адекватност) при боравенето с факти и представянето на невалидна информация, относно очевадни истини! Подфорума е озаглавен "high-end" и би следвало информацията обсъждана или предоставяна на показ тук, да бъде вярна!

 

К. Димитров

Редактирано от BassTraffic
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

BASSTRAFFIC - Свалям ти шапка за майстворството,с най голямо удоволствие следя изявата ти във форума,взе ми акъла със майстворството си.Стига толкоз хвалби, че чак ми става неудобно,но просто си върха,яко ме кефиш.

Искам да ми обясниш, защо казват на едно дърво -"птичи явор" даже във завода за фурнири има такова название ??? Защото един от форума, надявам се, не със лошо чувство ми каза, че няма такова дърво,а като понятие се употребява.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...
П.П. Моля, за малко повече внимание (адекватност) при боравенето с факти и представянето на невалидна информация, относно очевадни истини! Подфорума е озаглавен "high-end" и би следвало информацията обсъждана или предоставяна на показ тук, да бъде вярна!

 

И аз за това моля де! :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте,по темата но и малко извън-някой има ли наблюдение ,пряк опит със Страт без тремоло /хардтеил/,съответно и без кухината за пружините отзад,само с дупки за струните като Теле?Има ли разлика във тона в сравнвние със Страт със тремоло и съответната кухина за пружините?

Редактирано от B.B.King
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.