Jump to content
Българският форум за музиканти

Помощ за плъгин или програма...


TheNextDimension

Recommended Posts

Здравейте.

 

Искам да се допитам до всички вас, дали сте чували (респективно дали някой от вас притежава) за плъгин или програма която може честотно да подобри МП3 към експортването и в Уейв. Много ще съм благодарен ако споделите...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съветът ми е да опиташ със Сони Саундфордж. :D Мисля, че ще има резултат.

какво по специално от форджа - сори за питанката , но като цяло не го доллюбвам като програма - : smooth/enhance process-a ли имаш в предвид или нещо друго, което може да се използва в нея?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В какъв смисъл да "подобри честотно"? Ако експортваш 128kbps МР3 към WAV да ти се "появят" честотите над 16kHz ли? :headbang: Или имаш предвид просто корекции преди експорт?

Steinberg Wavelab. Продукти на Sony - само в краен случай. :bravo:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, трябва да се доуточни какво се има в предвид под честотно подобрение. Сега един съвет - ако се прегледа през честотен анализатор някоя mp3-ойка, ще се забележи, че високочестотната област е с намалено ниво, това си е вследствие на кодирането в mp3. Има програми за превръщането от mp3->wave (конкретно името на тази която съм ползвал, не мога да си спомня :headbang: ), но някои от тях предлагат "нормализация" - след конвертирането в wave, анализират файла, правят накакви "изчисления" и повдигат нивото на въпросната област. Та можеш да се поразровиш из нета за конвертиращи програми, но обърни внимание, дали прадлагат нормализация, мисля че се пишеше normalize.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпросът за психоакустичните кодеци съм го обсъждал малко по-подробно в 2-3 други теми (може да напиша нещо по-конкретно по въпроса по-нататък), но при МР3 на 128, да речем, lowpass филтърът стандартно се смъква до 16к, така че над 16кХц няма нищо - то се отрязва и не се кодира, битовете се заделят за останалата част от сигнала. След като просто над 16кХц сигнал не съществува - празно е, - то няма и какво да се усилва. Освен (допускаме теоретично) ако не се използват алгоритми за синтез на тези високи честоти! МР3Про използва такъв метод, но има два стрийма: единият носи сигнала без високи честоти, а другият - информация, как да се синтезират високите честоти на базата на наличния сигнал от първия стрийм. МР3 обаче няма втори, затова подобен алгоритъм преди конвертирането не би бил особено успешен и няма за какво да се хване.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако са отрязани някои честоти, не можеш да ги върнеш. Освен това, за разлика от кодирането, декодирането на MP3 е твърд стандарт и няма добри и лоши декодери. Можеш да добавиш честоти, екстраполирани от съществуващите, с aural exciter (има във Фордж-а, има и като DX). За друго не се сещам.

Редактирано от Glacierise
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ви за отговорите. Проблема е, че по погрешка затрих три партишън-а на харда ми с много музика, включая уейвове на които нямам бекъп. МП3ките които имам са на 160кбс кодирани на хай рейт качество, но бягането на честотите в клавира на слушалки се усещат... идеята ми е дали има вариант да върна по някакъв начин част от липсващите честоти макар и сминимален процент на успеваемост при записа обратно към уейв...

Отново благодаря, че се включихте така в темата :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.