Jump to content
Българският форум за музиканти

На горещият стол - ...taka li e? - a taka.


Recommended Posts

Ти, маймуно, кога ще ми вържеш потенциометрите, най-после?? Или вече отказа мастиката и не обичаш таратор с орехи? :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 57
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

33. Ти, маймуно, кога ще ми вържеш потенциометрите, най-после?? Или вече отказа мастиката и не обичаш таратор с орехи?

 

Точно щях да ти звъня :)

Значи, утре ще ти ги вържа - не знаех, че си в София, а иначе аз малко не бях.

Ама орехите са от мен, да не стане грешка :thumbs_up:

Редактирано от ...taka li e? - a taka.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какъв е тоя "български синдром/комплекс"?

Защо предпочиташ да не свириш с китаристи? (тва може да е някакво грешно впечатление)

Имаш ли любими БГ банди?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

мда, за този бас става въпрос. същият, за който още не съм ти се отблагодарил както си му е редът. от гледна точка на което коментарът за мастиката е добре дошъл ;)

пиеш ли и друго, когато пиеш мастика?

доколко музиката може да замести словесността?

какво мислиш за meshuggah?

кажи нещо за свиренето по улиците. практикуваш ли?

свириш ли на друго, освен на бас?

доколко славата, парите, интелектът, изобщо развитието изменя хората негативно?

кое е най-невероятното нещо, което ти се е случвало?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Искам да се включа към въпроса на Fallenblood.

Харесва ли ти по-стриктната (да я нарека така) музика, ритмично ориентираната и по-малко мелодична (общоприето общоприятна)? Групи като Blotted Science, Obscura и други със по-силно изразена бас линия или предпочиташ по-свободната импровизационна музика на доста от нещата, които аз съм слушал от вас?

Помниш ли парче, което ти се е налагало да разучиш, но да изсвириш само един-два пъти? Кое, ако да?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

pampi

 

34. Какъв е тоя "български синдром/комплекс"?

 

Не съм го анализирал дълбоко, с всичките случаи и т.н., но накратко - изразява се в една "незряла ненасвиреност" - свирене на повече ("неща"), отколкото е нужно.

(Ако не става ясно, мога да се опитим да го опиша и по-подробно, но ще ми трябва повечко време.)

 

 

35. Защо предпочиташ да не свириш с китаристи? (тва може да е някакво грешно впечатление)

 

Ами, да - в едната банда свиря с трима китаристи, като идва и четвърти понякога.

"Несвиренето с китарист" ми беше детска мечта, а взимането на пианист (говоря за Регенкацен) следваше от спешност.

Причината е, че за музиката, която се бяхме разбрали да правим, китара, или клавир само биха "товарили" излишно - няма място, а познавам много малко хора, които могат (и) да не свирят, а когато свирят да го правят по малко.

Още причини - честотни - не искам нещо да ми се "мота" около баса.

Третата причина (освен хармонията и честотния спектър) е ритмиката. Барабаните и басът са достатъчни и няма нужда от "разкрасяване" или дублиране. Нека бъде сурово и грубо.

Накратко - виж ми инструмента - Lead Bass. Исках група, в която да мога да свиря всичко, а не това, което трябва.

 

 

 

36. Имаш ли любими БГ банди?

 

Много ме затрудни с този въпрос - имам много любими песни на български банди и то като започнем от старата естрада и стигнем до съвременният ъндърграунд, но не се сещам за някой, чието творчество ми харесва изцяло.

 

 

 

Fallenblood

 

15. Има ли общо историята за цената на баса със споменатата причина да го разкараш, или е нещо друго?

 

Това е историята, като първоначално смятах да изгоря китарата и ако все още я имаше къщата с двор, щях да го направя.

Не си спомням колко подробно съм ти я разказвал, но май наживо не сме говорили, а тогава е най-цветно, но така става - когато паразит и закуската ти се срещнат.

 

 

 

37. Пиеш ли и друго, когато пиеш мастика?

 

Обикновено таратор, но понякога я пия като циганка (с 50% ракия) и тогава предпочитам вместо таратор да има салата и ако ракията е по-силна от мастиката, може да използвам символично и вода :thumbs_up:

Кафе също, но с последното питие.

 

 

38. Доколко музиката може да замести словесността?

 

Зависи от целта. Понякога е достатъчно само да те видят, че си с китара (без да свириш) и целта е постигната ;)

 

 

39. Какво мислиш за meshuggah?

 

Че свирят в 4/4.

 

 

40. Кажи нещо за свиренето по улиците. практикуваш ли?

 

За последен път май беше преди 10-ина години именно във Варна, в морската градина, ама тогава се движех с такива хора, че така си изкарвахме парите за храна ;)

Иначе, нямам против - романтично е, стига да не е в София :P

 

 

41. Свириш ли на друго, освен на бас?

 

Все нямам късмет.

Първият път един барабанист, старо приятелче ми подари тромпет, който не работеше. С една приятелка го оправихме и тя започна да ми показва основни работи, а за другите се образовах от нет-а. Като фен на Чет Бейкър, за мен това беше голяма радост и точно започвах вече да връзвам следващото ниво от "сричане" и пичът каза "Тромпета вече не ти е подарен". Но той не беше виновен - имаше завистливи и злобни хора около него.

 

Вторият път беше с двуредовата Фарфиса (за който не знае - евтина, италианска имитация на хамонд орган, стара - Дорс, Цепелин, дори Флойд са ползвали в разни пероиди такива)..

Значи, там също не се получи, понеже я занесохме в един пич, който ми даде парите да я купя и когато му върнах почти всички (в рамките на срока, който се бяхме разбрали), той се покри и отложи няколко срещи за да вземе последната сума, а аз да си взема органа (намирането на транспорт за такова нещо не е много лесно) и сега не ще да дава нито парите, нито органа.

 

Спомням си, че пиано исках още като дете...

 

Питаш ме за друг инструмет, но реално аз и на бас свиря от скоро, тъй като дълго време бях с "лютиерски" бас, на който се радвам, че спрях да свиря, иначе сега щях да съм сакат (буквално осакатен, с необратими, физически травми).

Та, поне на бас вече мога да се опитвам да свиря- Другото е суета :)

 

 

 

42. Доколко славата, парите, интелектът, изобщо развитието изменя хората негативно?

 

Не мисля, че ги изменят - просто ги "отпушват" и ако се изменят негативно, значи те са си били винаги такива.

За интелектът не съм сигурен.

 

Славата:

Има и още нещо, обаче, характерно за нас (тук)...

След един от първите ми концерти, по време на който хвърчаха сутиени, цици, задници (и то все от непълнолетни, понеже и аз бях такъв), давах подписи по цици и дупета и т.н. (разправям това, за да се схване "успешността му"), много хора ме обявиха за звезда и сами се отдръпнаха от мен. Така и не разбрах, дали от завист или злоба, или пък (и) друго нещо (например ниско себеуважение).

Примерът е малък, локален, но смятам, че е доста показателен, понеже аз не се промених след това по никакъв начин, освен, че бях обявен за "звезда" от част от "приятелите" си. (Та, това също е проверка какви и колко приятели имате - не да чакате те да станат известни или вие да стигнете до кофите, за да ви подадат ръка, а да успеете вие.)

От друга страна, имам познати, които "славата" ги променя, но това е много тъжно, понеже "славата" в България е изкуствена и изобщо средите и с-мата. Ако се вземеш насериозно за миг, става страшно.

 

Парите - познавам хора, които в комбинация на "славата" и парите се промениха доста и вече не помнят, че са искали да ми изнасилват гаджето в мое отсъствие, нито поздравяват, а до скоро събирахме заедно "стотинки от фонтана".

Пак локален, частен пример, но нека бъде като извадка.

 

Интелектът - полезен е, понеже каквото и да си говорим, голяма част от обкръжението ти в един момент се оказва, че е от паразити и ти не трябва да го пропускаш. За тях (паразитите) интелектът може дапроменя негативно.

 

43. Кое е най-невероятното нещо, което ти се е случвало?

 

Ограничи малко въпроса - примерно, избери си област, година, място. Дай жокерчета, понеже ми идват все неподходящи неща за този форум

 

 

Fractal

 

44. Харесва ли ти по-стриктната (да я нарека така) музика, ритмично ориентираната и по-малко мелодична (общоприето общоприятна)? Групи като Blotted Science, Obscura и други със по-силно изразена бас линия или предпочиташ по-свободната импровизационна музика на доста от нещата, които аз съм слушал от вас?

 

Скоро си пусках доста Blotted Science, но след това минах на Spastic Ink. По едно време ме заболя главата и се върнах за по-трайно на ранния Кенибъл Корпс...

Зависи много в какво настроение съм - по принцип обичам по-ритмично ориентираната музика, но и мелодична - примерно 70-таркския фънк.

Друго, което скоро си пусках беше точно обратното - Баухаус. Класически минимализъм.

 

Относно "свободната импровизация" - често с други хора сме мислили така парчета. Някой започва, другите го "хващат" и после всичко се развива. Примерно, повечето песни с Пързалка и Регенкацен са направени по този начин - чрез т.нар. "свободна импровизация".

 

Обичам всякакви варианти, а понякога просто е най-добре човек да забрави всичко, което знае (ако знае де) - затова ми се струва, че се получаваше по-добре, когато музикантите на тези сбирки бяха по-малко :P

 

 

45. Помниш ли парче, което ти се е налагало да разучиш, но да изсвириш само един-два пъти? Кое, ако да?

 

Ми, да - и то не едно, а точно 13. Става въпрос за концерта (и семинар) с Тимо Толки. Тогава бяхме подготволи негови парчета, които е правил със Стратовариус, Революшън Ренесанс и от соловите му неща, които изсвирихме заедно чак на концерта, а на саундчека направихме две (парчета) и половина. След края на чека ни каза "Браво, момчета, ще стане работата -имате ли нещо неясно" и "Аре, Чао!".

Реално, на концерта си изсвирихме нещата за първи и последен път.

Сега ми трябва само да ги чуя по веднъж и са готови (май че за някои нямам нужда). Една от причините да запомня точно тези парчета, беше, че китарите свириха полутон надолу, а аз бях с многострунен бас, настроен нормално и всичко ми беше "между точките по грифа".

Замислям се пак и май само на баладите бих се справил без да слушам предварително, но надали ще ми се наложи някъде да ги свиря, без да имам възможност да ги чуя по веднъж преди това :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Забравих да добавя към въпрос 44, че бих се радвал да имам времето и обкръжението, за да си позволя да участвам в създаването на нещо крайно като Spastic Ink. Определено ми се свири в този стил, но тогава не трябва да правя нищо друго (както и всички останали участници), а тук няма начин това да се случи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен ми е чудно защо вместо на lead bass не свириш направо на китара? ;) Обмислял ли си въобще?

Оставам с впечатлението, че си индивидуалист, а китарата според мен дава място за повече изява.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^

 

46. На мен ми е чудно защо вместо на lead bass не свириш направо на китара? :godbless: Обмислял ли си въобще?

 

Защото на китара не умея да се изразявам и китарата няма Власт над нещата.

Никога не съм мислил.

...но пък басът изисква много мислене от най-различен характер.

 

47.Оставам с впечатлението, че си индивидуалист, а китарата според мен дава място за повече изява.

 

Ако бях индивидуалист, нямаше да свиря със 100 банди едновременно, коренно различни неща и да съм минал през още 1000 (не, че са точно тези цифрите де).

Май че тук е мястото да довърша отговора на въпроса за многото банди, който беше зададен два пъти - правя го от чист егоизъм - по този начин се развивам и отвсякъде взимам по нещо (не предмети - знания, умения, отношениe...), което липсва или е различно при останалите места.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

не предмети

Аматьор :godbless:

 

Заради по-голяма свобода на изразяване ли харесваш фретлес?

Бас-мечта?

Пръсти или перце?

Черно или бяло?

Уиски или джин?

Да или не?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз искам да попитам един-два "кошмарни" въпроса, но може би трябваше да е на лично... но нищо.

 

Та, имал ли си каталептични състояния (събуждане докато тялото спи, без способност да го движиш)?

А спомени за ОИТ преживявания (излизане от тялото, най-често по времето, когато то спи)?

Правил ли си опити с хеми-синк (дефазирани ниски звуци от слушалките на едното и другот ухо, до получаването на суббасова честота, възприета от мозъка)? Ако да, какво усети (вибрациите, каталепсията или си заспал нормално)?

 

Ако не е много музикантско, моля за извинение, но последно...

Събуждал ли си се сутрин и в главата ти някой ти пее или свири добро, хубаво, харесвано от теб, но напълно непознато музикално произведение, песен, тема и т.н.?

Редактирано от Fractal
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Което ме подсети за нещо, което на мен ми се случва: сънувал ли си песни, в смисъл твои си, да измислиш песен насън? :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пичови-и-и, ко мъ напрайхте вий, целеа в кръв, уа?

Бах!

 

 

 

fusion

 

48. Заради по-голяма свобода на изразяване ли харесваш фретлес?

 

Да.

 

 

49. Бас-мечта?

 

Много нетипично за мен, но в момента май-по-скоро нямам. По-точно - не бързам вече.

След 7-струнният фретлес и 4-струнният хедлес, май не остана много какво да искам.

Има една такава тема в нашия раздел (за Бас) и там бях посочил отдавна 9-струнен Конклин с 36 прагчета. Някой ден ще стигна до такъв бас (просто вече не държа да е Конклин), но с тази разлика, че ще е фретлес.

Отделно, бих си взел някаква стара, бойна класика - бях си набелязал поне 4-5, но ето, че не си ги спомням сега...

...а бе, не е хубаво човек да остава без мечти, но да кажем, че по този въпрос днес съм ок и се ограничавам само до нови струни (по-горе съм ги описал - да сляза още две кварти под Си) и няколко минимални "мод"-чета по басчето, но вникакъв случай силно належащи.

 

 

50. Пръсти или перце?

 

Пръсти, като в особени случаи ползвам нокътя като перце (като Лари Греъм).

Една от причините да свиря с пръсти е, че преди време получих сериозен абцес на показалеца на дясната ръка (следващ от дълбоко убождане със струна) и за малко щеше да се стигне до ампутация. Както и да е - спасиха го, но в момента не става за свирене и използвам основно безименен и среден, а малкия е при по-специални случаи (това е една от причините, но не основната, да държа баса толкова високо - почти като вратовръзка). И палец, разбира се.

Та, не мога да държа перце, освен ако не става въпрос за нещо по-опростено.

От друга страна (дори да не беше тази история), контролът с пръсти върху интонацията/тоноизвличането и скоростта е много по-голям (за мен).

 

 

51. Черно или бяло?

 

"Ракията е бяла като смърт" (Ракия)

Бялото, като символ на невинността (На такива гащички скоро не съм попадал, но са ми обещали :) ).

Бялото, като символ на аристократизъм (липса на тен, макар че и вярващите в това все по-често ги виждам "черни").

Имам и бели панталони, подарък от една кака, но стават само за разходка до плажа, понеже не са с предвидено място за атрибута. Правил съм един концерт с тях.

...но все стигам до черното, в което има от всичко по много.

 

 

52. Уиски или джин?

 

След бутилка джин не веднъж са ми казвали, че започвам да приличам на човек, а и понеже е лято, избирам джин.

Втората причина е, че евтиния джин ми понася повече отколкото евтиното уиски.

Иначе предпочитам Бърбън.

 

 

53. Да или не?

 

Ще си позволя да цитирам една приятелка, въпреки, че съм далече от нейната класа, но се стремя към нея -

"При менЕ няма НЕ!" :)

 

 

DREAMMIND

 

54. Червеното или синьото хапче?

 

Добре, че скоро гледах разни репортажи, тъй като филми много рядко ми се случват и поради това зная за какво става въпрос.

Избирам това, от което се забравяше, не за друго, ми в България сме, все пак.

(Не случайно съм си написал в профила като основна цел "Бобъ, лебъ и дъ ебъ" - силно завиждам на хората достигнали до това състояние)

Сещам се за онзи виц за златната рибка с двете желания - "вечно богатство" или "най-висша мъдрост". Пичът предпочел мъдростта и първото, което си помислил след това било "Трябваше да избера парите".

 

 

 

Fractal

 

55. Та, имал ли си каталептични състояния (събуждане докато тялото спи, без способност да го движиш)?

 

По-скоро не.

 

 

56. А спомени за ОИТ преживявания (излизане от тялото, най-често по времето, когато то спи)?

 

По-скоро да.

 

 

57. Правил ли си опити с хеми-синк (дефазирани ниски звуци от слушалките на едното и другот ухо, до получаването на суббасова честота, възприета от мозъка)? Ако да, какво усети (вибрациите, каталепсията или си заспал нормално)?

 

Не, но имах подобни идеи за едно авторско парче. За съжаление, студиото, което ползвах тогава затвори, а не искам да наемам таковаако няма да съм аз зад пулта и зад всичко (специално за този проект).

 

 

58. Събуждал ли си се сутрин и в главата ти някой ти пее или свири добро, хубаво, харесвано от теб, но напълно непознато музикално произведение, песен, тема и т.н.?

 

Не точно, но имах гадже, наркоманка, която често не спеше (заради стимулантите) и докато аз спях, тя свиреше и пееше (тихичко) и понеже слушаше малко по-различна музика, а я изпълняваше добре, положението беше горе-долу такова.

 

Стана ми интересно, драсни, ако обичаш на едно ЛС кой си, може и да те помня :)

 

 

fusion

 

59. Което ме подсети за нещо, което на мен ми се случва: сънувал ли си песни, в смисъл твои си, да измислиш песен насън

 

Да, това беше една от причините да се науча да пиша (и чета) ноти.

 

Между другото, въпросът ти ми припомни, че скоро ми се случи да сънувам, че свиря на 7-струнен фретлес (а бях свирил цял ден, преди да легна), събудих се и започнах да свиря на 7-струнен фретлес. Преди също са се случвали подобни неща, но последната част не съвпадаше.

Редактирано от ...taka li e? - a taka.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди също са се случвали подобни неща, но последната част не съвпадаше.
:)

 

лека кола караш ли?

кое им е най-хубавото на хората като цяло и въобще има ли такова нещо?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.