Jump to content
Българският форум за музиканти

Да се научим да свирим на китара


Belgarad

Recommended Posts

Преди известно време ми подариха "Да се научим да свирим на китара" от Фил Капоне поради различни ангажименти не бях обръщал сериозно внимание на книжката. Но днес обстойно разгледах какво има в нея и бях наистина впечатлен.

Преди да продължа нататък искам да уточня – това не е реклама, а полезен съвет. Книжката включва уроци от това как да си настроим китарата до уроци как да си композираме песен. Уроците са обяснени с теория, ноти, таблатури, картинки и мелодия на диск. Но не уроците са най-хубавото нещо на книгата в нея има един куп приложения от типа на „Раздел акорди” „Раздел Скали” това са все неща, които има из нета, но трябва да знаеш за тях или да ги откриеш с доста време ровене, а тук са събрани накуп. И идва един много полезен раздел, а именно „Раздел за купувача” вярно автора на книгата не е роден в България и такива капацитети в „китаросторнето” като Кремона и Орфей не са му познати, но за сметка на това е обяснил характеристиките на няколко от най-известните моделите на големите марки за китари (споменато е, че копия на тези модели правят и други марки и разбира се техните имена). А също и най- необходимите аксесоари за китара както за електрическа така и за акустична.

Ако начинаещите китарист си направят трудът да прочетат книжката, теми от типа на „препоръчайте ми школа за китара”, „какво да свиря за да стана като на Стиви Вай брат му”, „каква китара да си купя”, „как да си сменя струните” „какво е това кубе” значително ще намалеят.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 36
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Аз също притежавам копие от тази книга и абсолютно подкрепям автора на темата. Книгата е повече от перфектна за всеки начинаещ китарист. Има уроци за свирене с пръсти и за свирене с перо. Много добре са обяснени постановките и придвата типа свирене. И всичко е поднесено по един изключително интуитивен и лесен за разбиране начин. Записът на диска допълнително улеснява всеки желаещ да учи. Цената на книжлето е малко височка, тъй като се води луксозно издание, но за скромните си 256 страници плюс едно аудио ЦД то носи наистина огромни количества информация, необходими на всеки китарист.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди няколко дена я купих тази книжка и я прочетох цялата, :D но ме разочарова и не я препоръчвам! По-добре "Китара for Dummies"! :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

не знам, на мен пък "китара фор дъмис" ми беше напълно безполезна. верно за идиоти. разводнено съдържание с минимум информация за самото свирене, при тва предимно неактуална, 5-6 елементарни парчета на кръст, пиклив хумор в комбинация с типично некадърен превод... с "рок китара фор дъмис" не знам как са нещата, ама тая беше направо отвратителен бисер на капиталистическото книгоиздаване... сигурно и тая на капоне няма да е цвете, ама със сигурност ще е по-добре от "тъпачетата"

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Така,да кажа няколко думи и аз.

Първо да поясня че все още нямам китара защото нямах възможност да си купя до сега,а толкова много исках,и толкова обикалях магазините в Софето че дори и сега ме гледат на кръв продавачите като ме познаят :greenangel:

Ама...мерак си е мерак,често трябва да потдържаш огънчето щот иначе....

Знаете ли какво направих,преди няколко месеца си купих книгата на бат Капоне и почти всяка нощ чета,теория,теория,теория....сърбят ме пръстите,хвърлям сластни погледи към метлата зад вратата и то не защото ми наподобява блондинка...накратко,нямам база за сравнение с друга литература от този тип,нямам китара все още (но ще е скорооооооооооооооо) където да приложа наученото от книгата и да продължавам да го прилагам,ОБАЧЕ книгата ми направи впечатление с кратките си и разбираеми уроци,пояснения,не те кара да се напрягаш за да разбереш какво ти казва чичо Фил,имам чуството че едва ли не само да имам китара в ръцете си и веднага ще чукна правилно почти всички акорди,хайде за скалите нема да говоря.Виждал съм друга литература по темата но или е доста по-подробна и сложна и трудно разбираема и едва ли не се губиш в нея и в наименованията но явно тя е предназначена за помощна,един вид тя и учителя по китара,а тази на Фил Капоне,еми мисля че не ти трябва учител за нея поне що се отнася за акордите,скалите и др.Е,изключвам риска да си вкорениш някой вредни навици,и за това и мисля да отида на няколко урока.

 

Та това е,по мое скромно мнение,този самоучител е най-доброто което е излизало на БГ пазара до сега от страна на достъпен език,малко но най-полезна и представена в перфектен размер информация.

Редактирано от NovemberEil
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз като повечето колеги смятам че цената оправдава средствата тази книга е наистина най-добрата излизала на пазара и смятам че си заслужава. :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди месец-два търсих подарък-книжка за една девойка (която няма нищо общо с музиката), и в процеса на мотане из книжарници въпросната книга ми попадна в полезрението. Разгърнах я на две на три, но това, което видях, е просто поредната преписана книга за начинаещи китаристи, в която нито някакъв нов текст, нито нови подходи, нито нови картинки дори нямаше. Не обичам да съм негативен, но все така се случва. Съдба.

 

Това, от което се нуждае един съвременен начинаещ е учител (в смисъл човек на живо (ако няма даскал, поне някой познат, дето е по-навътре)), десетина албума от десетината му любими банди, търпение, малко мисъл, и елементарно разбиране на някои физични закони, свързани основно с връзката действие-противодействие.

 

Тъй си мисля аз.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

може би малко :punk_guitar: , но да кажа, преди година(и) бащицата ми подари "Китара for Dummies", аз се отнесох скептично както към всички книги от серията "... for Dummies" и естествено отново бях разочарован...Не знам даже откъде да почна, айде от корицата - "CD included" -браво, траковете нямат нищо общо, с това, което е показан да се свири върху тях... повечето тракове са просто объркани, пример требе ни 5ти, а то се окаже, че правилният запис е на 10ти... а някои неща просто ги няма... Тази книга би имала по-добро име "Китара for Retards (by Retards) " Обясненията вътре са просто... ако си начинаещ тази книга по-скоро би те отказала от свиренето отколкото да помогне. Вътре има от рок до рап... сами си правете изводите... Материала имам чувството, че е събран от някоя от въображаемите статии на wikipedia... Авторът разбирате ли бил лауреат Джон Чапъл... бе въобще ужас ви казвам. Има инфо за китаристи ще дам пример за Джо Сатриани цитирам:

"Джо Сатриани, Surfing with the alien (1987)

Джо Сатриани беше забележително хлапе на рок-китарата от 80-те. Той блестящо смесваше трикове на Ван Хален с плавното легато на Алан Холдсуърт и метъл атаката на Майкъл Шенкер, като в процеса създаде много ново и вълнуващо* *бал съм ви превода...* Surfing with the Alien беше осъществената мечта накитарист-наркоман, изпълнен с мощ алубум, който беше пълен със съвършена китара от край до край.И това беше очевидно в заглавната песен, която включва повтаряща се уа-уа мелодия и пожароопасно соло. Това бешеквинтесенцията на "режещата" китара на 80те."

^ Малий.. От уважение към бащицата и с цел стимулиране на продукцията на родната хартия за г*з тази книга не намери своето място в нужника ми.... За сметка на това намери място в ненужника ми...

Не я препоръчвам на никого с цел четене и обучение, за всичко друго става- да биете хлебарки, за подложка нещо итн. Силно препоръчвам да се избягва от начинаещите, а и от напредналите , въобще от хората, които държат на времето си ;)

Ако писанията ми са много off-topic сори, отдавна исках да напиша за тази книга във форума, но все не се отваряше тема ;)

 

А по темата - според мен или яко хъс и пот извиращи от нас, или някой по-пекан даскал или приятел, на които им се занимава... видео уроци, книги... бе тва не си е работа,защо? защото как ще те видят и чуят тези, които те учат къде бъркаш когато нямате пряк контакт или поне видео контакт ??? Това си мисля аз и затова вече седя и сам си се потя и занимавам, горе долу съм наясно с построения и пръстовки и ми е много по-приятно и забавно сам да си ги правя нещата,не че бих отказал даскал за някои, но има време като се стигне по-виско ниво.

 

Успех на всички

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това, от което се нуждае един съвременен начинаещ е учител (в смисъл човек на живо (ако няма даскал, поне някой познат, дето е по-навътре)), десетина албума от десетината му любими банди, търпение, малко мисъл, и елементарно разбиране на някои физични закони, свързани основно с връзката действие-противодействие.

 

Тъй си мисля аз.

Подкрепям твърдението. Аз извадих този късмет с "познат, който е по-навътре".

 

Помня точно преди първия урок по китара гледах същата книга. И останах заинтригуван, но след като отворих на първите, средните и последни страници и не разбрах нищо, реших да не я купувам. Преди 2-3 дни пак я гледах в книжарницата и схванах всичко, но защото вече имах натрупаното знание.

 

Общо взето, това което може да ти го обясни човек пред теб, книгата не може. Въпреки това, книгата погледната от сегашния ми поглед е добра, даже доста, но може би преди нея ти трябват 2-3 урока, ако не искаш да ходиш на учител (реално по-добро от това няма, но примерно ако не ти се дават пари).

 

Лично мнение, разбира се.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.