Jump to content
Българският форум за музиканти

Преди да пуснеш нова тема...


Recommended Posts

Да ме прощава авторът на темата, но мисля, че, освен да се покаже, че може да чертае flowchart-ове, друга полза от нея няма.

 

Хората в този форум може да са всякакви, но не са малоумни. Всеки, който отвори home page-a, вижда, че има тематични раздели и търсачка и има достатъчно интелект да прецени какво да прави с тях ... а, ако не му пука или го мързи, твоят flowchart с нищо няма да помогне.

 

Като стана дума за търсачката, която е алфата и омегата на твоя модел - едва ли ще учудя някого, като го кажа - тя не е от най-добрите. Това обаче е по-малкия от проблемите с ефективността на търсенето. По-големият е в качеството на самото съдържание. И това, което се пише, и преобладаващият стил на писане са толкова разводнени от безсмислени спорове и стремежи към остроумно изразяване, че полезността на намерените теми често клони към нула. Най-трудно да се ориентират в този батак е именно за начинаещите, за които отсяването на сеното от плявата е още по-сериозно предизвикателство.

 

А като стана дума за съдържанието, квота за брой теми на ден във форума, доколкото ми е известно, няма, така че синдром на кривата ракета е да се твърди, че са малко интересните теми, защото имало много безинтересни.

 

Мое скромно мнение е, че форумът е такъв, какъвто обективно може да бъде. Нека се радваме на положителното и да се опитваме да добавяме стойност, като споделяме полезни и интересни неща и пишем по-добре, вместо да се правим на велики, като набиваме канчетата на начинаещите!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 30
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Отговорено (Редактирано)

Срещал съм следната мярка - не можеш да пускаш мнения и теми докато не напишеш в специална тема, че си съгласен с правилата.

На пръв поглед е излишно, но всъщност внася известен страх и кара новорегистриралия се потребител да се замисли под какво точно се подписва и с какво е съгласен, и за още много други работи?

 

Учудващо, но във въпросния форум няма почти никакъв спам (там спамът обикновено се изразява в това да объркаш раздела ;) ) - дори говорилнята му е пълна с полезна информация ;)

Редактирано от ...taka li e? - a taka.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако идеята на "старите кучета" е само те да си останат във форума, може би е най-добре така да се каже, а не да се чертаят блоксхеми.

 

Иначе - смея да твърдя, че съм нов потребител, използвам търсачката и работя точно по тази блоксхема (от една година насам ;)) Ако старият потребител и "добрият музикант" е по-ценЕн от новия, който може да дойде и да научи нещо, евентуално форумът да му помогне да се развие, кажете и да си изтрием регистрациите. Не можете да възпитате човек във форум, виждал съм и други такива опити.

 

Можете да предпазите (донякъде) "стария" потребител с въвеждането на покани, но така трябва да сте готови да накажете (баннете) и човека, дал поканата, и да създадете процедура, по която този бан се оповестява. За моята поща в Гмайл, докато там беше с покани, получих покана от форума на дата.бг, от абсолютно непознат човек, какво ви кара да мислите, че колегите няма така да си ги "раздават"?

 

Ако си говорехме за форум за събиране на пеперуди, може би щеше още със създаването му всичко да е разписано, всяка една процедурка и класификация и десетимата му нови потребители годишно да четат тези три-четири големи теми и да им се възхищават. А в категория "Музика" попадат теми от музикална теория до звукозапис и сценични ефекти. Събирането на пеперуди е хоби по-скоро на по-възрастни, а музиката - откакто се родиш. По default няма как аудиторията в музикантския форум да е по-зряла ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Позволих си да добавя тази тема като тема в наръчника, който правя жалки опити да отсея. Жалки са защото както и в тази тема някои от вас показаха следното:

 

Има надежда когато един потребител види, че нещо не е наред и опита да направи структура как един новопостъпил да начертае своя път. Има няколко подкрепящи мнения, а онези които не са съгласни, директно отхвърлят и не пишат нищо като корекция, което ще помогне на онзи, който идея си няма какво е форумът и конкретно този раздел. Просто седнаха хората и казаха - ТИ ЛУД ЛИ СИ? Какви са тези чартове?

 

flamingone, ще ме прощаваш защото не те познавам, но твоя коментар не мога да разбера въз основа на какво е продиктуван. Никой не дели потребителите на стари и млади. Иде реч, че всички модове сме концентрирани да трием теми раздел Китара, които са от сорта на "Ключовете ми леко потъмняха и вероятно затова китарата ми свири леко фалшиво!". Не сме изкарали лист на това кой мод за кой раздел отговаря, но повярвай, аз не съм записан в раздел Китара и не би трябвало да ми е приоритет. Така стана, че всеки от нас прокисва голяма част от времето си да нарежда, да чисти, да озаптява и то все тук. В раздел Бас подредих информативната пинната тема за точно 2 часа. Тук за 2 часа стигнах до 15-та страница... от 333... Това не значи, че басистите сме тъпи, а че сме по-подредени, явно и има малък интерес към бас китарата. Тук, където нещата са изпуснати, трябва да се изготви шаблон как да се въведе един новобранец, като тук виждам началото. Хайде да направим така, че да бъде ОК всичко, а не да стане поредната тема, която между полезните коментари има 90% шлака и заяждане.

Когато започнах да подреждам прекрасния ви раздел ми се изправи косата и в темата пуснах молба хората да помогнат. КОЛКО ОТ ВАС, ДРАГИ, ГО НАПРАВИХА? Щеше да е подредено всичко още преди месеци. Ама нали е по-лесно да има недоволни и ругаещи! Този, който е пуснал темата е показал, че може да чертае чартове, а вие какво показахте? Какви хора има на този свят, ей! :mellow::)

 

Поздрави,

Виктор

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Все пак начинаещите са търсили нещо, за да им излезе форума. За пример ще дам моята първа тема "Настройка на акустична китара". Написа го същото в гугъл и ми излезе някаква страница от този форум и така разбрах за съществуването му. Не намерих това, което ми трябваше и логично пуснах нова тема, която стигна 5 страници преди да изчерпи търпението на модераторите :) В последно време ако имкам проблем или въпрос го задавам на лично съобщение на хора, които съм забелязал да дават компетентни мнения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@IgniteAll, не съм искал да се заяждам с никого, просто споделям наблюдението си, че когато един потребител открие форума на музикант.орг в гугъл, влезе, зададе си въпроса и получи 4-5 отговора от потребители от типа RTFM и впоследствие заключване на темата от модератор като разглеждана и изчерпана, е много малко вероятно да му помогнем, да не говорим пък той да остане в сайта/форума. Наръчник "преди да напишем първата си тема" безспорно е необходим, но не във вид на заяждане и предварителна критика към новия потребител, защото е нов. Публикуваната блок-схема не е по-лесна за разбиране от едно 15-годишно момче с китара от музикалното, напротив, изглежда затормозяващо и унизително. Той не пише изначално вредни теми, просто не знае къде да зададе въпроса си. В този смисъл систематизацията в раздел Бас е направена много добре и ми е много полезна, въпреки че още не съм официално басист - нямам си инструмент - така трябва да изглежда една такава тема. Аз лично от теб и от модераторите нищо лошо не съм видял, смятам, че вършите страхотна работа, форумът ми е много полезен *дори* във вида, в който е.

 

Коментарът ми имаше за цел неопределена маса колеги от форума, които смятат за достатъчно да напишат, че проблемът е бил обсъждан вече, без да пуснат линк, друга неопределена маса, които се прехласват по някаква отминала епоха, когато форумът е бил "по-добре", имало е "по-малко" невръстни посетители и прочие. Нека и те бъдат "санкционирани", освен в специална тема "Спомени за едновремешния форум на Музикант.орг" в Говорилня. Нека "модераторството в сянка" също бъде модерирано.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наръчник "преди да напишем първата си тема" безспорно е необходим...

Това може би е добра идея. Да се покаже на новодошлите, че този форум съществува от доста време вече и доста неща са изписани, повечето основни проблеми са разисквани по един или друг начин. А какво да правим с тези за които всичко е просто един голям бъзик и не зачитат желанието на другите да научат нещо по сериозно?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А какво да правим с тези за които всичко е просто един голям бъзик и не зачитат желанието на другите да научат нещо по сериозно?

 

То е ясно - бан!

 

Може би, трябва да се въведе, към такива "бъзикащи" се потребители, ограничена функционалност на форума: да четат без могат да пишат в теми, да отварят нови теми и т.н., но да могат да пускат въпросите си на "лично съобщение", с надеждата да отбележат някакъв прогрес. Никой не се е родил научен, да не забравяме, че идеални хора няма. Трудно е, но пък и най-прекият път, този форум да се отправи към обществената морга, е да се спре свободната регистрация за нови потребители. Ние не искаме това да се случи или да останат шепа хора, нали така?! Посещаваемостта е от първостепенно значение в интернет пространството и всеки нов член тук трябва де е "добре дошъл".

 

пп.: Всъщност, аз лично не съм попадала на такива хора тук, или не съм ги забелязала, защото съм игнорирала постовете им по default.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

@sevenstring

Целта ми беше НЕ да покажа, че мога да чертая(btw това беше моя първи опит), а да мога да помогна да се систематизират малко нещата и да се въведе поне някакъв ред(или както се вика, partial order :thumbs_up: ). Може би сгреших, че писах "на новака", не съм искал да обидя по някакъв начин начинаещите съфорумци - тази диаграма би трябвало да е за всички потребители. Също така, диаграмата е направена НЕ с цел да покажа колко е "малоумен" този, който я чете, а да мога да покрия всички възможни случай и/или аспекти, които могат да възникнат по време на пребиваването във форума, и да може да се подходи по възможно най-логичният, описан от диаграмата начин. Това, че само съм използвал търсачката и имената на на разделите би трябвало да означава, че това са единствените налични инструменти/ресурси на форума и затова са включени.

 

По-големият (проблем) е в качеството на самото съдържание.

 

Запитал ли си се защо е така? Може би, защото ценната информация е разхвърлена(по малко тук, по малко там) в 100 различни теми с почти идентично заглавие? Ако направиш малко логически разсъждения върху диаграмата, няма ли да стигнеш до идеята че ако човек я следва, всяко мнение/въпрос ще се кажат в точно определената тема, където са най-релевантни? По този начин ще нарасне и плътността на полезна информация в дадената тема.

 

... квота за брой теми на ден във форума, доколкото ми е известно, няма, така че синдром на кривата ракета е да се твърди, че са малко интересните теми, защото имало много безинтересни.

 

Хайде да разводним тогава тотално целия форум с безмислени теми, че да може да ни е още по-трудно да отсеем ценната информация, а и на модераторите да вкарат нещата под контрол.

 

"Мое скромно мнение е, че форумът е такъв, какъвто обективно може да бъде."

 

А моето е, че може да бъде по-добре. Хайде, със здраве!

Редактирано от IsoMorPhiC
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кои са проблемите,които вълнуват новопостъпилите и какви въпроси пораждат те?

Какво трябва да знае начинаещият китарист и може ли да намери необходимата информация във форума?

Информационната тема за раздел "Китара" не съдържа ли достатъчно отговори,за да задоволи елементарните нужди на един начинаещ да разбере:

-устройство и характеристика на китарата/видове китари и стилова насоченост

-как да постави струните на китарата

-как да я настрои/интонира

-как да я подържа в добро състояние

-как се иползва китарен усилвател

-видове ефекти и тяхното приложение

-защо никога няма да звучи като Малмстийн,ако само говори без да свири

 

Един начинаещ китарист може да намери отговор на тези и още въпроси,само при условие,че пожелае да отдели време за четене.

Хората,които подготвиха въпросната информационна тема,свършиха чудесна работа.Аз лично не мога да се сетя какво повече може да вълнува начинаещия от това,да подготви инструмента си за свирене,и оттам нататък просто да свири.

Недоволството във форума (ако има такова) е породено от появата на все нови и нови теми,съдържащи същите стари въпроси,но преформулирани,което изобщо не променя смисъла им.Също от факта,че проблемът на деня е "На каква китара да свиря",а не "Как да свиря на китара".

Затова не виждам проблем в настоящата база данни по основни въпроси,още повече,че има подредена тема,която ги обхваща.На всичко ново и недискутирано ще му бъде обърнато подходящо внимание.Спазването на правилата за писане и поведение е лично задължение на всеки потребител,като гарантира за пригледно написани и съдържателни постове.Неспазването им води до спам,нееднозначни отговори в 3 думи,излишно нарастване на броя постове в една тема,както и други нежелани явления.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Значи проблема е ,че просто трябва да се даде да се разбере на новодошлите (а и на тези които не желаят все още да го разберат), че в този форум има определен ред (порядък) който е добре да се спазва както и определен начин на поведение (толериране) към останалите съфорумници. Или бъркам?

Редактирано от Tozi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ред е добре да има по отношение на специализираните раздели,с цел да бъдат максимално полезни за всеки,който чувства нужда да научи нещо.За да се получи желаният резултат,би следвало да приканим всички да не пишат в тези раздели,освен,ако не могат да дадат конкретна информация по конкретен проблем,и да не отварят дискусии по въпроси,които са застъпени в предишни теми.Ако са достатъчно възприемчиви,хората ще се съобразят с това,без да се налага някой се кара с тях или да ги наказва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно "Китара" Е специализиран раздел.

Просто обобщих,за да обхвана и останалите раздели в тази категория,за които важат същите неща.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ахааа.. ОК.

А тогава.... извинете за олигофренските въпроси но:

Защо в КИТАРА има най-много "проблеми" , защото има най-много китаристи във форума ли? Или просто китаристите сме си такива? Или от не знаене на правилата? Или от безхаберие? Или просто всички търсят някакви място без правила където анонимно могат да се заливат с помии (примерно) един - друг? Или как? Питам само, за вашето мнение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.