Jump to content
Българският форум за музиканти

Лампов Hi-gain вкъщи...


aliximika

Recommended Posts

Чудя се как да се постигне готин лампов драйв вкъщи и се сещам за два варианта. Ако някой има опит с ламповия звук вкъщи , може ли да сподели, за да знам какво да купувам/правя...

 

1. Лампов преамп -> накакъв маломощен power амп (3w - 5w) -> 1X12 (Според мен ще е доста трудно да намеря такъв пауър амп, освен ако не си напрявя сам)

 

2.Някакъв дистър -> 5ватово лампово кубенце (повечето 5ватови кубенца са с 8" говорител, което определено не ме устройва)

 

И още едно питание: има ли 5150 преампи?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1-вият вариант - ако искаш крайното стъпало да е лампово, то 5W ще намериш само Class A, което пак няма да ти даде"модерен" хай-гейн

2-рият вариант е същата работа.

 

5150 preamps няма :thumbs_up:

 

Най-добрият вариант е с някакъв атенюатор, ама тогава почва да става скъпо удоволствие.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Да, за атенюейтърите знам. Принципно имам един 150 ватов Рандалски хав стак ама атенюейтърите са мнооого кинти, а и рандала е "хибриден" (т.е транзисторен гейн). Затова изобщо не го написах като вариант.

 

Какво трябва да означва class A , A/B ?

Редактирано от aliximika
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Не винаги хубаво означава задължително и скъпо, колегата Parni Valjak прави атенюатори, които по качество не отстъпват по нищо от западните си събратя и то на много по ниска цена.

Ако те интересува прати му Л.С. за информация и цени.

Успех!!!

:) Марио :thumbs_up:

Редактирано от killer
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз уважавам само една комбинация и това е лампов преамп+крайно лампово стъпало,а пред него може да сложиш бустер,в лупа може да се бъчне едно ЕQ и ставаш пич(бустера при сола,а EQ-то по желание)

Друг вариант е транзисторен преамп бутнат в лампа.Тези 2 варианта съм ги пробвал и всеки ден търся оптималното звучене,оказва се,че транзистора се представя много добре.Изходната мощност не е решаваща според мен.Дали ще е 5 или 100 вата...по-добре да е повече от 50 поне,но малката изходна мощност сваля цената и тежестта на усилвателя,а това е доста важно.Аз лично не намирам голяма разлика в звученето,естествено хубаво е като застанеш до кабинета селешчаните да ти продухат ушите :thumbs_up:

Като кратък извод:

Необходимо е крайно лампово стъпало(около30-45W) свързано към кабинет поне с 2х12,а пред него може да се експериментира.

Има вариант,в който да се използва евтино крайно транзисторно/интегрално изпълнено стъпало,но тогава вече няма да си говорим за ламБи ;)

:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Да , знам как се вади хубав звук попринцип, ама мен ме интересува вкъщи как става. В момента в нас се подмята едно 15ватово, ужасно фендърско кубе което мноооого силно. Не мога да го усиля на повече от 1.5, а за да брекъпне му трябва 4-5. 30 вата са твърде силни за вкъщи(т.е изходната мощност ми е по-скоро главната грижа). А до кабинета , честно казано не разбрирам много, вкъщи съм свирил само на 8" и на 4Х12 :greenangel: нямам представа за тоналните разлики между 2Х12 и 1Х12. А имате ли представа колко ще е трудно човек който не разбира изобщо електроника да си направи маломощно лампово стъпало (~5 w)(различавам резистор от кондензатор)?

Редактирано от aliximika
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За мен "лампов драйв вкъщи" не е цел, която си заслужава усилията. Този саунд не го ли споделиш с бандата в запис/концерт няма сериозен смисъл. Самотната китара звучи по-добре по друг начин, различен от този в микса.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Що? Личният кеф за мен има голям смисъл.

 

За съжаление всичко над 1Ват ще е прекалено силно за вкъщи. Мен за съжаление ми харесват ЕЛ34 в комбинация по 4 как звучат :greenangel: Плюс че в уравнението при добрия звук влизат и параметри като набримчен говорител, който вкарва собствено изкривяване и цвят. А това няма как да го постигнеш с толкова ниска мощност.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има как, има как :greenangel:

Ето да припомня какво си сделах преди време : http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=80117&hl=

Як модерен хай-гейн в 5 вата.Макар, че понякога и тези 5 са доста.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

- Изцяло лампов преамп от колегата Metalhammer;

- Изцяло лампов преамп от колегата Gregg;

- Изцяло лампова 5W глава Blackheart (но ползвам само РА-то (след мод));

- Атенюейтър THD Hot Plate (опция);

- DIY кабинет с 12" Celestion Vintage 30.

:greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Здравей aliximika!

 

Бях прочел някъде, че за добър драйв са нужни 3 неща

  1. Предусилвателен драйв
  2. Драйв на крайното стъпало
  3. Драйв, който се получава като се "кранкне" говорителя, т.е. в режим отвъд физическите му възможности

Точка 1 се постига без излишни децибели. За точки 2 и 3 обаче е нужно "волумето" да е поне над 50%.

 

Само да кажа - маломощно крайно стъпало(както ти си се изразил - от 3 до 5 вата, примерно 1хEL84 клас А, в триоден(3 вата) или в пентоден(5 вата) режим) изразено в децибели при максимална мощност(3 или 5 вата) хич не е маломощно. Също бях чел някъде, че за нормална сила на звука(bedroom level) са нужни само 1/10 вата. Между другото, и аз имам същият проблем със силата на звука като теб, а ампа ми е само 5 вата при режим клас А(с EL84)! БТУ, клас А означава, че крайната лампа работи през целия цикъл на променливата вълна(положителна + отрицателна фаза).

 

Точки 1 и 2 могат да се постигнат с вграждането на атенюатор, което май не е идеално решение. Обаче има и една друга алтернатива, която се нарича power scaling. Доколкото разбрах се намаля изходната мощност на крайната лампа като съотношението plate voltage / grid voltage се запазва. Ще е хубаво някои от експертите по електротехника от раздел "Изработка и ремонт" да се изкажат по въпроса.

Редактирано от IsoMorPhiC
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@L.K. - ич не съм съгласен :pray: Може човекът да не свири в банда и да няма студио итн. Според мен зависи най-вече от съсдети до колко са пънкари и не ти викат куклите да ти пишат актове :) Аз съм блажен и никога не са ми правили проблем за бичене, верно не лампово, но те едва ли могат да направят разликата между лампа и транзистор :pray:

 

По темата : явно Дими ака @Мetalhammer е много зает, аз бих го питал първо него за такива работи. Преди време му досаждах в тях да ми прави едни работи и ми изби зъбите с усливателя, който е сътворил. Машниа е тоя човек. Надявам се когато има време да напише 2 думи в темата, мисля, че той и ох как му беше точния ник @Parni Valjak ама не съм сигурен , сори ако го бъркам- той също ги разбира доста тези работи :pray: Мисля, че те щи кажат най-добре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

btw, преампа е ясен - модерен хай-гейн.За краен е вариан и пуш пул с ецц81.Така ще е нейде 2вата.Иначе с кабинет 1по12 и готово.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@alximika

опита ми с лампов хай-гейн в къщи е:

1. Добро лампово кубе - engl thunder.

2. Атенюатор от Parni_Valjak - прекрасна работа върши, а Parni_Valjak ги дава на много добри пари :greenangel:

 

Така постигам първите 2 от тези 3 точки:

Бях прочел някъде, че за добър драйв са нужни 3 неща

1. Предусилвателен драйв

2. Драйв на крайното стъпало

3. Драйв, който се получава като се "кранкне" говорителя, т.е. в режим отвъд физическите му възможности

 

И съм щастлив :hooray:

 

Варианти с лампов преамп и маломощен power амп също има, но ми се струва, че накрая пак ще опреш до атенюатор (особено когато вземеш "маломощен" лампов power amp, за да ти е напълно лампов гейна).

 

Малко лек off-topic:

Относно тихичко цамъникане с много здрав гейн - можеш (можете и другите - не забранявам :) ) да пробваш тази малка пластмасова шега Vox Amplug Metal - много приятно съм изненадан от нея - звучи едва ли не почти като нещо истинско :D (слушал съм много по-скъпи процесори с по-гаден звук)

Това чудо (за ~90лв, не помня вече) + едни що-годе читави слушалки и бичиш яко, а не вдигаш никакъв шум. Свириш си в 2 през нощта, а жената не те бие.

Имало и други модели освен Metal - ама те били за хора, на които Слеър не са им най-любимата група (има ли наистина такива хора?!?!?!)

 

Това са моите 2 стинки

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наистина си е проблем силния звук в панелката за много от нас. :cheers2: Ще е добре ако някой разясни относно power scaling , може ли във всеки усилвател да се монтира ,има ли недостатъци ,скъпо ли излиза ,някой от форума правил ли е неща подобно.Има два модела на suhr badger 18 и 30 w,които са с power scaling и звучат страхотно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.