Jump to content
Българският форум за музиканти

Композиране


Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Здравейте,

напоследък много съм се запалил по песни като Цък (изслушайте поне до 1:08). Както се забелязва в песента има много интересни и изчанчени акорди.

Първият ми въпрос е - трябва ли да знам теория за да мога да композирам и схващам изцяло такъв стил песни ? Понеже в едно интервю Mikael Еkerfeldt(songwriter-a на групата) казва, че си няма на представа от музикална теория.

 

Ако отговорът е "да" , в какво точно трябва да се развивам? Ако може да ми дадете линкове за книги/уроци ще съм ви много благодарен! (в момента тегля тва което постнато във форума, нещо допълнително ако знаете)

Редактирано от Berko
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Без да искам да съм груб, някак си както си задал въпроса, като че ли е все едно какво ще получиш като отговор.

 

Композиране, свирене, пеене, и въобще всяка една дейност била тя умствена или физическа, може да се извършва от

всеки, вече резултатите от това действие и тяхното възприятие от околните е друга тема и доста често въпрос на вкус и гледна точка.

 

Ако очакваш някой да ти каже, че не ти трябва музикална теория, може и да намериш, но със сигурност

няма да намериш някой който да ти каже, че ще ти навреди.

 

Като цяло всичко е въпрос на желание, цели, знания, умения. ;)

 

успех с музикалните начинания.

 

п.п.

Извинявам, се ако поста не е много полезен, но като цяло за музикалната теория има предодастъчно теми и

като имаш конкретни въпроси ще е по-лесно да ти се помогне ;) така, че чети, слушай и свири :)

Редактирано от Mike_MnD
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пробвай по слух да композираш нещо подобно. Ако не се получи, значи не си от тези, дето могат да композират и без да знаят теорията, щото това или го можеш, или не го можеш. Останалото е четене на теория, упражняването й, което от своя страна развива аналитичното ти мислене към подобна музика, вслушването за специфични неща, които се случват там и т.н. Успех :greenball:

 

П.П. А, за съжаление книги по композиция, хармония и форма на точно такъв тип музика мисля, че няма. Ще се наложи за съжаление да прочетеш малко класическа хармония, джаз хармония, за които има доста книги и евентуално тогава може да започнеш да чуваш и такива по-различни музики.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Mikael Еkerfeldt ти е отговорил - голяма част от подобната музика се прави на принципа да хвърляш накуп, каквото ти звучи, и да разбъркваш добре. Ако питаш с надеждата за успокоителен отговор, дали може да пишеш конкретно такава музика, без да си учил месеци наред от различни книги по теория (хармония, контрапункт, форма, техники и т.н.), краткият отговор е ДА. Класическата литература надали би била от пряка полза конкретно в този случай, а и иска повечко търпение - ако ще четеш нещо, вероятно би намерил за по-уместно джазова теория и хармония, комбинирано с инфо за песенните форми, за intro, outro, chorus, verse, bridge, etc., и с анализ и слушане на подобна музика. Дългият ми отговор вероятно би бил малко по-различен, но за него на никой не му пука, предвид теченията във форума. :greenball:

Погледни и тази тема: http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=31801

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сядай да учиш! Шорткът няма! Теория и хармония - за да разбереш как стават нещата и после прави каквото си искаш и каквото ти звучи в главата - за което ще трябва и да послушаш доста музика за да видиш как хората преди теб са боравили с изразните средства на музиката.

 

Stone - на мене ми пука за твоите постове - дори и да съм малцинство!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Mikael Еkerfeldt ти е отговорил - голяма част от подобната музика се прави на принципа да хвърляш накуп, каквото ти звучи, и да разбъркваш добре. Ако питаш с надеждата за успокоителен отговор, дали може да пишеш конкретно такава музика, без да си учил месеци наред от различни книги по теория (хармония, контрапункт, форма, техники и т.н.), краткият отговор е ДА. Класическата литература надали би била от пряка полза конкретно в този случай, а и иска повечко търпение - ако ще четеш нещо, вероятно би намерил за по-уместно джазова теория и хармония, комбинирано с инфо за песенните форми, за intro, outro, chorus, verse, bridge, etc., и с анализ и слушане на подобна музика. Дългият ми отговор вероятно би бил малко по-различен, но за него на никой не му пука, предвид теченията във форума. :)

Погледни и тази тема: http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=31801

 

 

Тогава излиза, че този човек е наистина гениален (може да чуеш албума Damnation (2003) на група Opeth).

Опитвам се в момента да слушам Wes Montgomery(труден е за слушане) и чета книгите от тоя линк дето си дал. :)

Мерси за помощта. :)

 

п.п мн добър подпис

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Аре пък да няма понятие от музика Akerfeldt. Абсурд, като свириш 20 години професионално и композираш е невъзможно просто да не научиш дори повече от основната теория, даже да се мъчиш да я избягваш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.