Jump to content
Българският форум за музиканти

Истанбул през очите на един ентусиаст-барабанист


Recommended Posts

Последното в историята (може би) състазение от календара на Формула 1 в Истанбул бе извинението да осъществя една много

по-важна мечта - да се гмурна в музикалните магазини за барабани и чинели в този уникален град. Ако е интересно за някой,

ето моите впечатления:

 

1. Противно на очакванията, музикалните магазини за барабанисти не са нито големи, нито много. Концентрирани са на една от

главните улици в новия град (Galipdede Caddesi) или са втъкнати в преките на тази улица.

 

2. Аз още от София се бях прицелил в един конкретен магазин - Drum Club Shop и

оттам си купих моите райд чинели - 21" Instanbul Mehmet Original Ride и 22" бутиков райд, който още го няма в каталога.

P1020526.JPG

 

Хубавото на магазина е в персонала - управителят Hakan Acikalin e Product & Artist Manager на Истанбул Мехмет и има доста истории за разказване. Може да го видите на снимките. P1020293.JPG

 

P1020291.JPG

 

От новите им продукти са серията Session, които изглеждат като K Custom Hybrid (лъскави наполовина, другата половина е traditional). Фусът е убиец.

 

3. Роят се нови фирми за чинели - Тurskish (дещерна на Istanbul Mehmet, както Alchemy e на Istanbul Agop), Смирна, Agean (оказаха се турски, аз ги мислех за евтина серия). Не видях магазин на Anatolian.

 

4. Отскоро има магазин на Zildjian (на снимката). Там се изкефих да чуя всички култови райдове, които ми харесват. (Изненадах се колко дебел и рокаджийски звучи K Custom Session Ride на Steve Gadd). Най-много се изкефих на 22" K Custom Dark Ride (470 долара).

P1020282.JPG

 

5. На повечето места първо ти казват цените в долари или евро и после ако искаш в турски лири. Bosphorus бяха най-скъпи от турските чинели (по-скъпи от Agop) и ценовата им листа е в евро. На всички места, ако плащащ в брой имаш задължителна отстъпка.

 

6. Относно продаваните барабани - на втория етаж на един от магазините имах шанса да чуя следните барабанчета - Tama Simon Phillips Monarch Signature (1000 долара), Dennis Chambers Signature, John Blackwell Signaturе (жестоко, 13"), един покъртителен Starclassic Maple комплект и потресаващ Pearl Reference - за над 5 000 долара. Чух и Sabian JoJo Mayer Fierce Ride (безобразен чинел според мен).

 

7. Открих една турска фирма за барабани - Evrim - които ме разбиха с едно 14х6" Birdseye Maple барабанче, което не отстъпваше на 2 пъти по-скъпия Monarch.

 

8. Demon Drive кардан се продаваше за 650 евро.

 

9. Клубове: преди 2 седмици Jo Jo Mayer и Nerve са свирили в клуба Bronx Pi Sahne. Най-известните са Babylon, Nardis (jazz).

 

10. До фабриките не стигнах: но можеш да си уредиш посещение от магазините в града.

 

11. Много важен съвет: извоювайте от приятелите си един ден за обикаляне (сами) по магазините и слушане на инструменти, звуци, атмосфера, за да сте напълно убедени в избора си на инструмент. И при повече късмет в магазина може да влезе JoJo Mayer, или Dennis Chambers с пура в уста или Abe Laboriel Jr. да си купи Cindy Blackman Om Ride на Istanbul Agop, както ми разхазаха продавачите там.

 

Друго какво - аркадашите си имат тяхно списание Drum and Bass. Излиза на 2 месеца. Статии, дискове с клипове и playalongs, училища за барабани, студия. Развиват се хората.

 

Ето още малко снимки:

P1020278.JPG

P1020297.JPG

30052010(004).jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Страхотно преживяване - браво! Най - готиното според мен, е че си успял да видиш и чуеш неща за които ние само мечтаем. Това са успешни пътувания и ги желая на всеки.

Поздрави. :punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Радвам се колеги, че ви е било интересно. На мен си ми беше голяма мечта, която планирах от месеци.

 

Всъщност нищо не пречи след време да се комбинираме в една кола и за 7 часа сме там. Като минем навръщане и през аутлетите в градчето Чорлу, съвсем ще си избием парите. Мога да препоръчам място за отсядане и други такива. Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...
  • 1 year later...

Ха, аз къде съм блял и съм пропуснал тази прекрасна тема !

Единствения съвет, който мога да вмъкна към колегите, които ще пазаруват, е - не ползвайте банкомати :) Курса по който се обръщат левове и евра в турски лири е доста ощетяващ. Най-добре се подгответе с пари кеш от България :)

 

Иначе - поздравления за темата :drummer:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

До Чорлу и аз стигнах.И понеже намерих само един музикален магазин в този град, който този ден не работеше , а и в него имаше само чинели Masterworx си похарчих парите в магазините на заводите.А там заводи да искаш.В продължение на 30 км по пътя край Чорлу, имат заводи всички големи марки .И за 500 лири се обличаш за няколко сезона :) Като се има предвид, че в магазина на Ливайс , купуваш 4 а плащаш за 2 .В други магазини като в този на Бенетон , сваляха драстично от цената на артикул.Но...толкова за Чорлу и дрехите от там :)Друго , което искам да спомена , при преминаването на границата.Аз понеже пътувам навсякъде с кучето си, ако и вие пътувате с куче, то трябва да има здравен паспорт,чип или татуировка,здравен сертификат от лекар издаден до седмица преди пътуването ,вакисна за бяс.Ако автомобилът ви не е на ваше име , то трябва да имате пълномощно от собственикът, легализирано на турски.

Редактирано от enuffZnuff
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.